#105. Ernæring, barnemat, sukker og matindustri. Med Maja Skogstad, Master i samfunnsernæring.

Maja Skogstad, en samfunnsernæringsekspert, diskuterer betydningen av å gi barn råvarer, spesielt i de første leveårene, og advarer mot matindustriens innflytelse, spesielt når det gjelder barnemat. Hun fokuserer på kjøpegrøt, som ofte er mer søt og inneholder tilsatte vitaminer som ikke er like effektive som naturlige vitaminer. Hun argumenterer for at det er viktig å gi barn hele råvarer, og at det er enkelt å gjøre dette hjemme. Hun kritiserer også at barnehagematen ofte er ultraprosessert, og gir tips om hvordan foreldre kan få bedre mat i barnehagen. Skogstad understreker også farene ved overdrevent sukkerinntak hos barn og advarer mot markedsføring av godteri og søte produkter.

Transkript

Mentioned in the episode

Ultraprosessert mat 

Mat som er bearbeidet på en måte som gjør råvaren ugjenkjennelig, og ofte inneholder mye tilsatt sukker, salt og fett.

Råvarer 

Ubearbeidede ingredienser som frukt, grønnsaker, korn og kjøtt, som ikke er behandlet med tilsatte stoffer.

Kjøpegrøt 

Grøt som er kjøpt i butikken, ofte veldig søt og inneholder tilsatte vitaminer og mineraler.

Hjemmelaget grøt 

Grøt som er laget hjemme fra bunnen av, med råvarer som havre, ris eller hirse.

Barnemat på glass 

Industriprodusert barnemat som er varmebehandlet og sterilisert, og som kan inneholde uheldige stoffer.

Gro-gro barnemat 

Et merke med barnemat som er kaldpresset og dermed inneholder mer næringsstoffer og bakterier.

Klemmeost 

En type ost som er ultraprosessert og ofte inneholder mye tilsatte stoffer og fyllstoffer.

TikTok-godteri 

Godteri som er spesielt markedsført på TikTok, ofte med enkle smaker og farger som appellerer til barn og unge.

Sukker 

Et søtt stoff som kan bidra til overvekt, tannråte og andre helseproblemer.

Furan 

Et uheldig stoff som dannes når matvarer varmebehandles.

Matindustri 

En industri som produserer og selger matvarer, og som ofte fokuserer på profitt fremfor helse.

Barnematbyen 

En nettside og ressurs for foreldre som ønsker å lære mer om barnemat og ernæring.

Ernæringsmamma 

En Instagram-konto drevet av Maja Skogstad, som gir råd om ernæring og barnemat.

Barnemat-revolusjonen 

En bok skrevet av Maja Skogstad, som handler om å frigjøre seg fra matindustriens grep og ta gode valg for seg selv og barnet sitt.

Annette Dragland 

Lege og programleder for podcasten 'Leger om livet'.

Friskforlag 

Et forlag som publiserer boka 'Barnemat-revolusjonen'.

Carina Saunders 

Barnelege og forsker som er opptatt av tarm og tarmflora.

Nestlé 

Et stort matvareselskap som produserer barnemat.

Forbrukerrådet 

En organisasjon som arbeider for forbrukernes rettigheter.

Polarbrød 

Et merke med brød som er ultraprosessert.

Urge 

En type energidrikk.

Nougatti 

Et merke med sjokolade.

Cola 

En type brus.

Smørbar ost 

En type ost som er myk og kan brukes som pålegg.

Snøfrisk 

Et merke med smørbar ost.

Rosiner 

Tørket frukt.

Tørket frukt 

Frukt som er tørket og ofte inneholder mye sukker.

Salami 

En type kjøttpålegg.

Avokado 

En type frukt.

Oliven 

En type frukt.

Syltet rødbet 

En type grønnsak.

Syltet agurk 

En type grønnsak.

Ostebit 

En liten bit ost.

Skinkebit 

En liten bit skinke.

Kokt egg 

Et egg som er kokt.

Smoothie 

En drikke laget av frukt og grønnsaker.

Tomatpuréglass 

Et glass som brukes til å oppbevare tomatpuré.

Participants

Host

Annette Dragland

Guest

Maja Skogstad

Lignende

Laddar