8/26/2025

#216. Kunsten å spise sunt i praksis — ultraprosessert mat, kalorier, matvaner, fett og aminosyrer. Med professor i ernæring Birger Svihus og Wolfang Wee.

Podkasten "Leger om livet" diskuterer sunn mat med professor Birger Svihus og Wolfgang Wee. De utfordrer myter om kosthold, som viktigheten av frokost og kaloritelling, og fremhever viktigheten av å forstå matens næringsinnhold og opprinnelse. De oppfordrer lytterne til å tenke selv og ta ansvar for eget kosthold.

00:03

I denne episoden utforsker Anette Dragland og gjestene sammenhengen mellom kropp, sinn og kosthold for bedre helse.

12:18

Podcasten diskuterer hvordan kosthold påvirker helse, med økende mentale og fysiske plager til tross for lengre levealder.

15:44

Fokuset på korn i kostholdet kan være problematisk, spesielt for de med overvekt, og frokost er ikke alltid nødvendig.

25:20

Kosthold, kalorier og metabolisme er essensielle for vektnedgang, men krever forståelse av individuelle matvalg og hormonelle påvirkninger.

29:26

Diskusjonen fokuserer på fordelene med mindre prosessert mat, og myten rundt fruktens varierte ernæringsverdi, spesielt bananer.

Transkript

Nämnd i episoden

Birger Svihus 

Professor i ernæring ved NMBU, forsker og forfatter av "Mat, spis, smart, tenk selv".

Wolfgang Wee 

Tidligere radioprogramleder i NRK, musikkprodusent, DJ og podcaster.

Leger om livet 

Podcasten hvor samtalen finner sted.

Mat, spis, smart, tenk selv 

Bok skrevet av Birger Svihus og Wolfgang Wee.

NMBU 

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, hvor Birger Svihus jobber.

NRK 

Norsk rikskringkasting, hvor Wolfgang Wee tidligere jobbet.

Helsedirektoratet 

Norsk etat som gir kostholdsråd.

Ultraprosessert mat 

Matvarer som er sterkt bearbeidet, ofte med lite næringsverdi.

Grandiosa 

Merkevare for frossenpizza, nevnt som eksempel på ultraprosessert mat.

Kornprodukter 

Matvarer basert på korn, som brød og pasta.

Anette Dragland 

Utdannet lege og vert for podcasten "Leger om livet".

Hege deg 

Bok skrevet av Anette Dragland.

UiNyttig 

Plattform hvor "Leger om livet" publiseres.

Ann-Wolfgang V. 

En annen podcastvert nevnt i sammenheng med innspillingen.

Bærum 

Wolfgang Wees oppvekstområde.

Salimix 

Nevnt som eksempel på et vanlig norsk matprodukt.

Kaffe 

Nevnt som et tema som ble diskutert, men ikke inkludert i boken.

Te 

Nevnt som et tema som ble diskutert, men ikke inkludert i boken.

Kristin 

Lege nevnt som eksempel på en som har hatt helseplager.

Universitetet i Oslo 

Nevnt i diskusjon om kostholdsråd og forskning.

Universitetet i Bergen 

Nevnt i diskusjon om kostholdsråd og forskning.

NTNU 

Nevnt i diskusjon om kostholdsråd og forskning.

Ferdinand Lindberg 

Professor nevnt i sammenheng med mer nyanserte synspunkter på kosthold.

Erik Hekseberg 

Professor nevnt i sammenheng med mer nyanserte synspunkter på kosthold.

Kagge Forlag 

Forlaget som ga ut boken "Mat, spis, smart, tenk selv".

Ås 

Sted hvor Birger Svihus jobber og hvor boken kan signeres.

Costa Rica 

Et land hvor bananer dyrkes, nevnt i diskusjonen om bananer.

Deltagare

Host

Anette Dragland

Guest

Birger Svihus

Guest

Wolfgang Wee

Poäng

Frokost er ikke nødvendigvis det viktigste måltidet.

Mange tror at frokost er det viktigste måltidet, men det er ikke nødvendigvis sant for alle.

Kalorier alene er ikke nok for å gå ned i vekt.

For å gå ned i vekt må man også tenke på type mat, betennelse i kroppen og hormonelle ubalanser.

All frukt og bær er ikke like sunne.

Det er store forskjeller i næringsinnhold og sukkerinnhold mellom ulike typer frukt og bær.

Ta ansvar for din egen kropp og spis for å holde deg sunn.

En oppfordring til å ta ansvar for eget kosthold og velvære.

Påståenden

79 prosent økning i krefttilfeller blant unge.

En påstand om en markant økning i krefttilfeller blant unge, som potensielt kan knyttes til kosthold og livsstil.

En av fem barn har en psykiatrisk diagnose.

En påstand om høy forekomst av psykiske lidelser blant barn, som kan ha sammenheng med kosthold og andre faktorer.

Maten vi spiser har stor påvirkning både på det fysiske og mentale.

En påstand om at kostholdet har en betydelig innvirkning på både fysisk og psykisk helse.

Lignende

Laddar