Hei dere, velkommen til Biohacking Girls podcast. Vi leder showet, og jeg er Alette. Og jeg er Monika. Vi er gode venner og kollegaer, og vi legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å bli din egen biohacker og optimalisere livet ditt.
Vi følger med på ny forskning og trender og stiller de spørsmålene vi mener er nødvendige. Ja, vi deler informasjon om biohacking, life coaching og fitness, og vi håper at du vil føle deg inspirert og klar til å ta et tak for å komme i den beste helsemessige form. Velkommen til Biohacking Girls podcast.
Vet du hvorfor nesten all medisinsk forskning er gjort på menn, Alette? Det vet jeg faktisk. Det er fordi vi damer er så kompliserte. Med våre hormoner er det alt for vanskelig å få gjort forskning på oss.
Ja, det stemmer, men også fordi at menn i lang tid har vært totalt uinteresserte i kvinnens plager. Her stemmer heldigvis en stor endring, og det er ikke lenger et tabu å snakke om menns og overgangsalder og alt det som høres til som våre møtre gjerne skjulte.
Det har også kommet mer og mer gode tester for oss damer når det gjelder hormonene våre. Nå er det opp i dagen, det passer veldig bra for oss som biohackere at nå kan vi endelig begynne å teste litt for
For hva er det egentlig som skjer med alle disse hormonene våre? Det er faktisk også mulig å rette opp i hormonelle forstyrrelser. Og selv om dette med hormonproblemer ikke har vært så særlig snakket om, og at kvinner går ofte rundt med plager, så er dette absolutt ikke noe vi trenger å gjøre. Selv om det er vanlig, så er det absolutt.
noe vi må rette opp i. Ja, og vi har jo hatt en episode tidligere som handlet om den populære dødstesten, en litt avansert episode, men hormoner det går jo på mange planer det er ikke bare perimenopause og overgangsplager, det går også på humør og det går på syklusen vår
Nå var jeg nydelig i Marbella og var på en klinikk som heter Long Life Clinic. De er eksperter innenfor anti-aging, som vi sa de kom tilbake til. De har en litt annerledes dødstest, så jeg skal ta den. Jeg har ikke gjort den enda. Så spennende! Skal du ta den neste gang du drar nedover? Jeg skal ta den mellom 12 og 8-20 dager etter.
etter endt menstruasjon, så det blir noe snart. Men den virker litt enklere, litt mindre komplisert. Ja, for den dødstesten, da måtte du ha tungen rett i munnen for å få gjort den, for å si det sånn? Ja, det var akkurat det. Denne begynner du på kvelden, og så tar du eventuelt en test, en urin på natten hvis du går på do,
Og så er det et par på morgenen, så det er nesten som å faste. Når du faster fra ettermiddagen til morgenen, så blir det lettere. I alle fall, den legen som vi møtte der nede, han jobber med bioidentiske hormoner. Det er til forskjell for syntetiske hormoner, som vi vil kanskje litt før perimenopause, og til og med når den setter inn, begynne med hormoner for å støtte opp østrogenproduksjonen.
Så i alle fall det jeg fikk med meg hjem i komforten, det var en testosteronskele, en progesteronskele og en estradiolkrem. Så alle disse skal smøres på kroppen, og i dag skal vi komme litt dypere inn i hva i all verden dette betyr.
Du kommer til å bli rene 20-åringen etter denne behandlingen. Det er jeg helt sikker på. Men i dag er vi så heldige at vi har med oss en hormonekspert, vil jeg kalle henne. Nina Willumsen. Hun er utdannet gynekolog og har vært avtalespesialist med egen praksis i Drammen siden 2005. Hun var en av de første i Norge til å utdanne seg innen funksjonell medisin. Dette gjorde hun i USA.
Doktor Nina har stort fokus på kvinnehelse. Hun er en skikkelig rokkestjerne når det kommer til hormoner, og vi gleder oss til å dyppe ned i dette spennende temaet.
Da sitter vi endelig her med Nina Willemsen. Nå er det hormoner i fokus. Vi gleder oss skikkelig til å spørre henne ut om alt det vi lurer på. Ja, det er jo så fint vær ute i dag og med vår yren vår har kommet frem. Så Nina, velkommen til oss. Takk skal du ha.
Det er veldig hyggelig å være her. Du, fortell oss litt. Du er lege og spesialist på hormoner. Vi må bare få høre hvorfor i all verden du valgte den veien. Du har studert funksjonell medisin. Kan du gi oss litt bakgrunn om deg? Jeg har lenge visst at jeg skulle bli lege når jeg var ung. Men jeg visste ikke hvilken type lege. Men så tok jeg eliminasjonsmetoden og skjønte at jeg ikke ville jobbe med de eldste.
og ville jobbe med de som var midt i livet. Så var det jo mange år med tøffe vakter og fødseler og forskjellige sykehus og operasjoner. Men midt i dette så fikk jeg fire barn, så da hadde jeg noen pauser og da tok jeg en doktorgrad i klinisk biokemi i Bergen. Og det var veldig spennende, men jeg skulle ikke bli forsker heller.
Så da dro jeg til Rikshospitalet, som var mitt store ønske å jobbe der. Det var en skuffelse, så der sluttet jeg og begynte i privatpraksis. Da skjønte jeg for første gang at jeg hadde ikke lært hvordan jeg skulle behandle de kvinner som satt foran meg. De var slitne, orket ikke jobbe så mye som de hadde tenkt, de var overvektige, gikk ikke ned i vekt, sov dårlig ...
Hadde ingen sekslyst, og dette kunne jeg absolutt ingenting om etter å ha studert i 15 år. Så da reiste jeg rundt i verden og prøvde å finne noen som kunne lære meg dette. Og da har jeg vært hospitert hos mange kjente leger. Jeg var lengst hos en i Bryssel, som er en av verdens mest kjente på hormoner, Dr. Hertog.
Han jobber også veldig mye med anti-aging. Og så skjønte jeg etter noen år hos han også at hormoner er ikke alt. Så jeg måtte lære litt mer om kosthold, om tarmen, om inflammasjon. Og da fant jeg Institutt for funksjonell medisin i USA. Det er basert ved Cleveland Clinic, men alle kursene foregår sammen.
varierende steder i USA. Så det har jeg holdt på med. Dette er helt fantastisk, Nina. Og det som er så viktig, synes vi her med denne biohacking-podcasten vår, det er å ha en norsk stemme på alt det som vi hører mye om og leser mye om. Vi leser jo hele tiden om anti-aging, om hormoner og om forskjellige biohacks som kan hjelpe oss å optimalisere helsen.
Men du har jo da vært litt forut for en tid. Jeg kan tenke meg at du har vært litt alene i den driften din etter å hjelpe folk. Hva er det som driver deg da for å komme videre og finne de svarene og hjelpe så mange mennesker? For det første så elsker jeg å lese, så jeg leser jo alltid og hele tiden og bestiller ti bøker om gangen.
følger med på forskningen og synes det gir meg en veldig boost i forhold til mine pasienter, hvordan jeg kan hjelpe dem til en bedre hverdag. Problemet er nå at jeg er veldig alene fortsatt. Det er ikke mange leger som har vist interesse for mitt felt, men jeg er helt sikker på at dette er den riktige veien å gå for helsevesenet, for nå vil vi innen 2030
blir mer overlatt til oss selv ifølge rapporter både fra EUs medisinske råd og Nordic Health 2030 konkluderer med at vi
Vi må klare oss mer selv, få mer informasjon, og at helsevesenet ikke vil ta vare på den forebyggende medisinen. Det har vi allerede begynt å merke, synes jeg. Du får ikke mye svar når du går til en lege. Man må faktisk være litt oppegående og stille spørsmål selv og undersøke selv, som du sier. Men la oss begynne helt på begynnelsen.
Hva er hormoner, og hva slags hormoner har vi? Hormonene våre er jo produsert i de endokrine kjertlene. De
De er stort sett steroide, og utgangspunktet er kolesterol. Så har vi for lavt kolesterol, så får vi også for lave sekshormoner. Det er det mange som ikke vet, så det er ikke så lurt å spise lavfettprodukter. Vi bør ha i oss både litt animalsk og selvfølgelig sunt vegetabilsk fett.
for å kunne produsere hormoner. Nå snakker du absolutt vårt språk her. Dette med kolesterol er kjempeviktig at vi får snudd akkurat det du sier at det påvirker hormonene våre. Men er det forskjell på kvinner og menn? Eller jeg vet det er det, men hva er hovedforskjellen i hormoner? Hovedforskjellen på hormonene er jo østrogene og androgenene.
Kvinner har også en liten andel testosteron som er veldig viktig for oss, og det er også et hormon som blir
borte i forbindelse med overgangsalderen så vi har de siste årene også begynt å supplementere med litt testosteron til de som trenger det og ønsker det. Men da må man være forsiktig med dosen og man må være klar over at der er det heller ikke gjort nok forskning på kvinner og testosterontilskudd.
Du jobber jo med kvinner i alle aldre, går jeg ut ifra. Hvor er det du ser de største problemene? De største problemene er jo helt fra kvinner får menstruasjon til alderdommen. Det er utrolig mye hormonell ubalanse. Vi lever i en toksisk verden, full av stress. Og det som overrasker meg mest, det er at kvinner har en kvinneløsning.
Det er hva kvinner finner seg i. Det er helt utrolig hva man skal gå igjennom i de forskjellige fasene av kvinnelivet, og ikke få gehør for problemene sine eller hjelp til å stabilisere både hormoner, stress, søvn, vekt og så videre.
Det er veldig manglende kunnskap blant helsepersonell i Norge, og for øvrig sikkert også i den vestlige verden, om dette.
Så dette er et felt som må satses mye, mye mer på. Jeg har litt lyst til å gå tilbake til de hormonene, supplementene du snakker om, sånn som testosteron. Jeg tror jo også at hvis dette hadde vært litt lettere for folk å komme til fastlegen sin og bli hørt, og det trenger ikke nødvendigvis å være i perimenopause, men sånn som du snakker om stress,
Men det med riktig dosering og det å vite hva som er bra for en, for man blir jo litt usikker. Er det en mal? Er det noe å si til den lytterne våre om hvordan man kan velge riktig? Tenker du på å velge riktig hormon? Ja, du snakket om testosteron tidligere, så sa du at man må være veldig nøye med doseringen. Det får meg til å tenke, men hvordan skal jeg vite hvordan jeg kan velge riktig?
Nå skjønner jeg hva du mener. Vi har en tommelfingerregel at vi trenger ca. en tiendel av menn når det gjelder testosteron, men dette må jo tilpasses hver enkelt og følges opp. Skal man gi testosteron til en kvinne, så må det måles testosteronnivået i blodet.
før man begynner behandlingen, og senest åtte uker etter du har gitt en viss dose, og hvis det da ikke er noe særlig økning i testosteronnivået, så kan man jo øke det litt til, og omvendt er det for mye, så må man gå litt ned. Det er en del bivirkninger med testosteron, som at man blir relativt bestemt, så man må ofte informere om det, for partner kan jo reagere på at kvinnen hans blir veldig annerledes,
Det andre er at det kan bli kviser, håravfall og ikke minst økt hårvekst på kroppen. Det er viktig å gjøre dette i samarbeid med en lege, men da er vi tilbake til problemet at det er så få leger som gjør dette. Men det er kommet en del tester hvor man kan gjøre det selv hjemme og få hjelp via skjermen.
Det er jo en god utvikling. Ja, det er jo for så vidt det, men det kan aldri erstatte et fysisk møte. Så jeg mener at man må møte pasienten fysisk, i hvert fall en gang i løpet av forløpet, så er det jo en del andre ting man kan gjøre.
Så det er nok fremtiden, helt riktig. Men vi kan ikke innen medisin basere oss bare på digital helse. Det tror jeg er feil vei å gå. Når det gjelder såpass persontilpasset medisin, det er litt annerledes med en urinveisinfeksjon, eller om du skal ha en behandling for en klamydiainfeksjon. Men akkurat dette med å se og få en relasjon til pasienten,
tror jeg er veldig viktig for begge parter. Du er jo veldig kjent for mange når det gjelder hormoner, Nina, og vi synes det er spennende å høre hva du tenker. Hvilke typer tester kan de gjøre? Kan de dra på først for eksempel å ta noen blodprøver? Vi vet at du jobber med dødstesten. Hva kunne vært et godt tips for lytterne og for oss? I Norge er det jo vanlig å bruke blodprøver og vare det.
Det er kommet litt til kort fordi at du får bare et øyeblikksbilde av kvinnens hormoner der og da.
Jeg har begynt å innføre dødstest for mange år siden når den kom, som gir et komplett bilde av alle hormonene, av stress, av aminosyre, melatonin. Så du får et helt annet bilde av kvinnen, og det finnes flere forskjellige dødstester. Det finnes den grunnleggende som heter «Dødskomplitt».
Du kan legge på en cortisol awakening response. For de som har problemer med syklusen, infertilitet, har veldig svingende hormonbalanse og lange sykluser eller korte sykluser, så anbefaler jeg en cycling mapping. Da tar du opp til 25 tester på en måned fra dag 7. Så ser man hvor problemene ligger og kan...
behandle deretter. Det kan man ikke få til med blodprøver. Kan man komme til deg og bare si at jeg føler meg sånn og sånn, jeg sover ikke om natten, og at man kan bare begynne å teste litt hormoner, og heller komme frem og tilbake og sjekke om det kan funke, eller må man ta en test?
før man begynner med en hormonbehandling? Nei, det må man ikke. Det går helt fint å ha en samtale, og hvis det er rett frem og ikke store problemer, og man bare mangler progestron for eksempel, i perimenopausen, så kan man bare starte med det. Men jeg pleier å supplere med en hormonbehandling,
et hormonpanel i blodprøve for å se hvordan utgangspunktet ligger. Innledningsvis snakket jeg om at jeg har vært hos en kulegenhet i Marbella på Long Life Clinic, han driver med anti-aging, og da fikk jeg kremer så jeg skal smøre på den tynneste parten av huden. Hans cocktail der er estradiol, progesteron og testosteron.
Er det fullverdig i dine øyne? Ville du gjort det på samme måte, eller hvordan veileder du? Jeg er også veldig tilgjengelig av å bruke både progesteron og østrogen, fordi mange i Norge gir ikke progesteron hvis kvinnen har fjernet limoen. Men jeg mener at kvinnen trenger progesteron for å bli mer i balanse, sove bedre og få den balansen som vi hadde i hele den fertile perioden.
Så det å gi bare østrogen, det driver jo inflammasjon, det er veldig proliferativt, og det er mer problemer knyttet til østrogen alene enn det er med å gi en kombinasjon. Men det forutsetter at man bruker bioidentiske hormoner. Det gjelder ikke syntetisk progesteron, som da gir masse biverkninger.
Ok, og det skal vi komme tilbake til, for det er vi veldig nysgjerrig på. Men du har nå forklart hvordan testosteron virker, og hvordan østrogen påvirker oss, men hva skjer hvis man får for lite progesteron, eller hvordan vil den kremen da, eller tilskuddet eventuelt virke? Hvis du har for lite progesteron, så føler du deg litt urolig, litt...
humørsvingninger, sover dårligere, noen får litt hjertebank av bare østrogen, særlig hvis det er litt for høy dosis. Det er veldig, veldig viktig å tilpasse dosen til hver enkelt kvinne. Så vi bruker ikke lenger tabletter med one size fits all. Vi bruker nå kremer,
Det finnes en spray, men den er ikke bioidentisk. Et spørsmål som alle vi kvinner lurer på, det er plutselig så har vi ikke kontroll på vekten, og vi har jo mange som går på kurs hos oss som gjør alt det de skal med keto-kosttål, og likevel til tross for...
gode tiltak både på trening og på søvn og alle de tingene som vi prøver å veilede på, så legger de på seg at det er vanskeligere å holde vekten stabil. Det skal lite til før magefettet kommer mer synlig til. Hva kan du si om dette? Det er jo et stort spørsmål fordi vi lever i en toksisk verden som jeg sa med mye hormonhermerer.
som etterligner hormonene våre, og de påvirker også vekten og gjør det vanskelig. De legger seg i fettvevet, og man får inflammasjon,
og inflammasjon får man også av en dårlig tarm, mye stress gir inflammasjon i tarmen og det ser vi jo veldig, veldig mye av nå. Helt unge jenter fra deforminstrasjon, så sliter de med vekt og tarm. Og det gjør jo også at vi ser økning i PCOS, endometriose, alle disse kvinnesykdommene som er økende nå, og det er
er det største problemet i forhold til vektregulering, er insulinresistens og ikke minst alt stresset som man både påfører seg selv og som er i vårt vestlige samfunn. Så du ser at dette her skjer bare tidligere og tidligere med oss kvinner, at som du sier PCOS og alt dette her, det er jo en skremmende utvikling
og noe må jo absolutt gjøres, men kan ikke du bare forklare oss litt denne, nå snakker vi om disse unge kvinnene som kommer og menstruasjonen starter, hva er det som skjer da med hormonen i kroppen vår, og hvordan er syklusen vår, og hormonelt? Syklusen er jo ment å skulle gjøre det mulig å bli gravid. De unge i dag lærer jo mest om hvordan de skal unngå å bli gravide. Så det
det er jo veldig, veldig manglende grunnkunnskap om det å være kvinne, føler jeg i min praksis i hvert fall, at de har mange underlige spørsmål som de burde vite før de er 18-19 år. Det er stor variasjon i syklus, men man
Mange har for eksempel nå etter vaksinen fått enten stopp i menstruasjonen, eller uregelmessig menstruasjon, eller veldig mye menstruasjon. Så det har jo gjort at vi har jobbet på overtid alle gynekologer nå for å prøve å løse disse problemene. Så det viser jo hvordan en faktor kan påvirke syklusen veldig mye.
Kvinnene blir engstelige for ikke å bli gravide. Generelt er syklusen helt nydelig laget fra utgangspunktet og fungerer bra for de aller fleste som er i balanse.
Problemet er bare at det er veldig få som er i balanse i dag. Og så er det jo veldig mange som bruker hormonelle preparater for å ikke bli gravide, som vi snakket om. Hva gjør det med oss når vi har gått på det et langt liv? Noen bruker jo det både i 20 og 30 år. Hva skjer? Vi er jo ikke helt klare over alle biverkningene av for eksempel