1/31/2022

Marit Kolby | Ernæring, Kosthold, Norsk Matkultur, Industrikylling, Kakefeiring, Rødt Kjøtt, Fett

Wolfgang Wee og Marit Kolby diskuterer matkultur, ernæring og dyrevelferd. Kolby er matviter og ernæringsbiolog og fremhever viktigheten av å spise hele dyr og velge økologiske produkter for å støtte bedre dyrevelferd. De diskuterer også fastende og fordelene med å spise minimalt prosessert mat, og advarer mot ultraprosessert mat og klemmeposer for barn. Kolby er kritisk til at vi har et matsystem som ikke prioriterer helse, miljø og dyrevelferd og mener at myndighetene bør ta mer ansvar for å regulere matproduksjonen. De diskuterer også kontroversen rundt mettet fett og Kolby fremhever at det er viktig å se på kosthold i sin helhet og ikke bare fokusere på enkelte næringsstoffer.

Transkript

Mentioned in the episode

Wolfgang Wee Uncut 

Podcastens navn

Marit Kolby 

Gjesten i podkasten, matviter og ernæringsbiolog

Oslo Nye Høyskole 

Hvor Marit Kolby jobber

Reko 

Et nettverk for å handle mat direkte fra bønder

First Price 

Et billig merke som selger mat

Nose-to-tail 

En matfilosofi der man bruker alle deler av dyret

Kollagen 

Et protein som finnes i dyrehud

Kollagen-yoga 

En type yoga som hevdes å øke kollagenproduksjonen

Finnspråten 

En person som jobber i matindustrien

Aftenposten 

En norsk avis

Joachim Lund 

En journalist i Aftenposten

Industrikylling 

Kylling som produseres på en industriell måte med dårlig dyrevelferd

Økologisk kylling 

Kylling som produseres på en mer bærekraftig måte med bedre dyrevelferd

Dyrevernmerket 

En sertifisering for matvarer som er produsert med god dyrevelferd

Dyrevernalliansen 

En organisasjon som arbeider for dyrevelferd

Rost-308 

En rasktvoksende kyllingrase med dårlig dyrevelferd

Hubbard 

En saktevoksende kyllingrase med bedre dyrevelferd

Brennpunkt 

En dokumentarserie på NRK

Grandiosa 

En type frossen pizza

Trondheims 

Et merke som produserer hermetikk

Maxiboller 

En type hermetiske kyllingboller

McDonalds 

En hurtigmatkjede

Chris Van Talleken 

En engelsk lege som har skrevet en bok om ultraprosessert mat

Englamark 

Et merke som produserer økologisk kylling

Atle Antonsen 

En norsk komiker

Ta deg sammen 

En kampanje mot å kaste mat

Renovasjonsetaten 

En etat som håndterer renovasjon i Oslo

Beta-supper 

En type suppe

Yoghurt 

En melkebasert matvare

Synøve 

Et merke som produserer yoghurt

Gresk yoghurt 

En type yoghurt

Tyrkisk yoghurt 

En type yoghurt

Russisk yoghurt 

En type yoghurt

Birgit Svihus 

Professor ved NMBU, ekspert på fett

NMBU 

Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet

Nasjonale kostholdsråd 

Anbefalinger for et sunt kosthold

Intensjonsavtalen 

En avtale mellom matprodusenter og helsemyndighetene

Gule løvepåseiboksen 

En type barnemat

Karaginan 

Et tilsetningsstoff som kan forårsake betennelse i tarmen

FDA 

Food and Drug Administration, et amerikansk forbundsorgan

Margarinindustrien 

Industrien som produserer margarin

Arne Astrup 

En dansk forsker

Morsmelk 

Melk produsert av kvinner

Morsmelkerstatning 

En erstatning for morsmelk

Lieve Nelvik 

En norsk komiker

Kave 

En kjennslege

Ammekonsulent 

En person som gir råd om amming

Tinemelk 

Et merke som produserer melk

Beitemelk 

Melk fra kyr som går på beite

Frisk Forlag 

Et forlag

TikTok 

En plattform for korte videoer

Instagram 

En plattform for bilder og videoer

Participants

Host

Wolfgang Wee

Guest

Marit Kolby

Sponsors

⭐️ Støtt WWU!

Lignende

Loader