All right, da til denne episoden her og kategoriene som vi bare har smelt sammen. Dette er to av mine absolutt favorittting. Dette er såpass viktig for meg å konsumere at jeg kunne nesten vært villig til å droppe rødt kjøtt for å bare kunne spise melk og egg for alltid. Jeg drikker jo H-melk rett fra kartongen hver dag. Jeg drikker kanskje en liter, en liter og en liter melk hver dag. Og så spiser jeg fire egg
som første tingen som jeg putter faktisk i kjeften og ned i magen. Det er fire bløtkokte egg, før jeg da banker ned på litt gresk yoghurt. Så her er vi på kjernen av det. Dette skjønner jeg at det må være en lyst stemme for deg. Og
Jeg trekker også en god del hårlmelk hver dag. Sikkert kanskje bare en halv liter i dag. Veldig ofte aldri mindre enn to egg. Rødrossmelk eller kumelk? Nei, jeg er lojal. Jeg går på tiende. Du er lojal? Vi har bondesamvirke. Jeg er lojal mot bondesamvirke. Jeg mener at det...
Men det, nå er det personen Birger som snakker, ikke professoren, men jeg...
Jeg mener at det er en god idé at bøndene går sammen og samarbeider for ikke å bli revkjørt av detaljstledd og næringsmiddelindustrien. Så det er en god tanke. Om det funker godt nok, det er et helt annet spørsmål, men jeg støtter den tanken at bøndene må samarbeide, for de er veldig svake alene, alle disse små bøndene rundt omkring, og blir så lett...
tapene så derfor kjøper jeg tiende men jeg kjøper helmelk og ikke økologisk men helmelk og så har jeg egne høne så det er egg det er jo det kan spise med egg i vil strålende det kan vi begynne med den økologiske melken jeg har faktisk ikke tenkt jeg har aldri tenkt tanken på å kjøpe
økologisk melk, men burde jeg det? Hva skulle jeg få ut av det i så fall?
Det er en veldig stor diskusjon om økologisk versus det konvensjonelle. Slamborg er en veldig stor diskusjon som jeg har sterke meninger om. Men det aspektet der skjønner jeg jo. Jeg kan like økologiske maten i form av sprøytemidler og alt disse tingene her, men hvor mye har økologisk... Er det store nyanser og forskjell mellom økologisk melk og konvensjonell melk? Nei, det var ikke det. Altså, det...
Jeg tror det riktigste er bare å streke over det. Melk er melk, og det er kumelk, eller tinemelk, eller økologisk melk, så er melk melk. Men selv på at det var kua spiser? Ja, det har betydning hva kua spiser, men det er ikke sånn at økologisk kua spiser noe helt annet enn i vanlig konvensjonelt landbruk. Så det er mer på oppstallingsforhold og litt sånn forskjellige ting. Men uansett så blir det små forskjeller, fordi
disse to produktene, egg og melk, det er jo hele poenget deres, og det er jo grunnen til at de er så næringsrike, det er at de er jo eneste føden til et dyr eller et menneske. En viktig del av livet, nemlig den første delen, eller for egg i sin del, så er det den første delen av livet. Jeg tenker på, altså jeg må innrømme det, jeg lar meg så lett rive av med at jeg ser liksom en størrelse
en steik deg, så tenker jeg, her er altså bare en kylling som ikke pussler ihop. Hæ? Altså, det her liker liksom det, akkurat som jeg kan se sånn bittesmå legerbrikker her, altså her ligger, her er, dette er kyllingen. Jeg vet ikke, det er utrolig. Og på 11 og 20 dager, så selv organiserer kyllingen seg
Fra plomme og vitte til kylling. Hæ? Ingenting legges til unntil oksygen fra lufta
så er det ingen sykd som legges til. Og så kommer noe kalsium fra skallet. Men altså, er ikke det utrolig? Det er et mirakel. Det er et mirakel, altså! Det er som å råpe halleluja, det er et mirakel. Jeg tenkte vi ikke hadde noe tilgang på noen egge, eller visste hvordan det er sånn, la oss si alle dyr som var befødt i egg.
sånn i skall, at vi ikke visste hvordan prosessen fungerte, og så fikk vi se det for første gang på en øde øy, hvor det var kanskje noen fugler som hadde overlevd, og bare sånn, hva fy faen ser dette ut til? Det er sånn et egg, det hadde forblev for oss. Ja, det hadde det, for det er helt utrolig. Så egg er da utrolig næringsrikt, for det må inneholde absolutt alle stoffene, som lever en liv trenger, og
Og litt det samme kan si en som melk. Noen av dere kanskje tenker at det er rart å snakke om egg og melk samtidig, men de har mye felles. Felles det at de er næring for nytt liv. Det samme med melken også. Den skal være den eneste føden til kalven, eller hva det nå som er spattedyr det er, i en viss periode. Men er det uetisk å drikke melk? Nei.
Det kan man diskutere. Det er en egen diskusjon, og det er en veldig interessant diskusjon. Er det uetisk å ta kontroll over dyr? For det er egentlig det som er spørsmålet. Er det uetisk også å
Altså å bruke dyr, det er det som er spørsmålet. Det er veldig mange som vil si at det er en lang distans fra å drepe dyr og ete det til å ta melken fra kalven.
Ja, men prinsipielt, vi må være litt prinsipielle, vet du, for vi må begynne med det prinsipielle. Skal ikke han føles som diskusjoner, er det du sier? Nei, vi må legge følelsene på oss. Altså, vi må snakke om det prinsipielle. For det prinsipielle er jo at når vi tar kontroll over de på den måten, så på
påføre med dyrebegrensninger. Det gjør de jo om man bare tar melk i for dyr også. Og dette kan jeg ha en egen podcast om, for det er faktisk noe som jeg er interessert i å prate om, som jeg har og ikke har noen naturlige kompetanse for, men som jeg synes er en interessant filosofisk diskusjon. Men mitt svar er at det er ikke uetisk å drikke melk eller å spise egg
Fordi et liv, når det gjelder dette med død og ikke død, så er det jo, det er ikke det den store prinsipielle forskjellen går når det gjelder hva vi kan tilattesere med dyr. Det er ikke sånn vi kan gjøre alt sammen med en vild barn, vi slår de i hel. Det er jo helt feil. Det er jo snakk om, altså,
at dyrene hadde gått hvis de hadde et forferdelig liv for vi driver å plage dem fra morgen til kveld men vi slår det ikke i hel så er det liksom ikke greit for det så det å slå i hel er på mange måter den minst problematiske siden ved å drive på å produsere mat for dyr det er jo sånn fra pine dyr kanskje for gra kommer ganske høyt på listen over ting som er sånn
At dyr ikke har det spesielt godt i den perioden før det ender opp som et deilig produkt. Det innebærer i hvert fall tvangsforing, så det er jo klart at det er
det er faktisk lov ennå, vet du. Det er helt utrolig. Det var hvis det ikke så ble det var det en hestehandel der mellom Norge og Frankrike for at man ble enige om at Norge støtter franske forgrarproduksjon, borten at franskmennene støtter Norge på noen lakseksportgreier. Eller på sånn type jakt på
- Sel og val kanskje? Det har kanskje vært enda mer kontroversielt? Jeg tenker laksegreier, ikke? Sel og val og alt det greiene. Er det kontroversielt da? Eller var det? - Ja, det var det. Nå er det jo valfangsten går så det griner. Tilbake til egg og melk. Det er ekstremt næringsrike matvarer.
Så har de jo helt unike egenskaper. Det er liksom ikke noe sånn at du kan ikke erstatte eget mer. Du kan ikke erstatte...
Epple med pære til en viss grad. Jeg vet ikke, det er noe sånt. Men det er ikke noe annet du kan erstatte egget med. Egget er helt unikt. Du kan erstatte høneegget med annet egg, for eksempel. Kalkunegg eller hva det er. Kommer det? Ja, det er akkurat det samme. Jeg var på en gang på et marked i Barcelona. Ja.
Der hadde de utvalgt greia. Alt fra vaktlegg til strutsøg. For salg, for spising. Jeg har aldri smakt noe annet enn hønegg i hele mitt liv. Er det noen smaksforskjell på det her? Jeg har smakt gåsegg, andegg og vaktlegg. Jeg har ikke smakt vaktlegg. Vaktlegg, hønsegg, kalkunegg...
Og det kan jeg si, og ja, må ikke jeg? Må ikke glemme det. Ja. Det er små øresmål forskjell i utseende, konsistens og smak. Men ennå som jeg sier, så tror jeg man kan si i det store hele, så er det små forskjell. Ja. Tenkte jeg hvis det var fælt, hvis noen hadde greid å spre noe sånn at...
Litt sånn som, jeg husker ikke hvem som har det her med disse nesehornene. Hva heter det til nesehornene? Selve hornene. Selve nesehornene har sånne type
afrodisiak-effekter på mennesker. Hvis man spiste ørneegg, for eksempel, hvis man fikk tak i et ørneegg, så er det en ultimat afrodisiak og livsgnivstemester. For man kunne jo ikke tenkt seg at ørn er så mektig, hvis du får de her stoffene som blir det som gjør ørn. Det hadde vært direkte farlig og skadelig for økologien. Ja.
Ja, det er et eget tema. Men ørneegg, er det noe som på en måte har spesialisert seg på det? Har noen gode oppskrifter på det, tror du? Ja.
Jeg tror egg-samling er et stort problem, ikke sant? Ulovlig egg-røving i Norge er et stort problem. De kommer jo fra hele Europa og stjeler egg. Det er folk som samler på egg, vet du. Samler? Men hva var det de samlet på? Nei, de samlet på skjøleskallet. De blåser jo ut hele tiden. Ja, sånn der ordentlig forsk-egg-kosting. Sånn samle-manin. Så er det jo selvsagt...
egg som blir stålig for folk for å brukes til å ruges ut og brukes til folk fangst i arabiske land og sånn men jeg tror ikke det er noen som med unntrykk av mørkeegg så er det ikke noen som tror ikke det er noen som særlig fangst altså fangst av egg for å spise de gåseegg da?
Går seg, det er akkurat det samme. Jeg tror at måske hadde vært en veldig tradisjon for, spesielt sjøsøkte i Nord-Norge, og litt av grunnen til det er at det er veldig lett...
Altså de hekker jo kolonier, det er ganske store egg, trosten hekker jo også kolonier, men da må du liksom klatre opp i et tre, og så får du noe sånn spittesmå, og så synes du drit i hodet på deg. Mens måkene da, de legger jo egget på bakken, ikke sant? De svære koloniene, du liksom går ut på en holme, så kan du plukke underegg. Men det er jo helvete, de hisser måkene da, og plukker egget, det er ikke bare det. Nei, men det er derfor tross alt lettere enn å klatre opp i et tre. Ja, det er sant, det er sant.
Jeg har nok vært spist lenge før landbruket. Det har vært en veldig viktig kilde til næring på den tiden. Det er jo veldig fremmed for oss å spise rå egg, men det må vi jo ha drevet med i all...
Alminnelig, uendelige tider før vi skjønte at man kan koke. Antakelig. Ilden ble oppfunnet for ganske mange hundre tusen år siden. Og en 500.000 år gamle bålgrop har vi vel funnet, er det ikke det? I hvert fall 500.000, om ikke mer. Så det har vært varmepanel lenger. Og det er faktisk sånn at man bør ikke spise for mye
Rå eggehvite. Rå eggehvite? Nei vel. For det inneholder et antivitamin. Og nå så er det mer hukommelse på dette detaljen da. Jeg tror det er biotin. Hva er B-vitamin i biotin? La meg si det sånn forløpig så du får sjekke det opp. B-vitamin i biotin
Når du spiser rå eggevite, så er det et protein som binder seg til dette vitaminet, sånn at det ikke blir tatt opp i kroppen. Så du kan faktisk få biotinmangel, tror jeg det var. Stemmer det? Biotinmangel forekommer ikke hos mennesker, bortsett fra i et helt spesiellt tilfelle. Det er påvist hos enkelte personer som spiser ekstremt mye rå egg, 6-12 om dagen. Det skyldes at rå eggevite inneholder et protein som binder biotin så hardt at det ikke kan frieres av fordøyelsesensymer. Ja, ja.
Nå må jeg skrive en mail til Tor Gottos der, for jeg tror han banker ned i hvert fall seks rødegg og noen bananer oppi en sånn blender. Det er interessant, ja. Skal vi se om vi kan måle at biotin... Kan man liksom prøve å stille han ut sånn en fuste med biotinmangel i Norge, ikke sant? Han har ikke tid til å koke egget, så han bare kjører opp i den der stavmixeren. Ja, men altså, det er... Jeg synes vi skal vise til studentene et bilde sånn rått og sånt, for det påvirker jo
Det blir håløse. Hvordan er det med hårvekst? Når jeg tog godt, så har jeg veldig... Fenomenalt hår. Men i alle fall, det er faktisk en grunn til at man anbefaler å
og varmbehandle vitten. Ja, fordi hvis vi spiser kokt egg, så er den planteeggevitten bedre for oss å fordøye, eller funker bedre i fordøyelsesprosessen i systemet på et eller annet vis? Hva er forskjellen? Forskjellen er at når du varmbehandler sånn, så blir eggvitten hvit.
Så denatureres dette proteinet sitt av idin, det ødelegges man da også. Sånn at det ikke kan binde seg til biotin. Og sånn at vi dermed kan få og klare å absorbere biotin. Men er det noe i eggeviten vi egentlig trenger? Burde vi egentlig bare spise eggeplomme da? Ja, altså, det er plommer som er gulle, egge, det er det. Det er næringsmessig. Det er en mester, det er det. Men eggeviten altså,
Den er jo 90% vann. Altså, tenk på det. Når den er flytende, så ser du på en måte at dette er mye vann her. Men så blir det altså noe som ikke ser ut som det er 90% vann. Tenk på det. En kokt eggevite, det er 90% vann. Det ser jo ut som det er noe... Så dette er jo på en måte...
Det er utrolig fine ting å spise hvis man skal slanka seg for eksempel. Det som er i eggviten er vitamin, det er kanskje noe vitamin også, men det er ikke så mye, men det er protein, og så er det noen mineraler.
Ok, så det ligger i protein i eggevitten som er... Ja, for det er proteinet som gjør at den binder seg og blir sånn som får struktur. Det er proteinet. Så det er nyttige proteinene der.
Og slanker også er ofte tenkt på for at de har jo problemer på Nortura med å bli kvitt eggeviten. Tenk oss, de sender nok mange tonn med eggehvite til Sverige hver dag for å liksom, vet ikke hva de gjør med det der, vet ikke jeg. Men tenk oss å lage et produkt som er sånn firkantet, som du kunne, snacks for eksempel, eggehvitesnacks som de krydder på, det er liksom slankekost til tusen. Ja.
Jeg har prøvd å selge det inn til naturen, men jeg har ikke betet på. Men kanskje noen av lytterne gjør det? Hvordan skulle man gjort det? Bare tenk deg akkurat samme som med disse feteostterningene i en liten plastig boks. Det kan være sånn firkantet av kuber av eggehvite. Hiv opp i salat for eksempel, eller jeg vet ikke helt.
Kjempeslank kost, og det er godt også. Jeg tror jeg skulle lage et sånt produkt, så skulle jeg lage det eggevittetærninger med grisetang. Så bare sånn smaken av hav møter ful. Merker fugl eller fisk? Nei, nei, nei.
Eller både fugle og fisk. Fugle og fisk er på hitteproduktet, ikke sant? Kanskje friterefanskapene, vet ikke jeg. Men uansett, vitten, det er plommen som er det virkelig næringsrike, det er stappafull av viktige mineraler og vitaminer. Jeg pleier å si, å spise egg, det er på en måte som både å spise fisk og grønnsaker og kjøtt samtidig.
Jeg lagde første runde med hjemmelagd iskrem nå i helgen. Det var så fint vær, og da har jeg selvfølgelig gått på Marie Kolby-smellen, og det har det veldig mange av dere som hører på som også har gjort, for jeg var ikke måte på hvor mange bilder jeg fikk av iskremmaskiner, og spørsmål, hvilken iskremmaskin skal jeg velge og alt mulig sånt, etter at vi hadde de podcastene. Så er det mange der ute som har gått på den iskremmaskinsmellen, og da var det sånn, der alle oppskriftene jeg prøvde da, var liksom et eller annet som manglet, og det var at ...
Det var ikke egg i de fleste oppskriftene jeg oppsøkte. Og spesielt i den manualen som følte med iskremaskinen, var det bare snakk om kjør sukker og kjør... Gud, hva er det man har igjen i... Fløte? Ja, det var fløte, melk, sukker og vaniljestangen. Du trengte ikke noe mer enn det.
Og det gjorde at den smelta jo gjerne, for det fikk fin konsistens og luftig alt mulig sånn. Det var et eller annet som manglet at det smelta så fort og dårlig konsistens. Så fant jeg en annen oppskrift, og det var sånn kjør åtte eggeblommer. Åtte stykker. Uten eggevitten. Og da ble det en helt annen moro. Og da tenker jeg sånn, når du har åtte eggeblommer fløte, så kan du gå litt ned på sukkeret. Det er ikke
Det er jo ikke så usynt med giskrem efter all. Nei, nei. Og eggeblommene har den rollen med å løse fettet i vannet. Ja, ja.
Så den får litt sånn konsistensdrivende. Så eggeplomme er jo, det er jo derfor eggeplomme har så mange viktige egenskaper i matlagingen, ikke sant? For at den har disse helt spesielle egenskapene, ikke mens de emulgerer fett, og vitten har denne unike egenskapen at den på en måte kan liksom, altså det er fluffy, ikke sant? Den er sånn, den er...
Så det er helt unike tekniske egenskaper på egg. Også er det så vanvittig godt, også er det så vanvittig næringsrikt, også er det så vanvittig rikt på kolesterol. Og det er jo også grunnen til at egget har vært fyfy. Med anbefalinger på 80-tallet om at man ikke spiser for mye av, jeg vet ikke om det var halvt egg per dag, eller hva det var anbefalingen,
Og folk, det hadde en viss effekt. Så jeg konsumer i Norge, jeg hadde en liten dipp. Ikke stor, men en liten dipp. Dette her henger igjen ennå. Jeg sier at jeg spiser fire-fem egg på morgenen, så husker jeg kollegaen så på meg bare, men er det slurt da? Har du sjekket at det er lurt? Og det er en frykt. Ordet kolesterol forbinder jo folk bare med rett og slett en sakte død. Men det er nå...
tror jeg de alle, det er noe konsensus, en majoritetsoppfatning for å si det på den måten, er at dette var feil.
Hva var frykten om hvorfor er det feil? Jo, for at feilen var at det viser seg at kroppen uansett ikke får i seg nok kolesterol gjennom kroppen. Altså gjennom maten, mener jeg. Altså du blir for lite kolesterol gjennom maten, så leveren må lage kolesterol. Det er jo det som er nettopp rollen til statin, ikke sant? Det er å hindre leveren i å lage kolesterol. Så det blir for lite kolesterol i kroppen. Så det som skjer når du spiser som meg, det er at du bare leveren
produserer mindre selv. Så effekten er null. Men altså, det er noen bekymringer rundt enkelte som har en genetisk defekt, og det er også en viktig årsak til hjertekarskedommer. Noen har en genetisk defekt som gjør at de ikke klarer å bli kvitt kolesterol i kroppen så lett.
Og de må jo gå på medisiner og statin også, en referans til dem snakket vi om tidligere. Men de kan det tenkes vil få et for høyere kolesterolnivå hvis de spiser for mange egg. Men kroppen justerer da hvis man skal spise 10-12 egg av en eller annen grunn, så vil kroppen justere dette her helt fint selv?
Ja, altså, når du sier 10-12, så blir jeg litt sånn... Selv jeg blir litt bekymret. For det må vi huske på, at gjennomsnittlig egginntak i Norge er et halvt egg per dag. Det er for dårlig. Så jeg pleier alltid å si at opp til to egg er jo åpenbart ikke noe problem. Men så sier jeg liksom...
Men det er alltid lurt å legge seg under. Det kan jo tenkes på et eller annet nivå. Jeg bare sier det. Jeg tror ikke det er noe problem med fire år. Jeg kjente forsøk som ble gjennomført der folk har spist opp til åtte egg på en dag, og så har de målt kolesterolnivå og sånt. Og så har de ikke sett noen effekt. Så for veldig mange er det nok veldig en betydning. Ja.
Så
Så må jeg jo nevne at det er franske damer som døde 116 år gammel i hvilket år var det? 2016 eller noe sånt. Hun ble spurt om hva som var årsaken til at alle som dør når de blir 116, ble spurt om før de dør, hva er nøkkelen til å bli så gammel? Da trekker hun frem at hun hadde vært hos legen en gang tidlig på 1920-tallet,
og legerne hadde sagt at jeg burde spise to egg per dag. Og det har hun gjort hver eneste dag siden, og det trodde hun var grunnen til at hun er 216 år. Morsomt. Men jeg ser at kolesterolnivået, det kan jo ikke si hvordan man...
varmebehandleregget også. Kanskje? Jeg bare søkte på, jeg skulle ikke bare se forskjellen på, for jeg hørte at det er så mye kolesterol i reker. Ja, veldig mye reker, omtrent det samme nivå. Ikke fullt så mye, men ikke langt under. Jeg skal bare sjekke det først da. Reker, kolesterol, der er det per 100. Det er vel 300 per 100 i egg, ikke det? 300 fikk jeg ikke, skal vi se her. Nei, så her 100...
100 gram kokte reker er 189 milligram. - Riktig. - Skal vi se, og hvis du spiser den rå, så er det noe av det samme, men på egg var det mye, mye høyere.
Per 100 gram på egg så er det 373. - Ja, 373, ja, ikke så galt. - Mot 160 da, eller på hva som var på reker. - På reker, ja. - Men det er forskjell, altså på et kokt egg er det 370, stekt egg 400. - Nei, det der er bare... - Er det bare tøys? - Det er bare tøys. Det er liksom at de har... Det er en variasjon fra egg til egg, den naturlige variasjonen. Så har de gjort et... Kanskje gjort for å stekke noen egg og sånn.
Men uansett om det var den forskjellen der, så er det liksom spillingen å holde. 10% fra eller til, ikke sant? Det blir ikke noe som betyr noe. Så jeg tror kolesterol er et ganske stabilt molekyl som ikke så lett påvirker seg av varmbehandling, for eksempel.
Det kommer så mye, hvis man søker på egg og kolesterol, så er det alt fra verdens største myte om egget, som du oppenbart snakker mye om, de tingene vi gjør her nå, så går det to ned på forskning.no. Mye egg koblet til hjertesykdom og død fra 2019, ikke sant? Fra forskning.no, så her er det sånn.
Det er jo stadig enkeltstudier som peker i den ene og den andre retningen, men i hvert fall så har helsemyndigheten i USA for eksempel, og i Norge så anbefaler, altså Adelaan ikke mot egg lenger, og heller ikke helsemyndigheten i USA, så er det opp til to eggs i dagen, det er ikke noe problem. NRK har en morsom artikkel her, og så var egg farlig igjen. Hvorfor snur råden om hva vi bør spise fra år til år? Fett er farlig, ja, ikke sant? Så det er der...
Det er jo et eksempel på et forhastet råd som nå heldigvis har
Altså, man må heldigvis ha gått tilbake på. Og det skal man ha klapp på skulderen for. Bra, sånn skal det være. Tør å innrømme at dere tar feil. Ikke sant? Det er ikke farlig. Da får ikke smerken. I hvert fall ikke slenge dere innrømmer de tider. Men det skal være holdning. Så det viser at det går an å snu.
Så det er egentlig det eneste negative å si om egg er kolesterol, for det er også veldig sånn mettet, når det er vitten for eksempel som er 90% vann, og det er protein som ligger lenge i magen,
Det er lett fordøyelig, og det er perfekt proteinsammensetning. Det er liksom standarden for det perfekte protein, det er som egghvite. Så det er veldig bra protein. Men er det noen forskjell ernæringsmessig på et lettkokt egg og et hardkokt egg? Jeg vil si nei.
Hvis du steiker deg veldig hard, så sviser det i botten da det blir dannet ting og sånt. Men det er ikke lang tilberedelse på egg. Så jeg tror veldig mye av næringsstoffene blir veldig godt bevart. Og spesielt med blødkoget egg, der hele plomma er ikke varmbehandlet. Perfekte måte å tilberede et næringsrikt produkt på. Det har du...
Ja, det er helt sånn som det var, sånn som det ligger tilgjengelig for kyllingen, det får du. Kan du drikke av den plommen, så får du akkurat de samme negenskaperne. Da mangler vitamin C i egg. Det er det eneste som mangler.
Så det er ikke perfekt, og så kan man gjøre det som å kjøle klarskyldning, men da er det bare kjimpanser og mennesker som trenger vitamin C. Og derfor gidder ikke høner å produsere og legge til side noe vitamin C jeger, fordi kylling klarer å lage det selv.
Skal vi hoppe tilbake til melk? Melk må vi jo snakke om, for melk er jo kvantitativt mye viktigere enn egg. Vi spiser et halvt egg hver dag, vi har aldri vært store eggspisere. For 100 år siden var det mye mindre eggkonsum enn det. Folk hadde ja noen høne på gården og sånt, men det var ikke noe sånn stor salgsprodukt, en luksusvare. Mens melk derimot har jo
er jo en stor vare på verdensbasis. Det er vår viktigste protein, animalske proteinprodukt. - Jeg tror vi har skjønt fra tidene i småårene at den melken som kommer ut fra mors pupp, den kan vi også hente fra dyrens pupp. Og at det fra tidene i småårene har vært en logikk i at melk er melkt med masse næringsstoffer, at det kommer ut fra mange steder. - Det er jo ikke vanskelig å...
og komme på den hypotesen at at ja, du ser babyen drikke bare melk og vokse som bare det, og så ser du at kuen har melk, den ser veldig lik ut og så videre
Og da begynner jeg å ta melke for kuer og andre dyr. I for minst en av bøkene mine så prøver jeg å finne ut hvor lenge man drev på med melkeprodukter her i verden. Og jeg tror det er liksom...
Så vidt jeg husker så hadde jeg funnet en knust skål i England et eller annet sted med en liten melkerand på. Som for jeg tror er 4000 år gammel. Altså ikke melk, men en fettrand som det visste seg var melkefett. Utenfor det så konkluderte man da at man...
med at man allerede for så lenge siden melket kyr, men det gjorde jo Kleopatra, Kleopatra badet jo i eselmelk for å ha en lysfin hud og så videre. Egypterne hadde jo åpenbart brukte melk, så melk er jo
er jo noe som har vært brukt veldig lenge i forbindelse med domestisering. Og veldig praktisk, ikke sant? Det er veldig praktisk. For det første så kan man da høste litt hver dag, ikke sant? I stedet for å slå i hele dyr og vente månedvis på neste gang, så kan du høste litt hver dag.
Og så har du en kalv i tillegg, så du får kjøtt sammen med melker. Og så er det selve melker som er så næringsrik, men som ikke er larinstabil.
Og det glemte jeg også å si om egget, det må jeg jo bare si, men for et fantastisk produkt. Altså, det egget dette ut av revet på høna, det er det egget som ligger i butikken, det er det som datter ut av revet på høna. Altså, det er ingenting mer som skal gjøres med det.
Altså de skal sorteres i størrelse og sånn, og så skal de plukke vekk ekk som har fått sprekke, og så hvis det er litt skitten og sånn. Men ellers er det liksom bare ferginnpakta lagringsholdbart i månedvis. Ja. Ikke sant? Det er jo 8-20 dager er vel det som er liksom holdbarhetsdataen nå, men det er jo bare tull. Lages de kaldt så kan du bruke, det kan lages i mange måneder.
Jeg har lyst til å komme med tips for hvordan du skal finne ut om jeg er for gammel. - Skal jeg gjøre det? - Selvfølgelig. Legg det i vann. Hvis du er i tvil, så la oss si at det er tre måneder siden det gikk ut på dato. Legg det i vann. Hvis det flyter, så kast det. Den luftbobler som er i den butte enden av egget, den blir større og større til eldre de blir. Hvis det flyter, så vil jeg kaste det.
Hvis det ligger flatt, sånn horisontalt, på botten av vannbåleren, så er det ferskt. Etter hver som det begynner å bli gammelt, så vil det gå opp på høyekant, med bare spissen som rører botten. Da vil det, når det kommer til å bli helt opp,
Så vil jeg i alle fall knekke det i pannet. Eller knekke det først, for å kunne lukte på det. Da begynner det å bli gammelt. Men i alle fall vil du se at de aller fleste egg, selv om de er for gamle, de ligger helt flott på botten og vannet, og da er de helt fine.
Så det er måten jeg gjør det på. For jeg får i samme måte du bruker når du skal stjele egg i formåkene. For når ungene utvikler seg, så blir det kjærklart det samme. Så hvis du krakker egg og så stikker du en kylling opp, hvis du skal unngå det, så må du legge sånne egg som du ikke vet hvor gamle er i vann for å sjekke at de ikke har blitt kyllinger. Ok, så hvis det har blitt kyllinger, da vil det også...
- Da vil jeg egentlig bli lett fra, da spiser jo på mange kyllinger opp litt, og så blir det en luftlomme. - Det har jeg aldri opplevd, med den sjokken med at du kakker et egg, og så kommer det
Det hadde vært et A4-mareritt for meg, en sånn morgenmareritt. Men da må jeg få deg en anekdote på det, for i Filippinerne er det en delikatesse. Er det det, ja. Det er anneg som er, anneg skal klekke ved 24 dager, og så ruger de fra meg til det er 18 dager, og så selger de det.
Jeg har dessverre aldri fått anledning til å smake det. Jeg gleder meg til jeg en dag skal få unnskyldning til å reise til Filippinerne og smake det. Men da, hvis jeg har forstått det riktig, koger det ikke. Så det er fordi du får en kokt kylling. En kokt kyllingfoster er det som er retten. Ok.
Noe sånt. I alle fall så er det visst noen delikatesse. Ja, tvil ikke. Uansett, folk er forskjellige. Altså vi ikke spiser her i Norden av Europa, sånn som de spiser allerede i verden. Vi har aldri sånn, ja det er delikatesse. Altså for sånn det. Spiser apekattgjerne i Kina mens den står fastspent i en sånn der helt vill maskin hvor de kapper av topplokker på hodet og forsyner seg av hjernemasten av apekatten. Det er ikke delikatesse. Delikatessen er borte her.
det er mye rart det er mye det å fortelle men melk, vi må tilbake til melk for man snakker skikkelig om melk i Norge for eksempel så er det jo sånn at vi drakk jo mye mer melk
Før. Melkkonsumet har gått ned. Vi produserer like mye melk i dag som i 1950. Men befolkningen har vokst noe voldsomt, så per person er det mye mindre melkkonsum i dag enn det var for 50 år siden. Går du så langt tilbake som på enda lenger tilbake, så var det nok mange som spiste mye mer melk i melkproduktet enn med
gjorde på 50-tallet også. Så tror du det kommer av? Altså ljuset og... Ja, det kommer av mange årsaker. Det har med advarsel mot melk, fordi dette var liksom det metafettet og sånt, det skal man helst ikke spise, det hadde en veldig negativ effekt.
Det har iallfall hatt noen negativ effekt. Også har det jo også at vi har endret matvaner, ikke sant? Vi drikker ikke melk lenger. Unger drikker ikke melk lenger, har jeg inntrykk av. Jeg vet ikke, jeg. Og iallfall ikke helmelk. Og ljusen har blitt et godt alternativ, ikke sant? Ja.
Det er en annen grunn, og mindre smørkonsum, ikke for å glemme det, ikke sant? Margarin er billigere enn smør, og rekner for å være syndere blant mange, ikke sant? Jeg tror det er det med margarin som er så sprøtt, og det er bare den eneste, i og med at mamma og pappa spiser margarin, og ikke smør, og at de skulle tenke seg at
Den generasjonen må jo spise smør, for det er mye bedre, og det er jo det man gjorde da. Men det er bare at margarin kan du ta ut av kjøleskapet, så er den ikke hard. Du kan bare bruke den med en gang. Det gjør altid med at margarin står på benken. Men det er jo det der at smørret er så hardt ut fra kjøleskapet, så tror jeg folk bare...
Jeg tror velgemarkedene har praktisk årsaker på å kjøpe margarin i stedet, og så er det jo det samme. De føler at det er det samme produkt, ikke sant? Det er jo overhovedet ikke det samme produktet. Jeg har smørparken stående ute, det er så enkelt. Jeg har en sånn tine smørboks, og så bare fyller jeg på med... Med en halv kilo, sier jeg. Ja, så kjøper jeg den der koppen, og så fyller jeg bare på med den boksen hele tiden. Ja, ikke sant? Og det går helt fint. Det er jo det med mettefett som snakkes om, det er stabilt.
Men altså, melk har alltid vært veldig viktig for oss, og det har blitt lagret også. For det er klart, før var melk et stort produkt på sommeren, og så var det lite melk om vinteren, eller ingenting melk, så man måtte konservere melk. Og det man gjorde da, tok fett og lagte smør, og så tok man protein og lagte ost. Ja, ja.
Og så fortmønnerer mysen til dyret, eller slik man gjorde på Østlandet, der man hadde billig ved, det var å ta mysen og lage brunost til den. Ja. Sånn med å koke inn denne reststoffet som er skommemelk, det er ikke skommemelk engang, det er skommemelk minus protein, og så koker, koker, koker etter en viss, så det blir bare en brunaktig klump igjen. Fløte mysost.
Fløyt, heter det fløyt? Ja, fløyt mye sånn. Den er rike da, for da er det tilsatt fløte etterpå. Så G35 er det nærmere liksom? Jeg tror alle vanlige brunostene i dag er tilsatt fløte. Men du har surost. Ja, du har det oppe i Hedmark-området, har du surost. Ja.
Ja, det er en delikatesse. Men ost er jo sånn fantastisk produkt, og noe av det dyreste du kan kjøpe i butikken også. Ja, og så er det fyrtig godt. Ja, helt fint. Herregud, altså det er jo en fløte av godt, men ost...
Men det er så mettende og så godt også, du kan bruke det som snacks også. Jeg kan ta en sånn der svær, hvis disse ungene har en stor Jarlsberg i kjøleskapet, så kan jeg skjære av en sånn her, en liten murstein som jeg går og gnafser på. Jeg vet ikke hva du mener, jeg gjør ikke alle sammen, det er utrolig godt altså. Og det er protein, protein og fett. Eller bare protein.
For det er jo noen oster som er veldig, altså ikke innhold fedt, gammelosten, pultosten, selv om den er vel ikke så mye brukt lenger, men det er sånn fete, halvfete magroster, det er sånn man deler litt inn. Morsatella da? Vet du hvordan denne lages? Nei,
Jeg vet ikke hvor mye fett det er, det husker jeg ikke, hvilken kategori den kommer i. Men i alle fall så kan man, det er litt avhengig av hvor mye fett man tar bort før man
Før man øste, altså lager østen og resten, men på en måte fell ut protein, så det fell ut, og så blir det sånn, klemmer man det opp, så blir det ost. Litt lagring og sånn forskjellige mikro- og organisme-kulturer, ikke sant? Men proteinet i både egg og melk er av usett vanlig høy kvalitet. Altså,
Kvalitet betyr at det passer perfekt til å bygge muskler for oss. Det kroppen trenger. Så det er en såkalt høy biologisk verdi. Tidgjengeligheten er høy, lett å få døya, og som sagt veldig næringsrikt.
Og når det gjelder melk også, så er jo melk og, når man snakker om bærekraft og klimagassutslipp og sånn, så har jo det røde kjøttet fått veldig mye kjeft, men melk er faktisk ikke, altså det er liksom, er veldig bærekraftig. Altså gir ikke så mye klimagassutslipp. Det har med at moderne kyr produserer veldig mye melk, ikke sant? Så de kan produsere, kanskje en ku kan produsere sånn
30-40 liter per dag tenk på det det er for mye altså å gjøre det over ganske lang tid jeg håper ikke overdrivet for mye når jeg sier 30-40, men i hvert fall 30 nå er jeg rundt her sånn at da får du den der kua du får liksom del av klimagasset slipper på veldig mange liter melk det er det som er poenget
Men det er jo viktig å understreke da at det er ingen melkeproduksjon uten kjøttproduksjon. Og det er noe som folk tror at det kan skille i to ting. Men kuer må få en kalv for å holde oppe produksjonen av melk. Så på samme måte at man spiser egg men ikke spiser kjøtt, det er jo en absurditet for det høner når de blir gamle.
bør jo spises. Men du kan ikke, det går ikke til, de får ikke pensjon når de er eldre, når de er fergeverkt begge. De blir slått i hel akkurat som kuer blir det. Kuer selv blir jo kjøtt. Så det går ikke an å, jeg forstår, skal være helt ærlig, jeg forstår ikke vegetarianismen. Jeg forstår veganismen, men det er liksom å akseptere
Spise egg og drikke melk for eksempel, men ikke spise kjøtt. Det er for meg en absurditet. Spiser du egg og drikke melk, så bør du også spise kjøtt. For at det skal bli bærekraftig dette her. Jeg mener at det er for mye fokus på at det er å drepe dyre, verkses som å utnytte dyret. Ja, men poenget er at for å produsere egg, så må du drepe dyr.
For du må slå i hel moren og ikke verpe lenger. Og akkurat som med kuer, når kuer begynner å bli gammel, så kan du ikke ha sagt, som de her som er indier, det er de her 250 millioner kyr som går rundt og spiser av iset på søppelhøverne. Men det er på en måte absurd. Du må slå de i hel når du driver på med hus til produksjon, selv om du ikke...
er det som er primærproduktet. Og da bør du spise den du slår i hel. Ja, så vegetarier vil ha egget og melken, men i det dyret skal dø, om du slår det i hel etter at det ikke gir noe mer melk eller lager flere egg, så skal dyret bare dø og bli brent, eller bli begravd, eller noe sånt. Fordi dyret skal jo dø. Og du har jo vært med å utnytte det dyret
Uansett, så i stedet for å spise det, skal det bare ikke spises. Det skal dø, men det skal ikke spises. Det var altså at alle skal dø. Og det er den viktige spørsmålet om vi skal snakke om dyretek som vi ikke får tid til å snakke om nå. Men alle skal dø. Men poenget er at det eneste rasjonelle jeg gjør av meg, en kuh som ikke lenger produserer melk, eller en høne som har sluttet å verpe, er å slå noe i hel.
bærekraft for eksempel og da bør man spise noe men uansett så må man slå i hel og jeg tror det er veldig mange vegetarianer som tenker at det er greit som du begynte på her det er greit å ta litt melke for kald men det går jo bra men slå i hel, der går grensen og ha det skille der og så tenker de at det er for å drikke melk
Men også glemmer du at hvis du drikker melk, så aksepterer du at et dyr slås i hel. Fordi at det er en del av melkeproduksjonen i alle lande utenfor India. Men det er jeg ikke sikker på om det ville vært hva som er best for kuer. Om det kanskje ville vært best for kuer å bli slått i hel i stedet for å bli slåppet ut og gå og svelte og frise og få alle mulige sykdommer når man går og vandrer rundt der i...
Men det er en stor egen diskusjon. Så melk, det foregår på den måten at kuer får kalv, og dermed begynner melkeproduksjonen, og så får ikke kalven gå med mora, for den melker skal med her. I Norge er det en system der kalven går med mora, sånn at kalven drikker litt, og mennesker tar noe, det er en mulig alternativ.
Men det mest rasjonelle er at skalven tas ifra, og så fores den med melkeerstatning. Og så vendes den veldig fort til å spise gress og sånt, så da går jo det greit. Så har melken mer verdi som menneskemat. Hva tenker du om morsmelk? Du har jo barn selv og den type ting. Jeg ser jo veldig mange som...
ikke gjør som alle andre når det kommer til å gi pupp og sånt at det er flere som går tilbake til de virkelige forhistoriske dager og gir pupp til barna til de er sånn 3-4-5 år har du gjort deg noen tanker om det eller? Nei altså for det første da morsmelk er jo det beste for barna og det er jo så mange grunner at det er melkeugangspunktet perfekt ikke sant?
Så det er jo en grunn for det tilpasset av vår genetiske kode og evolusjonære tilpassning til at dette er det barnet trenger. Og vi ser jo at det funker, ikke sant? Så er det jo sånn at melk er ikke meint å skal være eneste fødde i ubegrenset tid.
Vi snakket om dette tidligere, om allergi og sånt. Jeg mener man bør begynne å la barnet få smake på andre matvarer allerede ved fire måneders alder.
Både med tanke på allergi og med tanke på å gjerne vaske dem til like alt mulig mat. For det er veldig bra for helsen, ikke sant? Hvis man ikke liker fisk, for eksempel, eller grønnsaker, så blir det en fattigere kosthold. Og dermed større farer for at det blir dårlig kosthold. Kulinarisk, selvsagt, men også generingsmessig. Så jeg tror på at det er viktig å...
Gi andre ting, så for som mulig la de smaker forsiktig med små mengder. Og så er det jo sånn at jeg tror ikke det er nødvendig å tviholde på amminger. Fordi etter hvert så vil de få så stor appetitt på andre matvarer at det ikke er nødvendig å ha melk og vi har sett bidra lite.
Men det kan jo tenkes at det er positive egenskaper ved det. Det er jo immunstoffer for eksempel som flyttes fra mora til avkommet. Så mora bare avkommet trenger ikke utvikle sin egen immunitet, men får den gjennom melker fra mora. Det er jo positivt. Sosiale og sånne ting kan jo være positivt. Så er det jo en liten bieffekt, det er jo at det virker som prevensjon og amma.
Når man ammer, så hindres eggløsningen.
Men jeg vil ikke si at det er en garantert metode, så ingen skal ta dette for helt, men det har, det fører til en min, altså det hindrer mor å komme i reproduksjons, altså begynne reproduksjonssyklusen igjen. Så det er for det folk skal konsentrere seg om det? Ja, så dette tenker jeg må være åpenbart fra naturens side, fordi tradisjonelt sykler
Kjimpanser går jo med ungerne veldig lenge og ammer dem. Tenk på kjimpansen, hvis den har fått en ny unge etter ett år, så må jo denne kjimpansen være med mor i åtte år. Den går jo og bærer disse ungerne med seg. Oppe i treneren, hvis du skal bære åtte unger med deg i ulik størrelse, så blir det kanskje litt vanskelig. Så det er ikke effektivt, og mennesker har litt av det samme. Ja.
Så det er en liten fanfaktor. Så kan vi avslutte med at melk er jo ikke for alle. Vi har jo vært inne på det i en eller annen tidligere episode, jeg husker ikke helt hvor det var, at dette melkensymet
det er ikke alle folkeslag som greier å bryte ned melk, og det er jo litt sånn kulturhistorie og mye i denne gryta her. Ja, vi snakket jo om det når vi snakket om karbohydrater, for vi snakket om sukker, var det da vi snakket om det? Melkesukker er jo en viktig del av melk, og vi har for øvrig ikke snakket så mye om det, men det er altså melkesukker, og det er fett som er ganske mettet,
I kumelk er det ca. 4% fett, i helmelk er det lett å ta fettet vekk fra melken, så man kan få skummemelk og halvfett osv. Men fett er en naturlig del, og så er det sukker, omtrent like mye sukker som fett. Og proteiner, omtrent like del av dem, grovt sett. Protein, sukker og fett, pluss masse mineraler, pluss masse vitaminer osv.
Men ser du noen som ikke tåler melk, og det har med denne, spesielt med melkesukkeret, laktosen, som må brytes ned av laktase, som er et enzym som er produsert, men som etter hvert som har sluttet å drikke melk, etter hvert som blir store barn, så vil den produksjonen gå ned.
Også er det noen befolkningsgrupper som ikke har hatt melk i kostholdet for alle, som da har lettere sluttet å produsere dette enzymet. Så hvis de da plutselig flytter fra Afrika til Norge og begynner med et norsk kosthold, så kan det bli problematisk, fordi det er for lite laktaseproduksjon, og da får man diarie.
Så det er ikke en allergi, men det er en intoleranse. Men kan man vende seg til det da, hvis man kommer til at det går? Jeg tror det, men jeg er faktisk ikke helt sikker. Jeg er ikke helt sikker på hva som er kunnskapsstatus, men vi vet, vi ser jo det at det er veldig mange...
Innevandrergruppen, han kinesere for eksempel, de regnes for å være laktosintolerante. Veldig mange befolkningsgrupper rundt tropiske strøk, der melk har vært en mindre viktig del. Melk er ekstra viktig her oppe i det kalde nord, fordi at det er graseter av disse dyrene. Gras, det vekser vel selv oppi her, og det vekser godt.
Men det er ikke så mye annet som vekser. Og utmerker man noe av, ikke sant? Som ikke dyrker mer, men som er beite som kan høstes kun av
Kuh og søv og geit. Så melken var veldig viktig her, mens i andre land som har vært lettere å dyrke av mange plantevarer, så har man hatt et mindre animalsk basert kosthold og mindre drautdykker. Og da har man kanskje heller ikke hatt melkkostholdet, og så blir man over tid både genetisk endret og kulturelt endret gjennom at man ikke eksponeres for melk. Men jeg tror det er veldig mange som ...
som vil fortsette å produsere den laktasen, for alle gjør det jo, men de vil fortsette å produsere den laktasen så lenge du ikke slutter med melk. Så vi må bare fortsette med melk. Jeg går fra morsmelk til kumelk, og så drikker du melk i kosthold, og så vil denne laktaseprodusjonen opprettholdes.
Kan du også forklare her på tampen, for det er også sånn ting vi forbinder med melk, som vi alltid leser, melken er homogenisert og den er pasteurisert. Og det er flere og flere som jeg kjenner som leter noe etter og vil drikke mye mer ikke pasteurisert melk. De vil ha melkebakterier, de vil ha alt som kommer fra kua. Hvorfor homogeniserer og pasteuriserer de, og hva er disse prosessene her?
- Pasteurisering er oppkalt etter denne Pasteur-mikrobiologen, franske mikrobiologen, var vel han som fant mikrobakteriene, var det ikke det? Pasteuriseringen betyr at varme handler for å drepe mikroorganismene i melken. - Hvor mye varme er det da? - Det er 80-ish, og mulig å trykke.
og bare noen få sekunder. Så det er nok til at det er en sjokk på mikroorganismen som eventuelt skal være i melker, sånn at melker blir, det er ikke steril, men det blir mer steril, sånn at den har lenger holdbarhet før den blir sur. Og melker når det kommer ut av djuret, er jo i utgangspunktet steril.
Så det er forensning i melkingsprosessen som gjør at melk ikke er steril. Jeg har selv jobbet på å gå og molke kyr og sånt,
Jeg skal ikke fortelle noen sånne historier. Men realiteten i matproduksjonen, det er sånn som du aldri vil vite. Hvem var det? Bismarck sa det om pølse, ikke sant? Politikk og pølse, han vil ikke vite hvordan det ble til. Det samme litt med melk, for det kommer...
Det kan komme noe, det kan være skittende, man vasker jo spenene, men det er ikke sånn at man står og pusser i timervis med en tankost, man har dårlig tid å vaske, så det vil være noen bakterier, så blir det fjernet i pasteuriseringsprosessen.
Det er ikke farlig å drikke melk som ikke er pasteurisert. Alle unger til melkebønne drikker hupasteurisert melk fra morgen til kveld. Jeg har gjort med det hele oppveksten av meg.
Til synelag at den er vel noe av den normale, til tross for det. Men jeg trakterer med det, en sånn fun fact. Mor mi hadde jo ikke tid til å drive med Emma og unga og sånt. Vi fikk kumøk blandet med sukker fra dag null.
Så det er det jeg forstår på. Det funker det jo. Ja. Ja, men så homogeniseringen, det er rett og slett at du tar fettet i melken og mekanisk bryter det ned til mindre klumper. Og grunnen til det er at fettet ikke skal flyte opp
Hvis du tar melk rett fra tanken på fjøset, og så tar du den inn, står det en mygge om melk, som det er alltid med i jorda, så vil det legge seg en lokk av fett på toppen. Det er ikke noe farlig, men det er ikke så delikat. Så for at fettet ikke skal skille seg fra melken, så homogeniserer man den.
Heller ikke noe. Og det er noen hypoteser om at det kan være farlig, og at det påvirker et eller annet og sånt. Men jeg tror det er bare en mekanisk nedbryting av fettklumpene til mindre klumper. Det er uansett noe som foregår i tarmen når man får døye fettet.
Så jeg vil ikke være så bekymret for det. Ok. Jeg blir sulten, ja. Det blir tørst. Ja! Og det må vel rett og slett avslutte. Jeg går med helt disse fantastisk næringsrike animalske matvarene som er bærekraftige
som er kommet i en veldig ferdig prosessert form, ikke minst for egg, men melk også, det er ikke mye man trenger å gjøre, det er pastorisering og homoorganisering, hvis man absolutt vil. Og så er det tappet på kartonger, ikke sant? Ferdig med den saken. Og rike på viktige næringsstoffer, men der egget
den skyggen av kolesterol, det mørke skygget, og det er kolesterol som nå ikke er et problem allikevel, for melkersen del, så er det jo det at det er mye mettet fett. Så det har man allerede snakket om. Det er det mange som er bekymret for. Men dette er altså fantastisk produktet. Enig. Og det var en fantastisk gjennomgang, ikke minst. Så da håper jeg alle har fått...
En nyforhelskelse rundt melkeprodukter og egg, og bare løper ut og drikker og spiser hemmingsløst. Ja, det er jo litt sånn. Så må vi oppfordre til å droppe dette lettmelk-greiene. Dropp skommamelk, lettmelk. Gå for H-melken.
Vendre til det og nyte livet. Jeg drikker hårmelk selv. Vi trenger energi, vi trenger fett. Det er en god kilde til fett, den melken. Da stenger vi av egg og melk og hopper videre i matens fantastiske verden.