Uttast tilbud og spar! Start dagen med en god kopp kaffe. Nå får du 250 gram Evergood. Før 54,90. Nå kun 34,90. Du får også 40% rabatt og et stort utvalg ferdigheter fra fersk og ferdig. Altid tilbud på noe godt. Hilsen oss i spar!
Du trenger et visst antall gram i døgnet, uansett hvor mye ellers du spiser. Hvis man blir veldig mye eldre, så går jo appetitten ned, kanskje også behovet for kalorier går ned, men behovet for proteiner går ikke ned. Hei dere, velkommen til oss. Vi er Biohacking Girls, din podcast for optimal helse. Vi er to jenter bak rattet, dette er Molika.
Dette er å lette via biohacking-kollegaer og legge sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å ta fatt på biohacking for å optimalisere helsen din.
Vi følger med og setter forstørrelsesglass på trender og siste forskning og snakker med verdens toppe eksperter innen trening, life coaching, helse og biohacking. Er du klar for å starte med konkrete hacks, lytte til din egen kropp og ta fatt på din helsemessige reise sammen med oss? Vi ønsker naturlig tilnærming til helsen vår og vi snakker til både menn og kvinner.
Du kan gjerne gi tilbakemeldinger til oss under podcasten her, og slå gjerne til med en god stjerne. Du finner oss også på Instagram og Facebook. Er du klar? Velkommen! Proteiner, det er livsviktig. Dette ordet kommer fra det greske ordet proton, og betyr den viktigste hvis vi spiser for lite proteiner, og dette kan få store elsekonsekvenser.
Musklerne gjør at vi kan bevege oss, mens skelettet vårt holder kroppen oppreist og beskytter de indre organene. Muskler kan være beskyttende på en del sykdommer, særlig kardiovaskulære sykdommer, og det kan også gi bedre immunrespons. Proteiner spiller en avgjørende rolle i denne sammenhengen, og så sier alle de biologiske prosessene i kroppen vår. Proteiner er helt nødvendige for oppbygging og vedlikeholdning av både celler og vev, og for å kunne produsere hormoner og enzymer.
Proteiner er nødvendig for veksten vår og for å kunne reparere når noe går galt. Vi kan til og med bruke protein som energikilde gjennom glukoneogenesis, som er en reaksjonsvei i stoffskiftet som produserer glukose fra mindre molekyler. Dette næringsstoffet er som dere skjønner viktig å få i seg. Som regel bruker kroppen karbohydrater og fett,
for å skape energi. Men er det mye proteiner i kosten, eller lite carbs og fett, så blir proteinet brukt. Ja, så dere skjønner, så skal vi snakke om proteiner i dag, og ha med oss en kul gjest. Men for å gi en liten forklaring her, så er altså proteiner lange molekyler som i all hovedsak består av kjeder med flere hundre aminosyrer.
Vi spiser rett og slett protein for å få i oss disse aminosyrene, og vi har 22 av de som er essensielle, det vil si at de er livsnødvendige. Noen kan kroppen omforme etter behov, mens 9 aminosyrer er vi helt nødt til å få gjennom maten vår. Utfordringen er at vi får i oss for lite proteiner, parallelt med at helseanbefalingene er ganske lave.
Det kan vekke bekymring og skape forvirring, så vi ønsker å forstå mer om hvorfor vi skal øke mengden av proteiner. Og kanskje vi blir litt mindre redde for å få nok proteiner, og tro at det kan være skadelig for oss og for nyrene våre.
Dagens gjest har vært med oss før. Dette er nemlig Mr. Pimp Lotion. Navnet hans er Thomas Tarpuse. Han er en som har satt seg grunnig inn i det meste som har med dette næringsstoffet å gjøre, altså proteiner. Det blir fint å snakke med Thomas om dette i dag. Vi har mye vi lurer på. Han er opptatt av biohacking og helseoptimalisering og ønsker å være i superform. Han er også en kjent hiphopmusiker og produsent.
Dere har også helt sikkert lagt merke til at Thomas er mye media fordi han er nese, puster helt generelt og også når han trener. Dette er et viktig tema i dagens debatt rundt det å være plantepasert og også når det kommer til klimasaker. Det er sterke røster der ute som vil at vi skal kutte ut kjøtt fra kosten vår og dette bekymrer oss. Men Alette, la oss sette over til gjesten vår. Velkommen til Biobacking Girls, din podcast for optimal helse.
Du, så hyggelig har du på besøk igjen her, Thomas. Det er lenge siden, men vi følger med på deg, og du blir mer og mer biohacker. Tusen takk. Selv om du ikke liker det begrepet så godt, eller har du endret mening? Jeg liker ingen av disse ordene. Jeg liker hverken biohacking eller ... Jeg føler at jeg bare er ekte. Ok, ja, men vi får bare le av det. Men vi er veldig glad for at du har forsket rundt et tema som vi skal snakke litt om i dag, nemlig prosiner og aminosyrer.
Og vi er jo litt nysgjerrig på hvordan du startet denne interessen. Jeg er jo interessert i både karbohydrater og fett og proteiner, og ketoner for den saks skyld. Så det er bare at jeg er over middels opptatt av ernæring, da.
så føler jeg kanskje at protein har fått litt dårlig rykte på seg. Jeg har jo snakket litt om protein tidligere, og det er en av de tingene som blir litt provosert av, faktisk. Egentlig litt overraskende. Ja, det kjenner jeg veldig godt. Ja, og vi er jo litt skeptiske nå til både dette med veganere og veganske.
Og vegetarianere, denne trenden som skyller over oss, ser ut til å bli både sterkere og sterkere. Det blir jo både innført i skoler, barnehaver, offentlige steder og etater. Vi finner det ganske bekymringsfullt faktisk, særlig for barn som får i seg alt for lite proteiner. Barn i vekst er jo superviktig, og at de spiser mye proteiner, og særlig da animalsk.
Kan du snakke litt rundt det? Nummer en er hvorfor vi trenger proteiner. Det er kanskje byene der. Absolutt. Når det kommer til ernæring, så kan man si at fett og sukker, eller karbohydrater, det er jo for energien vår.
Mens proteiner er jo utsakelig byggesteiner, så det har jo i utgangspunktet en litt annen funksjon, selv om det kan brukes, det brukes også som energi, men hovedgrunnen til at vi trenger det, det er jo for å bygge kropp. Så alt i kroppen din, altså hva består kroppen din av, jo det er jo...
Det er proteiner, bortsett fra det fette du har. De proteinerne i kroppen, de brytes ned og må byttes ut kontinuerlig, hele tiden, hver eneste dag, i forskjellig hastighet. Men veldig ofte når folk snakker om eller hører ordet protein, så tenker man på bodybuildere og muskler da.
Og muskler er jo selvfølgelig en veldig viktig del av protein, men alt annet i kroppen din er protein også. Altså leveren din, hjernen, alt er protein. Hjertet, altså absolutt alt.
I tillegg til da enzymer og hormoner og alt som kroppen består av, selv beinveveret. Folk er jo opptatt av å ikke få osteoporose og ha god beinhelse, og da har man blitt veldig opphengt i at det er kalsium som gjelder. Og kalsium gjelder, men det som også gjelder for beinhelse, det er jo protein.
Og det er jo for så vidt også fysisk aktivitet da. Sånn at jeg liker å si at beinhelse er som en sånn trebeina krakk. Så alle tre beina, hvis et av beina ryker da, så velter du. Så det er ikke bare kalsium, kanskje til og med kalsium er det minst viktige av de tre. Litt ut fra hvordan man måler det, så kan man si at kanskje halvparten av beinvevet ditt egentlig består av protein da.
Så det er viktig. Og så er det jo da som jeg sier at protein, altså alle proteiner i kroppen, de byttes ut og fornyes kontinuerlig hele tiden. For eksempel, insulin for eksempel, det er et protein, det byttes ut hvert 15. minutt. Leveren kontinuerlig bytter ut proteinene sine av.
Og kroppen har ikke et lager for protein, sånn som vi har et lager for fett, og vi har et lager for sukker i form av glykogen. Så der må vi ha
et visst antall gram. Vi må ha en mengde hele tiden. Hvert døgn så må vi ha en viss mengde protein. Og voksne mennesker da, hvis du er fra 16 år og oppover, så blir det estimert at vi trenger kanskje å bytte ut fra 250 til 300 gram proteiner i døgnet. Og det er ganske mye. Så er det heldigvis sånn at vi har laget sånn at vi kan resirkulere ganske mye protein. Så vi trenger ikke å spise 300 gram i døgnet, men
Men når man er ung, så kan man faktisk slippe unna med litt mindre protein, fordi da spiller veksthormoner og en del sånne ting en viktigere rolle. Men når vi blir eldre, og med eldre så mener jeg kanskje sånn bygget av 30, og mellom 30 og 40 gang så begynner det å skje ting som gjør at den resirkuleringsprosessen fungerer ikke så effektivt.
og vi har ikke lenger noen veksthormoner som spiller på laget like mye som når vi var yngre, så da blir jo faktisk protein viktigere når du blir litt eldre.
Og så jeg pleier å, eller sånn jeg, altså de forskerne som jeg følger da, for jeg er jo en nerd, så jeg har jo en del favorittproteinforskere, for det er litt kontroversielt, og hvis du vil så kan du plukke litt fra noen andre som hevder noe helt annet, og det er derfor det blir krangling og sånn rundt dette her, for det er et litt betent tema.
Men det jeg vil hevde da, det er at måten, altså hvis jeg sier da at proteinene dine byttes ut hele tiden og du trenger ca. 300 gram i døgnet, måten du gjør dette på, det vil i stor grad avgjøre hvor bra du eldes da.
Så en teori er jo at en av grunnene til at vi blir skrøpeligere og mer rynkete og alt som blir negativt med alderen, det er jo fordi at vi ikke bytter ut og får erstatt av disse proteinene som blir brutt ned godt nok. Og det er jo fordi at når det kommer til kostholdsråd, så snakker man ofte om at man skal ha 10-15% av kalorien av proteinet,
Husker jeg ikke hva resten er, for jeg følger jo ikke disse rådene i deltatt. Ikke du heller? Nei, ikke spesielt. Jeg har snudd kostelspyramiden på hodet, og da føler jeg den ganske bra, da.
Men det å snakke om protein i en prosentandel av kalorier blir egentlig litt feil. Fordi at du trenger et visst antall gram i døgnet, uansett hvor mye ellers du spiser. Hvis man blir veldig mye eldre, så går jo appetitten ned, kanskje også behovet for kalorier går ned, men behovet for proteiner går ikke ned.
Sånn at da må man kanskje spise en veldig mye høyere andel av det man... sitt daglige kalorintak må da være i form av proteiner. Og så er det jo også sånn, eller det viser seg, studier og statistikk viser at når man blir eldre, så får man i seg mindre protein. Sånn er det. Kanskje fordi at man har mindre appetitt, og kanskje ikke orker å tygge så mye, for eksempel kjøtt. Så... Mens man da trenger mer, da. Så det...
Det er grunnen til at jeg er opptatt av proteiner. For jeg er jo opptatt av, det er det andre ordet jeg ikke liker da, det er longevity. Men jeg er opptatt av å prøve å være friskest mulig, lengst mulig. Og da er jeg opptatt av å få de proteinene jeg trenger, slik at kroppen min kan erstatte alt det som brytes ned.
Så jeg får holdt meg frisk. For det er jo snakk om, som jeg nevnte helt innledningsvis, at man forbinder protein med muskler. Som jeg da sa, resten av kroppen er jo også bygd opp av proteiner, men muskler er også viktige. Og veldig ofte tenker man på muskler kun i form av at man er stor og sterk og kan løfte tungt og sånn. Men muskler er også veldig viktige for metabolisk helse. Så når du, på en måte, alt sukkeret du forbrenner,
Ikke alt, men en veldig stor andel av sukkeret du forbrenner og alt fettet du forbrenner, det er jo musklene som står for. Så har man en bra muskelmasse, så vil jo forbrenningen din også bli mye bedre.
Så ja, det var en veldig kort introduksjon på hvorfor jeg er glad i protein. Vi har mye å spørre om, Alette. Vi har veldig mye å spørre om i alt det du sa nå. Det er faktisk det jeg vil, for jeg er jo litt som en sånn du legger på en mynt, men egentlig, når det er til og med to programledere eller hosts, så
Så har jeg ikke lyst til å få litt spørsmål, egentlig. Ja, nå kommer de. Nå kommer de på løpende bånd, for man kan vel egentlig si det sånn at vi spiser proteiner for å få i oss alle disse aminosyrene vi har. Men kan ikke vi begynne litt med hva som skjer hvis vi ikke får i oss nok protein? Hva skjer med oss da? Ja.
For det første er det å snakke om protein egentlig litt missvisende, for vi har ikke noe behov for protein. Vi har behov for aminosyrer, og alt protein vi spiser blir bruttende til individuelle aminosyrer. Så det er ingen proteiner vi trenger, men vi trenger en viss mengde aminosyrer. I menneskekroppen bruker vi 20 aminosyrer,
Jeg tror forskerne har identifisert hvertfall 500 forskjellige aminosyrer som finnes i naturen, men menneskekroppen, eller dyrekroppen, og for så vidt også kanskje plantekroppen, der er det 20. Og ni av dem er såkalt essensielle, det er da aminosyrer som vi ikke selv kan lage, og det er de som er spesielt viktige å få i seg, for hvis vi får i oss nok av dem, så kan man lage de andre.
Disse aminosyrene har alle forskjellige funksjoner i kroppen som lager de forskjellige tingene vi trenger, om det er enten muskelvev, lever, hormoner, enzymer eller peptider som fungerer som antioxidanter. De aminosyrene som er essensielle, altså de vi ikke kan lage,
det er de som er viktig å få i seg. For det hjelper ikke da hvis du ikke har nok av dem, så hjelper det ikke at du har en overskudd av de andre aminosyrene, for da får du uansett ikke bygd de tingene du skal uten de essensielle. Så det du sier, de essensielle så er kroppen ikke laget selv, de kommuniserer med de andre, så det er en synergi der som er veldig viktig. Ja, de essensielle har på en måte forskjellige roller. Du kan tenke deg hvis du
Skulle du bygge en kommode fra IKEA og så mangler du noen skruer, da hjelper det ikke å ha alt det andre. Hvis de essensielle aminosyrene er noen av de skruene, så får du ikke bygd den kommoden. Sånn er det da. Så er det noen aminosyre spesielt som er ekstra viktige, som har veldig viktige funksjoner.
Jeg vet ikke hvor nærheten vi skal være her, men det er spesielt tre sinselige aminosyrer som er ofte den begrensende faktoren for ting som skal skje i kroppen. Det er lysin, metation og lusin. Lusin har en veldig spesiell egenskap, for det er den aminosyren som trigger at musklene dine bygges opp. Det som er poenget er at
Resten av kroppen, så brytes den kontinuerlig, og den bygges opp igjen kontinuerlig. Og siden vi da ikke har et lager for aminosyre i kroppen, da tar kroppen og bryter ned muskler for å gjøre disse andre prosessene som må skje hele tiden. Hvis leveren din slutter å produsere dette en time, så dør du.
Sånn at derfor brytes musklene ned kontinuerlig, som et lager for disse aminosyrene, for å gjøre alle disse andre tingene. Mens den aminosyren lusin er den som trigger at musklene bygges opp igjen. Så jeg vet ikke om dere er komfortable med uttrykket katabol og anabol, men katabol er når du bryter ned, og anabol er når du bygger opp.
Og da er det sånn at kroppen er nesten kontinuerlig, det kommer litt an på hvordan du spiser da, men når du ikke spiser, så er kroppen i en katabol tilstand, hvor den bryter ned muskler for å bruke disse aminosyrene, og når du da spiser,
så er da meningen at da skal du da trigge den anabolefasen, at musklene da bygges opp igjen. Og det er det den aminosyndusin som står for. Og da viser forskning, og det vil sikkert være noen som hisser seg opp, fordi de vil påstå at de har lest noe annet, og sånn er det bare. Forskning, man kan plukke litt her og der, men av de forskerne som jeg tror veldig på, så er det sånn at man trenger
rundt 3 gram lusin før kroppen tør å sette i gang med å bygge opp i en muskel for det er en veldig energikrevende prosess så det er ikke noe kroppen setter i gang med helt uten videre da må den vite da kroppen tenker jo ikke, men jeg tipper at det er en del av hvordan evolusjonen har fungert at den tør ikke å sette i gang med denne muskeloppbyggingen før den vet at den har
en god dose da, nok til at det er et poeng å begynne å bygge. Men er det da et poeng å få i seg lusin på morgenen tidlig på dagen?
og hva er beste kilden for å få i seg lusin? Veldig godt spørsmål, og du har gjort hjemmelekser, jeg tipper. Ja, altså når du da har ligget og sovet i ni timer da, helst, som jeg driver med, så er du da katabol, og du står opp og du er katabol, og da er det jo, altså om du skal kalle det frokost, eller kalle det det første måltidet, dagens første måltid,
så er det et poeng å få i seg nok proteiner. De må også inneholde minst tre gram lusin, for at musklene skal begynne å reparere seg eller bygge seg opp igjen. Og da er jo spørsmålet, hva spiste dere til frokost i dag? Jeg spiste egg. Hvor mange da?
tre egg og seks eggevitter, og så hadde jeg røklaks til. Så da er det... Får jeg med rutin da? Ja, da får du rutin. Så det man kan si er jo at... Du startet jo litt tidlig å snakke om dette med veganer og vegetarianer og sånn. Det man i hvert fall kan si da, helt... Det er helt ukontroversielt, er at...
at planteprotein inneholder mindre av disse essensielle aminosyrene enn animalsk. Det er ikke noe å tvile om. Dette er jo veldig fascinerende. Hvor kommer disse aminosyrene fra, eller hvem er det som lager disse essensielle aminosyrene? Det er kun bakterier som kan gjøre det.
Enten er det bakterier som er på røttene til plantene, og så kan planten lage protein av dette. Det gjør planten veldig bra, men det er da proteiner som er egnet til å lage rot og stilk og bløk.
blomst og blader og sånn, mens armer og bein og hjerte og hode og muskler er noe litt annet enn stilk og rått. Så vi trenger en annen aminosyresammensetning enn planter. Så det er grunnen til at den aminosyresammensetningen eller de essensielle aminosyrene som er i plantekost, ikke
ikke er like riktig sammensatt som da animalsk protein da. Men la oss ta min frokost også da, så jeg går for å snakke litt her. Nå er det noe med sirk på. Nei, det er ikke noe med sirk på. Så den er for meg akkurat ferdig med Dr. Gabrielle Lyons bok, den siste boken hennes. Det er en av de forskjellene som jeg følger litt av. Ja, og da følte jeg hennes opplevelse
oppskrift. Jeg prøvde den i dag, og hun har da en protein shake, men det er jo whey protein, og jeg tåler ikke det. Da springer jeg på do, så jeg kan ikke drikke det. Så jeg har da en plante. Det er melkeprotein. Tåler du ikke melk? Nei. Jeg tåler ikke kummel, dessverre. Men jeg tåler smør da. Så jeg tok en plante variant av den da, med litt ekstra tilskudd på noen aminos, men hennes består da av en kopp
med blåbær, og så har du en scoop med MCT-olje, og da en scoop med whey protein som da var i mitt tilfelle plantebasert og ja, det var vel det noe krytter, eller hvis du vil ha noe sånn ekstra kanel Du kan jo ha eggeprotein du trenger ikke å gå og plante men det er helt greit å gå og plante også
Det som er grunnen til at myse, som det heter på norsk, er litt populært, er at det inneholder vel 12 prosent lusin. Så alle disse pulverne er de som har høyest andel lusin. Men jeg er jo i utgangspunktet heller ikke for å spise pulver. Det er jo ultraprosessert. Så jeg vil anbefale å spise ekte mat.
Men hvis det er en situasjon som gjør at det blir komplisert og vanskelig, så er det jo mye bedre å ta seg en shake
som erstatning for å faktisk få i gang den muskelproteinsyntesen. Men jeg personlig synes ikke at man skal velge, når man er hjemme og har tilgang på mat, så synes jeg jo det å velge protein shake er en dårlig valg. Jeg er enig, men det var bare et eksperiment siden vi skulle intervjue deg i dag, og vanligvis har jeg egge hvite proteinpulver, men det hadde jeg ikke mer igjen, har vi huskt, så det ble en sånn boks jeg hadde stående. Men så hadde jeg da til lunsj, så var det bare fire timer etterpå, så hadde jeg da
Fire egg og to ekstra eggehviter med...
Sånn gjær på, vet du hva det er for noe? Sånn en næringsgjær, og et stykke med svin indre for det fra i går. Så jeg føler jo at jeg har fått min dose. Bare fulgt Gabriel's oppskrift. Jeg er litt nysgjerrig hvorfor du edder egghvite og ikke bare har hele egget på alt. I denne shaken er det litt vanskelig, for da er det rått, og jeg er ikke så glad i å spise rå egghvite. Så da enten jeg steker den, og så lager jeg shaker, og det gjør jeg mange ganger også. Du har shaker til lunsj også?
Nei, det var shaken til frokost. Jeg pleier vanligvis å ha egge hvite pulver i den hvis jeg lager meg en shake. Så det går ikke med det?
Ja, det har jeg, eggevittepulver. Men flytende eggevitt, det kan jo også funke, men da pleier jeg å steke det som en scramble, og så tar jeg det opp i den shaken med det jeg har lyst til å oppi. Ja, egentlig er jo det hele egget mye mer sånn utskyent riktig å spise, sånn at jeg vil jo, altså det har jo vært en sånn trend hvor man kan kjøpe ren eggevitte for eksempel i butikken og sånn,
Og å spise hele egget er jo overlegent mye bedre næringsmessig enn bare eggeviten. Men av og til blir jeg ikke helt mett, så da fire egg til lunsj i dag og noen eggeviter. Og dette er en annen historie, for jeg legger eggeviter i apple cider vinegar over natten det skal ligge i en uke, sånn en halve uten eggeplommen som har med kolesteroltransportering å gjøre.
Så jeg har gjort et lite eksperiment der, så derfor har jeg mye eggvitter i tillegg til hele eget, som er veldig glad i egg fra frittgående høns. Ja, helt enig med deg. Det var jo en sånn, i mange år så var det jo en sånn at folk var veldig redde for å spise egg, fordi det inneholder mye kolesterol. Nå er jo kolesterol-debatten noe for seg selv da, men det man så viser... Men det er vel lagt det nå. Ja, så viser det at det kolesterolet du spiser, hamner jo uansett omtrent ikke noe av det i blodet. Så det å være redd for å spise noe fordi det inneholder kolesterol, blir jo...
dobbelt dumt da i min verden. Men når det kommer til protein igjen da, eller aminosyrer, så er det jo kanskje fire ting som man må ta hensyn til. Det ene er mengden
Og der du har en sånn RDA, Recommended Dietary Allowance, hvor man opererer med 0,8 gram per kilo kroppsvekt, eller ideelle kilo kroppsvekt. Jeg er veldig imot å drive og telle ting, telle kalorier, telle ditten og datten. Men i hvert fall...
Det er det ganske stor enighet om, bortsett fra i noen miljøer, at det er for lite. Det er minimum av akkurat hva som skal til kanskje for å ikke få underernæring på aminosyrer. Noen på deres alder, og min, vil jeg kanskje si at det optimale vil være kanskje 1,8 gram per kilo kroppsvekt, og dette igjen blir
og jeg synes egentlig det er litt sånn surret å begynne å snakke om så mye tall, men hvis dere bikker 100 gram protein i løpet av et døgn, så kan man ganske egentlig trygt si at dere er innenfor da. Så det er mengden. La oss si at dere bør komme over 100. Altså en stor brande som trener vekter og vil kanskje trenge 160-150 gram eller mer. Det er ikke noe risiko
Det er jo en del myter på at det er farlig å spise for mye protein, og det er farlig for nyrene og sånne ting, men disse tallene vi opererer med her, de er 100% farlige i det hele tatt. Så det er ikke noe å være redd for. Der er det mye myter utegår. Men altså mengden, hvis dere da, dere to jenter, girls,
får dere hvertfall bikker 100 gram i døgnet og det er i hvertfall en stor del av det er animalsk så da er man innenfor og så er det jo da for de fire aspektene man må tenke på, det ene er da mengden
Og så er det kvaliteten. Med kvalitet tenker jeg på aminosyresammensetningen. Hvis du spiser protein fra brød, for eksempel, så mangler de en del av de viktige aminosyrene. Kornfrukter har veldig lite lysin.
og belgfrukter har mindre metation, sånn at det går på kvaliteten, så hvis du er en som foretrekker å spise plantebasert, så er det egentlig så sjov mulig å regne på det.
Men det eneste man kan si er at du må spise mer enn det som anbefales. Jeg så en som rakk opp hånda her. Ja, for det er ikke med planteprotein. Det er ikke bare det at det er ikke biotilgjengelig, for det er så mye fiber, og protein er jo bunnet opp i det fiberet, så det går jo bare rett gjennom det, for kroppen tar jo ikke opp
Så det er jo også noe å tenke på i forhold til plantene. Ja, det var punkt nummer tre som jeg skulle komme til. Hva var det det? Det er biotillgjengeligheten, og det er som du sier, at mye av proteinene som er i planter er da bunnt i fiber, som ikke vi kan forløye.
Det er jo da hvis du spiser ekte mat, noe som jeg synes er veldig viktig og som jeg forfekter, men hvis du driver med pulvermat, så er jo problemet rundt biotillgjengelighet mye mindre. Så hvis du spiser sojaprotein eller erteprotein eller et eller annet plantebasert protein i pulverform, så trenger du ikke å tenke så mye på biotillgjengeligheten.
Og så har du den nummer fire, og det er timingen på proteinene. Jeg har jo vært en sånn kjent talsperson for OMAD. Absolutt. Og det må jeg si at det har funket, det synes jeg funker veldig bra for meg. Men etter at jeg satte meg veldig grunnig inn i protein-
forskning og hvordan kroppen tar det opp så ifølge den skal jo ikke jeg få i meg nok protein fordi at det man ser er at som jeg sa, hvis du skal få denne muskelproteinsyntesen altså hvis muskelen skal begynne å bygges opp igjen etter å ha vært katabolet i timesvis
så må du da bikke rundt 30 gram protein, er det man kan si som en tommelfingeregel for å få disse 3 gramene lysin litt mindre hvis det er animal, skål litt ned hvis det er plante. Men du må i hvert fall, la oss si for å gjøre det enkelt, så må du det måltidet som du skal sette i gang og få musklene til å bygges opp igjen, bør bikke 30 gram
Og så ser man at spiser du 40, så er det enda bedre. 50 er kanskje enda bedre. Og så kommer du til et sånt plateau hvor musklene ikke klarer å utnytte kanskje mer enn kanskje opp mot 60 gram. Det kommer litt an på personen og hvor mye muskler du har og sånn. Så det vil si at jeg som du har spist en gang i døgnet, hvis dette stemmer,
så vil jeg egentlig bare ha, musklerne mine kan bare utnytte seg av 60 gram, selv om jeg spiser et enormt etigilde med masse proteiner det ene måltidet. Så hva forskningen sier, så er det viktig med timing, for da burde du ha et måltid som du får i deg opp mot 60 gram,
Da settes denne anaboleffekten i gang, og den varer kanskje et par timer, mens aminosyren er fortsatt i blodet, og det er fortsatt anabolt i flere timer. Men det er bare et par timer hvor du får den muskeloppbyggingen, og så bør du ta i med måltidet sånn at etter kanskje ...
Det bør være 5-6 timer mellom de to måltidene du spiser som er proteinrike, slik at du får maks utbytte av proteinene. Og hvis du virkelig trenger mye protein, hvis du er en, jeg vet ikke hva som er lyttergruppen deres, jeg kanskje ikke har stor andel veldig enorme bodybuildere, men hvis målet er å virkelig bygge muskelmasse maksimalt da,
så burde man kanskje spise opp mot fire måltider i dagene, med da fem timer imellom for eksempel. Så det er en trend blant de aller mest ihuget kloppsbyggerne, at de setter på vekklokk og vekker seg selv midt på natta for å få et ekstra måltid da. Ja, men hva gjør du nå? Har du byttet, eller er du på OMAD fortsatt? Jeg...
Det er litt sånn som med lettbrus, at jeg har egentlig sluttet, og jeg har egentlig sluttet med OMAD, men så blir det OMAD likevel. Og så skal det jo sies at jeg har ganske god kontroll på styrke og muskelmassen min.
Fordi jeg trener, og jeg har den samme fettprosenten som jeg har hatt lenge, så jeg kan på en måte veie meg og se at ikke den har gått ned. Og så er jeg også like sterk som jeg har vært. Så jeg kan faktisk ikke se at den OMAD-livsstilen min har ført til at jeg har gått ned i muskelmasse. Men når det skal sies da, dette med protein og muskelmasse,
Det viktigste er fortsatt å trene. Så kanskje man kan si at det å få i seg nok protein, kanskje er 25 prosent, så er treninga 75 prosent. Så det kan nå til ennå at den forskningen som disse studiene har gjort, ikke har basert seg på noen som trener i ganske hard styrke hver eneste dag. Så jeg tror du kommer ganske langt med
Og det viser det seg også, at trener du hard styrke, så blir kroppen flinkere til å benytte seg av aminosyren også, så man trenger faktisk mindre lusin for å trygge denne anaboliske tilstanden. Så det er ikke kun basert på inntakt, treninger er viktigere.
Den er viktigere, men det er veldig godt innspill likevel, med tanke på at i alle fall 50 prosent av amerikanere trener ikke. Så da kan de i alle fall optimalisere litt med kostholdet. Og det er mange som ikke trener, som velger bort trening. Og da er det i alle fall viktig å spille på lag med kostholdet og øke mengden. Så man kan tenke at det beste er jo å gjøre begge verdener, både trener og spiser prosiner. Ja, og så er det jo en annen ting er jo...
som disse studiene viser, er jo at hvis noen prøver å, altså enten hvis du bare har blitt gammel og har veldig liten matløst, eller du skal slanke da, hvis det ordet er lov å bruke, slanking, så viser det seg jo da at hvis man, altså før så var det en sånn, man
Man sa at det var umulig å slanke seg uten å miste muskelmasse. Og man ser også nå med den nye trenden med Begovi og Sempic og sånn, at de som bruker de i veldig stor grad går mye ned i muskelmasse. Men det man ser er at hvis man kutter kalorientaket,
altså går på kaloriunderskudd for å gå ned i vekt, men samtidig opprettholder et høyt proteininntak kombinert med syrketrening, så kan man så å si eliminere muskeltapet under vektreduksjon. Og jeg er også en sånn
Jeg talte som han for mye rart, men jeg føler at jeg har vært litt sånn, for jeg var tidlig ute med veldig mange ting, så jeg var jo blant annet dette med fasting har jeg holdt på med i ganske mange år.
og det har jo gått gjennom forskjellige faser hvor det var veldig hot, kan man si. Og så har det plutselig nå blitt en liten greie hvor David er tida og litt forskjellig. Nå er jeg veldig negativ til fasting. Og også for eksempel, jeg tipper at Gabrielle Laien og en del av disse også er litt negative til fasting hvis du er voksen. Ja, masse etter. Men det som i hvert fall er viktig hvis man faster,
det er jo å kombinere det med å trene styrketrening. Både en OMAD min er jo en slags fastning, men jeg har jo noen lengre fastperioder innimellom
Fordi jeg fortsatt står for at det trigger en del ting i kroppen som er gunstige. Men da trener jeg jo desto hardere styrke når jeg faster for å da minimere dette muskelsvinnet da. Som jeg merker at jeg ikke får da, for at styrken min er opprettholdt. Jeg løfter like mye, jeg veier like mye av.
Så treningen er viktig. Det er ikke bare å spise protein og bygge muskler av seg selv. Det må kombineres med trening. Du kan ikke gå litt tilbake til disse anbefalingene fra norske kostrådseksperter. De er jo lave med anbefalinger på 0,8-1,5 gram kroner.
per kilo. Det er jo lavt. 0,8 er lavt. Og det er spesielt hvis man spiser plantebasert, så vil man jo da på grunn av biotillgjengeligheten og at det ikke er den optimale aminosyresammensetningen, så vil jo 0,8 være for lite. Det vil jeg påstå. Men hvis du er på 1,5,
Så om det ikke er 100% det mest optimale, så er det fortsatt, hvis du faktisk hårder deg det,
Så da går det lyst frem til det møtet. Jeg tror også det handler litt om hvordan du tolker det. For det er jo en range der, det er jo helt riktig. Men jeg vet at du er veldig flink til å forklare hvordan man regner ut hvor mye protein det er i mat. Kan ikke du hjelpe oss med det? Det er kjempevanskelig. Jeg har hørt deg si det veldig enkelt.
Hvordan sa jeg det da? Nei, jeg husker ikke. Det er jo noe som heter Dias score. Det er en score som før så het det noe annet PID-kast, og så er det Dias score som er en sånn
som er en del matvarer som du kan da se hvor bio-tilgjengelig, og det gir rett og slett en kvalitetsscore på proteinet. Men det går egentlig ikke an å forholde seg til. Med en gang det havner i et produkt som inneholder masse forskjellige ting, så er det ikke engang... Du kan ikke bare dre pluss og minus og holde på med disse scorene. Sånn at det er egentlig... Hvis det er ekte mat...
så kan man vite det ganske nøyaktig. Men er det mat som kommer i pose eller pakke og har innholdsfortegnelse, så er det egentlig helt umulig å vite. Det er til og med sånn, når du leser innholdsfortegnelsen på noen prosesserte produkter, så har man egentlig tatt utgangspunkt i at man har analysert og sett hvor mye nitrogen som er i...
i produktene eller i matvaren, fordi at fett og sukker inneholder ikke nitrogen, mens proteiner gjør det. Så da har man bare regnet ut, men der kan det være feilkilder, både at det er puriner, som er DNA og RNA, som inneholder nitrogen, og så kan det være andre forurensninger, og så tar man da utgangspunkt i at det
en gjennomsnitt på hvor mye nitrogen som noen aminosyr inneholder, og så bare estimerer man hvor mye protein det blir, og den er egentlig overestimert. Sånn at det å lese på innholdsfortegnelsen på et sammensatt produkt, spesielt hvis det er plantebasert, da er det ikke engang... Du kan ikke begynne å plusse de proteinene der og si at da fikk jeg disse to 8-proteinene,
8 gram per et eller annet, og da fikk du godt da.
Da fikk du garantert mindre. Men ok, la oss si at jeg spiser 300 gram antrekott. Er det noen tall på hvor mye protein det er i den? Ja, i rødt kjøtt kommer det litt an på hvilket stykke det er. Hvis det er et veldig fett stykke, sånn som antrekott for eksempel, så blir det litt mer av vekten. Det blir jo i form av fett. Men du kan ta utgangspunkt i at det er et eller annet sted mellom kanskje
20-25 gram protein per 100 kroner.
Sånn at hvis jeg for eksempel trenger, la oss si det for å gjøre regnstykket veldig enkelt, at det er 25 da. Hvis jeg trenger 100 gram protein i døgnet, så vil jeg da få dekket det gjennom å spise protein.
400 gram kjøtt blir det da? Ja, men så er det jo ikke dem da, det er mindre, og så trenger jeg mer. Men en kar som meg, for å på en måte synliggjøre eller billedliggjøre hvor mye protein det er snakk om, så trenger jeg kanskje, hvis jeg kun skulle basert meg på kjøtt, noe som jeg da ikke gjør da,
alene, så ville jeg kanskje trengt et eller annet sted mellom 500-600 gram kjøtt
Men jeg spiser jo andre ting, og jeg spiser jo egg, og jeg spiser melkeprodukter. Hvordan ser måltidet ut i dag, om det er omad eller om det er frokost eller middag, hvis du tar en tallerken og forklarer for oss en perfekt kombinasjon med proteiner og fett og karbohydrater? Ja, det er egentlig litt sånn enkelt at det perfekte er sånn det kommer i naturen.
Og fett og protein, det kommer alltid sammen i naturen, og det bør også spises sammen. Det var derfor jeg var litt på det der med å spise eggeplommen. Egg er en helt fantastisk, noe av det beste du kan spise. Så jeg er også veldig motsannet av skommemelk og lettmelk, hvor de fjerner fettet, fordi det er en del av varen, og den kombinasjonen gir metthetsfølelse.
Så sukker og fett, eller sukker og protein, er en kombinasjon som egentlig ikke hører sammen i naturen. Det er veldig få matvarer som har det. Nøtter er en type matvare som det kan være både mye karbohydrater og fett og en del proteiner i.
Og melk. Melk er jo egentlig lagd for å feite opp babyer. Så den kombinasjonen at det er såpass mye melkesukker kombinert med fett og protein som det er i morsmelk, det er en sånn anomaly, som det heter på godt norsk. Det er ikke den vanlige sammensetningen i naturen. Så...
Jeg er jo veldig glad i melkeprodukter og råmelk og alt det der, men jeg er helt åpen for debatten om vi voksne egentlig er ment å spise så mye melkeprodukter. Ingen andre dyr i naturen gjør det i voksen alder, men det er mye annet vi rart gjør som ingen andre dyr i naturen gjør.
Og tilbake til tallerkenen din? Ja, min tallerken er jo... Altså jeg har jo et kosthold som jeg har kombinert, eller komponert litt selv. Hvis jeg skal si hovedtrekkene, så er det jo at jeg prioriterer å spise protein. Jeg vil ha min mengde protein og velså det.
Og så er jeg ikke noe redd for fett, men jeg er ikke noe sånn lenger, som jeg var i en periode med sånn Bulletproof Coffee, hvor jeg bare tilførte enorme mengder fett til alt. Jeg er litt mer nå på å spise den raten, heter det på norsk, ratio, fettprotein, som da kommer naturlig i produktet. Så jeg velger jo ofte, jeg velger jo ikke indre filen som regel, jeg velger jo en trykott eller andre stykker som har mer fett i seg.
Og så er jeg ganske restriktiv på karbohydrater. Jeg er ikke noe redd for karbohydrater egentlig, men hva er det som skjer med karbohydratene i kroppen? Jo, det kan lagres litt i form av glykogen, og så forbrenner man litt.
Men det er ikke noe voldsomt, det kommer an på hva slags aktivitet du er i. I hvile, og sånn som vi sitter nå, så foretrekker musklene å forbrenne fett. Det er bare når du kommer opp i en høy intensitet at det switcher over til å bruke sukker, sånn at det er ikke så mye karbohydrater vi egentlig bruker i løpet av et år, ennå mindre vi trener knallhardt. Hjernen trenger litt.
Men så er jo også kroppen sånn at den kan jo lage sitt eget sukker hvis du ikke spiser det. For det er litt komisk med denne, hva heter det i Norge, den matpyramiden. Så er det jo da at det er veldig store mengder karbohydrater, og da er det på bånd protokollet,
proteinene, mens egentlig så trenger vi ikke så mye karbohydrater. De karbohydratene vi ikke forbrenner, eller som har et sted å lagres som glykogen, de får en skjebne, og det er å gjøre som til fett. Og mye av det fettet blir gjort om i leveren, og ender opp med at du får visceralt fett, altså fett som er rundt og i indre organer, og som skaper masse inflammasjoner og alt mulig sånn. Så jeg...
mener at man, karbohydrater, det kan man på en måte spise det kroppen har gjort seg fortent til, med andre ord det du bruker da. Men der igjen så kommer vi tilbake til dette å ha en bra muskelmasse, for da har du mer lagringsplass og mer for sukker, og du har mer mulighet til å få brennesukker hvis du er i aktivitet. Men den, altså jeg...
Jeg tror at jeg klarer meg med null sukker, fordi jeg har hatt et prosjekt gående ganske lenge, hvor jeg har lært kroppen å bruke fett som energi også under høy aktivitet. Men du skal være i ganske mye aktivitet hvis du trenger mer enn 100 gram karbohydrater i løpet av et døgn. Og jeg er ganske sikker på at gjennomsnittet i Norge er mye høyere enn 100 gram i døgnet.
Og det blir til fett. Og det blir til metafett. Jeg er ikke noe redd for metafett, men alle andre er det jo. Så da vet jeg i hvert fall at når du har noe metafett og noen triglycerider og sånt som driver og florerer rundt i blodet, så er det sannsynligvis da fett som du selv har laget fordi du spiser for mye karbohydrater. Og der i blodet så er det faktisk bare fem gram sukker som sirkulerer rundt. Det er ganske lite. Det er kanskje en tesje.
Hvis du får 2 t-skjer sukker i blodet, altså 10 gram, da har du diabetes. Så det er veldig lite sukker som skal sirkulere rundt i blodet. Det å ha for mye sukker i blodet har en egen sykdom, og det heter diabetes.
Ja, dette diabetes. Det er jo litt over et år siden du var gjest hos oss sist og delte din favoritttalerken med den gode salaten og den dressingen som du spiste mye av. Og det er jo et bevis på at vi endrer oss med å lytte til kroppen og mye se underveis hva som funker. Det er ikke et svar som er
underlegnet og at man skal gjøre det forever og alltid. Men hvilke karbohydrater ville du ta til dette måltidet ditt da, hvis du skal spise noen ved siden av antrikorten din? Det ene er jo at det er komisk med denne matpyramiden, at det skal være så mye karbohydrater, og så viser det seg at det eneste man ikke trenger er karbohydrater. Man har behov for null gram karbohydrater, og det jeg spiser jo, mine karbohydratkilder er litt agurk,
Og kanskje en liten tomat. Det er det jeg får av karbohydrater i døgnet.
Jeg var litt overrasket å lese oppskriften til Gabriel Lyon, for det var veldig mye grønnsaker. Ja, men det er ikke noe galt med grønnsaker, eller kanskje det er det. Det er jo litt sånn flåstesagt at plants are trying to kill you. Du kan ikke bare gå ut i hagen og begynne å spise det som vokser rundt deg. Da blir du syk. Alle planter har masse giftstoffer for at dyr ikke skal spise dem opp.
Hadde det ikke innholdt det, så hadde du spist opp på flekken, og så hadde jo planten dødd ut. Så det er jo stoffer i ganske mange av de plantene vi spiser, type sånn fytinsyre, oksalat, i soya for eksempel, så er det isoflavoner som er østrogen-lignende. Og det er ikke sikkert det er noe sånn stort problem hvis man spiser litt, men når man nå plutselig skal, sånn jeg har en, har,
diskusjoner da med for eksempel de som er veldig opptatt av plantebasert så er jo da ofte sånn tromfkortet de kommer med at ja, men soya-protein er så bra så bruker du ikke soya til alt da Beyond Burger, Naturly Soya, tofu det er så mye soya at det tyter ut overalt da og da kan man lure på sånn
om disse stoffene, isoflavonene som har østrogenningseffekt på kroppen, om man spiser så innmari mye av det, det hadde ikke jeg gjort. Selv om det er kanskje vanskelig å finne en studie som viser med skråsikkert at dette ikke er bra for deg, så kan man i hvert fall finne de dyr at det ikke er bra for dyr.
Og så har du jo alle disse liksom, du har sikkert pratet om det her masse, masse i podcastene der med oksalater og fytinsyr og sånn, hvor det er
både kristalliserer seg og kan skape problemer nesten overalt i kroppen, og at det hemmer opptak av næringsstoffer og sånn. Så det der å bøtte ned på grønnsaker, jeg kjøper ikke at det er skikkelig viktig for helsa. Men du, dette med mat og kos og hygge, og at man skal ha sosiale settinger, du har jo sluttet med veldig mange ting for min trykk av både kaffe og lettbruser og mange grønnsaker, nesten alle frukt. Ja.
Er du en glad mann? Føler du at du er inspirert, og at mat får mindre betydning, og at det er andre ting som gir påfølger? Hva tenker du rundt dette med all den kosen rundt maten? Først og fremst, jeg er veldig fornøyd og veldig glad, og jeg koser meg gluggelig gjerne med det jeg spiser. Sånn som du legger det frem da, så burde jo alle mennesker som levde for 100 år siden og tilbake vært deprimerte og leise.
Fordi det er jo sånn vi har spist gjennom hele evolusjonen, så alt det der at vi nå bruker mat som underholdning i den store graden vi gjør, og så skal det være tivoli i munnen med masse sukker og søtsmak, og hver gang vi møter så skal vi spise noe søtt, er litt sånn nytt fenomen. Jeg kan møte folk og ha det kjempehyggelig å være sosial uten at jeg nødvendigvis må spise kake eller sjokolade eller chips eller hva som helst, sånn at det
Jeg tror det er sånn, man må komme litt ut av den tralten at man bruker mat som underholdning. Når jeg da ikke snakker imellom noen måltider og blir ordentlig sulten før neste måltid, så skal jeg love deg at er det en som sitter og koser seg med biffen og denne snøselden. Det smaker kjempegodt, og faktisk er det sånn at hvis jeg for eksempel spiser brokkoli,
så synes jeg det smaker så søtt at det blir godteri da så det er jo bare en sånn du må resette hormoner og smaksløker og sånne ting og så blir det som da andre ikke oppfatter som som godteri blir godteri jeg husker jo jeg har jo vært hvis du går innmari mange år til pakketid så var jo jeg A4
Og da var det sånn, da kunne jeg spise en sjokolade på en hel stor, en halvmeter freie. Og til slutt så var det sånn at det ga meg ingenting. Det var ikke spennende engang, det bare gikk rett ned, og det var på en måte sånn, du ble på en måte, du mistet hele, det var ikke så veldig godt, det var bare normalt, det var ikke veldig søtt heller, det var bare sånn,
autopilot. Så det er litt bare hvor man setter standard. Nå har jeg funnet ut at vi tre må jo spise julemiddag sammen. Nå har jeg plutselig lyst til å gå på julebom med noen her. Utenom deg da. Ja, ja, ja. Nei, men jeg er helt enig med deg. Vi har jo absolutt ramlet ut for en sånn fjellvegg med denne ultraprosesserte maten. Kos, kos, kos overalt. Jeg er helt enig med deg. Jeg synes det er bare befrielse. Jeg har hatt slippe
å være avhengig av noe av det. Det er jo meg også glad. Og for meg så har det jo blitt sånn, jeg tror det kanskje er vanskelig for folk å kunne sette seg inn i det, men for meg nå...
å se en godteskål for eksempel så er det sånn at jeg har like lyst på det godteri som jeg har lyst på en sigarett, og jeg har aldri røyka hele mitt liv, så det er både sånn sett en pose smågodt foran et eller annet dyr som jeg aldri har smakt det før, de føler jo ikke at det er noe offer å ikke spise det godteriet, så det går jo bare på at man går glipp av dette suget da så dette her kunne jeg snakket om, da skleier det jo ut fra bortslået proteiner men det å spise mye sukker, det trigger
visse mekanismer i kroppen som gjør at du blir mer sulten og du blir slappere og det er rett og slett den mekanismen kroppen har for at man skal legge på seg før vinteren og det er jo egentlig diabetes 2 og insulinresistens og alt det der er egentlig noe fantastisk som har gjort at vi har overlevd smart det er bare at det er ikke meningen at det skal være trigget året rundt Nei, det er akkurat det
Men litt tilbake til, jeg vet jo at du ikke er begeistret for supplementer, men kreatin, det har du vel testet? Ja, kreatin er en av de få supplementene som jeg anbefaler alle, og som jeg bruker selv, og det funker. Jeg har prøvd alt av supplementene, og jeg har egentlig til gode resultater,
med veldig få unntak, og kunne si at ja, det supplementet, det merker jeg funker. Det er jo tidenes business i det å selge sånne diverse ting som skal gi deg longevity. Ta dette her, det er svindyrt. Ta det, kjøp det og bruk det daglig. Om 30-40 år så skal du eventuelt, da får du se om det funker eller ikke. Jeg har også lyst til å selge sånne produkter, for jeg vil ha svaret nå. Men kreatin,
Det er også noe som forbindes veldig mye med styrkeløftere og litt sånn negativt fortegn. Men det man ser er at det funker skikkelig bra. Kroppen kan lage litt kreatin. Det er kreatin i rødt kjøtt.
Men hvis du da tar supplement i tillegg, så ikke bare er det sånn at musklene styrkes, noe som er veldig viktig ikke bare for styrkløftere, men som man ser jo eldre som faller og brekker lårhalsen, som da aldri kommer seg til hekten igjen fordi at de ble sengliggende. Så både blir du sterkere, sånn at hvis du
Kanskje du ikke faller en gang, kanskje det var akkurat det som gjorde at du ikke falt, og hvis du falt så hadde du kanskje litt mer muskelmasse, som gjorde at du ikke brakk noe. Og hvis du likevel brakk noe, så kanskje du takler de tre månedene sengliggende bedre, fordi du hadde bedre muskelmasse. Men det som også viser seg er at kreatin også er gunstig for beinhelsen. Og det er jo igjen også med protein da.
Sånn at hvis man både, og beinhelsen den settes i stor grad når du er yngre, tenårene, begynnelsen av 20-årene. Så hvis unge mennesker, kanskje det er jenter som er ekstra utsatt, tar kreatin som et tilskudd allerede fra de er litt unge, så kan det bidra til bedre beinhelse. Og så viser det seg at kreatin også er bra for kognitiv funksjon. Hjernen trenger kreatin.
Sånn at jeg for eksempel har fått foreldrene mine, de tar kreatin. Både for da beinhelse, muskelmasse og det kognitive. Men hvor mye tar de? Hvor mye? Jeg tror kanskje sånn fem gram om dagen. Poenget er at det finnes mange sånne oppskrifter og doseringer og sånn megadosering i starten og sånn. Men tar du for mye, så går det på magenløs.
Så hvis du ikke har noe dårlig tid, og bare tar en liten skup, blander det ut i noe å drikke hver dag, så tar det bare litt lenger tid før musklene er helt saturert med kreatin. Så det er ikke noen store mengder. Når det kommer til forskning, så er det kanskje at for hjernestel, så kanskje trenger man
Kanskje hadde vært bedre med enda større doser. Det er litt med blod-hjerne-barrieren og hva som kommer inn i hjernen. Men kombinert med et kosthold med blant annet rødt kjøtt og litt forskjellig, så vil det bare være et fint supplement. Og det er det ordet, supplement. Det er det det er. Det er ikke mat. Så alle de andre aminosyrene sørger for å få via kostholdet? Ja, det er et poeng igjen. Du tar jo proteinpulver.
En annen ting som er litt hot, er å ta branched chain amino acids. Det er blant annet lusin. Å ta det alene har veldig liten effekt. Du må ha tre gram lusin for å trigge denne anaboliprosessen, men da krever du at det er masse andre aminosyrer til stede. Det hjelper ikke bare med lusin. Men hvis du for eksempel spiser et kosthold, eller spiser et måltid som er i grenseland,
Ikke nok protein.
eller at det ikke er nok, men i tillegg da tar litt aminosyre, altså de riktige aminosyrene, for eksempel lusin som er tilskudd til det måltidet, så kan det være vektet på skålen som gjør at du faktisk trigger muskelproteinsyntese, og så funker det. Så de som vil trenge kanskje mest, altså spiser du store doser protein så har det ingen effekt, men hvis du for eksempel er veldig plantebasert,
og ikke får i deg du er i grenseland eller kanskje ikke akkurat under å få i deg nok protein så vil det å ta disse aminosyrene kunne ha en effekt eller hvis du bare rett og slett er syk og har dårlig
Veldig flott, og vi har snakket mye om aminosyre og proteiner, men vi må komme litt innom treningstrutinen dine, eller hvis du vil dele dine, så vi kan få litt inspirasjon på både hvordan du trener, og hvordan du eventuelt tar kreatin, og hvordan du spiser i forhold til muskelbygging og trening og kondisjon. Hvis vi skal tilbake til aminosyre eller proteiner igjen, så er det jo det forskningen viser, at det er ikke noe forskjell å spise protein før trening.
Fordi når du trener så havner du i en katabol nedbrytingsprosess uansett. Sånn at måltidsmessig så er det lurt å spise etter du har trent. Men så viser det seg at hvis du er uttrent og trener, det merker du også, hvis du er uttrent og trener styrke så blir du kjempestørn. Det skjer mer nedbryting når du er uttrent. Så da viser det seg at det å spise protein uttrent,
ganske fortest mulig etter trening er gunstig, men når du blir bedre trent, og du slutter å bli altså da blir du ikke så større og sånne ting, så har egentlig timingen mye mindre å si, kanskje ikke noe å si da går det egentlig bare på å få i seg riktig mengde protein i løpet av døgnet da
Og så skulle man jo da tro at de som trener styrkehardt, det er de som trenger mest protein. Men som jeg sa tidligere, så er det jo det at du blir mer sensitiv til disse aminosyrene og lusin og sånn når du trener hardt styrke. Sånn at de kan kanskje til og med klare seg med mindre faktisk, mens de som driver med utholdenhetstrening, jogging og sånne ting,
de bryter veldig mye ned og de får ikke den samme sensitiviteten til lusin så hvis du driver med jogging
Da trenger du kanskje, jeg vil si, man opererer vel med, for hver time du trener kondis, så trenger du ti gram protein ekstra. Så hvis du driver helt rabiat på kondistreninga, så bør du legge inn mer protein i kostholdet ditt. Og det gjør at du også da restituerer bedre. Og hva med din trening da? Ja, jeg har jo da tydeligvis ikke spist nok aminosyrer.
Eller at det er den omadende, fordi jeg klarte å løpe på meg en sånn, jeg trener to ganger om dagen, og en av de er kondisjon, så jeg løp i fjor høst, så overdrev jeg noe voldsomt på noe intervallakt som var litt for mye og litt for ofte, så jeg fikk et lyskeproblem.
Så jeg har gått over til da romaskin i stedet for løping. Så hvis det er noen som har lyst til å bygge karakter, så anbefaler jeg å prøve romaskin. Det er ikke bare vondt, men det er ufattelig kjedelig. Og min treningsrutine er at jeg står opp, og så tar jeg kanskje litt sånn D-vitamin-lamp, eller jeg bare får litt sånn lys på kroppen, og så...
Dette er ikke sunt. Dette er min guilty pleasure. Dette er mitt godteri. Jeg skal minst ta en time på romaskinen hver dag. I noen uker har jeg vært oppe i 11 timer på en uke. Men det er ikke sånn at jeg bare sitter og roer helt intensivt. Jeg gjør det også, men jeg driver med intervalldakter.
Og jeg har noen mål som jeg har satt meg, som jeg har ikke noe bruk for. Det er bare at man må finne motivasjonen der man kan finne den. Min motivasjon er at jeg har satt meg noen mål på hva jeg skal oppnå i en eller annen tid. Så jeg har et mål om visse tider på visse distanser på roing. Så da roer jeg minst en time hver dag.
på tom mage for det å trene kondisjon på tom mage da blir mittokondrine mine veldig glad og så optimalt sett så burde jeg da spist etterpå noe som jeg da som regel glemmer fordi tiden flyr og så på kvelden så trener jeg styrke så jeg trener
jeg trener to økter om dagen en kondisøkt og en styrkeøkt og kondisøkten gjør jeg litt for mye til kondrene og litt på trass for jeg vet at jeg egentlig gjør det for mye
Styrkeøkten, det gjør jeg fordi at jeg regner nesten ikke styrkeøkten som trening engang, for det er jo så lite smertefullt sammenlignet med å ha kondisjonstrening. Men jeg gjør det fordi at jeg da synes at muskelmasse er viktig. Ikke for utseende, men for å være robust og
å tåle det som verden kaster mot meg av motgang. Det er jo nå en sånn longevity-fenomenet, det ordet jeg ikke liker, så er det jo visse talspersoner for det, som er sånn Walter Longo og David Sinclair, og nå han Brian Johnson.
De har fått det for seg at det å spise lav kalori og lav protein er veldig bra for longevity. Dette fenomenet når du trigger muskelsyntese, det er noe som heter mTOR, som er en pathway og en gen som er det å bygge opp. De tror at mTOR gjør at du dør fort.
og det er da på en måte jeg er helt 180 grader helt motsatt enig i hva de holder på med, jeg tror de har rotet seg de har malt seg opp i et hjørne da, som er bare tull fordi at det kan godt hende at du lever bittelitt lenger i et bur, i et laboratorium hvor du ikke utsettes for noe yttre påkjenning, ikke noe sykdom, ikke noe skade, ikke noen ting så kan det godt hende at du kan leve litt
litt lenger gjennom å være svak og ha lite muskelmasse og lite livsknist og alt mulig sånn, men i den virkelige verden hvor du møter motgang og sykdom og det skjer ting da er det de som er robuste som overlever så jeg trener styrke for å være robust
I tillegg til at det har et bra metabolisk effekt, fordi det er der sukker og fettet forbrennes. Nydelig. Vi kunne sikkert snakket en hel time til, for å bli ved en annen anledning. Det var lærerikt å få en prate nok en gang med deg. Veldig. Tusen, tusen takk for at du deler. Kan jeg si en ting? Det blir kanskje ikke film her, men nå er jo den munnteipen som jeg har vært med å utvide. Den som står her som er bort? Ja.
Ja, jeg kan ikke heller si at det ser ut som en sløyfe, en bowtie som man har i halsen. Ja, ja. Få sette han på. Er den bra? Jeg synes den er veldig bra. Jeg er jo også en talsperson for dette med nesebøst.
og hvis det funker for deg å bruke en teiprull fra apoteket så gjør det, det er mye billigere hvis du ikke synes det er optimalt hvis du synes den sitter for bra eller for dårlig eller den gjør vondt å ta av og legger inn limrester og den har svaketer som du er villig til som gjør at du ikke liker det så er dette et alternativ hørsteip heter det, jeg tror kanskje det kommer til salg ganske snart
Da er det hvertfall et alternativ, eller et julegavetips, eller noe annet, og da får jeg logoen min på og alt mulig. Hold den opp egentlig, så jeg får filmen. Så kult. Det skal vi legge link på unna. Men er det noe du har utviklet seg? Jeg har vært med i prosessen. Du har vært med i prosessen? Ja. Det er kjempegøy. Jeg liker heller ikke det ordet ekspert, men jeg har ikke mye meninger om ting jeg driver med.
Ja, for dere lystere der hjemme som ikke har fått med dere den fåie-episoden med Thomas, så skal vi legge en link til den under her, sånn at du kan få høre når han snakker om nesepust, og så skal vi legge en link til den fine sleifen. Tusen takk for det. Takk for nå. Takk for meg. Ha det bra.
Det er jo sånn at vi tar stadig færre supplementer av dette, og jeg er glad for det. Og de tilskuddende parminosyrene føler jeg at de enten får i en shake, som jeg ikke tar så veldig mye av, eller noen ganger så har jeg litt lusin og glusin i pilleform. Hva med deg?
Helt enig, og jeg synes egentlig denne reisen vår, Monika, den har jo ført oss tilbake til det naturlige. Blodprøvene våre begynner jo å bli ganske bra, og da er det jo greit å kutte ned på supplementer og gå for den hele maten, og vi lærer jo mer hele tiden om hva vi skal spise.
Det er jo interessant at mine siste prøver på blodanalyse viser at jeg var i tredje våren. Jeg må si at jeg er fornøyd med den maten jeg spiser. Hva med deg? Monika, du må være dritfornøyd. Jeg føler meg så pigg som jeg ikke har vært på lenge, og føler at jeg har et optimalt kosthold for nå. Det endrer seg jo absolutt hele tiden.
Men dere, det var gøy å høre Thomas snakke med oss igjen. Han har gode refleksjoner og masse kunnskap om viktige temaer som går på proteiner og aminosyrer. Han trener, og han er også, som vi ser, litt i endring. Han må justere han der han er i forhold til omad og hva han spiser. Og så er det også litt deilig å møte litt like sine der som tenker at det går faktisk an å gå en tur, eller kanskje man kan sitte
på romaskinen sammen og være sosiale. Vi må ikke alltid bare frotse og spise. Selv om vi elsker å spise også, det er jo ingenting som slår en god biff av dette. Nei, nemlig. Det var jo akkurat dette vi snakket om. Vi trenger jo ikke å gå all in i godteriet og lettbrusen, men et godt måltid når du er sulten, det finnes jo ikke noe bedre.
Tusen takk for at du luttet, og få med deg Pimp Lotion på Instagram, og vi skal legge link under, og håper dere koser dere med samtalen her i dag, og lærte masse. Ha en fin uke. Happy biohacking! Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.
Start dagen med en god kopp kaffe. Nå får du 250 gram Evergood. Før 54,90. Nå kun 34,90. Du får også 40% rabatt og et stort utvalg ferdigheter fra fersk og ferdig. Alt i tilbud på noe godt. Hilsen oss i spar.