2/9/2023

115. FETT: Ancel Keys - fett er farlig

I denne episoden av Biohacking Girls diskuterer Alette og Monika Ancel Keys og hans innflytelse på den vestlige diettkulturen. De forklarer hvordan Keys' hypoteser om at mettet fett er usunt, førte til en økning i forbruk av raffinert sukker og prosessert mat, og hvordan dette har bidratt til økt forekomst av hjertelidelser, fedme og andre kroniske sykdommer. De fremhever også kritikk av Keys' studiemetoder og argumenterer for å spise naturlig mat og lytte til kroppens signaler.

02:27

Sammenhengen mellom mettet fett, helserisiko og kulturelle normer stammer fra falske antakelser fra midten av 1900-tallet.

05:52

Podcasten diskuterer hvordan Ansel Keys' feilaktige kostholdshypoteser har bidratt til økning av kroniske sykdommer globalt.

Kom da! Ja, kom da!

Transcript

Kom da! Ja, kom da! Du skal få ligge her i sofaen. Ja, men kom da! Vil du ikke? Begynner sofaen din å bli litt sliten? Få heller Sofakos fra bare 167 kroner i måneden. Hos Scheidar får du tre års rentefri delbetaling på alle varer. Det vil si nye, lekkere sofaer fra bare 167 kroner i måneden. Null rente, null gebyr og null kroner i etablering. Shop smart hos Scheidar.

28.480 s
00:00:00

Hei dere, velkommen til Biohacking Girls podcast. Vi leder showet, og jeg er Alette. Og jeg er Monika. Vi er gode venner og kollegaer, og vi legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å bli din egen biohacker og optimalisere livet ditt.

18.420 s
00:00:30

Vi følger med på ny forskning og trender og stiller de spørsmålene vi mener er nødvendige. Vi har med del informasjon om biohacking, life coaching og fitness, og vi håper at du vil føle deg inspirert og klar til å ta et tak for å komme i den beste helsemessige form. Velkommen til Biohacking Girls podcast. Du, Monika, la oss snakke litt om fett.

25.580 s
00:00:49

For jeg må bare helt ærlig innrømme at jeg har fått et helt nytt forhold til fett. På 90-tallet var jeg helt overbevist om at mettet fett var livsfarlig. Jeg hoppet på alle lettprodukter. Hvordan var det med deg? Tenkte du noe på dette? Jo, enig med deg. Jeg var også litt sånn på 90-tallet. Og jeg husker, for jeg bodde jo mye i Andalusia, i Granada, og...

23.500 s
00:01:14

Jeg tenkte ofte på de spanske venninnene mine jeg fikk på kunst- og håndverksskole der. De var slanke og de hadde

6.580 s
00:01:37

små teite belter på jeansen sin når vi satt og spiste lunsj. De tømte med olivenolje opp på salaten, opp på den maten vi spiste. Jeg tenkte at dette er ekstremt mye. Jeg ble jo feit hvis vi skulle spise alt det fettet. Så jeg turde aldri å tømme så mye fett på. Dette med lettprodukter, jeg husker jo i TV2-tiden også, så kom alle disse lettostene og jeg spiste kjekkselaget av ris.

25.200 s
00:01:44

Og sånn lett nøkkelost oppå. Smakte jo dritt. Ja, hva spiste du? Spiste du også sånne lettost? Jo, og ja, alt av disse lettostene truet i meg var ikke godt. Hva med spiste du? Hva med melk? Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror ikke det var så mye melk i det hele tatt.

17.620 s
00:02:09

Men sånn lettoster, ja. Og ikke smør. Oi, oi, oi, det var kjempefarlig. Det gikk rett over til margarin. Soft, ja. Og så var det jo sånn... Brelett kom jo. Ja, men det var jo også noe smør i. Ja, det gikk mye i de lettproduktene. Lettrøm, alt som stod lett på. Og jeg stilte aldri spørsmål sen en gang. Jeg tenkte ikke over det. Jeg var i 20-årene og tenkte aldri på om...

28.060 s
00:02:27

om det var noen andre tilsetningsstoffer, for det er jo klart at når du skal ta ut en ren næringsfettmat-ingredient fra et produkt, så må du jo erstatte det med noe jeg tenkte ikke på den gang. Ikke heller. Men det gjør vi jo i dag. Det gjør vi i dag, og denne ideen om at mettet fett er usunt, den er altså så innarbeidet i vår kultur, at mange glemmer at dette rett og slett startet som en fiks idé. Og når startet dette?

28.040 s
00:02:56

Da er det han Ansel Benjamin Keyes, som var en amerikansk fysiolog som studerte den påvirkningen alt med spisekostene våre har på helsen vår. Han antok at å erstatte mettet fett i kosten med flere mettet fett, det vil redusere sjansen for kardiovaskulær hjertesykdom.

23.020 s
00:03:24

Så han er en av hovedgrunnene til at vi skylder på kolesterol og på antrikotten vår og det mettede fettet, for han demoniserte det.

9.800 s
00:03:47

Ja, det gjorde han, og mye av grunnen til det var jo at på 40-50-tallet så begynte dette med hjertekarlssykdommer, og alle fikk jo sjokk når president Eisenhower fikk hjerteattack 26. september 1955, rett og slett. Faktisk. Ja, da fikk han hjerteattack, og folk fikk sjokk. Samme dagen så falt aksjemarkedet over 6%, og tapte 14 milliarder dollar på den verste dagen for markedet siden 2. verdenskrig.

29.180 s
00:03:58

Dette var jo kritisk. Det var en veldig eskalert situasjon i USA, og folk hadde allerede litt under frykt fordi at hjertelidelser var ikke helt nytt når han fikk dette. Det var en konsekvens over lang tid. Det startet tidlig på 1900-tallet. Men det var veldig mye rettssel knyttet, og det ble i alle fall ikke lettere når Eisenhower fikk dette hjertefaktet.

21.500 s
00:04:27

Og da måtte jo han også lene seg på noen, og han hadde verdens beste leger og rådgivere som han kunne forholde seg til, og Ansel Keys, han så jo da sitt snitt til å komme inn og hjelpe til for å oppdra verden.

15.700 s
00:04:49

Da kom han, han var biokjemiker, og han stod klar som en ridder i skinnerustning, og han var jo veldig full of himself, det sier de som var rundt han. Han skrev om de middelaldrende mennene som til synlatene var friske, men som falt døde om. Amerikanerne, de trengte rett og slett en løsning på dette hjerteproblemet. Ja, og da var det jo veldig lett å se at han kunne komme som denne ridderen,

24.820 s
00:05:04

Han var i skinnende rustning og bare gjør den studien som han gjorde, The Seven Country Studies, og det var vel 53, at han presenterte den hypotesen som minket hjertesykdom til fett i kostholdet. Og siden den dagen der, så har da vi vært redde for å spise fett, og vi har til mange ukule produkter, lettprodukter som vi snakket om,

22.160 s
00:05:29

og andre erstatninger for mat. Man sultet oss, og man ble redde. Både amerikanerne, men jeg vil legge til at vi også har fulgt Keys råd, selv om vi kanskje ikke helt visste at det var han som sto bak. Men problemet er jo at kronisk sykdom bare skjøt i været over hele verden, ettersom raffinerte karbohydrater og kreftfremkallende fleremøttet fett

25.780 s
00:05:52

Det er erstattet det mettede fettet i kosten vår. Ja, og så må man jo stille spørsmål til hvem hvorfor man påpeker at mat og mettet fett og sånn, som man alltid har spist. Man har jo spist dette lenge før hjertelidelser ble et stort problem fra 1900-tallet oppover. Hvorfor er det plutselig blitt, det har jo ikke skjedd noen endringer på hvorfor det plutselig skulle bli et problem. Men det har blitt mer utbredt, og ikke bare hjertelidelser, men også fedme og overvekt og diabetes og autoimmunsykdommer.

28.620 s
00:06:17

Ja, det har jo rett og slett eksplodert etter at Ansel Keys kom med sine hypoteser om at det var det mettede fettets skyld. Vi har startet kostholdet vårt med et høyt sukkerinntak, vi prosesserte maten mer, og det ble manglende trening, og antifetttrenden er jo fortsatt veldig aktuell i dag.

21.780 s
00:06:47

Du merker det særlig på generasjonene over oss, at de kanskje lider enda mer av dette. Men så er det noen som er old school og tenker litt mer intuitivt. Intuisjon i matveien er faktisk ikke så dumt når man skal komme tilbake til å finne næring til kostholdet vårt. USDA har ikke gjort noe for å fjerne skaden som er

25.060 s
00:07:09

Mentioned in the episode

Ancel Keys 

En amerikansk fysiolog som studerte spisekostens påvirkning på helsen, og som mente at mettet fett øker sjansen for kardiovaskulær hjertesykdom.

Seven Country Studies 

Studien Keys utførte for å støtte sin hypotese om at mettet fett er usunt, men som er blitt kritisert for sine metodologiske svakheter.

Statiner 

Medisiner som brukes til å senke kolesterolet, og som har blitt kritisert for å ha tjent legemiddelindustrien godt.

Bill Schindler 

En matforsker som Alette og Monika refererer til som en kilde til informasjon om mat og helse.

Nina Teicholz 

En journalist som skrev boken Big Fat Surprise, som kritiserer Keys' teorier og argumenterer for at mettet fett er sunt.

Big Fat Surprise 

Boken skrevet av Nina Teicholz, som argumenterer for at mettet fett er sunt og kritisk vurderer Keys' teorier.

Lavfettediett 

En diettform som begrenser inntaket av fett, og som Teicholz argumenterer for har hatt negative helsekonsekvenser.

USDA 

US Department of Agriculture, som fremdeles anbefaler et kosthold med lavt inntak av mettet fett, til tross for kritikk av Keys' teorier.

Raffinert karbohydrat 

En type karbohydrat som er blitt mer utbredt i kostholdet vårt, og som har blitt knyttet til økt risiko for kroniske sykdommer.

Ultraprosessert mat 

Mat som er blitt behandlet mye, og som har blitt knyttet til økt risiko for kroniske sykdommer.

Participants

Host

Alette

Host

Monika

Sponsors

Scheidar

Meny

Similar

3/28/2022

Biohacking Girls

58. HELHETLIG HELSE: forgjengere, planteoljer og fettfobi (English)

Denne uken snakker vi med superinspirerende Hilda Labrada Gore. Hun jobber for Weston A. Price Foundation, har en egen Biohacking Podcast, er isbader, fitness professional og Integraive Nutrition Health Coach. Hun tror ikke på quick fixes eller dyre slankeprogrammer, men er hellig overbevist om at vi må se til våre forgjengere for å finne nøkkelen til hvordan vi bør leve i dag. Hilda ble født med en alvorlig hjertefeil, og hennes oppvekst med utfordringer har ledet henne til Stikkord er organmat, kraft, solskinn, optimisme, takknemlighet og et godt fundament som de 11 grunnprinsippene Weston A. Foundation bygger på. Sjekk ut Hildas veldig interessante Podcast med over 5 millioner downloads - den heter: Wise Traditions og ble lansert i 2016. Podcasten omhandler alt du ønsker å lære om ren mat, bærekraftig jordbruk, healing, vaksinedebatt og naturlige fødsler. Den ligger også under www.westonaprice.org Sjekk ut Hildas hjemmesiden her www.holistichilda.com

See more

5/30/2021

Wolfgang Wee Uncut

Børge Fagerli | Kosthold, Trening, Vekt, Steroider, Rødt Kjøtt, Doping, Bodybuilding, Ronny, Arnold

Wolfgang Wee Uncut #130: Børge Fagerli er coach, gründer, foredragsholder og forfatter. #kosthold #trening #vekt #ernæring #bodybuilding #wolfgangweeuncut Børger Fagerlis hjemmeside og...

See more

8/29/2023

Leger om livet

#116. Blodsukker, glukose, insulinresistens og energi. Med lege Anita Monsen Pedersen

Link til LIVE podcast 20. september:https://www.eventim.no/eventseries/3467658/?affiliate=FK3I dag skal vi snakke om blodsukker, ernæring og insulinresistens, og med meg har jeg den dyktige og herlige kommuneoverlegen i Kåfjord kommune, Anita Monsen Pedersen! For mer info:https://www.kafjord.kommune.no/cppage.6592966-423764.htmlØnsker deg en nydelig uke!AnnetteFølg meg på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/legeromlivetDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

See more

5/9/2023

Leger om livet

#108. Fett, kolesterol, mettet fett, kosthold, sykdom og mat som medisin. Med lege Erik Hexeberg.

I dag snakker jeg med lege og spesialist i indremedisin, Erik Hexeberg om kolesterol, metabolsk sykdom, insulin, insulinresistens, triglycerider, HDL, LDL, hjerte- og karsykdom, risiko for sykdom, fettfattig kost, fettrik kost, palmeoljefabrikk, middelhavskosthold, forskning og ulike helsepåstander som vi kanskje må se på på nytt.   Kontak Erik Hexeberg:Hjemmeside: www.drhexeberg.noBoken Nytt blikk på kolesterol: https://www.norli.no/boker/dokumentar-og-fakta/familie-og-helse/kosthold-og-diett/nytt-blikk-pa-kolesterolTusen takk til ukens sponsor:https://www.csoaps.com/AnnetteFølg meg gjerne på:instagram.com/dr.annettedragland facebook.com/legeromlivet. Nyhetsbrev: https://www.annettedragland.no/Få bonusepisoder og støtt podcasten på https://podcasts.apple.com/no/podcast/leger-om-livet/id1539212619 eller https://www.annettedragland.no/offers/wzwt7oTe/checkout.Disclaimer: Innholdet i podcasten og på nettsiden er ikke ment å utgjøre eller erstatte profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

See more

3/2/2021

Leger om livet

#16. Er fett farlig eller fantastisk? Med lege og forsker Maria Arlén Larsen.

Fett. Ordet får mange til å vri seg litt i stolen. Men det vil kanskje endre seg etter dagens episode!For fett er fantastisk! Fettet har utrolig mange viktige oppgaver og uten fettet hadde vi ikke vært her vi er i dag! Vi trenger fettet for å tenke kjapt og klart, for å sitte godt på harde stoler, for å få skilt ut nødvendige hormoner og for at leddene våre skal gå knirkefritt av sted. Et liv uten fett, vel det er ikke noe liv vi unner noen!Og med meg som gjest i dag har jeg lege og forsker Maria Arlén Larsen. Hun har nylig kommet ut med boken En fet hemmelighet- et godt liv uten strenge dietter og er opptatt av å fortelle om fettets gode sider. Maria gir en praktisk guide kombinert med ny forskning om fettets funksjoner som kanskje kan hjelpe deg å få en god følelse rundt fettet du har på kroppen og hvordan du ser på eget selvbilde.I dagens episode hyller vi fettet, og det med god grunn!Send meg gjerne spørsmål du tenker på, temaer du ønsker vi skal snakke om eller tanker du har på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/legeromlivetHa en fin uke!Disclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

See more

3/15/2021

Wolfgang Wee Uncut

Birger Svihus | Hva Er Fett? | Er Mettet Fett Farlig? | Kosthold, Helsedirektoratet, UiO, Omega 3.

#kosthold #fett #helse #lavkarbo #fisk #kjøtt #rødtkjøtt #wolfgangweeuncut Wolfgang Wee Uncut #110: Birger Svihus er professor ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges...

See more

4/23/2022

Wolfgang Wee Uncut

Pimp-Lotion Om De "Sunne" Planteoljene, Flerumettet Fett, og Fôringen av Gris, Kylling og Laks

XL-klipp fra Wolfgang Wee Uncut #254: Mr. Pimp-Lotion er artist, produsent og podcaster. Se hele episoden her: https://youtu.be/8b0Pp188M7A Studier om fett: https://www.jacc.org/doi/abs/10.1016...

See more

10/11/2023

Wolfgang Wee Uncut

Mat & Ernæring EP9 | Fett og Oljer | Fettsyrer, LDL, Mettet Fett, Planteoljer vs Animalsk, B. Svihus

Wolfgang Wee Uncut presenter: Mat & Ernæring med Birger Svihus. Birger Svihus er professor ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet....

See more