2/11/2025
#187. Transfett, mettet fett, margarin og hjerteinfarkt – hva gikk galt? Med ernæringsfysiolog Hanna Hånes.
Podkasten "Leger om livet" diskuterer margarinens historie og dens sammenheng med hjerteinfarkt. Ernæringsfysiolog Hanna Hånes forklarer hvordan herdet fett, spesielt transfett, ble en del av kostholdet vårt og de alvorlige helsekonsekvensene. Hun fremhever viktigheten av å forstå sammenhengen mellom transfett og hjerte-karsykdommer.
Transkript
Nevnt i episoden
Transfett
En type usunt fett som ble funnet i herdet margarin og andre matvarer, forårsaket en økning i hjerteinfarkt.
Mettet fett
En type fett som i store mengder kan være skadelig for helsen, finnes i herdet fett.
Olivenolje
En sunn kilde til fett, inneholder mindre transfett og mettet fett
Margarin
En matvare som inneholdt store mengder transfett og mettet fett, forårsaket en økning i hjerteinfarkt.
Hjerteinfarkt
En alvorlig sykdom som økte i forekomst på grunn av forbruket av transfett.
Ragnar Nikolaisen
Professor ved Universitetet i Oslo, påpekte sammenhengen mellom margarin og hjerteinfarkt i 1962.
The Royal Society
Et britisk vitenskapelig selskap hvor Nikolaisen holdt foredrag.
Universitetet i Oslo
Universitetet hvor Nikolaisen var professor, og hvor forskning på fett ble utført.
London
Sted hvor Nikolaisen holdt foredrag om margarin og hjerteinfarkt.
Folkehelseinstituttet
Institusjon hvor Hanna Hånes har arbeidet.
Hanna Hånes
Ernæringsfysiolog og journalist, forfatter av boken "Det farlige oljeventyret".
Det farlige oljeventyret
Bok skrevet av Hanna Hånes om margarinens historie og helsekonsekvenser.
Napoleon den tredje
Bestilte oppfinnelse av kunstig smør på grunn av smørmangel
Denofa
Norsk selskap som produserte herdet fett
Fredrikstad
Sted hvor Denofa hadde sin herdingsfabrikk.
Aksel Strøm
Lege som observerte økt forekomst av blodpropp etter operasjoner.
Ansel Keys
Fysiolog som forsket på sammenhengen mellom fettinntak og hjerteinfarkt.
Unilever
Stort selskap som produserte margarin.
Katan
Forsker som gjennomførte studier på margarin og kolesterol.
Walter Willett
Forsker som ledet Nurses' Health Study.
New England Journal of Medicine
Et anerkjent medisinsk tidsskrift.
Lancet
Et anerkjent medisinsk tidsskrift.
Jan Ivar Pedersen
Forsker som studerte sammenhengen mellom fett og hjerteinfarkt i Norge.
Marit Kolby
Person som stilte et spørsmål til Hanna Hånes.
LDL-kolesterol
En type kolesterol som er forbundet med økt risiko for hjerte-karsykdommer.
HDL-kolesterol
En type kolesterol som er forbundet med redusert risiko for hjerte-karsykdommer.
Lp(a)
En type lipoprotein som er forbundet med økt risiko for hjerte-karsykdommer.
Deltakere
Host
Anette Dragland
Guest
Hanna Hånes
Poeng
Infarktdødeligheten nådde toppen på begynnelsen av 1970-tallet. På det meste var det nærmere 7000 menn, over 4000 kvinner som døde hvert år, alle aldersgrupper sammenlagt.
Illustrerer omfanget av infarktepidemien i Norge.
Norge var en stor produsent av herdet val- og fiskefett, som inneholdt transfett, og eksporterte store mengder til andre land.
Viser Norges rolle i transfett-historien.
Dagens kostråd om mettet fett er basert på forskning fra 60-tallet, hvor transfettinntaket var høyt.
Setter spørsmålstegn ved gyldigheten av dagens kostråd.
Det tok lang tid før transfett ble faset ut av norsk kosthold, til tross for tidlig forskning som pekte på helserisiko.
Illustrerer utfordringer med å endre fastgrodde oppfatninger og matindustriens innflytelse.
Påstander
Herdet val- og fiskefett var en viktig årsak til infarktepidemien i Norge.
Basert på sammenheng mellom økt margarinforbruk og økt infarktdødelighet, samt senere forskning på transfett.
Dagens kostråd om mettet fett er basert på mangelfull og utdatert forskning.
Påpeker at dagens råd er basert på studier fra 60-tallet, hvor transfettinntaket var høyt og metodikken diskutabel.
Matindustrien har hatt en betydelig innflytelse på ernæringsforskning og kostråd.
Påpeker interessekonflikter og hvordan industriens interesser kan påvirke forskningen.