2/9/2023

115. FETT: Ancel Keys - fett er farlig

I denne episoden av Biohacking Girls diskuterer Alette og Monika Ancel Keys og hans innflytelse på den vestlige diettkulturen. De forklarer hvordan Keys' hypoteser om at mettet fett er usunt, førte til en økning i forbruk av raffinert sukker og prosessert mat, og hvordan dette har bidratt til økt forekomst av hjertelidelser, fedme og andre kroniske sykdommer. De fremhever også kritikk av Keys' studiemetoder og argumenterer for å spise naturlig mat og lytte til kroppens signaler.

02:27

Sammenhengen mellom mettet fett, helserisiko og kulturelle normer stammer fra falske antakelser fra midten av 1900-tallet.

05:52

Podcasten diskuterer hvordan Ansel Keys' feilaktige kostholdshypoteser har bidratt til økning av kroniske sykdommer globalt.

Transkript

Nevnt i episoden

Ancel Keys 

En amerikansk fysiolog som studerte spisekostens påvirkning på helsen, og som mente at mettet fett øker sjansen for kardiovaskulær hjertesykdom.

Seven Country Studies 

Studien Keys utførte for å støtte sin hypotese om at mettet fett er usunt, men som er blitt kritisert for sine metodologiske svakheter.

Statiner 

Medisiner som brukes til å senke kolesterolet, og som har blitt kritisert for å ha tjent legemiddelindustrien godt.

Bill Schindler 

En matforsker som Alette og Monika refererer til som en kilde til informasjon om mat og helse.

Nina Teicholz 

En journalist som skrev boken Big Fat Surprise, som kritiserer Keys' teorier og argumenterer for at mettet fett er sunt.

Big Fat Surprise 

Boken skrevet av Nina Teicholz, som argumenterer for at mettet fett er sunt og kritisk vurderer Keys' teorier.

Lavfettediett 

En diettform som begrenser inntaket av fett, og som Teicholz argumenterer for har hatt negative helsekonsekvenser.

USDA 

US Department of Agriculture, som fremdeles anbefaler et kosthold med lavt inntak av mettet fett, til tross for kritikk av Keys' teorier.

Raffinert karbohydrat 

En type karbohydrat som er blitt mer utbredt i kostholdet vårt, og som har blitt knyttet til økt risiko for kroniske sykdommer.

Ultraprosessert mat 

Mat som er blitt behandlet mye, og som har blitt knyttet til økt risiko for kroniske sykdommer.

Deltakere

Host

Alette

Host

Monika

Sponsorer

Scheidar

Meny

Lignende

Laster