Mat & Ernæring EP10 | Melk, Egg og Ost | Birger Svihus

Professor Birger Svihus, ernæringsekspert, diskuterer fordelene og ulempene med egg og melk. Han fremhever deres høye næringsverdi, spesielt for å bygge muskler, og understreker at de er bærekraftige produkter. Han tar opp bekymringer rundt kolesterol i egg, men argumenterer for at kolesterol i maten ikke nødvendigvis er et helseproblem. Svihus kritiserer veganer som spiser egg og melk, men ikke kjøtt, og mener det er en absurditet da dyr som produserer egg og melk må slaktes. Han forklarer prosessene homogenisering og pasteurisering av melk, og diskuterer fordeler og ulemper med ikke-pasteurisert melk. Han avslutter med å oppfordre lytterne til å nyte egg og melk i H-melk-form.

Transkript

Mentioned in the episode

Egg 

Egg er en av Svihus' favorittting og han spiser fire bløtkokte egg hver dag. Han fremhever deres høye næringsverdi og sammenligner dem med fisk, grønnsaker og kjøtt.

Melk 

Svihus drikker H-melk hver dag og fremhever melken som en viktig kilde til protein og en bærekraftig matvare. Han diskuterer fordeler og ulemper med økologisk melk, og sammenligner melken med morsmelk.

Kolesterol 

Svihus tar opp bekymringer rundt kolesterol i egg, men argumenterer for at kolesterol i maten ikke nødvendigvis er et helseproblem.

Vegetarisme 

Svihus kritiserer vegetarianere som spiser egg og melk, men ikke kjøtt, og mener det er en absurditet da dyr som produserer egg og melk må slaktes.

Veganisme 

Svihus forstår veganisme, men finner vegetarianisme absurd.

H-melk 

Svihus anbefaler å drikke H-melk.

Nortura 

Svihus nevner Nortura, en norsk matvarebedrift, i forbindelse med produksjon av eggehvite.

Marie Kolby 

Svihus nevner Marie Kolby i forbindelse med iskremmaskiner.

Tor Gottos 

Svihus nevner Tor Gottos i forbindelse med kosthold.

Biotin 

Svihus diskuterer biotinmangel i forbindelse med rå eggehvite.

Rå eggehvite 

Svihus advarer mot å spise rå eggehvite, da det kan føre til biotinmangel.

Forskning.no 

Svihus nevner forskning.no i forbindelse med artikler om egg og kolesterol.

NRK 

Svihus nevner NRK i forbindelse med artikler om egg og kolesterol.

Pasteurisering 

Svihus forklarer pasteurisering av melk, en prosess som varmer melken for å drepe mikroorganismer.

Homogenisering 

Svihus forklarer homogenisering av melk, en prosess som bryter ned fettklumper for å hindre at de flyter opp.

Laktose 

Svihus diskuterer laktoseintoleranse, en tilstand der man ikke tåler melkesukker.

Laktase 

Svihus forklarer at laktase er et enzym som bryter ned melkesukker.

Morsmelk 

Svihus diskuterer fordelene med morsmelk, men mener at det ikke er nødvendig å amme i ubegrenset tid.

Brunost 

Svihus nevner brunost, en norsk ost laget av skommemelk og fløte.

Jarlsberg 

Svihus nevner Jarlsberg, en norsk ost.

Kleopatra 

Svihus nevner Kleopatra, en egyptisk farao, i forbindelse med bruk av eselmelk.

Bismarck 

Svihus nevner Bismarck i forbindelse med sitatet 'Politikk og pølse, man vil ikke vite hvordan det ble til'.

Filippinene 

Svihus nevner Filippinene i forbindelse med en delikatesse som innebærer kokt kyllingfoster.

Kina 

Svihus nevner Kina i forbindelse med å spise apekatt.

Tine 

Svihus nevner Tine, en norsk meieri, i forbindelse med smør.

Sverige 

Svihus nevner Sverige i forbindelse med eksport av eggehvite.

Frankrike 

Svihus nevner Frankrike i forbindelse med en hestehandel om lakseksport.

Barcelona 

Svihus nevner Barcelona i forbindelse med et marked med ulike eggtyper.

Østlandet 

Svihus nevner Østlandet i forbindelse med brunostproduksjon.

Hedmark 

Svihus nevner Hedmark i forbindelse med surostproduksjon.

Pultost 

Svihus nevner pultost, en norsk ost.

Morsatella 

Svihus nevner morsatella, en type italiensk pølse.

Pasteur 

Svihus nevner Pasteur, en fransk mikrobiolog, i forbindelse med pasteurisering av melk.

Afrika 

Svihus nevner Afrika i forbindelse med laktoseintoleranse.

India 

Svihus nevner India i forbindelse med kuer som går fri og spiser søppel.

Participants

Host

Wolfgang Wee

Guest

Birger Svihus

Lignende

Lastar