Kom da! Ja, kom da! Du skal få ligge her i sofaen. Ja, men kom da! Vil du ikke? Begynner sofaen din å bli litt sliten? Få heller Sofakos fra bare 167 kroner i måneden. Hos Scheidar får du tre års rentefri delbetaling på alle varer. Det vil si nye, lekkere sofaer fra bare 167 kroner i måneden. Null rente, null gebyr og null kroner i etablering. Shop smart hos Scheidar.
Hei dere, velkommen til Biohacking Girls podcast. Vi leder showet, og jeg er Alette. Og jeg er Monika. Vi er gode venner og kollegaer, og vi legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å bli din egen biohacker og optimalisere livet ditt.
Vi følger med på ny forskning og trender og stiller de spørsmålene vi mener er nødvendige. Vi har med del informasjon om biohacking, life coaching og fitness, og vi håper at du vil føle deg inspirert og klar til å ta et tak for å komme i den beste helsemessige form. Velkommen til Biohacking Girls podcast. Du, Monika, la oss snakke litt om fett.
For jeg må bare helt ærlig innrømme at jeg har fått et helt nytt forhold til fett. På 90-tallet var jeg helt overbevist om at mettet fett var livsfarlig. Jeg hoppet på alle lettprodukter. Hvordan var det med deg? Tenkte du noe på dette? Jo, enig med deg. Jeg var også litt sånn på 90-tallet. Og jeg husker, for jeg bodde jo mye i Andalusia, i Granada, og...
Jeg tenkte ofte på de spanske venninnene mine jeg fikk på kunst- og håndverksskole der. De var slanke og de hadde
små teite belter på jeansen sin når vi satt og spiste lunsj. De tømte med olivenolje opp på salaten, opp på den maten vi spiste. Jeg tenkte at dette er ekstremt mye. Jeg ble jo feit hvis vi skulle spise alt det fettet. Så jeg turde aldri å tømme så mye fett på. Dette med lettprodukter, jeg husker jo i TV2-tiden også, så kom alle disse lettostene og jeg spiste kjekkselaget av ris.
Og sånn lett nøkkelost oppå. Smakte jo dritt. Ja, hva spiste du? Spiste du også sånne lettost? Jo, og ja, alt av disse lettostene truet i meg var ikke godt. Hva med spiste du? Hva med melk? Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror ikke det var så mye melk i det hele tatt.
Men sånn lettoster, ja. Og ikke smør. Oi, oi, oi, det var kjempefarlig. Det gikk rett over til margarin. Soft, ja. Og så var det jo sånn... Brelett kom jo. Ja, men det var jo også noe smør i. Ja, det gikk mye i de lettproduktene. Lettrøm, alt som stod lett på. Og jeg stilte aldri spørsmål sen en gang. Jeg tenkte ikke over det. Jeg var i 20-årene og tenkte aldri på om...
om det var noen andre tilsetningsstoffer, for det er jo klart at når du skal ta ut en ren næringsfettmat-ingredient fra et produkt, så må du jo erstatte det med noe jeg tenkte ikke på den gang. Ikke heller. Men det gjør vi jo i dag. Det gjør vi i dag, og denne ideen om at mettet fett er usunt, den er altså så innarbeidet i vår kultur, at mange glemmer at dette rett og slett startet som en fiks idé. Og når startet dette?
Da er det han Ansel Benjamin Keyes, som var en amerikansk fysiolog som studerte den påvirkningen alt med spisekostene våre har på helsen vår. Han antok at å erstatte mettet fett i kosten med flere mettet fett, det vil redusere sjansen for kardiovaskulær hjertesykdom.
Så han er en av hovedgrunnene til at vi skylder på kolesterol og på antrikotten vår og det mettede fettet, for han demoniserte det.
Ja, det gjorde han, og mye av grunnen til det var jo at på 40-50-tallet så begynte dette med hjertekarlssykdommer, og alle fikk jo sjokk når president Eisenhower fikk hjerteattack 26. september 1955, rett og slett. Faktisk. Ja, da fikk han hjerteattack, og folk fikk sjokk. Samme dagen så falt aksjemarkedet over 6%, og tapte 14 milliarder dollar på den verste dagen for markedet siden 2. verdenskrig.
Dette var jo kritisk. Det var en veldig eskalert situasjon i USA, og folk hadde allerede litt under frykt fordi at hjertelidelser var ikke helt nytt når han fikk dette. Det var en konsekvens over lang tid. Det startet tidlig på 1900-tallet. Men det var veldig mye rettssel knyttet, og det ble i alle fall ikke lettere når Eisenhower fikk dette hjertefaktet.
Og da måtte jo han også lene seg på noen, og han hadde verdens beste leger og rådgivere som han kunne forholde seg til, og Ansel Keys, han så jo da sitt snitt til å komme inn og hjelpe til for å oppdra verden.
Da kom han, han var biokjemiker, og han stod klar som en ridder i skinnerustning, og han var jo veldig full of himself, det sier de som var rundt han. Han skrev om de middelaldrende mennene som til synlatene var friske, men som falt døde om. Amerikanerne, de trengte rett og slett en løsning på dette hjerteproblemet. Ja, og da var det jo veldig lett å se at han kunne komme som denne ridderen,
Han var i skinnende rustning og bare gjør den studien som han gjorde, The Seven Country Studies, og det var vel 53, at han presenterte den hypotesen som minket hjertesykdom til fett i kostholdet. Og siden den dagen der, så har da vi vært redde for å spise fett, og vi har til mange ukule produkter, lettprodukter som vi snakket om,
og andre erstatninger for mat. Man sultet oss, og man ble redde. Både amerikanerne, men jeg vil legge til at vi også har fulgt Keys råd, selv om vi kanskje ikke helt visste at det var han som sto bak. Men problemet er jo at kronisk sykdom bare skjøt i været over hele verden, ettersom raffinerte karbohydrater og kreftfremkallende fleremøttet fett
Det er erstattet det mettede fettet i kosten vår. Ja, og så må man jo stille spørsmål til hvem hvorfor man påpeker at mat og mettet fett og sånn, som man alltid har spist. Man har jo spist dette lenge før hjertelidelser ble et stort problem fra 1900-tallet oppover. Hvorfor er det plutselig blitt, det har jo ikke skjedd noen endringer på hvorfor det plutselig skulle bli et problem. Men det har blitt mer utbredt, og ikke bare hjertelidelser, men også fedme og overvekt og diabetes og autoimmunsykdommer.
Ja, det har jo rett og slett eksplodert etter at Ansel Keys kom med sine hypoteser om at det var det mettede fettets skyld. Vi har startet kostholdet vårt med et høyt sukkerinntak, vi prosesserte maten mer, og det ble manglende trening, og antifetttrenden er jo fortsatt veldig aktuell i dag.
Du merker det særlig på generasjonene over oss, at de kanskje lider enda mer av dette. Men så er det noen som er old school og tenker litt mer intuitivt. Intuisjon i matveien er faktisk ikke så dumt når man skal komme tilbake til å finne næring til kostholdet vårt. USDA har ikke gjort noe for å fjerne skaden som er
Ensel Keys har påvirket så mange mennesker med sin hypotese, og i 2010 ga USDA ut sine oppdaterte retningslinjer, og der anbefaler de fremdeles 45 prosent av kaloriene fra karbohydrater, og minimalt med animalsk og mettet fett.
Bare for å komme tilbake til denne voldsomme studien som han drev med, det var jo en sånn middelhavs... Han var i landene rundt Middelhavet. Han begynte med 22 land som han skulle undersøke hvordan ting stod til i forhold til hva de spiste. Og så viser det seg at
Han bare tok bort alle de landene som ikke passet i hans hypotese og satt igjen med syv land. Og innen de syv landene var det faktisk noen av stedene hvor han var inne og studerte dem mens de var i faste. Og da spiser han jo ikke, fordi han er religiøs. Så det er så mye feil og mangler ved disse studiene som han bare dekket fullstendig over.
Helt klart, han kom jo opp med denne teorien, og det var jo først kolesterol som var skyldig for koronar og hjertesykdom, og fant ut at arterieplakk inneholder kolesterol, og siden animalsk fett også inneholder kolesterol, så hevdet han da at kolesterol må jo være årsaken til hjertesykdom. Så han brukte da hele 50-tallet på å prøve å bevise denne teorien sin, mens han endte han opp med å finne ut at uansett hvor mye kolesterol han matet til disse i testgruppen sin, frivillig da,
så var nivået i blodet uendret. Han glemte kanskje å se på de andre faktorene på testgruppen sin, for noen jobbet i gruver, noen jobbet andre steder, de var storleikere flere, mange spiste sukker, og veldig mye carbs, mye korn,
Og en del av disse tingene var fra tyrstekte, men han skyldte alt på metterfett. Han var rett og slett veldig selektiv, og så var han en sånn type som klarte å få alle til å høre på han. Så han bare tromfet gjennom, han var selvsikker, og dermed så satt vi der. Men så...
Så har vi hun godeste Nina Teicholz. Hennes bok har vært ute lenge nå, Big Fat Surprise. Hun er journalist, og hun fikk beskjed om å gå litt inn i materien og finne ut hva denne hjertekarsykdommen kom av. Hun kom over disse studiene til Ansel Keys.
og gikk skikkelig i dybden på de, og de bønket så du jomet etter, og gjorde om hvertfall sitt eget kosthold over natten, når hun skjønte hvor viktig dette mettede fettet faktisk er. Hun dokumenterer jo også over de 60 siste årene, hvordan den lavfettede helseplanen, matplanen, har ødelagt så mye, og det er egentlig et ukontrollert eksperiment,
på hele verden. Det har jo aldri vært en studie som har påvirket og endret kostholdet vårt så mye som Angel Keys. Så hun deler dette opp og ser på hver og en av detaljene i hans studio. Det er virkelig verdt å lese den boken. Vi kan legge en link under. Men det er veldig misinformasjon om FETT.
om nettetett. Ja, det er helt utrolig at vi klarte å bli så hjernevasket. Også det var jo ikke bare han heller, men så kom jo da alt dette med hele legemiddelindustrien inn. Og det er jo et pengemarked uten sidestykke i statiner, og det må vi ikke glemme. Så det er veldig mange som har veldig store fordeler av at dette blir dysset ned, og at vi ikke snakker om det. Så det er mange sider av denne saken.
Så big pharma. Så hva sitter vi igjen med da? Nå er vi i 2023. Vi har mange trender rundt oss som går på hva vi skal spise og hva vi skal velge. Vi jobber med flere matforskere, blant annet til Dr. Bill Schindler, som vi skal ha tilbake for å snakke litt om dette som vi får opp.
de siste oppdateringene, og det tror jeg er veldig viktig at vi dokumenterer det som er skjedd og det som ligger bak oss og det vi står oppi akkurat nå, men hva med morgendagen? Hvordan skal vi forholde oss til alle mat-tankene fremover? Selv så tror jeg jo det at vi må gjøre det litt enklere. Vi må gå litt tilbake i tid og se hvordan har vi overlevd
i generasjoner. Jeg liker jo veldig godt Bill Schindlers matfilosofi. Å prøve å leve på den måten. Vi må kutte ut ultraprosessert mat. Det gir oss ingenting. Vi blir syke. Vi må spise råvarer. Og så når du ser på den historikken rundt tiden da, på begynnelsen av 1900-tallet, når man begynte å prosessere oljer, og jeg heter Bilske Oljer, disse oljene som var ment til å brukes i bilproduksjonen,
Tilsatte de med parfyme og smak og farge, for de var jo sorte for å få de rapsolje. Hvis man ser alt det som skjedde med industrien der, sett i lys av at hjertelidelser bare økte og etter hvert flere sykdomstilfeller tok fart, så er det helt klart at å gå tilbake til hvordan den naturlige kroppen levde, hva er den fysiologiske, biologiske evnen til kroppen,
Og hva resonerer det samme som vi snakker om syntetisk medisin eller bioidentiske hormoner eller naturlige supplementer? Hva kjenner kroppen igjen? Så det er mange fine teorier rundt dette. Men i alle fall, hva er vårt råd til dere som sitter der hjemme? Ja, det er igjen...
Spis naturlig mat, og kjenn på din egen kropp. Hvordan føler du deg? Spiser du noe du ikke føler deg godt av, så har du antageligvis ikke godt av det. Ikke bare hopp på nye dieter, men tenk litt gjennom hvorfor du gjør det. Hva er grunnen? Hva er det som er gærent med det du spiser nå? Tenk litt gjennom ting. Vi blir bombardert av ekstremt mye dieter, som du sier. Det er så mange ting, og sterke stemmer.
Så vi må gå litt inn i oss selv og prøve å tenke selv. Og hvis du da ikke har evne å kjenne etter, så har du for mye stress i kroppen, så da må du kanskje begynne der. Håper dere har en fin uke. Vi høres, og happy biohacking!
Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.
Bare sitt i ro, det ringte ikke på. Jeg skulle bare si fra om at med Meny nettbutikk så kan du få hele ukeshandelen levert på døra allerede i morgen. Bestill på Meny.no og få Norges største utvalg av matvarer og over 100 nye tilbud hver uke levert rett hjem. Meny. Spiser du bedre, lever du bedre.