1/21/2024

Birger Svihus | Kjøtt: STORFE | Drøvtyggere Del 1 | Mat & Ernæring EP15

Wolfgang Wee og Birger Svihus diskuterer storfe og drøvtyggere i denne episoden av Wolfgang Wee Uncut. De ser på produksjonen av storfekjøtt, fra beite til kraftfôr og slakting, og diskuterer fordeler og ulemper ved ulike metoder. De ser også på forskjeller mellom norsk og importert kjøtt, og de berører temaer som dyrevelferd, bærekraft og økonomi.

Transkript

Nevnt i episoden

Gjernøtt 

En kilde til fantastisk kjøtt som Wolfgang Wee har skrytt av i tidligere episoder.

Biff Pimp 

Wolfgang Wee's kallenavn for personen som fortalte ham om endringer i markedet for storfekjøtt.

Markusregulator 

En regulator som ønsker å redusere tilførselen av storfe, og et av tiltakene er tilskudd til slakting av kalv i alder 11-24 uker.

Nortura 

Et selskap som har et uvanlig stort overskudd av kjøtt på frysedager, noe som viser konsekvensene av mindre kjøttforbruk.

Helsedirektoratet 

Et direktorat som har deltatt i pushingen av mindre kjøtt i kostholdet.

Matinfluensere 

Personer som har påvirket folk til å spise mindre kjøtt.

Volkswagen 

Et bilmerke som er brukt som eksempel på at smak og pris er viktigere for forbrukerne enn bærekraft.

Rødt kjøtt 

Et godt kjøtt som er rik på jern og B12. Det er viktig for folkehelsa å spise rødt kjøtt.

Drøvtyggere 

En type dyr som har en unik evne til å utnytte råstoff som ikke mennesker kan spise, som gress og fiber.

Vommo 

Et gjeringskammer i magen til drøvtyggere, som består av vom, nettmager og bladmager.

Regnstyret 

En type drøvtygger som er tilpasset å spise lav, og er et eksempel på hvordan drøvtyggere kan tilpasse seg ulike typer plantemateriale.

Kraftfôr 

Et konsentrert fôr som brukes i husdyrproduksjon, og består av korn og planteprotein.

Sojaprotein 

Et planteprotein som er en viktig del av kraftfôr.

Montana 

En stat i USA hvor kjøttfe går ute hele året, selv i minus 25-30 grader.

NRF-kua 

En norsk rase ku som er avlet for å gi både god kjøttkvalitet og mye melk.

Highland Cattle 

En rase ku som er veldig liten og har en unik kjøttkvalitet. Den er saktevoksende, og kjøttet er kjent for å være seigt.

Kobeoksen 

En japansk rase okse som er kjent for sitt marmorerte fett. Den blir massert hver dag for å forbedre kjøttkvaliteten.

T-bone steak 

En type biff som består av både indreflø og ytreflø.

Uruguay 

Et land i Sør-Amerika som eksporterer mye storfekjøtt til Norge.

Argentina 

Et land i Sør-Amerika som eksporterer mye storfekjøtt til Norge.

Brasil 

Et land i Sør-Amerika som eksporterer mye storfekjøtt til Norge.

Namibia 

Et land i Afrika som eksporterer mye storfekjøtt til Norge.

First Price 

En butikkjede som selger rimelig kjøtt, ofte importert fra utlandet.

Orkla 

Et norsk næringsmiddelkonsern som er en stor aktør i norsk matproduksjon.

Nature 

Et norsk næringsmiddelkonsern som er en stor aktør i norsk matproduksjon.

Bama 

Et norsk næringsmiddelkonsern som er en stor aktør i norsk matproduksjon.

Rema 

En norsk dagligvarekjede som selger mat fra både norske og utenlandske produsenter.

Stabure 

En norsk dagligvarekjede som selger mat fra både norske og utenlandske produsenter.

NIBIO 

En forskningsinstitusjon som leverer data om norsk matproduksjon.

Senterpartiet 

Et norsk politisk parti som er opptatt av landbruk.

Comfy Balls 

En norsk produsent av bokseshorts, som er sponsor av podcasten.

TT Meat 

Et selskap som plukker ut de beste stykkene av storfekjøtt og selger til restauranter.

Jørgen O. 

En person som plukker ut de beste stykkene av storfekjøtt og selger til restauranter.

Stryn 

En kommune i Sogn og Fjordane, brukt som eksempel på et idyllisk sted med storfe på beite.

Eikå 

Et sted i Norge som ikke fikk planene i et år på 1700-tallet på grunn av en global krise.

Are Søberg 

Sløseriombudsmannen, som Wolfgang Wee har hatt som gjest i podcasten.

Regnskogfondet 

En organisasjon som har mottatt store summer i støtte til grønne prosjekter.

Sebu kveg 

En type kveg fra India som har en fettlager i nakken.

Charolais 

En rase ku som er avlet for kjøttproduksjon.

Abedin Angus 

En rase ku som er avlet for kjøttproduksjon, og har mye marmorert fett.

Lancet 

Et medisinsk tidsskrift som har publisert en artikkel som hevder at over halvparten av forskningen i USA og Vesten er av lav kvalitet.

Bård Sondheim 

En person som Wolfgang Wee spør om enighet med en påstand om at storfekjøtt er det beste kjøttet.

Deltakere

Host

Wolfgang Wee

Guest

Birger Svihus

Sponsorer

Comfy Balls

Lignende

Laster