1/31/2022
Marit Kolby | Ernæring, Kosthold, Norsk Matkultur, Industrikylling, Kakefeiring, Rødt Kjøtt, Fett
Wolfgang Wee og Marit Kolby diskuterer matkultur, ernæring og dyrevelferd. Kolby er matviter og ernæringsbiolog og fremhever viktigheten av å spise hele dyr og velge økologiske produkter for å støtte bedre dyrevelferd. De diskuterer også fastende og fordelene med å spise minimalt prosessert mat, og advarer mot ultraprosessert mat og klemmeposer for barn. Kolby er kritisk til at vi har et matsystem som ikke prioriterer helse, miljø og dyrevelferd og mener at myndighetene bør ta mer ansvar for å regulere matproduksjonen. De diskuterer også kontroversen rundt mettet fett og Kolby fremhever at det er viktig å se på kosthold i sin helhet og ikke bare fokusere på enkelte næringsstoffer.
Transkript
Nevnt i episoden
Wolfgang Wee Uncut
Podcastens navn
Marit Kolby
Gjesten i podkasten, matviter og ernæringsbiolog
Oslo Nye Høyskole
Hvor Marit Kolby jobber
Reko
Et nettverk for å handle mat direkte fra bønder
First Price
Et billig merke som selger mat
Nose-to-tail
En matfilosofi der man bruker alle deler av dyret
Kollagen
Et protein som finnes i dyrehud
Kollagen-yoga
En type yoga som hevdes å øke kollagenproduksjonen
Finnspråten
En person som jobber i matindustrien
Aftenposten
En norsk avis
Joachim Lund
En journalist i Aftenposten
Industrikylling
Kylling som produseres på en industriell måte med dårlig dyrevelferd
Økologisk kylling
Kylling som produseres på en mer bærekraftig måte med bedre dyrevelferd
Dyrevernmerket
En sertifisering for matvarer som er produsert med god dyrevelferd
Dyrevernalliansen
En organisasjon som arbeider for dyrevelferd
Rost-308
En rasktvoksende kyllingrase med dårlig dyrevelferd
Hubbard
En saktevoksende kyllingrase med bedre dyrevelferd
Brennpunkt
En dokumentarserie på NRK
Grandiosa
En type frossen pizza
Trondheims
Et merke som produserer hermetikk
Maxiboller
En type hermetiske kyllingboller
McDonalds
En hurtigmatkjede
Chris Van Talleken
En engelsk lege som har skrevet en bok om ultraprosessert mat
Englamark
Et merke som produserer økologisk kylling
Atle Antonsen
En norsk komiker
Ta deg sammen
En kampanje mot å kaste mat
Renovasjonsetaten
En etat som håndterer renovasjon i Oslo
Beta-supper
En type suppe
Yoghurt
En melkebasert matvare
Synøve
Et merke som produserer yoghurt
Gresk yoghurt
En type yoghurt
Tyrkisk yoghurt
En type yoghurt
Russisk yoghurt
En type yoghurt
Birgit Svihus
Professor ved NMBU, ekspert på fett
NMBU
Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet
Nasjonale kostholdsråd
Anbefalinger for et sunt kosthold
Intensjonsavtalen
En avtale mellom matprodusenter og helsemyndighetene
Gule løvepåseiboksen
En type barnemat
Karaginan
Et tilsetningsstoff som kan forårsake betennelse i tarmen
FDA
Food and Drug Administration, et amerikansk forbundsorgan
Margarinindustrien
Industrien som produserer margarin
Arne Astrup
En dansk forsker
Morsmelk
Melk produsert av kvinner
Morsmelkerstatning
En erstatning for morsmelk
Lieve Nelvik
En norsk komiker
Kave
En kjennslege
Ammekonsulent
En person som gir råd om amming
Tinemelk
Et merke som produserer melk
Beitemelk
Melk fra kyr som går på beite
Frisk Forlag
Et forlag
TikTok
En plattform for korte videoer
En plattform for bilder og videoer
Deltakere
Host
Wolfgang Wee
Guest
Marit Kolby
Sponsorer
⭐️ Støtt WWU!