10/17/2023
Mat & Ernæring EP10 | Melk, Egg og Ost | Birger Svihus
Professor Birger Svihus, ernæringsekspert, diskuterer fordelene og ulempene med egg og melk. Han fremhever deres høye næringsverdi, spesielt for å bygge muskler, og understreker at de er bærekraftige produkter. Han tar opp bekymringer rundt kolesterol i egg, men argumenterer for at kolesterol i maten ikke nødvendigvis er et helseproblem. Svihus kritiserer veganer som spiser egg og melk, men ikke kjøtt, og mener det er en absurditet da dyr som produserer egg og melk må slaktes. Han forklarer prosessene homogenisering og pasteurisering av melk, og diskuterer fordeler og ulemper med ikke-pasteurisert melk. Han avslutter med å oppfordre lytterne til å nyte egg og melk i H-melk-form.
Transkript
Nevnt i episoden
Egg
Egg er en av Svihus' favorittting og han spiser fire bløtkokte egg hver dag. Han fremhever deres høye næringsverdi og sammenligner dem med fisk, grønnsaker og kjøtt.
Melk
Svihus drikker H-melk hver dag og fremhever melken som en viktig kilde til protein og en bærekraftig matvare. Han diskuterer fordeler og ulemper med økologisk melk, og sammenligner melken med morsmelk.
Kolesterol
Svihus tar opp bekymringer rundt kolesterol i egg, men argumenterer for at kolesterol i maten ikke nødvendigvis er et helseproblem.
Vegetarisme
Svihus kritiserer vegetarianere som spiser egg og melk, men ikke kjøtt, og mener det er en absurditet da dyr som produserer egg og melk må slaktes.
Veganisme
Svihus forstår veganisme, men finner vegetarianisme absurd.
H-melk
Svihus anbefaler å drikke H-melk.
Nortura
Svihus nevner Nortura, en norsk matvarebedrift, i forbindelse med produksjon av eggehvite.
Marie Kolby
Svihus nevner Marie Kolby i forbindelse med iskremmaskiner.
Tor Gottos
Svihus nevner Tor Gottos i forbindelse med kosthold.
Biotin
Svihus diskuterer biotinmangel i forbindelse med rå eggehvite.
Rå eggehvite
Svihus advarer mot å spise rå eggehvite, da det kan føre til biotinmangel.
Forskning.no
Svihus nevner forskning.no i forbindelse med artikler om egg og kolesterol.
NRK
Svihus nevner NRK i forbindelse med artikler om egg og kolesterol.
Pasteurisering
Svihus forklarer pasteurisering av melk, en prosess som varmer melken for å drepe mikroorganismer.
Homogenisering
Svihus forklarer homogenisering av melk, en prosess som bryter ned fettklumper for å hindre at de flyter opp.
Laktose
Svihus diskuterer laktoseintoleranse, en tilstand der man ikke tåler melkesukker.
Laktase
Svihus forklarer at laktase er et enzym som bryter ned melkesukker.
Morsmelk
Svihus diskuterer fordelene med morsmelk, men mener at det ikke er nødvendig å amme i ubegrenset tid.
Brunost
Svihus nevner brunost, en norsk ost laget av skommemelk og fløte.
Jarlsberg
Svihus nevner Jarlsberg, en norsk ost.
Kleopatra
Svihus nevner Kleopatra, en egyptisk farao, i forbindelse med bruk av eselmelk.
Bismarck
Svihus nevner Bismarck i forbindelse med sitatet 'Politikk og pølse, man vil ikke vite hvordan det ble til'.
Filippinene
Svihus nevner Filippinene i forbindelse med en delikatesse som innebærer kokt kyllingfoster.
Kina
Svihus nevner Kina i forbindelse med å spise apekatt.
Tine
Svihus nevner Tine, en norsk meieri, i forbindelse med smør.
Sverige
Svihus nevner Sverige i forbindelse med eksport av eggehvite.
Frankrike
Svihus nevner Frankrike i forbindelse med en hestehandel om lakseksport.
Barcelona
Svihus nevner Barcelona i forbindelse med et marked med ulike eggtyper.
Østlandet
Svihus nevner Østlandet i forbindelse med brunostproduksjon.
Hedmark
Svihus nevner Hedmark i forbindelse med surostproduksjon.
Pultost
Svihus nevner pultost, en norsk ost.
Morsatella
Svihus nevner morsatella, en type italiensk pølse.
Pasteur
Svihus nevner Pasteur, en fransk mikrobiolog, i forbindelse med pasteurisering av melk.
Afrika
Svihus nevner Afrika i forbindelse med laktoseintoleranse.
India
Svihus nevner India i forbindelse med kuer som går fri og spiser søppel.
Deltakere
Host
Wolfgang Wee
Guest
Birger Svihus