11/28/2023

Mat & Ernæring EP12 | Husdyr, Bærekraft og Klimaaspektet | Birger Svihus

Denne episoden av Wolfgang Wee Uncut handler om kjøtt og ernæring med fokus på bærekraft og husdyrs rolle i matproduksjonen. Birger Svihus, professor i ernæring, diskuterer klimagassutslipp fra husdyr, spesielt drøvtyggere, og hvordan de faktisk kan bidra til et mer bærekraftig matsystem. Han understreker viktigheten av husdyr i å omforme avfallsprodukter til næringsrik mat og gjødsel, og ser på hvordan beitedyr kan bidra til å reversere ørkenfisering og øke biodiversitet. Episoden tar også opp ulike perspektiver på å spise dyr, inkludert kulturelle forskjeller og den moralske dilemmaet rundt å spise kjøtt. Selv om det er en diskusjon om hvorvidt drøvtyggere er en klimaversting, blir det understreket at de har en viktig rolle i et bærekraftig matsystem.

Transkript

For øvrig, mens jeg så på tog og TMI på buss og greier, så hørte jeg på at han prøvde å finne salt

8.800 s
00:00:00

- Saltspraten da? - Ja. - Men så hørte jeg heller på pusting og carnivore og sånt. Veldig interessant. - Det er veldig morsomt, den saltbiten kommer vel sånn 2,5 timer ut i natten. - Vi snakket om noe flu og sånt, nå kommer det, og rammeløs og sånt, tenkte der er det. Jeg lyttet det i fremhøyden, så tenkte jeg nei, nå ble det liksom borte.

23.160 s
00:00:09

I en fem timers episode er det masse cliffhanger, så vi bare drar. Vi har jo hatt ti timer med prat i den podcasten her nå, og vi har fortsatt ikke kommet til kjøtt. Vi dryger det ut bare for å få folk til å henge med. Men du skrev jo på mail til meg her om dagen at vi burde kanskje snakke litt om salt vi også. Så kanskje vi skal ta det på slutten av serien. Ja, det kan vi ha. Så nå er vi bare i gang med en...

28.320 s
00:00:32

Episode som er litt sånn som det forrige også. Vi skal ikke ta for oss en sånn spesifikk matvarukategori. Vi holder folk på pidebenken bittelitt til med kjøtt, som vi selvfølgelig skal gå nøye gjennom. Jeg har notert meg noen spennende punkter rundt struts, ann og kanin. Så det var bare å forberede seg til litt alternativ ...

24.960 s
00:01:01

Skal vi si animalsk mat. Ja, nå står det stille her. Produksjon. Ja, produksjon. Vi er veldig tidlige på morgenen her nå. Jeg har fått i meg...

12.800 s
00:01:26

to kaffekopper med koffein. Det er ikke så ofte jeg drikker koffein, men nå har jeg nesten fått for mye koffein, så nå kjenner jeg meg nesten litt sånn... Kjelven? Ja, litt kjelven at jeg har ruset meg før jeg møtte deg. Det er jo rus, det er jo det som er så morsomt. Det er lovlig å ha allmenn akseptert rusmiddel. Det er oppkvikkerne, ikke sant? Og jeg har jo sluttet med det også. Jeg har sluttet med det. Jeg har sluttet med koffein, og da får du jo en helt sånn ganske mye heftigere effekt. Ja, helt sikkert.

27.700 s
00:01:39

For du har ikke den der... Det er litt interessant, for i stedet for å slukke den her... Hva heter det nå i narkomanen? Få det skuddet sitt. Det er ikke sånn at jeg får skuddet mitt, at jeg må ha det, men det er først akkurat som jeg setter nesten en hundredels heroin-skudd på målingen. Nei, det var en veldig dårlig samfunn. Vi har sett at vi er fulle av kaffe her, og er klar for å snakke om snart kjøtt, men...

27.860 s
00:02:07

Vi fant ut at vi har snakket litt om, og det var det jeg skulle si. Vi tenkte at dette her burde vi egentlig snakke om før episoden med melkegg.

10.620 s
00:02:35

melk og egg som vi hadde for et par episoder siden. Men vi har tatt her litt i feil rekkefølge, så vi håper at det går bra. Så vi har allerede snakket litt om dyrevelferd. Vi har snakket ganske mye om mettet fett. Men det er et aspekt til som vi også må ta for oss, bare snakke litt om før vi gyver løs på animalsk mat. Det er jo klimaaspektet og bærekraft. Dette her er jo

23.480 s
00:02:47

et av dine hovedfelter som underviser og professor. Tenker du også et viktig punkt vi må gjennomføre vi jubel oss på kjøttet? Nettopp. For det første så har det jo

14.900 s
00:03:10

Det ligger noe grunnleggende der. Vi er jo veldig opptatt av klimagassutslipp nå for tiden, med god grunn, synes jeg. Og da er det viktig å slå fast noen grunnleggende fakta. Det er et grunnleggende fakta at planten er jo opprinnelsen til all mat. Det er veldig viktig å understreke. Og hvis vi kan spise plantene,

28.360 s
00:03:26

så bør vi få et bærekraftig, i alle fall et klimagassutslitt perspektiv. Helst spiser plantene.

9.900 s
00:03:55

Fordi når man da tar de gjennom et trofisk nivå til, som det heter, så tapes mye energi som blir det CO2 i den prosessen, og det tapes også protein, så noe går tapt, og det blir en mindre effektiv produksjon.

23.160 s
00:04:05

Så det er viktig å understreke at animalsk mat er på minst et trofisk nivå høyere enn plantene. Og dermed vil det uvegerlig være mer utenfor

16.440 s
00:04:29

Kostbart. Kostbart både i ressursbruk og kostbart i form av hvor mye energi du får igjen som vi kan bruke. Og mer kostbart med tanke på klimagassutslipp. Og en rekke andre ting. Aralbruk og så videre. Så det er viktig å understreke. Men nettopp der

25.800 s
00:04:45

er jo da den store misforståelsen etter mitt syn, at da tenker man, ok, så må vi slutte å spise husdyr. Vi må slutte å bruke husdyr i matproduksjonen, for det er mer bærekraftig og klimavennlig å spise plante. Men da glemmer man at husdyrene

23.120 s
00:05:11

De i veldig stor grad faktisk spiser ting som vi ikke kan spise. Gras. Ikke bør spise. Altså bederve mat. Eller ikke vil spise. Rottemel for eksempel. Det finnes faktisk... Rottemel? Rottemel, ja. Det er en nettside som heter Fidipedia. Det drives av...

25.480 s
00:05:35

far og dere har oversikt over alle de råvarer som inngår i animalsk fôr. Ikke sant? Og dette er veldig viktig i husstyreren her, ikke sant? Jeg har jo bakgrunn i husstyreren min, så dette vet jeg veldig godt. Og husstyreren min handler i veldig stor grad om å karakterisere ulike potensielle fôr og varer. Og jeg synes det er utrolig fascinerende selv, der er det en kategori som heter råttemel.

28.160 s
00:06:00

Det må jo være et eller annet sted i verden der de har mye rotte som de har fanget og tatt liv av. Det er jo masse, tusenvis av rotte i Oslo. Man kan sikkert produsere noen tonn med rottemøll fra Oslo. Men i alle fall så har de tydelig stått.

14.200 s
00:06:28

Nevnt i episoden

Fidipedia 

En nettside som gir informasjon om råvarer i animalsk fôr.

Moskva kjenner ingen tårer 

En biografi om en finmarking som var med i motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig.

Gestapo 

Tysk politistyrke under naziregimet, kjent for brutalitet og forfølgelse.

Russiske fangerleirer 

Fangeleirer under 2. verdenskrig, kjent for vanskelige forhold og mangel på mat.

Kakalakk 

Et insekt som ble spist av Wolfgang Wee i Thailand.

Marsvin 

Et lite gnagerdyr, ofte brukt som kjæledyr, men også spist i Sør-Amerika.

Guinea pig 

Engelsk navn for marsvin.

Rotte 

Et skadedyr som ofte forbindes med kloakk og sykdommer.

Måker 

Fugler som ofte finnes i kystområder.

Gilde 

Et norsk merke for kjøttprodukter.

Chou Chou 

En type kinesisk hund, kjent for å være lett å oppdrette.

Sam Harris 

En amerikansk filosof og forfatter.

Toskana 

En region i Italia, kjent for sitt vakre landskap og vinproduksjon.

Pienza 

En by i Toskana, kjent for sin vakre arkitektur.

Brosund Hotel 

Et hotell i Ålesund, kjent for å være et flott hotell.

1904 Hotel 

Et hotell i Ålesund, kjent for å være et flott hotell.

Kaffebrønneriet 

En kafé som selger kaffe.

Regenerativt storforhold 

En type landbruk som fokuserer på å gjenopprette jordens fruktbarhet.

Fangvekster 

Planter som dyrkes for å forbedre jordens helse og fruktbarhet.

Tore Stubbrud 

En bonde i Østfold som er opptatt av estetikken i beitedyr.

Assaien 

En stamme i Afrika som lever et nomadisk liv med husdyr.

Samene 

Et urfolk i Nord-Europa som lever et nomadisk liv med husdyr.

Kvoteplan 

Et system for å regulere utslipp av CO2.

Avlat 

En religiøs praksis der man betaler for å få tilgivelse for sine synder.

Nye nordiske kostnadsrådene 

En guide til et sunt kosthold.

Svarte syklusen 

En referanse til den naturlige kretsløpet for karbon og oksygen.

New Zealand 

En øystat i Stillehavet, der rotter er et problem.

Jens Bjørnbo 

En forfatter som har skrevet om rotter.

Bestialitetens historie 

En bok som handler om rotter.

Deltakere

Host

Wolfgang Wee

Guest

Birger Svihus

Lignende

Laster