Hei kjære lytter, før vi starter dagens episode så vil jeg gjerne benytte anledningen til å takke ukens sponsor som gjør det mulig for meg å drive denne podcasten. For de som har lyttet til podcasten en stund har kanskje fått med seg at jeg elsker bøker. Jeg har en bok med meg hvor enn jeg går, og har også lydbøker som jeg har lyttet til når jeg er ute på tur eller sitter i bilen på vei til innspilling. Og her kommer Nextory inn. Nextory er en utrolig god strømmetjeneste for nettopp bøker.
Ved å melde meg inn har jeg fått tilgang til hundre tusenvis av lydbøker og e-bøker, og jeg elsker at det er så lett tilgjengelig. Historien bak Nextory gjør det også lett for meg å anbefale akkurat de, fordi grunnleggere Anshadi og Ninos har som mål å gjøre bøker tilgjengelige for alle. De vokste opp i Syria, der de så hvordan diktaturen begrenset tilgangen til bøker, så da de flyttet til Sverige gjorde de det til sin livsoppgave å sørge for at bøker ble tilgjengelige for alle.
og den livsoppgaven støtter jeg fullt ut. Akkurat nå lytter jeg til boka «Morgon og kveld» av Jon Fosse, og det er en bok jeg lenge har fått anbefalt av min gode venn Kasper, og som jeg er glad for å endelig være i gang med. En annen bok jeg varmt vil anbefale nå i ferie er boka «Alkemisten» av Paulo Coelho. Det er en av de få bøkene som jeg kan lese om og om igjen, da den gir meg en ny mening hver eneste gang jeg leser den. Så den anbefales varmt.
Og et annet godt tips, nå når sommeren er i gang, er å skru på en lydbok i bilen. Jeg vet ikke om det, men bilturene med guttene går veldig mye fortere hvis vi har på en lydbok. Inne på Nextory er det huvudvis med barnebøker tilgjengelig, alltid fra Harry Potter til min yngste søns yndlingsserie, Dinosaur-gjengen.
Så hvis du ønsker å prøve ut Nextory, så får du nå seks uker helt gratis ved å trykke deg på linken i episodeinfo, eller gå inn på nextory.no skråstrekk live. Det skrives n-e-x-t-o-r-y dot n-o skråstrekk live for å melde deg inn. Meld deg inn i løpet av de neste ukene vil du få 45 dager gratis litt. God litt!
Hei, og velkommen til vår podcast Leger om livet. Jeg heter Ida. Og jeg heter Anette. Og vi er begge leger og har laget denne podcasten for å gjøre god og nyttig kunnskap lett tilgjengelig for alle. Ja, det er det vi håper å gjøre. Og før vi går inn på dagens tema, Anette, så må jeg høre litt om hvordan uken din har vært. Uka min har vært kjempebra. Det er masse som skjer for tida.
En del prosjekter man har på gang, og det er vår, og nei, har ingenting å klage over. Nei, det er deilig tid i vente nå, altså. Ja, det er så fint også. At den har startet, egentlig. Det er deilig allerede. Ja, men du da? Hva har du gjort i det siste? Nei, det er bra. Jeg hadde mitt første bad her om dagen. Oi! Ja, så det var veldig herlig, altså. Kalt i vannet da, men...
Herregud hvor deilig Veldig, så det var friskt og godt Hadde du prøvd å være der så lenge som mulig Eller var det opp og ned?
Jeg hadde noe svømmetak, så jeg tenkte at jeg skulle på en liten tur nå. Bra Ida, veldig bra! Det var ikke lang en tur da, men det var en utrolig deilig følelse etterpå. Ja, det er så deilig. Vi har en nabo, han svømmer, han har svømt nesten hver helg hele året rundt.
Og han svømmer jo ut til en sånn bøye, nå for han synes det er så varmt. Ja, såpass, han synes det er så varmt. Ja, det er. 10 grader. Kjempevarmt. Det er utrolig hva kroppen kan vende seg til. Ja, det er veldig sant. Nei, det er sportig gjort. Ja, det er veldig sportig. Men ja, i dag, hva skal vi snakke om i dag? I dag så skal jo vi snakke om prevensjon. Ja, ja.
Og prevensjon, det må vi jo si, er jo veldig relevant jobb.
Ikke bare for kvinner, men også for menn. Ja, jeg tenker det er like viktig for kvinner og menn, det her med prevensjon altså. Absolutt! Og vi kommer til å snakke masse om prevensjonsmidler som er vel så viktig for menn å kunne noe om. Ja, så dagens episode, den blir interessant! Ja! Men Ida, kan ikke du fortelle meg, hva er definisjonen på prevensjon?
Ja, det er jo da en metode for å forhindre svangerskap til tross for samleie. Ok, det var en enkel og greie definisjon. Ja, det er det jo, og jeg lurer på, da vet du hva som er den mest brukte prevensjonsmetoden i verden? Det er interessant.
Ja, altså, ok, nå kan jo jeg svare. Men hvis jeg skulle ha gjetta før jeg kunne det, så hadde jeg ikke gjetta å svare. Nei? Så i går så spurte han Henrik faktisk, og spurte han, hva tror du er den mest brukte prevensjonen? Og han kom jo på mange gode forslag, kondom og p-piller. Men det er jo ikke det som er det mest vanlige. Nei?
Hva er det? Det er jo faktisk kvinnelig sterilisering som er den mest vanligste prevensjonsmetoden som brukes over hele verden. Dette er jo da fra en FN-rapport som ble laget i 2019. Disse tallene er fra, og nesten en fjerdedel av kvinnerne har brukt dette som prevensjonsmetode. Men det som er vanligst prevensjonsmetode varierer jo mye etter region også. Så dette er jo ikke det vanligste i Europa, eller i Norden da.
For her er det jo da P-pille og kondom da, som Henrik gjetter, som er den mest brukte metoden. Så han var inne på det, for jeg ser her at den neste vanligste prevensjonsmetoden i verden er faktisk mannlig kondom. Og på tredje plass så er det spiral.
Og fjerdeplass er det P-pillen. Fjerdeplassen, ja, P-pillen kommer litt langt ned på lista her. Ja, så i Europa er det P-piller og kondom. Ja, det er det. Og det er jo faktisk så mye som 20% av fruktbare kvinner i Norge som står på P-pillen da. Aha. Ja, men da er det i hvert fall bra vi skal ha denne episoden, så vi kan snakke litt om hvordan alle disse prevensjonsmetodene fungerer. Det tenker jeg også. Jeg tenker det er jo fint å vite litt mer om.
Bare for å få en oversikt, så har man jo tre forskjellige prevensjonsmetoder. Det er den hormonelle metoden,
mekaniske metoden og den naturlige metoden. Ja, det stemmer. Og den hormonelle metoden, der finner vi disse P-pillene, minipiller, eller alt som har noe med hormoner å gjøre, eller P-stav, P-sprøyte, det som er hormonellt. Og også en nødprevensjon som angrepille er også en hormonell, men dette er jo
brukes jo da i etterkant av samleie, mens de andre brukes da før, eller er noe du kontinuerlig bruker da. Nettopp. Ok, så i den hormonelle prevensjonsmetoden så har man P-pille, aminipille, B-sprøyte, P-stav, hormonspiralen og angrepillen. Og plaster. Ok, men så har vi den mekaniske metoden da.
Ja, og det er jo blant annet kondom selvfølgelig som kommer inn her. Og så er det kobberspiralen. Og så har vi også noe som heter sedrepende midler, men det brukes ikke, eller selges ikke i Norge lenger. Nei. Men det har vært også. Og så er det selvfølgelig sterilisering her også da, og da er det enten hvor eggleder hos kvinner, eller sedleder hos mann blir kuttet over. Mhm.
Og jeg har jo vært med på en del sånne her steriliseringer av kvinner når jeg var en sommer og jobbet frivillig på Madagaskar. Så var det jo veldig vanlig at hvis kvinnen hadde blitt ferdig med å få de barna hun skulle, så de da for eksempel tok et keisesnitt da.
så gikk de bare rett inn og steriliserte og klippet over egglederen hos kvinnen med det samme da, når de først var inne. Så det var veldig vanlig. Så hvis de tenkte sånn, ja nå har hun her fått fire barn og hun skal ikke ha flere, så da bare sterilisere henne i samme slengen.
Hvor interessant erfaring det må ha vært å være der. Ja, det var det virkelig. Så de gjør ting litt annerledes. Rundt om i verden? Ja, rett og slett. Men så har vi jo denne naturlige metoden også da.
Og det er jo da å ha samleie kun i sikre perioder, når du vet at du ikke har noe eggløsning, og da avbrutt samleie, som er denne uttrekningen. Ja, så sikre perioder får vi ta i sånn gåseøya. Ja, det gjorde jeg her, sånn som man ser selvfølgelig på...
Det er ganske vanskelig å ta i med, det har vel naturen vist oss. Og så er det jo den nye på markedet, den temperaturmåler, men det har vært litt usikkerhet rundt, så vi får se hva studiet viser fremover, om det faktisk er sikkert nok for å bruke. Det er skjønt.
Men jeg synes vi skal gå litt evolusjonsmessig inn på dette temaet, Annette. Ja! For prevensjon har jo vært praktisert langt tilbake i historien, sannsynligvis helt siden vi menneskene da skjønte at det var en sammenheng mellom samleie og befruktning, og at man faktisk fikk barn da.
Men det er jo ikke noe man alltid har visst, men alle kulturer etter at man forstod dette, så har man jo prøvd å komme med tiltak for å begrense barnetallet, som for eksempel man prøvde langvarig amming, avbrutt samleie og kondomer som da før i tiden ble laget av dyretarmer.
Hæ, er det sant? Javel, ja, så de har brukt masse forskjellige før i tida også. Ja, ja, ja, virkelig, så de var oppfinnsomme før. Ja. Nei, takk og lov for at vi har prevensjon altså. Ja, absolutt, og...
Men disse midlene og metodene som opp igjennom har blitt brukt som prevensjon, det har jo variert mye både når det da kommer til hvordan de har gjort det rent teknisk, og påliteligheten selvfølgelig, og fravær av farlige bivirkninger. For det er jo ofte mye bivirkninger som...
Som henger med, da. Men det var først på 1900-tallet at det ble utviklet politelige og stort sett ufarlige prevensjonsmidler, da. Ok. Så moderne prevensjon har jo gjort det mulig med full styring av vår fruktbarhetsevne. Ja. Det er ganske utrolig. Ja, det er jo relativt nytt det at vi kan bestemme om vi skal ha barn eller ikke, og det er veldig bra. Det er vi ført kjempere for. Mhm.
Så de prevensjonsmidlene som brukes i dag er jo alle relativt nye. Kondom kom jo med moderne gummiteknologi på 1900-tallet, altså. Det er ganske utrolig. Min farfar er jo 95 år, og han er født på 20-tallet, til 20-tallet, og
Da var nesten kondomen nettoppkommen da. Det er jo ganske, det er ikke lenge siden. Med moderne gummiteknologi, det skal sies, for de brukte jo dyretarmer og sånn. Ja, det er sant. Det var jo sikkert litt av et prosjekt da. Ja, ja, ja. Og ikke lenge etter så kom jo Spiralen, og den ble jo da laget av sølv og silke i 1920-årene.
Men metoden ble jo gjenoppdagen i slutten av 1950-årene, mens spiralen ble da laget av plast. Ja, men det var jo helt i starten av 1990-årene at hormonspiralen, den vi bruker mest av nå, kom. Og P-pillen kom i storskala først i 1956. Ja, det stemmer, og ...
Da var det jo på den tiden da, når P-pillen ble utprøvd, så var jo hormondosen omtrent fem ganger så stor som den er i dagens piller. Ja. Men etter hvert som kjennskapen til pillens virkning, både de positive og negative, har økt, så har jo hormondosen blitt redusert også da, og sammensetningen blitt mye forandret. Ja, ja.
Så det er jo bra. Men P-pillen ble jo lansert i USA i 1961 først, og den kom til Norge i 1963, men ble ikke tillatt som prevensjonsmiddel før i 1967 her i landet da. Så P-pill har jo altså vært et godkjent prevensjonsmiddel i Norge i 53 år bare. Det er jo relativt lenge da, men relativt nytt da. Ja, ja, ja, ja.
Så kanskje vi skal gå inn på hver og en av disse pervasjonsmetodene. Ja. Så man får en liten oversikt. Ja. Vi går kjapt igjen da. Vi har jo kondom. Ja, vi har jo kondomet. Og den er jo ganske sikker. Den er jo 98% sikker hvis du bruker det riktig. Ja. Men...
med typisk bruk, enn faktisk bare 85% sikkert. Ja, det er sant, og det er jo fordi det er jo selvfølgelig ganske så vanlig med bruksfeil, fordi den er jo veldig avhengig av at man for det første husker å bruke den. Det er jo noe som er veldig viktig å huske på, og det er mange som kanskje dropper, og så er det jo selvfølgelig å bruke den riktig da. Men det er vel det der at folk unnværer å bruke da, som ofte kan bli et problem. Ja.
Men hvis du bruker den riktig, så er det jo et veldig sikkert prevensjonsmiddel. Ja, absolutt. Ja, så ulempen med kondomer er jo å bruke feilen at man kan glemme å bruke den under akten. Og den kan jo sprekke opp og gå i stykker, særlig hvis den er for gammel. Mhm.
Og for enkelte så har man allergi mot gummi, men nå har de faktisk begynt å få kondomer som også er laget med tynn plast i stedet for gummi for de som har allergia. Ja, det er veldig sant. Og så er det jo selvfølgelig dette med at det kan gi litt nedsatt følelsenhet da.
Men de er jo kommet ut med ny teknologi, så det skal jo egentlig være ganske så følsomt. Ja, fordelen er jo at kondom passer for alle, og den har jo ingen spesielle bivirkninger, bortsett fra de som er allergiske. Men det er heldigvis svært sjeldent.
Og det som er en veldig stor fordel, det er mange som ikke vet det, men de som utdannes til å bli hudleger blir jo også spesialister på kjønnsykdommer. Så jeg er jo veldig forkjemper for å bruke kondom. Og det beskytter mot seksuelt overforbare sykdommer som kjønnsykdommer.
gonorre, chlamydia, AIDS. Det er viktig å vite. Og her er jo det eneste prevensjonsmiddelet som faktisk beskytter mot disse kjønnssykdommene. Sånn at det er jo viktig å bruke, særlig hvis man har en tilfeldig partner. Ingenting er jo 100% beskyttende, men det anbefaler man ikke.
stert ved tilfeldig sex og partnerer man ikke har hatt over lang tid. Og i tillegg så er jo kondomen lett å skaffe seg, og det krever jo heller ingen legekonsultasjon. Det kan du bare gå og kjøpe på butikken. Ja, og nå skal vi snakke om P-pillen. Og P-pillen den angår jo veldig mange kvinner i Norge. Og vi har jo...
Ventet litt nå å snakke om dette, fordi at P-pillen har vært en veldig viktig brikke i kvinnefrigjøringen. Og det er utrolig mye positivt med P-pillen.
Men alt som har en virkning har jo også en bivirkning. Og derfor skal vi snakke også om ulempene med P-pillen. Men vi vil også snakke om fordelene. Absolutt. Og vi tenker at det er jo viktig å hvertfall vite hvordan det påvirker oss og hva det gjør med kroppen vår da. Ja, hvordan det fungerer. Så hvordan virker egentlig P-pillen i dag?
Ja, det er jo sånn at P-piller inneholder en kombinasjon av to stoffer som virker på samme måte som kjønnshormonene våre østrogen og progesteron.
Og så er det jo sånn at kombinasjonen av dette og mengde og sånn, det varierer jo litt i rand da, fra pille til pille. Ja, så er det jo sånn at P-pillen er da enten monofasepreparater eller sekvenspreparater, og monofase, det vil si at de inneholder samme kombinasjon av østrogen og gestagen, som er et progesteronlignende stoff da.
i hver eneste pille, og sekvensperperatet inneholder varierende kombinasjoner av østrogen og gestagen i pillene. Ja, så i starten er det lite gestagen de første syv dagene, og så øker den i midtredel for så å synke igjen. Det er for å etterligne hormonvariasjonen i en naturlig menstruasjonssyklus. Men det er mange som lurer på den menstruasjonsblødningen man får ...
Hvis man går på P-piller, er det som en vanlig menstruasjon? Det er det da ikke. Nei. Men det er en blødning som skyldes at P-pilleinntaket stopper. Sånn at når du da går kontinuerlig på pillen, så har du et opphold på en uke der hvor du ikke tar en pille, eller eventuelt en sukkerpille, men denne sukkerpillen gir på en måte ikke noe virkning. Det er bare for at ikke kvinnen skal...
gå ut av rutinen og ta en pille hver dag, da. Men da er det sånn at da når du slutter å ta den pillen med hormoner i, så vil du da få en blødning. Ja, så de fleste p-piller har en sukkerpille syv dager, sånn cirka. Ja. For at de bare fortsetter å ta p-pillen hver dag, da. Mm.
Men man har liksom tre måter P-pillen virker på. Og den første er da at eggløsningen hemmes ved påvirkningen av disse kjønnshormonene. Og så er det nummer to, hvor slime i limorhalsen blir mindre gjennomtrengelig for sedseller. Så er det tredje måte, som er at slimhinden i limoren blir mindre mottagelig for et eventuelt befruktet egg. Ja, så P-pillen virker på tre måter. Eggløsningen hemmes.
Livmorhalsen blir mindre gjennomtrengelig for sædsela, og slimhinn i livmoren blir mindre mottakelig for en eventuelt befruktning. Ok, så hvordan er sikkerhetene med P-piller? Den er jo ganske så høy, så ved riktig bruk er den 99% sikker, men ved typisk bruk er den 91% sikkert. Det vanligste problemet er at man glemmer pillen,
Derfor ser man jo flere svangerskap blant PPL-brukere enn man da ville i teorien ventet. Men det er jo fort gjort at man ...
Glemmer å ta den, hopper over en dag eller to, og så, oi, oi, oi, nå må jeg ta to på rappen. Så det er jo brukerfeil her også. Ja, ja, ja. Jeg har faktisk to veninner som har blitt gravid på P-piller. Så det skjer. Det gjør det. Det er greit å vite om. Men hvis man bruker det riktig, så er det 99% sikkert. Så det er jo veldig høyt. Det er det.
Også er det jo dette her med minipille, så kan vi bare gå fort inn på at det er jo bare litt mindre hormoner enn p-pille.
Det inneholder kun ett av hormonene. Ikke estrogen, men progesteron. Ja, nettopp. Minipillen må tas i samme tid hver dag for at den skal være sikker. Det krever litt mer av brukeren. Derfor blir minipillen litt mindre politlig enn p-pillen. P-pillen har selvfølgelig mange fordeler. Blant annet har det vært en veldig viktig del av kvinnefrihjøringen.
Og siden P-pillen først ble utviklet, så er den jo blitt hyllet som et av hjørnestenene i kvinnefrihjøringen og har hatt utrolig stor betydning for kvinnekampen. Og P-pillen ble jo da et symbol på den seksuelle revolusjonen og kvinnens seksuelle frigjøring. Fordi plutselig så kunne jo kvinnen helt og holdent bestemme da om hun skulle bli gravid eller ikke da. Ja, nettopp. Bestem over egen... Fruktbarhet. Ja. Og reproduksjon. Mhm.
Og det er jo en god del fordeler med P-pillen. Den beskytter jo ikke bare mot graviditet, den har vist at den reduserer risikoen for kreft i eggstokkene og livmorslimhinden. Mhm.
Og i tillegg så er det jo for de som har kraftig menstruasjonsblødninger, så kan man redusere blødning og få mindre smertefulle menstruasjoner for de som sliter med kraftig mennssmerter. Ja, så det er jo en av behandlingen for de som sliter med det. Men så må vi jo over også på ulemper med P-pillene, og det er...
Greit å vite om både fordeler og ulemper med medisiner man tar. Særlig en medisin man tar som man kan bestemme selv om man vil ha eller ikke.
Og bivirkningen er jo kvalme, hodepine, magekramper, humørendringer, ømme til brystene, økning i utflod, nedsatt sekslyst og blødningsforstyrrelser. Vi skal gå litt nærmere inn på, hva sier statistikken om depresjon? Ja, P-piller det påvirker jo den psykiske helsen hos noen kvinner, har det vist seg. Og det er jo kjent at P-piller er koblet til depresjon. Ja.
Og de gjorde en stor dansk studie, det var en registerstudie fra 2016 med en million kvinner. Og denne studien viser jo en tydelig sammenheng mellom kvinner som gikk på PPL-er og at de oftere da gikk på antidepressiva og oftere fikk en depresjonsdiagnose. Ja, de så jo dette her spesielt blant ungdommer. Ja, så det er en...
sammenheng mellom depresjon og P-piller som er veldig greit å vite om selv om det er en liten risiko så er den der og for enkelte så kan dette være viktig å vite om for at man ikke ser sammenhengen med at man begynte på P-pillene og har
fått plager med sin psykisk helse. Ja, og en annen sammenheng med P-pillen og bivirkningen er jo at P-piller er jo syntetiske hormoner, og den har jo en biologisk virkning på menneskekroppen.
Og det man har skjedd er at det kan gå ut over tarmbakteriene våre. Vi har hatt flere episoder om tarmbakterier og viktigheten med det, så det er bare å se i tidligere episoder hvis dere ønsker å vite hvordan tarmbakteriene spiller inn på vår helse, men den har jo stor betydning for vår helse. Og så godt som alle medisiner har en viss innvirkning på mikrobiomet våre, og
Dette er jo veldig tidlig i forskningsstadiet, og vi vet egentlig for lite enda. Men enkelte studier viser at det kan ha en sammenheng med både tarmfloren vår og vaginalfloren vår. Så vi trenger ikke gå inn på disse enkelte studiene om dette temaet, for det er for få og for små studier. Vi gleder oss til å se disse store meta-analysene om dette, men vi tenkte at det var greit å vite om.
Ja, en annen måte P-pille kan påvirke oss på er jo evnen vår til å takle den normale strålingen fra sola. Det kan forandre da hudens følelsen og en forlys. Og dette gjelder også andre medisiner som noen smertestillende tabletter, antibiotika og antidepressiva da.
Og denne overfølsomheten kan arte seg på to ulike måter. Den ene er at man får en spontan reaksjon som er et soleksem som dukker opp bare etter noen få minutter.
Ute i sola? Ute i sola da, på de områdene som har vært eksponert. Og det er jo bare et slags utslett som ofte går over av seg selv etter en dag eller to. Og det er jo det mest vanlige å få, men så er det jo andre mann kan få som er mer uvanlig, som er da en fotoallergi. Og det er jo da en allergisk reaksjon, hvor lyset rett og slett setter i gang en immunrespons da, i kroppen. Og du merker det, det er jo ikke noe første gang du er ute i sola,
Det kommer nødvendigvis ikke mens du er i sola, men det kan komme i etterkant, og da kan du få en kraftig reaksjon med feber og utslett blemmer og vabler. Dette kan vise over hele kroppen, og det kan ta ganske lang tid før symptomene er helt borte. Jeg har selv opplevd det, og jeg skjønte ikke i starten,
sammenhengen, eller hvorfor det kom, og jeg hadde aldri vært noe sensitiv overfor lys, eller sol, men så fikk jeg sånne kraftige blemmer og vabler og feber, og jeg ble så dårlig da, som jeg fikk da spredt rundt over hele kroppen. Jeg husker faktisk det der i da, det er jo lenge siden, jeg husker det. Og så skjønte jeg da etter hvert at, det er jo ikke så vanlig da, men da skjønte jeg at det hadde noe med peperrøret, og så sluttet jeg med de, og så
Forsvant det til slutt da. Så det er greit å vite om. For av og til er det vanskelig å se sammenhengene på ting. Og så har det jo vært en del i media om risikoen for blodpropp på P-piller. Og der er det jo en økt risiko, ca. 3 ganger større risiko for blodpropp når du står på P-piller.
Nå må det sies at det er en veldig liten risiko for å få blodpropp når du ikke står på P-piller. Det er bare fem av hundre tusen. Så når den blir tre ganger større, så vil det si at det er bare mellom ti og femten ekstra kvinner i Norges land som får blodpropp som følger av P-pillen. Men det er greit å vite om. Så hvis man da for eksempel har noe...
sykdom i familien som øker sjansen for blodpropp, så er det hvertfall greit å si frem dette her til legen din da, hvis du tenker og ønsker å stå på noe hormonell behandling, for da er det ikke nødvendigvis P-piller som er riktig for deg. Veldig godt poeng, og kjempeviktig å få sagt. Og det er jo sånn at, nå har vi jo sagt en del bivirkninger, og det gir også litt økt risiko for hjerneslag og
en veldig liten sammenheng med en liten økt risiko for brystkreft. Så det er jo greit å vite om at bivirkningen er der, men
Det kan virke litt voldsomt når vi snakker om det her, og nå tenker jeg at alle får bivirkninger, men det er jo ikke sånn det er. Nei, absolutt ikke, og det må vi jo få med her, at man er jo veldig individuelle. Ja. Så man reagerer jo ulikt på disse hormonene, ikke sant? Men da, hvis man i hvert fall vet om det da, og man merker litt endringer hos seg selv, så kan man få... Humøret, det er viktig. Hvis man merker at man får det vanskeligere psykisk,
Og så er det greit å se, er det en sammenheng med at jeg begynte på P-pillen for eksempel? Og det med at hvis man har blodpropp i familien som du sa, så skal man informere om det, for da skal man helst ikke bruke det. Det finnes jo mange andre gode alternativer. Vi rekker ikke å gå innom alt, men man har jo kobberspiral, man har jo P-ring, hormonspiral. Så det finnes en god del andre alternativer.
Også har man den gode gamle kondomen. Ja, den er jo alltid kjekk å ha. Ja, og det er mange kvinner som kommer til meg og sier at de synes det er flaut. De synes det er flaut å måtte si til partneren sin, særlig hvis det er en ny partner, at de må bruke kondom. Mm.
Men hvis P-pillen ikke er for deg, så er det ingenting flaut med det. Det er jo faktisk bare 20% av fertile kvinner i Norge som bruker P-pillen, så det er ikke sånn at alle menn er vant til at alle kvinner går på P-piller. Nei, og så skal det sies at det er jo ikke bare kvinnens...
Ansvar å sørge for at man bruker prevensjon og finner frem kondomet, det er jo like mye mannens ansvar. Nettopp. Så hvis ikke de ønsker å få noen barn, så må jo de også passe på. Ja. Og så er det jo viktig å få med at det er jo det som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner, så det er jo viktig å bruke kondom.
Og så er det jo opps opps, man bare får fram at gummin den ødelegges jo ved langvarig lagring av kondomet, så det er veldig viktig å huske å sjekke datum på kondomet. Og så er det jo også sånn at man kan få gratis kondomer levert på døren. Så hvis man går inn på gratiskondomer.no, så kan man bestille gratis kondomer hjem i posten, og de kommer i en veldig diskret pakke.
Så jeg har faktisk testet, for jeg måtte jo sjekke om det faktisk funket. Har du det i deg? Det gikk som smitt. Er det sant? Veldig bra tiltak. Jeg måtte jo sjekke tipset jeg kom med. Ja, selvfølgelig. Det er jo kjempebra.
Gratis, og du får jo også faktisk gratis goddommer Hvis du går på Olafia Eller tester deg for kjønnsiktommer Rundt om i landet Så deler de ut gratis goddommer der også Men det var morsomt Ida Det er masse tilbud Som man ikke vet om Ja, det er det
Så nå har vi fått en god oversikt på prevensjonsmiddel, og vi håper også at menn synes dette var interessant, fordi vi kvinner og menn har begge sex, og det er like viktig for mann å vite om prevensjonen som er her. Det stemmer, og man kan jo også si at det ideelle prevensjonsmiddelet er
Det vil si det som er 100% sikkert uten bivirkninger, som er billig å få tak i og enkelt å bruke, det finnes kanskje ikke enda. Men det arbeides for å utvikle stadig bedre midler og metoder. Men det finnes jo mange alternativer, og man må jo bare finne ut hva som passer best for seg selv.
Og teste litt og prøve seg fram. Og det er i hvert fall viktig for oss kvinner og menn å vite hvordan hormoner kan påvirke oss. Og alle kjenner egen kropp best, så man må jo bare kjenne seg litt fram. Ja, det er akkurat det. Det er jo vår mantra. Alle er unike, og man må jo finne ut hva som passer best for en selv. Ja.
Så da håper vi at dere har fått en god oversikt. Nå får vi ikke gått i dybden ordentlig, det får vi ta på en annen episode.
Vi håper du finner akkurat den prevensjonsmetoden som fungerer for deg, for det finnes alltid en prevensjonsmetode som du kan leve godt med. Absolutt, og så håper vi at du sitter igjen med litt ny kunnskap også. Så da er det jo bare å ønske dere en herlig dag videre.
Ja, og hvis dere har noen spørsmål, så er det bare å ta kontakt på legeromlive.gmail.com, Instagram eller Facebook. Det stemmer, så høres vi neste uke. Ha det! Ha det bra!