Hei dere, velkommen til oss. Vi er Biohacking Girls, din podcast for optimal helse. Vi er to jenter bak rattet, dette er Monica. Og dette er Alette. Vi er biohacking-kollegaer og legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å ta fatt på biohacking for å optimalisere helsen din.
Vi følger med og setter forstørrelsesglass på trender og siste forskning og snakker med verdens toppe eksperter innen trening, life coaching, helse og biohacking. Er du klar for å starte med konkrete hacks, lytte til din egen kropp og ta fatt på din helsemessige reise sammen med oss? Vi ønsker naturlig tilnærming til helsen vår og vi snakker til både menn og kvinner.
Du kan gjerne gi tilbakemeldinger til oss under podcasten her, og slå gjerne til med en god stjerne. Du finner oss også på Instagram og Facebook. Er du klar? Velkommen!
Hva er ultraprosessert mat? UPF, som vi forkortet det som. Og vet vi hva som skjer i kroppene våre når vi spiser dette? Hva skjer med planeten vår? Og hva med det totale helsebildet vårt? Du, og dette da jeg var i 10-årene og drømte om Amerika, så fikk jeg omsider en sånn exchange-student til å komme og bo hos oss en sommer.
Du vet jeg er fra den oljebyen Stavanger, og nabolaget mitt bestod av veldig mange amerikanere, hvor jeg fløy inn og ut og fikk sandwich og spise litt hos dem, og hang litt i korridorene i forskjellige hus, følte meg veldig hjemme. Og etter hvert så kom Ellen fra New York til meg.
Det som skjedde da hun kom, hun skrev dagbok og skrev brev hjem, men hun ble altså tunnere og tunnere. Så den første uken var hun blitt betraktelig tunnere. Vi tenkte at hun ikke trivdes. Etter tre-fire uker reiste hun tilbake til New York tunn som en strek. Dette er veldig morsomt at du sier, for det var nok ikke mange årene etter at Ellen dro tilbake til New York at jeg dro til USA. Ja.
Jeg dro med to veninder, vi skulle på kjøretur, roadtrip rundt i Amerika. Og for å si det sånn, jeg la på meg like mye som hun antageligvis gikk ned i vekt. Det var første gang vi var...
Ute hjemmefra, det var fast food, vi hadde lite penger, og det gikk helt i ball for oss med all denne merkelige maten. Så det var en helt motsatt historie. Ja, og du kan si det sånn, hun var vant til å spise hamburger og french fries, det var hennes diet, og det å spise brød med ost og smør, helt vanlig norsk kosthold hjemme hos meg, det var en stor endring som gjorde at hun gikk ned i vekt. Men hva sa hun, eller reagerte hun på det? Hun elsket seg. Hun gjorde det.
Hun ville ha med seg fullkornsknekker på hjem og ost fra Norge når hun dro. Åh, Gud, så deilig å høre. Dette er jo noe som vi har i de siste årene bare helt glemt, denne ekte maten. Så vi må faktisk nå begynne å høre på Chris Van Toliken. Han har skrevet Ultraprosessert. Dette er noe vi må lære igjen nå. For dette er en bok om ultraprosessert mat.
og hvordan dette har infisert samfunnet vårt. En bok vi absolutt alle bør lese. Vi må få øynene opp for denne enorme industrien, og hva den faktisk gjør med oss. Tølken forsker på hvordan denne maten er designet til rett og slett å fyre opp avhengighet og skape en epidemi av matvarerelaterte sykdommer. Vi blir jo stadig tyngre, og det går fort. På bare et par generasjoner har det skjedd utrolig stor økning i fedd med.
Det står dårligere til med fertiliteten vår også. Vi blir rett og slett sykere og sykere. Om du spiser en vanlig hamburger, en grillet kylling, kanskje et stykke pizza, så er smakene og teksturene en illusion. Det er krisp, det er kremisk konsistens, det er luftig, og det har masse smaksforsterkende opplevelser som lurer oss, det lurer hjernen vår, og vi spiser kanskje mye mer enn det vi egentlig skal. Det er vanskelig å stoppe, fordi hormonene våre henger ikke helt med.
Nei, det er akkurat det. Og nå faktisk så finnes det heldigvis flere og flere studier som viser at et høyere kaloriintak i særlig da grupper som spiser i UPF-
Opp til 500 kalorier per dag økte de bare at de hadde fri tilgang til ultraprosessert mat. Den andre gruppen som spiste helt vanlig mat gikk faktisk ned i vekt. Det går raskt å sluke denne typen mat. Man tenker ikke på det. Det bare sklir ned. Det er lett i munnen. Og alle har jo kjent på den følelsen når vi sitter med en pose potetgull, og plutselig er den tom. Og du har nesten glemt at du har spist den.
Vi trenger å bli med på Tølkens reise og forståelse i matindustriens verden. Denne maten som blir laget i laboratorier i digre fabrikker. Vi kan vel kanskje ikke kalle det mat. Vi to er futurister og biohackere. Vi ser alltid fremover og prøver å identifisere signaler på endringer i samfunnet som virkelig kan påvirke livene våre. Og vi ønsker at du som er med oss på reisen skal få flere perspektiver, flere ideer,
Håper du blir inspirert og kan tenke ut konkrete ting som du også kan gjøre selv. Og da er det jo viktig å prøve hver og en å forstå hvorfor denne riktige blandingen av sukker, salt og fett gjør at vi ikke greier å slutte å spise disse produktene. Og tilhørende helseutfordringer som kommer med for mye av denne maten.
Tidligere har vi snakket med Dr. Dorm, som er holistisk tannlege, om dette temaet. Han fortalte at en annen konsekvens av ultrapressasvert mat er at skjevene våre ikke kan utvikle seg sånn som de skal. Maten er alt for myk og den er blendet, og vi trenger ikke å bruke skjeven til å tygge og spise.
Som en konsekvens av det får vi for liten plass for tennene i munnen, og dette gjennomfører til problemer som fjerning av tenner og regulering, så det totale helsebildet blir påvirket. Vi må rett og slett lære oss selv å bruke Tullekens bok nå til å veilede oss inn i dette universet. Det er bare et annet eksempel dette med tennene og problemer med ultraprosessert mat. Vi ser det jo på hele sykdomsbildet vårt som du nevnte.
Men skal vi se. Chris Van Tolikken er lege og spesialist i smittsomme sykdommer ved Hospital for Tropical Diseases in London. Han er utdannet ved Oxford og har en doktorgrad i molekylær virologi fra University College of London. Der er han første amanuensis.
Han er også TV-programleder med TV-serie og en viktig samfunnsformidler. Han forsker på hvordan næringsmiddelindustrien påvirker menneskers helse, særlig i sammenheng med barns ernæring. Og Chris Fantolikken, han er i Oslo, og vi er så heldige å ha han med på podcasten i dag. Velkommen til Biohacking Girls, din podcast for optimal helse.
Takk for at du var her. Du må være litt tøy, også.
Vi har lyttet til ditt bok og har lyst til det i engelsk og norsk. Velkommen til å ha spilt informasjon om dette viktige boken. Hvordan kan vi begynne å snakke om dette viktige temaet? Vi må først gå til deg og høre litt om deg. Hvem er du? Jeg er en infektskapsdoktor, og dere kan tenke at det er litt vanskelig. Hvorfor skriver jeg om dette?
When I was younger, I worked a lot in very poor countries like Central African Republic, mainly in West Africa, South Asia. And I saw a lot of kids die from diarrheal disease.
Men grunnen til at de fikk diarréaldise, var fordi deres foreldre laget babyfodd med dyrt vann. Så det som kjøpte dem, var ikke så mye bakterier. Vi kunne ikke redde dem med antibiotika. Det som kjøpte dem, var markertet av babyfodden. Babyfodden ble laget, dette var 2008-9-10. Babyfodden ble laget av de samme menneskene som selger oss alle fodden i dag. I alle fall noen av de menneskene vi bare har tittet på fodd fra.
Så forskningen min har forandret fra å studere hvordan virusser og bakterier forandrer våre kropp, til å studere hvordan store kommersielle firmaer forandrer våre kropp. Jeg vil si at det som bestemmer menneskelivsforventelsen på jorden mer enn noe annet, er aksjonene av store korporasjoner, om vi snakker om olje eller fisk. Nå er fisk, og virkelig ultraprosesset fisk, den ledende skapelsen av tidlig død for mennesker globalt. Så det er viktig. Jeg tror det er viktig.
Og dette er ikke min mening. Dette er World Health Organization data og Lancet Global Burden of Disease data, at dårlig diet er den ledende skaden av dårlig død. Det er overgått tobakk. Så dette er ikke bare min faddige mening at diet er dårlig. Dette er veldig robust. Så hvordan kom du inn i denne kjøretiden?
Kan du fortelle oss om eksperimentet du gjorde da du var i åtte uker på denne UPF-diet? Vi må snakke om det, tror jeg. Jeg er akademiker, kliniker og broadcaster. Jeg har prøvd å gjøre at de tingene merger seg enn de var. Mye av akademikken min er investert i matindustrien, og så broadcast jeg om det.
Getting into this, I was investigating the infant formula industry in the UK and how they aggressively market baby food to kids around the world. And that then led to much more academic work on child obesity. So I started doing some research on the causes and we were making a documentary. And I started thinking child obesity is very complicated. Kids use a lot of screens. They have lots of
Det er veldig kompleks web. Det vil være umulig å unntangle. Dette er hvordan vi begynte. Det ble veldig snart klart, snakket med eksperter rundt omkring i verden, at pandemien av obesitet i barn har egentlig bare en skjelse, og det er industriell prosessdiet.
Nå, det er ikke å si at ingen barn hadde obesitet før industriell mat, men barns obesitet var utrolig lav, mindre enn 1%. Nå i Storbritannia, og jeg tror i Norge, har vi mer enn 20% av barnene på 10 år gammelt, som går av skole med obesitet, ikke bare overveld.
Så dette er ikke barnets feil. Barnet har ikke blitt løs, ikke stupide. Barnet er voksne til veldig predikative markering, og det er også deres foreldre. Det var en TV-produksor som gav meg to papirer om ultraprocessert mat. De sa at dette var viktig. Jeg hadde aldri hørt om dette. Det var 2017-2018, noe sånt. Jeg hadde aldri hørt om dette uttrykket.
Jeg har lest disse to papirene av Carlos Montero og Kevin Hall, og jeg tenkte at det var interessant. Det gjør en mening. Det har alltid vært en problem med at problemet er fatte, salt, sugare fisk. Jeg tror ikke det er helt feil.
Men la oss være ærlige. Vi har hatt fattig, saltig og sugært mat i våre dieter i årsdager. Vi har hatt fra begynnelsen av 20. århundret, kjøtt, fatt, salt og sukker i alle hjem, selv om folk med låne innhold. Og så fortidig, i barn, ble obesiteten veldig lav. Det som har endret, var da vi begynte å spise industriellt prosessert mat. Så det gjorde sens av det.
Nå har vi mer enn en dekade av utrolig mye data. Så i stedet for at evidens om at ultraprocesset fisk er dårlig for menneskeskjønnen, kan vi kanskje bruke mer enn 2000 forskningsbøker til å demonstrere det. Og vi har 80 veldig gode, store populasjonsdata-studier som viser at ultraprocesset fisk er dårlig for menneskeskjønnen.
Men å si om kategorien av mat, det er dårlig. Så dette var, takk for din akademiske oppgave til det, men du har også en personlig oppgave til å gå på denne veien. Ja, kanskje mer i linje med hva jeg vet dere gjør. Jeg var i stedet første pasient i et stort studie vi nå lurer på. Så det jeg gjorde var at jeg gikk bort av ultraprosesset mat fra min diet. Jeg gikk 80% av kaloriene min fra ultraprosesset mat i fire uker.
Og vi målte hva som skjedde til meg. Og når jeg sier vi, jeg gjorde dette med alle mine kolleger i nutrisjonsdepartementet på Universitetet i London. Så disse er, vi gjorde ikke dette i en vanlig måte. Og jeg var ikke prøvd å forbedre meg selv. Jeg var ikke forståelig for å føle meg selv. Jeg ville ikke bli død. Vi var bare sammen med data til å se om noe hadde endret. Til å se om det var verdt å gjøre mer forskning. Og så så vi disse store forandringene i min kropp. Det første, og det som er viktig å si, er at det som skjedde til meg, ble skjedd av
bygges av mye annen forskning, om det er studier i dyr, studier i mennesker, eller populasjonsdata. Første ting er at jeg har regnet kveld, og vi vet at ultraprocesset fisk driver kveldsregning. Jeg har regnet så mye kveld at hvis jeg hadde fortsatt for en år, så hadde jeg dobbelt kveldet mitt. Og jeg var ikke forståelig for å føle meg selv, så jeg regnet 6 kilo. Og hvis du ser på meg, så har jeg fortsatt de 6 kiloene rundt min høyre. Det er veldig vanskelig å løse kveld. Så det neste som skjedde var at vi gjorde hjerteskanser, og jeg tenkte, se,
Vi kommer ikke til å se en forandring i min hjemmeskjerm. Jeg er en mann i 40-tallet. Jeg spiser normalt mat som er spist av barn over hele verden. Vi kommer ikke til å se noe skje. Vi så store forandringer i konnektiviteten mellom hjemmeskjermen, automatiske biter, cerebellum og midten av hjemmeskjermen, de som er utfordringer, addiksjoner og emosjonssenter.
Og disse var veldig, veldig solide. Så dette var, igjen, det var ikke vanlig. Vi gjorde dette med mine paler som er medisiner og neuroscientist i vårt nasjonal hospital for neurologi. Og så så vi forandringer i mine hundrehormoner og min hormonløse respons til mat. Så når mennesker spiser mat. Så obesitet i vildt dyr er ulykkelig. Det er ingen...
Wild animals that live with obesity. There are sea mammals that have a high percentage of body fat, but that's what they're meant to have, it's insulation. The only animals that live with obesity are human beings and our pets, our zoo animals, and urban animals that eat our leftover, ultra-processed food. So we, wild animals and wild humans, have a system inside our bodies when we eat that says, OK, you're full, you've eaten enough now, you can stop eating. It's not useful to have excess fat.
Ultraprocess-fodet hacker dette systemet, og det forventer oss å lage de signalene som sier at vi er fulle. Og dette er selvfølgelig veldig vanskelig for de mennesker som gjør maten, fordi vi overgår det. Tror du at noen mennesker er mer vanskelig til å spise mer av ultraprocess? Hvordan er det med deg, og du har din twinbror, du er identiske twinner, men du har ulike... Så vi er genetisk samme. Vi har både de genetiske risikofaktorene for obesitet,
Det vi vet om genetiske risikofaktorer for obesitet er at i grupper av mennesker som har mye utdannelse og mye penger, selv om du har de genene for obesitet, ser du ofte ikke obesitet. Fordi vi er beskyttet av vår diet, av en løkken av stress, av en løkken av trauma, av en løkken av vanskelighet, så disse genene ikke blir uttrykt.
My brother moved to a stressful situation. He moved to America, a very different food environment. He was having a lot of stress in his life. He was doing a degree, didn't know anyone. And he put on a huge amount of weight. And so we know that some people are more vulnerable. There are lots of people who can try cigarettes, alcohol, cocaine, heroin, and not become addicted. Probably 10-20% of people, only 10-20% of people will develop an addiction to any of those things. So most of us
Teksting av Nicolai Winther
din fredsområde, dine stressnivåer, din trauma og så videre. Men hvor snabbt etter disse fire uker, har du rettet deg til normalt? Er det reversibelt? For alle å forstå, vi tror at de fleste av det vi gjør til vårt kropp er faktisk ganske reversibelt.
Even experiences in childhood. You can dial back the clock. So smokers, for example, you can be a very heavy smoker for a long time, and we are sure that you get a benefit the day you stop, and every year you go on without smoking, you get more and more benefit, and over about a decade you return to the same risk as someone who's never smoked. So stopping harmful things is always beneficial. I had this weird experience eating the diet that I'm...
Trying to give to people who read my book. So midway through my diet. I was really enjoying it because I wanted to eat this food. I liked it since I was a child. I was somewhat addicted to it. And I'd stopped eating it because my wife didn't really like it. You're a middle-aged doctor. It's not appropriate to eat
I was looking forward to the diet, but midway through I spoke to this scientist in Brazil who just flicked this switch in my brain. I was eating the food, I was getting quite ill, I wasn't feeling good. And she just kept saying to me, it is not food, it is an industrially produced edible substance. And I kind of want anyone listening to engage with that idea.
Fernanda Rauba viste seg til meg, hun er en kollaborator i Brasilien, og hun sa at fred, denne måten er nødvendig. Den er skrevet, vanligvis med kjærlighet, for å bonde en samfunn sammen, for å binde sammenheng, for å nødvende mennesker. Det er sin måte.
Ultraprocesset mat har ikke denne grunnen. Denne grunnen er å ta ditt høyteknologi og vende det inn til penger for folk som er ekstremt rik. Og hvis du ser på ingrediensen, så er det ikke mat. Det vil være noen nærmere ting der, det begynner ofte med noe som hvitflør, men ting som palme-styrin, mangokernelfat, synthetiske emulsifierer, stikkeringsagenter, stabiliseringsagenter, disse er ikke ting vi har i normal mat.
Så jeg satt ned denne avgjøringen for å spise en meld av Kentucky Fried Chicken. I boken er det en turkey-twizzler, fordi jeg hadde allerede snakket om KFC, så jeg hadde å forandre, men jeg kan si at det er KFC-hot wings. Og de ble plutselig gøy for meg. Du må ikke forstå dette, men det er som å falle ut av kjærlighet. Du kan ha en følelse av å være intensivt opptatt av noen, men kjærlighet og gøyhet kan flikke ganske snabbt. Vi er ofte...
De er entanglet emosjoner. Vi kan plutselig ikke vilje å se personen, eller være involvert med personen vi har vært i kjærlighet med. Og mat er slik. Mat kan vi gjøre gøy veldig snabbt. Hvis jeg tar god mat, og en fly lander på det, kan det bli gøy. Hvis jeg putter det på toppen, eller spiller på det, blir det gøy. Så folk lever i en uansett relasjon med mat. Og trikket jeg prøver å gjøre i boken er at hvis du leser det langt,
I hope by the end if you have felt addicted, you may feel released from that addiction. I don't promise that. I'm not selling a lifestyle. Some people will not be able to quit this food. It's very cheap. It's everywhere, but that's what I'm trying to do.
Dette er faktisk hva jeg følte da jeg leste ditt bok for første gang, at det forandret min mindset mer, dypere. Men tilbake til avsiden av å spise disse fysikere, for vi vet at vi har studert mye seetøyler, og at de vil stå i organene våre for opp til fem år. Ja.
Det vil kanskje være det samme, for det er mange sødeolene i alt prosessert mat også. Så de ikke bare, hvis du stopper dieten, din eksperiment, de vil ikke bare forlå ditt kropp imens. Jeg tror det er rett. Det vil være noen effekter som tar lang tid å overveie. Så kreftgjengen særlig. Og kreftgjengen er så vanskelig å overveie at det er essensielt uavhengig uten drømmer eller store intervensjoner. Det er nesten ingen som løser kreft.
Når det gjelder ting som de seeteknologiske og emulsifiseringene, er mat ikke bare energi, det er det vi bygger kroppen av. Vi løper alltid av kroppen, reksyklere den og tilføye nye molekyler. Når vi spiser molekyler som er samme som de vi burde spise, men ikke ganske samme, så inkorporerer vi de i kroppen. Jeg tror at det er en del av det som er litt tykk, men jeg tror det er nyttig for folk, fordi det er veldig sterkt at mat er dårlig.
Jeg er nødvendig med å si at jeg tror det er noen evidens at seetøyene og fatene blir inkorporert i cellemembranene våre, og de stiller der, og de kan forandre viskottene av membranene våre. Så vi vet at de fatte membranene i våre hjerteskler, for eksempel, det er veldig viktig hvordan de fungerer, proteinerne flører gjennom dem, og hvis du begynner å putte inn molekyler som ikke bør være der, så vet vi ikke alle effektene, men det er uansett om det er veldig godt for deg.
Hvordan følte du deg etter disse uker, og når du begynte å forandre dine diet, hvordan følte du deg etter det igjen?
Her er den visse cykelen. Du spiser saltet, du overspiser det fordi det er addiktivt. Så du går til beden og er full, men uansatt, og du er tøft fordi du har spist salt. Så du drikker mye vann før beden. Nå, hvis du er en mann nær 40, så er du oppe i pigen to-tre ganger i natt. Så du kommer opp for tredje gangen til å pige, og du faller ikke til å sove. Så du er utsatt. Du går ned til frysen. Du har noen hjertesvær, noen indigestjon, så du har noen...
You know, a yoghurt drink from the fridge, it's now almost dawn, you're then exhausted for the day. You shout at your kids, you shout at your wife, you're constipated, you get piles, you get an anal fissure. So you're generally becoming, and then that becomes a more and more vicious cycle. But you're not really pointing at the food. It always felt to me that, weirdly, my wife and children had become incredibly annoying for that month.
You know, after I stopped eating the food, it was like the benefits, I would say, because it was such an extreme change. I stopped eating it entirely, and I was very happy to stop because I didn't want to eat it anymore. The change, I would say, within 24 hours, I felt better. Within 72 hours, it was like the sun had come out and the clouds had parted. And my wife, you know, I said, I'm so sorry. I think I've been unbearable, you know. So, yeah, it's very subtle. I just aged, basically.
I ca. 10 år. Så du gjorde ikke noe trekking? Nei, jeg hadde ikke noen trekker. Det hadde vært ganske interessant. Å se med en orarring, bare for å se hvordan du sov? Nei, jeg gjorde ikke noe av det. Noen bioheks? Nei, jeg gjorde ikke noe av det. Vi gjorde MRI-skanner og hormonlevelser og ting. Så vi gjorde andre test. Vi mesurerer nå ketoner og glukos og prøver å binge et zero-diet-koke eller noe sånt.
for å se hvordan det fungerer med glukos. Det er virkelig, du kan misjone det. Så det var en utrolig studie publisert i sommer i journalen Cell om non-nutritiv søtener, de artificielle søtenene, selv om noen av dem krever å være naturlige. Og jeg tror at de fleste av oss hadde forstått problemet
Teksting av Nicolai Winther
Det er nesten en stressrespons. Hvis tongen forteller at kroppen har sukker på vei, og sukkeret ikke kommer, så er kroppen en veldig annerledes misforståelse som vi ikke har forandret til å handle. Hva finner du med glukosmonitoring? Vi kan se det samme med tøvingang. Putter det blod og sukker opp? Ja. Verre?
Det er så interessant. Og det utroligste er at ingen kan fortelle deg hvorfor. Vi har noen ideer, men dette forskningen er gjort av en ekstrem forskningsgruppe. Det er ikke noe penger for noen annen å gjøre det, og den andre forskningen om sveitnere, den beste forskningen, ble gjort på Yale av Dana Small, fondet av Pepsi. Og Dana er en briljant forsker, og hun jobber ikke mer med Pepsi, men hun begynte å finne disse veldig ærlige tingene, og hennes fond var forlatt. Så hun var i forhold til å vise...
de småsvarende utvikler metaboliske problemer i rodenter og
Det må være noen slags aktivisering av enzymer som kroppen tenker at man skal få mat, og man begynner å forberede. Jeg mener, at man kjøper er en veldig, veldig kompleks prosess. Så vi, kjøpindustrien og konvensjons- og nutrisjonssanskapet vil ha oss i troen at man kjøper er egentlig bare alt man trenger å kjøpe er fatt, sukker, protein, essensielle aminoasider, essensielle fattige assider og en liste av, du vet, en handfull av vitaminer og mineraler. Hvis man putter det hele i en spesiesjekk, det vil det gjøre.
I faktisk, det er så mye som gjelder når vi spiser med nosen, munnen, smaken og mikrobiomet. Jeg tror at de måtene disse produktene har for oss er veldig, veldig diverse. Jeg tror det også. Ja, og vi har ikke engang tatt på det, men vi må gå inn i definisjonen av
ultra-prosesset fisk og NOVA-klassifikasjonen. Kan du gjøre det for oss, så vi ikke kjøper over det? Jeg tror at de fleste av dine lyttere, kanskje nå, vet det. En av kritisimene for forskningen om ultra-prosesset fisk er at definisjonen er vage, at det ikke er sammenlagt. Dette er en løgn. Det er en nært løgn. Så definisjonen er sammenlagt av UNF, World Food Programme, UNICEF-forskningskrupper i Cambridge, Harvard, Imperial, UCL, mange
Teksting av Nicolai Winther
Det er ingen annen definisjon for uværende mat som har vært tilgjengelig. Vi har forskning om nutrener, fat, salt, sukker, saturaert fatt, transfat, fiber, men vi har ikke studert en hel del mat med et lag. I Storbritannien har vi HFSS, high fat, salt, sugert mat. Det er ingen forskning om denne kategorien av mat og negative helseutgangspunkser.
Det er ikke så mye om salt, sukker eller fett. Så evidens er veldig bra. Definisjonen fungerer. Unnskyld, jeg har ikke gitt definisjonen. Det går ned til dette. Jeg vil ikke lese alle 11 paragrafene. De er veldig lange. Det er noe som er lagt i plast med en ingrediens som du ikke finner hjemme. Så hvis ditt mat har xanthan gum, stabiliser, emulsifier, naturlig smak, spisekstrakt...
er det sannsynlig å bli ultraprosessert. Og problemet er ikke disse additivene, selv om noen additiver er litt dårlige.
The issue is much more the sort of food as a whole. So that's the working definition. And the other part of the definition is its purpose is profit. And I see you are holding up. We are holding up. Now tell me what... The very popular oat milk. Of all the milks in the stores here, this is what sells most. And we brought it up because we had a podcast a few years ago about Oatly. And we dug into the ingredients, how it's produced.
And the hidden sugars and the hidden rapeseed oil. So the Oatly is quite interesting. A crucial part of the definition of ultra processed food is it exists to make money. And so that's one interesting side of Oatly. Oatly presents itself as for some reason I think of it as being
Sort of Swedish in origin? Yes. Of course that isn't the case anymore. It used to be. So Oatly has quite an opaque ownership history, but it seems to be owned significantly by an investment firm that is partly the Chinese government. So Oatly is a way of making money for...
a number of big companies including the Chinese government. Listen to this. It's up to you to decide. And it's not entirely clear from, you know, I haven't done a deep dive into this, but when I last looked at it, this was the case. It's got quite an opaque ownership
It's up to you to decide if these companies that own Oatly, which are not really the way it presents itself, if you think they care about your health, then that's great. You can decide if the Chinese government care about your health. I'm not convinced they would. But it presents itself as this sort of very friendly, chirpy, healthy thing. And the ingredients read as okay, so it's sort of water, oats, rapeseed oil. Now the rapeseed oil, of course, won't be...
Det er ikke ekstra virgin koldt presset rapsedol. Det er refint, leket, deodorert rapsedol. Så dette er egentlig en slags vitsfattig emulsjon av noen øl og øl med en aciditetsregulert diopetassiumfosfate og så noen mineraler tilbake, for annet hadde det ingen nutrisjonskontent. Hva som ikke er her, og jeg vet ikke
I shouldn't say about Oatly specifically, but my understanding from talking to food industry insiders is there is a lot of enzymatic ultraprocessing of these ingredients, so they're breaking them down with enzymes to create sugars that is not on the package. That's the hidden sugars. Yes, so I was just on a...
speaking to another doctor in Norway, and they were talking about this bread, and one of the ingredients in the bread was an enzyme called amylase. Now, amylase is in saliva. It breaks down starch and turns it into sugar. So it's a way of the bread company going, oh, the ingredients are...
hvide fløy, og så dette som kalles amylase, som du ikke forstår. Amylase vil vende hvide fløy til sukker i utviklingsprosessen. Så det er veldig søt brød, men de må ikke skrive sukker på det. Og min forståelse er at i det minste noen av de ølmjøl-kompaniene bruker samme prosesser, men du...
Du vet kanskje mer om dette enn meg. Jeg vil også si at problemet er at du drikker dette i stedet for melk fordi du prøver å gjøre noe helst, men det er en misslykkelse fordi det er melk og dæri vi trenger.
Jeg tror ikke det er noe evidens om at disse veganmilkene har noen virkelige helsebenefitt. De har noen vitaminer, men hvis du spiser virkelig mat, så blir du ikke vitamin- eller mineraldiffisient. Det er bare en måte å gjøre koffeet litt kløyd. Det er bare å pour en rødseedol-emulsjon inn i koffeet.
Det er ikke en viktig del av en god diet. Men hvis folk liker det, det er greit. I regjeringens system, som jeg tror har evidens, hadde dette en vanskelighetslabel på det, fordi det er kcal, det er kcal, og de kcal kommer ikke fra helt mat. Så jeg tror jeg vil ha et system som sier til folk at dette ikke er et helseprodukt.
Dette bringer oss til konsumeren igjen. Hvordan kan vi "hack" dette, eller hvordan kan vi leve i dette verdenet og kjøpe en sikker utsatt utføring av ultraprosesste produkter uten å bli syk? For vi trenger en balanse her. Jeg tror det er to typer mennesker. Jeg tror det er mennesker som meg som har levd og følt seg ganske addiktert til dette matet, og det er sannsynligvis, jeg vet ikke, 10-40% av menneskene som føler seg ganske addiktert. Fordi definisjonen for addiktsmål er veldig enkelt, ikke sant?
Kan vi få til flere spørsmål? Vi diagnoserer addiksjon med spørsmål, så alle kan spørre seg disse spørsmålene.
For fordøyte mennesker kan abstinense være veldig vanskelig, fordi denne maten er veldig kjent, og det er alt som er tilgjengelig. Og den er servet til oss konstant, hvis du er i en aeroport, eller en gassasjon, eller en skole, eller hvis du er i fysikken, dette er det eneste maten du får. Hvis du er i hospital i Storbritannia, er det det eneste maten du får. Så å forhåpe det er vanskelig, men hvis du kan, har noen mennesker den friheten til å forhåpe det. Mange mennesker kan spille en sigaret per uke, og en sigaret per uke ...
er ikke bra for deg, men ikke så dårlig. En sigaret per måned, vi kunne kanskje ikke measjere effekten. Det er kanskje ikke mer enn trafikkevumene. Så hvis du er gledet med å kunne være moderat, og du kan ha den nødvendige glassen vin, den nødvendige sigaret, disse tingene vil ikke dyrre ditt kropp. Problemet er at sigaret, vin, ultraprocesset mat, vin er litt annet, men la oss si at sigaret og ultraprocesset mat er begge designet slik at du ikke bare kan ha en. Det er poenget.
Det var en bra ad i Storbritannia, jeg tror det var i Kolumbia, som vokste ideen om tilslutningsslutning. Så forståelsen sier at så lenge du bare har moderasjon, så er det ok. Så de hadde en veldig berømt aktør med en stor bolk av hva som oppleves som kokain, og
og han snortet noe av dette og sa, «Bli bare en løgn, og du vil være ok.» Adet ble plutselig bannet og tatt ned. Jeg kan ikke finne det på internett. Men det var veldig kraftig, for ja, kokain er en perfekt sikker drugg, hvis du bare bruker den en gang i en uke. Men det er problemet, er det ikke? Ingen av oss kan ha en løgn av kokain, en sigaret. Etter å ha lest boken, er du veldig hummel, din tone gjennom boken. Ja, jeg er veldig hummel, ja. Ja, men din tone er som om
I Norway har jeg hatt min mor, som jeg bor med, som du bare møtte, Christine. Hun er psykotherapist og psykoanalytiker. Hun var psykolog før hun rettet. Hun har vært veldig instruktiv til meg om ...
Når du ser en terapeut, terapeuter gir veldig sølv advis. De gjør at du kan holde dine problemer. Hvis du kommer til meg og sier hva jeg skal spise, så sier jeg hva du kan forstå å spise. Hva vil du spise? Hva tror du du skal spise? Og så er det opp til deg. Og hvis du sier hva som er sann, så kan jeg gi deg informasjon. Men jeg vil ikke holde dine problemer.
For hvis jeg sier, hva du bør gjøre er å forhåndtere ultraprosesset mat, og hvis du sier til meg, jeg lever i ekstremt dårlig, og jeg har to barn, og min partner døde, og jeg kan ikke betale min kjøttbil, og barnene har bare vokst opp på denne slags mat, og de vil bare spise det.
Hva skal du gjøre med min anbefaling? Så vi kunne finne ut en løsning som du kunne ha. Doktorer er briljante til å gi anbefalinger som pasienter ikke kan følge. Så jeg tror at i grunn av min opplevelse med å nage min bror for å løse støt, som gjorde det dårligere. Hvis det er en ting vi er sikre om, så er det en utgangspunkt jeg vil ha fra noen som leser min bok, er
Noen mennesker har sagt til meg at de har kjøpt boken for sønnen eller sønnen sin, fordi de vil at de løser vekt eller spiser høyt. Og det er som om de ikke vil kjøpe boken for noen annen. Kjøp boken, le boken, ikke fortell noen om boken. Forstå din egen platt. For vi er sikre at fortellingen til å stoppe å gjøre ting, generelt driver dem til å gjøre det. Forbiddinger ting er dårlig. Og det er litt sånn hvorfor invitasjonen i begynnelsen av boken, jeg tror det ikke er noe advis i boken, jeg håper det.
Men det er en invitasjon i begynnelsen, som er, «Vær så god med å spise dette maten. Spis mens du leser.» Ja, du gjør det briljant. Det er perfekt. Jeg spiser mye tid ikke å være doktor, og jeg spiser ca. 20% av tiden jeg er doktor. Så jeg ser mine kolleger, som jeg elsker, og de er fantastiske, men
De tar ... Mine pasienter er vanskelige mennesker. De er ofte asylsøkere og refugere. De som får infekter har ofte ikke adresser. De er hjemløse. Og deres kapasitet til å følge noen anbefalinger, til å ta en uke av antibiotika, er så lignende av deres omståelser, selv om de vil følge anbefalingene, at ...
Men jeg tror at råd er veldig vanskelig. Jeg vet ikke om folk hører på dette, jeg vet ikke om de har budgeter eller ønsker. Jeg vet ikke hva de vil, men jeg er glad i å fortelle dem om ultraprosessfodet og hvilke politikker det bør være. Jeg tror at personlig motivasjon er det beste. Jeg kan minne meg selv, da jeg begynte min biohacking-jørning, min yngste søn, han er 12 år gammel nå, han hadde en kål, og han var veldig, veldig syk da han var nybørn.
for tre uker. Jeg har utviklet en begynnelse av osteoporosis pga. uten sleep. Jeg sa: "Hell, nei. Jeg skal ikke gjøre medisiner." "Jeg skal hacke på meg selv til en bedre liv." Jeg har gjort alt dette biohackinget, og det er bra nå. Men det er en motivasjon for oss å gjøre noe, å gjøre forandringer.
Jeg synes dere er flotte på å kreere motivasjon. Vi trenger folk i verden som gjør inspirerende ting. Jeg tror at min reise gjennom livet har blitt inspirert av så mange mennesker. Men det er aldri noen som sier at de må være som meg. Det er folk som sier at de er som meg, gjør hva du vil. Da er de veldig attraktive. Jeg tror at dere er veldig eksperte på å gjøre dette. Jeg føler ikke at min jobb...
Jeg er ikke i det inspirasjonelle stedet. Jeg er en priviligert, hvit, rett, middelårsgjøret. Verden trenger ikke meg å fortelle dem hvordan de lever. De har hatt nok av meg å fortelle dem hvordan de lever. Jeg er glad i å prøve å forandre politikk og snakke om forskjellige evidens, men jeg vil ikke fortelle noen hvordan de lever. Det er ikke tilgjengelig. Det er dårlig. Men å dele historier, så kan vi inspirere når vi deler historier. Du har dine egne barn. Ja.
Jeg gjør det. Jeg tror de er mine. Og du vil sannsynligvis som far vil like dem å leve en helhetlig liv og prøve å forhåndtere de større forandringene. Det er som om vi begynner alt i de jævla 20-årene, og så stopper vi alt i de 30-årene og de 40-årene. Ja. Ja, det er så intrykkende, dette ideet av hva jeg vil ha for mine barn. Vil jeg at mine barn ikke spiser ultraprosessert mat? Jeg føler nesten at jeg prøver å være veldig klar over at jeg ikke vil ha en utgangspunkt
For alle. Alle tenker at jeg vil at alle trenger å spise mindre ultraprosessfri. Jeg er faktisk ikke ensom. Jeg er ikke ensom om dere to går og spiser det seriølet vi bare så. Det gjør ingen forskjell til meg. Gjør hva dere vil. Jeg vil at dere gjør hva dere vil. Men jeg er ensom om at dere vet hva som er i seriølet ditt. At det er laget. At det ikke er en kartunerkarakter på det. Hvis det ikke er sjeldent. Og at dere kan ta en valg. Og det er noe annet som er tilgjengelig til dere. Og dere kan forholde det til.
And then if people want to smoke, drink, have fun, take drugs, have sex, like that stuff is all up to them, so long as they know what they're doing and they're not coerced or forced into it. And I think with children, it's tricky with kids, because obviously a bit of me wants my kids to be successful or high achieving or to eat healthy food, but I think I probably want them to have choice, because they're going to
De må ha å vise seg alle sine forståelser. Og da jeg anbefaler dem å bli doktor eller noe sånt, det har gått dårlig feil for mange av mine venner som er doktorer, som ble fortalt å være doktorer, og de er plutselig i midt-40-tallet og sier «Jeg har aldri virkelig ville være doktor. Hva gjør jeg her? Jeg hater dette».
and lots of people who were told they couldn't be doctors who wanted to be so yeah I fail at this because I am an advice giver like to my core I want to tell everyone what to do like a bit of me has that in me but I try not to give my kids advice so my kids eat UPF
Men jeg forteller dem hva det gjør for dem. Så du kjøper? Nei, de får det fra andre mennesker. Vi har det i huset, fordi det flytter inn. Du har det. Det kommer alltid inn fra partier, fra foreldre, fra venner. Og hvis det ikke er i huset, så er det i skolen. Og jeg vil at de er normale. Jeg vil at de spiser tid med sine venner og ikke spiser noen ulike diet. Så...
Nei, de går til partier, de har det. Det er ting i huset som de har en liten treat hver dag, men foundationen av deres diet er virkelig mat. Og det eneste som aldri er i huset er fysikere. De har ikke, det er ingen cola, det er ingen...
soda pop, det er ingenting av det. Det er det eneste jeg forteller dem ikke å spise. Hvorfor? Jeg tror det er det mest dårlige. Her er grunnen. Hvis det er sukker, er det likvid kalorier, møttet med acid og en addiktiv drøm, ofte kaffein og artificielle smaker. Det er ingenting bra i det. Og jeg tror vi forstår veldig lite om hvorfor fysikke drikker er dårlige, men jeg forstår at de forandrer barnes paletter veldig signifikt. De har nesten alle kjøttet nå, og
And the sweeteners have lots of effects. Some are linked to cancer a little bit, some affect your metabolism, but they're very, very sweet. They're way sweeter than sugar. And so, when you're a kid, you're learning about how taste matches the nutritional information from your gut. And if you're putting sweet taste in, and
Jeg tror de er veldig dårlige. De har også brått hendene på grunn av acidene. De kan drikke melk og vann. Men dette er en av tingene du spør folk om å forandre først, hvis du noen gang gir anbefalinger, å se på likodene først. Forandre dem til melk og vann. Vi må kontrollere barnet en del. Jeg har en treårig, og den treårige vil drikke maple sirup fra bottelen. Hun er en
Hun er en idiot, som alle 3-årige. Hun er en smal 3-årig, men hun gjør ikke noen beslutninger. Jeg skylder henne. Hun skulle bruke huset, hun skulle prøve å kjøre bilen, hvis det var opp til henne. Jeg skylder henne, og jeg sørger for at hun ikke blir opptatt av disse tingene.
Men hun går til vennshusene, og de har Fizzy Pop, så jeg poliserer ikke. Nei. Det som er viktig er basen på ditt hushold og alt. De som er bekymret over dette, de som lytter til denne podcasten, jeg vil egentlig tenke at de ikke trenger å kjøpe min bok. De vet sikkert ganske mye om det. Deres diet, jeg vil...
Er det noen som lytter til denne podcasten og kjøper fysiske drikker og spiser på fastfood-kjøkkener? Vi tror ikke det, men kanskje. Vi vet ikke. Kanskje de gjør det en gang i tiden, for vi alle gjør det. Men, du vet, forståeligvis, det er fint at de kjøper, for de vil advokere for politisk forandring, så det er en
Det er dette i boken hvor jeg prøver å diskutere deg, men jeg vil også at alle blir aktivister og sier at vi må forandre fredsutviklingen. Men de som trenger informasjon i boken, er de lest til å forstå det. Så det er fint å gjøre disse podkasterne, fordi de er også friluftig til å høre.
Vi må også snakke om ... Jeg liker det du skriver om utslipp og kontroversen der, fordi kalorier inn, kalorier ut. Folk hater det. Folk er så angrepet over det. Jeg vet. Det er funnet, og du forstår dette veldig bra. Det er fint. Jeg har en mediskelig grad, en Ph.D. i molekylobiologi, og denne kapteuren av boken ...
Jeg har virkelig tatt mitt høyre inn. Jeg har funnet det veldig vanskelig å forstå og å skrive, fordi det er en så vanskelig idé. Men de basale forskningene ... Da jeg skrev boken, var det ikke bare om obesitet.
Men det er det som drar folk til dette området, fordi vi alle, de fleste mennesker, vil løse kveld. Så en av spørsmålene jeg hadde var, hvor mye skriver jeg om, hvor mye er mat problemet, og hvor mye er utslipp? For sikkert, utslipp er en stor del av problemet. Det må være. Kvinner er på skjermen, vi alle gjør podcast nå, og vi sitter bare rundt, vi jobber ikke i mine eller fargene. Så spørsmålet min var, skriver jeg om halvproblemet, 40%, 60%?
By the end of writing the book, food is, when it comes to the pandemic of weight gain, is about 95% of the problem. Maybe it's 90%, maybe it's 99%, but it is almost all food. And the fascinating thing is that it explains exercise of the kind that most of us do,
doesn't affect the number of calories we burn in a day. Now, there are some exceptions. If you are an arctic explorer, if you are cycling in the Tour de France, if you are an Olympic athlete or a very elite athlete, you can for a short period, a few months, burn more calories. But over many years, active people, farmers, miners, people who stay fit, do not burn more calories, hardly any more calories than people who are very inactive. So,
Grunnen til dette er at min bror og jeg børn 3000 kalorier i dag. Når han begynner å gå til gym 3 ganger i uken, børn vi fortsatt bruke 3000 kalorier i dag.
Han stjeler fra andre energi-budgeter. Så han vil ta bort fra inflammation, fra ansikt. Mine 3000 kalorier i dag, om jeg ikke børner dem på gym, jeg vil børne de kaloriene med inflammation, ansikt, elevert hormonniveau. Så utslipp er utrolig godt for oss. Det forandrer hvordan vi bruker energi. Det bygger bønddensity. Det stopper at du får hjertetekster. Det er så godt for deg i alle måter. Det er den beste medisinen. Det er denne baten, denne bio-hacken.
You cannot outrun an unhealthy diet. And the beautiful thing about this chapter that I loved, I sound like I'm boasting about my book, but what's elegant in the science is we have very, very good science showing that if you're active, you don't burn more calories, but we have very good science that shows that Coca-Cola funded this universe of science saying you could outrun a healthy diet. And that's cool, because if you...
Hvis du skal vise på konspirasjonen, må du vise på det. Det er en veldig kompletter kjapt i boken, som er veldig bra utviset. Men Gud, det gjør folk røde. Og industrien hater det. Fordi grunnen til at disse drikk- og fisk-kompisene sponset Olympia, er fordi beskjedet, det implisite beskjedet, er at fisk er energi. Det vil ikke gjøre deg større, det er energi.
Så har du fått mye pushback fra ditt bok, eller har det vært godt oppnådd? To ulike ting har skjedd. Så ja, fiskindustrien brever mot meg, men de gjør det ikke direkte. Fiskindustrien fungerer store kjærligheter, som har forskningsadvisere, og de fungerer universitetsdepartementer, som også har forskningsadvisere, forskere som arbeider der. Og det er de menneskene som kritiserer meg.
Så i pressen vil du tenke at det er en legitimesk forskningsdebatte i Storbritannien. Du kan forstå at det er noe troversi her. Det er en mann, Chris, som sier noe om ultraprinsiske fyr, men det er en professor fra Universitetet i Reading eller Universitetet i Leeds som ser ut til å si at han er feil. Så vi er ikke sikre på dette. De menneskene
er fondert av Pepsi, Mars, Coca-Cola eller noen av de store fiskene. De arbeider med kjærligheter som er fondert av disse kjærlighetene. Så pushback er veldig kjærlig, for de vet at hvis jeg går opp i en pressintervju med en spørsmålstyr fra Nestle, Coca-Cola eller McDonalds, så er det lettere. Det er vanskeligere å gå opp i en pressintervju mot en professor som ser kredibel ut.
Jeg tror at folk, jeg mener personen fra Universitetet i Leeds, jeg tenker på at jeg hadde en intervju med henne, og i første bit av intervjuet hadde jeg sagt, se, du arbeider for en kjærlighet som er fondet i majoriteten av fysikken, og det brittiske nutrisjonsfondet, denne kjærligheten, deres healthy eating week i Storbritannia ble sponsert av Coca-Cola. Så hvordan kan du som forsker sitte på bordet av en kjærlighet som er leder av deres advisory-gruppe,
og sanksjonere en helsetidens week som er sponsert av Coke. Hvordan gjør man det? Men jeg hater å gjøre det, for jeg vet denne forskeren ganske godt, og hun er en veldig fin person, og hun prøver ikke å være dårlig, og jeg vil ikke gjøre det personlig, men fiskindustrien gjør det personlig. Så de har vært gjennom all det, og jeg tror ikke de vinner, men de skaper konfusjon. Det er det som tobakkene gjorde. Men i samme tid vil de også møte meg og betale meg mye penger. Ja.
Huge amounts of money. So they want me to go and talk to them. One company wanted to fly me to America for a long weekend, meet the board. An hour long Zoom and I'll get paid 20,000 pounds. Now I don't take any of this money, but in one instance I asked to see the contract. So the reason, so I was like, why do the food industry want to speak to me? If they want to know what I think, read my book. They know all about the food. All the information in my book, the best information, is from the food industry insiders that I spoke to.
Hva de ønsker er at kontraktene i forhold til penger, alle sier at de aldri vil si noe om denne tjenesten, deres produkter eller kunder, noen gang. Så for en veldig liten antall penger kjøper de min silens. Så jeg vil aldri ta noen penger fra noen tjenester som gjør ultraprosessert mat. Eller, jeg mener, mat av alle slags. Jeg er i forhold til å regle matindustrien. Jeg kan bare ikke ta penger fra matindustrien. Ja.
Så de dårlige menneskene i boken er ikke de fiskene, faktisk. Fiskene gjør dårlige ting. De dårlige menneskene er doktorene og forskere som samarbeider med fiskindustrien. Og i UK nå ser vi bare...
Alle doktorene som gjør, eller ikke alle, men mange av doktorene som gjør våre podkaster, som snakker med media, mennesker som meg, mange, de fleste av dem, gjør eller gjør ultraprosesset mat, som de gjør supplementer og ting, eller de partnerer med store firmaer som gjør det. Fordi det er så mye penger. Ja.
Så hvordan ser du fremtiden? Hva skal vi gjøre i forhold til det? Så kjøkkenetene kommer fra kjøkkenetene, ikke sant? Så i midt-80-tallet, kjøkkenindustrien kjøkket kjøkkenindustrien. Philip Morris kjøkket Kraft og General Foods, og R.J. Reynolds kjøkket Nabisco. Så de var de samme kjøkkenene som kjøkket kjøkken og sigaret. Og det er derfor alle våre kjøkkener er addiktive, og det er markedsføringen som det er.
Så bare fordi de har brukt deres tobakk-kjærlighet til å selge oss addiktivt farlig mat, må vi bruke vår tobakk-kjærlighet til å regulere den maten. Og det er veldig enkelt.
Ja.
You have to put warning labels on healthy food. We looked at some cereal. That cereal is covered in health claims, even as everyone would acknowledge it has a number of health harms. It should have black octagons on it. This is what they do in Mexico, in Argentina. It works extremely well. We have very good evidence. There should be no health claim on any food.
Det er ingen helsetillgjeng på brokkoli, det er ingen helsetillgjeng på stek, på butter, på melk. Fødsel er veldig komplisert. Du kan ikke vise deg noe fisk og si at brokkoli er helsetillgjeng. Brokkoli er en del av en helsetillgjeng, men du kan ikke leve på brokkoli. Oljeol er bra for deg, men du kan ikke drikke oljeol hele dagen. Så ingen fisk bør ha en helsetillgjeng.
Det eneste som er vanskelig er en vanskelig diet, en balansert diet, og det er mange av dem, og uvære mat. Man kan ikke ha mat som er uvære vanskelig. Man kan ikke ha et kjød med emulsifierer, sukker og fett.
Men også kjøttkål. Så kjøttkålen neutraliserer det dårlige? Hvordan fungerer det? Vi trenger bevegelser om mat, og du trenger det i din nutrisjonsgivning i Norge. Det trenger en linje som sier at ultraprosessert mat er sammenlignet med sjekkehjelp. Det betyr ikke at vi må ta ut all evidens om salt, fatt og sukker. Selvfølgelig, ta alt det. Ikke problem. Men vi vet at ultraprosessering er sjekkehjelp.
Vi vil også like å spørre deg om supplementasjoner som du bruker, vitamin D, multivitaminer, etc. De er også prosessert i en måte. Hva er dine tenkninger om det? Så kanskje jeg bør være bekymret her, for jeg vet ikke hva dere har sagt om det. Men her er min opinion. Hvis du spiser en hel, balansert diet av virkelig fisk, får du alle vitaminer og mineraler du trenger, og du får dem i en form, det er veldig viktig, du får dem i en form du kan absorbe dem.
Nå, hvis du spiser en multivitamin-tablett, så kan det ha i det faktisk en eksess av mange ulike mineraler. Zink, jern, vitamin C, vi har vitaminer og mineraler. Nå, når det er i ditt gutt, så absorber du noen av de ulike metallene, mineralene, og de traselementene og vitaminerne. De bruker de samme proteinerne til å komme inn i ditt kropp. Så du kan enda spise en eksess av to mineraler, som er uansett i en, overdosing på en annen. Så,
De store studiene om multivitaminer og antioksidanser, de store datasetene vi har, viser at de som er helsebefolkninger, de ser ut til å øke risikoen for død. Og jeg tror vi ikke helt forstår hvorfor det er så, men det er ikke mye evidens at de er gode. Det er noen populasjoner som trenger vitaminupplementasjon, du vet,
Men jeg tar ikke noen supplementer. Og jeg har opplevet at det er mange som selger supplementer som ikke er nødvendige, og de er ikke nødvendige, og de kan være vanskelig.
Det ser ut som den samme industrien som prosessfodene. Har dere en supplement? Nei, nei, nei. Men det er interessant å refleksere på, for alt som er kjøpt som en kveldsfix...
Det vil løpe ditt problem, selv om det er en multivitamin eller en kasse av noe mat. Men vi prøver alltid å spise vår nutrisjon. Spise mat. Mat, du må liksom... Metaller i maten er borte i proteinkomplekser som guttene må forløpe. Det er pH-effekter, det er kompetitive grunnlag. Vi er forvandlet til å spise mat. Vi er ikke forvandlet til å spise slurrer av vitaminer, mineraler, proteinisolater og kornstark. Så ja, jeg er...
En av de største kvalitene er kollagen. Kollagen er en protein i hele kroppen. Den er vanligvis utført fra kjøkken og pigge. Så når du har all maten fra karkusen, så er alle hudene, tendene, bønnerne og gristlene fulle av kollagen. Og dette er et utgjengelig utgjengelig materiale.
Men det er
Det er en veldig kjærlig måte å oppfølge utstyr. Mange av de ultraprøvde smakene er en måte å ta utstyr og tilføye valg til det og å putte et helseskjerm på det. Naturlige smaker. Naturlige smaker. Min favoritt er sitrasfiber. Du ser dette på mange produkter. Det høres helt bra ut, ikke sant? Sitrasfiber, hva kan du faenge med det? Når du gjør oransjejuice som en stor sammenheng, hva er du forlatt med i slutten? Mange oransjepeeler.
Du kan ta denne peelen gjennom en kjemikalsprosess og utvikle den indigestible fiberen, og kalle det sitrussfiber. Og du kan da tilføye det til mat og fortale at maten er fibrerisk. Ganske sikkert er maten, den fiberen vi får fra å spise virkelig mat, som helegrainene og frukt og vegg, veldig annerledes enn den fiberen du får når du utviker den fiberen og tilføyer den som en ekstrakt. Så...
Det er evidens at det hele, hva du tror om ultraprosessing, det er evidens at å spise hele og minimalt prosesset mat er bra for deg, er overraskende. Vi er bare, som mediterranen diet, en tradisjonal mediterranen diet, en tradisjonal nordisk diet, de er alle veldig gode for deg. Vi har veldig stort evidens om det. Vi har ingen evidens at vi har aldri, aldri vært able til å ekstraktere noe fra noen mat som har en helsebenefitt i helse. Kådliverolje?
No health benefit if you're healthy. Eating oily fish, brilliant. Red wine seems to be part of a healthy diet in France. You can't get the molecules from red wine, don't help you. Cranberries, tomatoes, all of these extracts, they do no good. But eating tomatoes, cranberries, fruit, veg, lentils, all of it's good for you. I mean, my biohack is like just eat actual food.
It's not a very controversial prophecy. It's quite boring, really. I don't know why I'm on these podcasts. It's also an eye-opener, because our multivitamin is organ foods. So, use the whole animal. Eat the whole animal. There's another layer below my book, which I wanted to get into, and I couldn't. Because lots of people say, oh, I'm eating these tomatoes, but should I eat organic tomatoes? Or should I eat soil-grown tomatoes? Is offal better than meat? And
I Storbritannien er dietet så dårlig at det er fantastisk å spise en appelskål. Den kjøpeste appelskålen du kan kjøpe, den største kjøkkenet du kan kjøpe. Bare spis faktisk mat. Det er fantastisk. Ikke bry deg om det. Hvis det er en tinn tomat, så er det fortsatt bra. Hvis du køper hjemme med vegetarbrød, så gå for det. Det er alt bra. Jeg tror det er denne løpet der mye av vårt mat og frukt er utrolig nutrientdeplettet. Og det kan være at det driver overbevaringen.
Og jeg vet mindre om det. Men målet de dyrer å spise, ofte når man ser på karnivore, de spiser en karkus, de spiser ikke muskler, de begynner med offal. De begynner med liver, gutter, sklen, hjerte. Disse utrolig nutririske organer. Organer som er nesten overriktet i nutrirer. Du kan ikke spise for mye av det. Så ja, jeg liker mye tripe.
Jeg vet ikke om det er noe evidens, men jeg liker å spise all den stoffen. Jeg føler at det er bra for meg, men det er en unscientifisk...
I can't read. I mean, one of the pitfalls of this stuff. 31%. I can't read like...
Det har 31% liv i det. Hva er resten av det? Resten er sukker, rapsid, øl og... Stabiliser. Stabiliser.
Originalet siden 1949. Jeg tror det var mer liv i det. Det var ca 70%. Har det blitt tittet på? Ja, det har vi tittet på. Jeg vet ikke hvem som har brandet det. Det blir kanskje hentet av en mye større fiskforening. Kanskje en av de jeg har hørt om. Orkla, ja. Ok, ja, jeg har hørt om dem. Hvis du putter deg i posisjonen av dem, så er det ikke så mye.
Hvorfor putter du mye liv i patissene? Livet er kvalifikt, i forhold til hva som er nødvendig. Sjugere eller stak. De må gjøre dette, før de er regulert.
Ja, det blir oktoganger i min hjerte. Du kan bringe det hjem og smage det. Jeg vil kanskje ganske glede meg til det. Du kan bringe alle disse testene, de beste sellene fra Norge. Men dette bringer oss også til det dyrte. Hva dyrte gikk? Har du noen gang refleksert på det, om det har noen mening til de egen hele fiskene vi spiser? Jeg gjør det. Jeg mener, fisk, når det har en historie, og det har mening og en slags terroir,
It's really important. I don't know if you can always taste it. There's lots of wine tasting. The wine experts are often... When you test wine experts in a blind trial, they often fail. When I buy beef, for example, I go to a very special butcher, and I know all about the cows, and I get this old dairy beef, and the cows have eaten acorns, and I feel like... And I make a big fuss. I prepare it for the family, and I tell everyone how expensive it was, and they've got to enjoy it, and the kids don't care, and my wife finds it a bit boring. But...
Kåkjøkken har en mening, for det er en historie om det, og jeg føler at det er nutrimentsfri.
I think publicly we have very little evidence that that stuff is better. I know there was some research in Norway about omega levels in game versus farmed salmon. I think our food system is incredibly polluted. I think it is full of plastics, it's full of migratory molecules from plastics. If you feed farmed salmon on Amazonian soy, it will obviously be different to salmon that has lived a life in the wild. You know, I...
Det er litt vanlig for meg. Jeg tror ikke det er noe evidens. Det beste evidenset vi har er å kjøpe virkelig mat og kjøpe hjemme. Ikke bry deg om det. Det er en nivå som begynner å begynne. Jeg tror i Norge nå er du så dårlig som i UK. Du spiser halvcalorien fra UPF. For din publikasjon vil folk finesse å kjøpe den vilde kittesammen som man spiser ut ved se.
Men for de fleste mennesker er det mye bedre enn en burger om man bare kjøper en fjernsammel. Vi har noen målmessinger, som omega 6 og omega 3. Vi får en perversjon der det du da ser er at vi har øl i Storbritannia med tilføyende omega-olier. Jeg tror bare at de ikke ... Du får omega tilbake til brød, og de skal kanskje supplementere
Det jeg kan forstå som skjer, er at de som har farget salmon, får omegas fra en industrielsk prosess og supplementerer salmonen, og så gjør de en helseklaim på salmonen. Jeg tror at man bare spiser riktig mat i en helhetlig måte...
Det jeg ønsker er en revolusjon i matsystemet. Matsystemet er utrolig sykt. Vi spiser noe som 70% av kaloriene kommer fra fem eller seks ulike spesies plant. Det er sånn, hva er det? Palm, sunflower, rape, de er de oljene.
og så har vi hvide, korn, rys og soya. Og det er alle våre kalorier. Og disse kaloriene er prosessert av virkelig fire til seks mennesker. Det er A, B, C, D mennesker som folk generelt ikke har hørt om, men det er som Archer Daniel Midland, B er Bungie, C er Cargill, og D er Louis Dreyfus, tror jeg. Så disse fire menneskene er de store kjødproduksorene. De produserer kjød, kjød, de er som de bulk-ingredient-kommoditeter-produksorene. Og det føles ikke rett å ha
Få mennesker, det er et annet par, som forbruker så mye av verdens kalorier. Det gjør oss veldig vanskelige. Jeg skulle bare si noe om omega-6-olene. De putter dem i alle prosessfodene, så da får du overladet hele tiden. Det er derfor at imbasasjonen er mer dårlig. Så du kan ikke kontrollere noe hvis du ikke stopper å spise dem. Den ideen om at rasjonen av disse ulike essensfattige acidene er veldig komplikert, og jeg
I sort of doubt you're going to be able to add them all individually and figure it out. I think what we know is that if you eat a balanced diet, including nuts and grains and pulses and meat and fish, you get pretty much what you need. And within that we can finesse it. We can say, look, don't eat loads of bacon. Bacon is not Nova Group 4. It's not ultra processed, but we think it's probably not awesome to eat bacon every single day. You know, don't eat all your calories from butter. But if you eat a varied diet, you're not going to do that.
En annen ting, og det er denne samfunnet vi lever i. Alt er snart, alt er på gav. Vi spiser når vi ser TV og når vi er på telefonen. Og dette er vanligvis da ultraprosessert mat. Hvordan er stressen i forhold til alt dette? Hvordan spiller dette en rolle? En av tingene som skjedde til meg i å lese boken er at ultraprosessering har egentlig ingenting å gjøre med mat.
So we call it processing, so you think of like a food processor and some machine and a factory that makes food. Really, ultra-processing can be done to lots of things. So my phone is an ultra-processed product. Ultra-processing is about a system of production where you test your product repeatedly on big focus groups to figure out how to make it as addictive, as sticky as possible. So a bit like with the food, if you point to your, you know, my phone, what
Hva er det som er addiktivt om det? Kan vi reformulere telefonen så den stopper å være addiktiv? Ikke virkelig, for alt er det gestalt av telefonen. Det er appene, kameraet, designet, den stikke magnetiske kassen. Alt om det gjør at du må spense tid med det. Og det interagerer alle. Så mye av vårt verden er...
ultra-prosesset, og det interagerer alle veldig kjærlig. Så vi får mange brand-synergier, hvor mat- og sport-familier partnerer med sport-familier som partnerer med kjærlighetsfamilier og alkoholfamilier, og det er en hel del måte å leve gjennom dine sosiale medier, dine kjærlighetsapp, å spise dine bær, å spise dine dårlige fôr, å se dine sponserte sport. Det er denne slags løp av konsumtion. Og jeg er
Jeg tror ikke vi alle må gå tilbake til... Jeg vil ikke unngå alt dette. Jeg forstår at de fleste ikke vil gjøre alt dette, og jeg tror det bør være bedre regleret. Men ja, hele verden er ultraprosesset, og derfor heter boken "Ultraprosesset folk" på engelsk. Jeg liker det. Ja, alt.
Men stress, ja. Jeg svarte ikke på spørsmålet om stress. Nei, nei, nei. Jeg mener, stress er som, ja, selvfølgelig. Ja, si noe om stress. Det er lett å bare ta noe på gulvet når du har så mange andre ting på din mindre. Fod, hvorfor engagerer vi oss i addiktive substanser? Vi gjør det for selvmedikasjon, fordi moment til moment, skaden av å være levende, er...
er litt mer bearbeidelse. Så vi har en bryllup, en sigaret, vi tar droger, vi kjøper, vi spiser addiktive mat, vi ser på våre feed, våre reelser, vår Instagram, og
Det er alt en måte av selvmedikering, jeg tror, fordi det er noen ganske dyre problemer i verden. Vi ser enormt problemer med sosial uførelse, vi ser pollusjon, vi ser klimatforandring, og jeg tror at folk er kronisk stresset. Og arbeid har for mange mennesker stått til å ha mye mening. Særlig i Storbritannia, mennesker størmer veldig mye i ganske gode jobber for å få nok penger. Og de ser en liten nivå av veldig publiske mennesker som gjør
unimaginable quantities of money. And I think this creates an ecosystem where we're constantly self-medicating. And I do it myself. You know, I got in my hotel last night and I was thinking about things and I just spent 45 minutes scrolling through the reels. Like proper addiction. When I'm at home, my wife is very good. My wife manages it. I'm not allowed my phone in my bedroom. I say, can you not let me have my phone in the bedroom? So the phone does not live with me.
Vi er nå til slutt, men kan vi spørre litt om ditt arbeid med UNICEF og WHO? Vi vet at du arbeider med dem. Hvordan skal vi ta det i fremtiden? Jeg er en adviser til WHO om relasjonene mellom helseprofessionale og formulerindustrien. Vi har en aksjengruppe hvor vi prøver å
end those relationships. Until very recently our Royal College of Pediatrics and Child Health in the UK was sponsored by Danon and Nestle.
Det er ikke noe som betyr noe om hva du tenker om deres produkter. Det er unnås. Det er en del av de som gjør at barnes helse er i effekt, og de sier at de har bedringer. Og det er sant globalt. Så jeg gjør mye arbeid med UNICEF om deres nutrisjon og deres ultraprocessfotballverk. Så det er en konflikt som jeg er glad i å snakke om, som er at litt tid siden, acceptet World Health Organization penger fra Nestle-Foundasjonen.
Det har skrevet et stort problem for mange som jobber der. De har sagt at de ikke vil gjøre det igjen. Men jeg tror at for hele arbeidet jeg gjør med WHO, UNICEF og alle de andre tjenestene, er å forsøke å stoppe disse konfliktene. Jeg vil ikke jobbe med noen som fortsetter å ta penger fra forhold som gjør kulturelt prosessert mat. Dette skaper konflikter i Storbritannia.
mange av de menneskene som har vært veldig nye og hjelpte å selge min bok, er nå samarbeidet med disse menneskene. Og så er jeg, selv om dette weekenden i Norge, kommer til en slags rekkning hvor jeg skal finne ut hvor mange venner jeg vil gjøre om dette. Hvor står mine prinsipper? Kuller jeg folk ut, eller ignorerer jeg dem? Refuserer jeg å være på deres podkaster? Kritiserer jeg dem publikt? Sender jeg dem en WhatsApp-message? Noen av disse menneskene er venner. Men jeg tror for meg at det er den
Det er fokuset på arbeidet på WHO og UNICEF, å stoppe samarbeid. Både disse organisasjonene har skrevet koden om hvordan vi bør relateres til infantformulere-manufaktører, og det viktigste er at man ikke kan ta deres penger. Deres penger er filtre. Man kan ikke ta en enkel solitære penne.
Good on you. That was beautiful. Listen, I would love to take this. This is not me being a hero. I would love to take this money. I'm very fortunate. I make money as a doctor, so I'm okay. I don't
I have enough money. I'm not wealthy, but I'm very comfortable. But I am kept in line by Marit, for example, who's a collaborator, by a big team of academics, all of whom, the second I take money, I will become an outcast. So we need that. I am regulated heavily.
Det er fantastisk, Chris. Takk for at du kom og kom med oss på podcastet. Det er en stor glede. Det er veldig nødvendig å gjøre disse tingene. Jeg elsker å komme til Oslo. Hvor er du nå? Nå flyr jeg hjem. Jeg flyr på flyet. Jeg skal prøve å kjøpe en woolly-jumper. Hvor får jeg den? Hva er det? Jeg hadde en fin norsk jumper.
Yes, yes, yes.
That's my departure brand. And I should get some junk for the kids as well. Some junk. You got some in the bag from us now. You can bring those coconut. They can have the liver paste. They will love this. And the chocolate. So thank you very much and have a good journey back. We hope to see you soon again on the podcast. Oh yes. It's such a pleasure. So nice meeting you both. And I'm sure I will be back in Oslo at some point in the next year and we can catch up again. Wonderful. Thank you.
Ja, dette var veldig spennende å snakke med Chris van Tulleken om Ultraprosessert, boken som nå er på norsk. Den må alle bare kjøpe. Han sier at vi ikke skal anbefale den til noen, men vi synes at alle skal ha den hjemme, for den reisen den gjør noe med deg. Den gjør absolutt noe med deg. Plukk den opp, kanskje?
opp. Kanskje ikke du leser den med en gang, men la den bare ligge der og godgjøre seg litt inntil du er klar for å gå inn i den reisen. Du kommer ikke til å angre. Og under titlen, hvorfor spiser vi greier som ikke er mat, og hvorfor klarer vi ikke å stoppe? Så det har vi snakket om i dag. Vi håper virkelig at du koser deg med denne podcasten, og at du fikk mange gode innspill til hvordan du skal leve videre. Tusen takk. Track it, hack it! Musikk
Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.