Uttast tilbud og spar! Start dagen med en god kopp kaffe. Nå får du 250 gram Evergood. Før 54,90. Nå kun 34,90. Du får også 40% rabatt og et stort utvalg ferdigheter fra fersk og ferdig. Altid tilbud på noe godt. Hilsen oss i spar!
Hei dere, velkommen til Biohacking Girls podcast. Vi leder showet, og jeg er Alette. Og jeg er Monika. Vi er gode venner og kollegaer, og vi legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å bli din egen biohacker og optimalisere livet ditt.
Vi følger med på ny forskning og trender og stiller de spørsmålene vi mener er nødvendige. Vi har med del informasjon om biohacking, life coaching og fitness, og vi håper at du vil føle deg inspirert og klar til å ta et tak for å komme i den beste helsemessige form. Velkommen til Biohacking Girls podcast.
I dag har vi med oss doktor Steven Høstig fra USA. Steven er kiropraktor og praktiserende funksjonell medisiner. Da han var to år gammel ble han diagnostisert med astma, og legen ga han inhalator og forstøver. Men tilstanden hans ble stadig verre og han utviklet etter å ha vært både i BS og allergier. Og ni år gammel ble han diagnostisert med autoimmun type 1 diabetes.
Og på denne tiden var den eneste fornuftige veien vestlig medisin. Så han fikk enda mer medisiner, allergipiller, steroider, prednisone og sirkelen var i gang. Hans egen sykdomshistorie motiverte han til å studere medisin. Han ønsket ikke utvikle hjerteproblemer, nyreproblemer, øyeproblemer og så videre. Nei, tvert imot. Stephen Hussey tok faktisk doktorgrad i både kjøropraktikk
og en mastergrad i human ernæring og funksjonell medisin ved University of Western States i Portland, Oregon. Han er helsecoach, han er foredragsholder og han er forfatter av to bøker. I dagens podcast skal vi fokusere på hjerte og alt dette med kolesterol.
Boken Understanding the Heart, den mener vi bør være pensum for enhver biohacker. Den gir innsikt i den evolusjonære opprinnelsen til hjertesykdom. Mange hjertespesialister råder sine pasienter å holde seg unna fett. Vi er veldig glad for at Stephen Hussey oppklarer denne problematikken for oss. Om hvorfor animalsk fett er bekymret.
Dette er del 1 av to spennende episoder om hjerte. Og i denne episoden så graver vi dypt for å forstå hvordan hjerte jobber og hva som skjer når man blir syke. Samt så snakker vi om kolesterol og mange feilslåtte, litt forvirrende ideer. Del gjerne denne episoden med noen du kjenner som kan ha glede av å lære mer om hjertehelse. Velkommen til Biohacking Girls podcast.
I usually get up and do like
15-20 minutter av denne yoga- og strekking-rutinen som jeg gjør. Og så sitter jeg i den infrarede sauna og får en god svett. Og så mediterer jeg vanligvis mens jeg er i saunaen. Og så går jeg ut av saunaen og gjør en kold kjøkken. Og så er jeg bare klar til å gå til arbeid. Og jeg går til offis og ser pasienter til midmorgen. Det høres ut som en god morgen. Og vi elsker boken.
Vi har lyttet til den, og vi vil virkelig rekommende den til alle. Og din kjøretid med å gjøre denne boken inspirerte deg.
Kan du bare... Hva skjedde? Ja, så... Jeg mener, fra en veldig ung alder hadde jeg mange inflamatoriske kondisjoner da jeg var lille. Jeg hadde utenforbindelse av balsamdom, jeg hadde dårlige allergier og astma, og jeg brukte å breke ut og flamme hiver over hele kroppen. Skimmet min ble bare blått i rød. Og doktorene fortalte meg aldri hvorfor, eller kunne fortelle meg hvorfor. Mine foreldre var bare på en måte pågående, du vet, doktorene, for å hjelpe oss å managere disse kondisjonene. Og i slutten endet alt denne inflamasjonen med autoimmun type 1 diabetes.
Det er en teori om at kroppen min har stengt seg, og at cellene som gjør insulin ikke gjør insulin lenger fordi de ble stengt. Jeg vet ikke om jeg er nødvendig til å abonnere denne teori. Det å være typ 1-diabetisk, det er svært. Jeg har jobbet på min helse hele tiden. Jeg har fulgt alle de tingene jeg har hatt, utenfor typ 1-diabetes, som er et kollateralt dårlig.
som ble skrevet med all denne inflammationen. Det har veldig påfølget meg til hjerteskade. Jeg har lagt på meg et langt tid å se på hjerteskade
Jeg har alltid prøvd å forvandle det, og noen ganger ufattelig, fordi hvis du lurer på min bok, så lurer du på det.
De vet at jeg hadde en hjertestakke på 34 år, som fortsatt spurte meg inn i dette området med hjerteskade og prøvde å finne dette ut. Så alt det jeg fant, og alle miskonsepsjonene om hjerteskade som jeg fant, er i boken min. Jeg begynte å dele det en gang til, og folk tydde at de likte det. Så her er jeg, snakking om dette, prøvd å komme til botten av det, prøvd å finne sannheten. Så vi tror at alle bør lese ditt bok, fordi det gir oss en så dyp forståelse av alt rundt hjertet. Men hvorfor ikke du deler mer om din egen hjertestakke da du var 34 år?
Det er veldig ungt. Hvis du ikke mindre. Selvfølgelig, ja. Jeg gjorde mange av de tingene jeg hadde utdannet over årene. Jeg hadde alltid vært veldig kontrollert over diet. Ikke nødvendigvis om andre ting jeg hadde forstått. Jeg var ikke den beste til å gjøre disse tingene. Men jeg var alltid veldig strikt på diet. Jeg sier det først fordi alle kan forstå at denne konversasjonen om hjerteskade...
er langt og slett konsumert av diet. Alle snakker om kolesterol, de snakker om saturaert fatt og dine dødene og alt slik, og hva du bør spise for å forbedre hjerteskade. Men i min mening, basert på alt jeg har funnet, er det en veldig liten del av hva som skaper hjerteskade og hva som skaper hjertestak. Jeg hadde alltid vært veldig strikt på det, og jeg hadde fortsatt en hjertestak. Også, selv om mine nummer og alt som er for å forstå at de har en hjertestak, alle ser bra ut, jeg hadde en. Så ja, jeg hadde hjertestaket på 5. januar 2021.
Det var rett etter det første året med covid og alle forandringene vi så i verden på den tiden. Det var noen personlige ting jeg var gjennom som var ganske stressende. En dag og en halv tid før hjertetaket hadde jeg noen veldig stressende nyheter om en veldig nært familiemedlem. Jeg prøvde å tenke på hvordan jeg kunne forbedre situasjonen, og at det ikke var noe jeg kunne gjøre. Det var noe jeg ikke kunne gjøre.
eller min familie kunne forandre situasjonen for denne individuen. Så det var ikke muligheten til å gjøre noe som var ganske stressende. Så jeg våk opp tirsdag morgenen etter å høre nyheter på søndag natt, og jeg gjorde min vanlige utdannelse og tok en kjøkken, og da stod jeg der og gjorde lunsj, og jeg hadde en hårdattak. Det var en massiv hårdattak. Det var 100% klott formet i den lefte anteriøde avhengige arterien. Så det var ingen atherosclerosis noe i koronariteterne, bare en større klott formet.
Det er grunner til hvorfor jeg tror det skjedde. Jeg går inn i mer detalj om grunnerne i en snak jeg gjorde på Rødhjemme skole her lokalt. Jeg har satt den på min YouTube-kanal. Hvis folk vil se den ut, det er "Resource Your Health". Jeg går inn i mer detalj om hva jeg tror skjedde med meg i hjertestaket. Men langt og slett, jeg var der i kardiak-ICU, tenkte at jeg var en hypokrit. Alle disse tingene jeg har lært, jeg gjør ikke dem.
I was letting stress get to me, or all this stuff. And I had gotten away from meditating, and I had gotten away from doing the sauna, and lots of different things. And so I was like, I can't release this book. There's no way. I mean, I can't. And then over the next three days, the experience I had in the hospital, you know, showed me that I really needed to release the book, because, you know, they were completely confused about
hva som skaper hjerteskade, hva som skaper hjertestak, og anbefalingen de gav meg for å forvente den neste, var at det var helt feil. De fortalte meg å spise en prosessfugt-diet. Det var dårlig. Dietet de fortalte meg å spise var mest prosessfugter, vegetarbeider, prosessgrane, sukker, ting sånt. Det var dårlige fugter. De fortalte meg å spise ingen salt for å forvente hjerteskade og ting sånt. Det var ingen snakk om nødvendige...
Jeg tror at det er en stor del av hele situasjonen.
Men da jeg prøvde å åpne opp konversasjonen og spørte dem hvorfor de ville dette, eller hva om denne informasjonen, eller dette eller det, så slet de bare ut konversasjonen. De vet ikke noe om det, eller har ikke tid til å snakke om det, eller hva det var, men det var bare en konversasjon som ble sluttet. Så den største grunnen til at jeg valgte å stille ut boken min er fordi jeg ikke krever i boken min at alt jeg sier er sant, eller at det er akkurat, men vi må åpne opp konversasjonen.
Vi må ikke ha det slått ned i møte av spørsmål, så vi kan finne ansvaret. For klart er hjerteskade den nummer ene kjører i verden, og det fortsetter å være, og rater fortsetter å gå opp, så vi må ikke ha det rett. Og så selv om ideene i min bok ikke er helt akkurate, og de er bare teorier, men de åpner opp konversasjonen så at
Vi kan finne svaret. Men så mange medikasjer. Det var veldig interessant å lese din historie, fordi du dykket dypere inn i det. Men du tok en eller to medikasjer i denne tiden. Og jeg mener, du trenger virkelig noen forståelse og tro på deg selv for å stå mot alle disse rådene du får. Absolutt. Det er så imponerende at du, ja, gikk din egen vei. Jeg
Jeg hadde bare forsket på dette hele boken, så jeg var ganske sikker. Jeg kunne si ting som "Jeg vet at det ikke er noe evidens bak det" eller "Det er evidens bak dette" og jeg hadde det i min tro, mens de fleste ikke kjente det. Men det var det som ga meg denne sikkerheten, og jeg har medisinføring og den slags ting.
Jeg tok en mediske for et sted, blodtøy, fordi jeg hadde en stent i kroppen. Jeg visste ikke hvordan kroppen skulle reagere på det ulike objektet. Jeg tok den for omkring 6 måneder. Jeg begynte med en blodpressurend mediske, og så snakket jeg med meg selv, la følelsene komme til meg og forstod at det var helt uansett. Jeg tok den for omkring 2 uker.
Jeg la ting komme til meg på en måte, men jeg var veldig nødvendig om ikke å ta statindrug, klosteralløringdrug, fordi det ikke var skjemaet til noe. Jeg hadde å ha den kjærligheten. Det er en annen grunn til hvorfor jeg la boken, at jeg tror at folk også bør ha den kjærligheten, så at hvis de er i forhold til de samme beslutningene som jeg var, de kan gjøre utdannede beslutninger om det.
and not just have to blindly trust their doctors, even though the doctors may be well-intentioned. They may not have all the information, so I wanted to put the information out there. So how has your healing process been after this? You were talking about food and workouts and lifestyle changes. Yeah, so that was the thing. They were telling me all these different things, and I was in the hospital for three days, which I found out later that it's normal for someone to be in the hospital for three or a week on average after having...
heart attack, yeah, so, but you know they didn't know what to do with me anymore because I wasn't going to take their medications, I kept questioning or asking questions about their recommendations and so I couldn't wait to get home and start my own routine and so at this point, you know, I took I was fortunate I guess because I just researched this whole book and I took everything that I learned in that book or from writing that book to and implemented it into myself you know, and so yeah at my three month echocardiogram my heart had pretty much 100% healed my ejection fraction which is how much
Det var i den normale rangen av min tre måneders ekokardiogram. Det var ingen evidens av hårdfall. Parten av hårdmuskleret som ble dårliggjort var ganske helt tilbake til normalt.
Så det har vært nærmere to år nå, så jeg forstår at det er helt tilbake til normalt nå, for det var bare tre måneder. Og min kardiolog var litt stundet. Han var bare sånn, du tok ikke noen medikasjer? Og jeg var sånn, nei. Jeg fortalte ham hva jeg gjorde, han var ikke veldig interessert. Men jeg stod på den type av fullfugtsdiet som jeg er vanligvis på, som er høy i dine produkter og er veldig metabolisk helse, dere vet, det er en av de største toxinerne. Men jeg ble virkelig inn i ...
Jeg bruker min sauna hver dag, eller i minst fem til seks ganger i uken. Jeg har også reddet toksene mye, men jeg har også gått inn i det medvirkende aspektet. Meditering og den aspekten. Det var...
Jeg tror at det som drev min hjertestakke var denne utfordrende stressresponsen jeg hadde. Så ja, jeg gjorde det, og jeg fikk gode resultater. Og jeg forstår at jeg var 34-35 år i den tiden. Så jeg er yngre, og jeg har tatt bort meg selv før det. Så min rekkevare var kanskje bedre avgjørende fra starten. Men i å gjøre disse tingene, og ikke følge rekommendasjonene, ikke spise den diet de rekommenderte, ikke forhåndtere utsøkelse og gjøre min egen ting. Og jeg tok noen supplementer også som
eller hjelpe med hjertesyn som ikke ble rekommendert til meg. Forskningen er veldig robust om noen av disse nutrienene, så jeg forstår ikke hvorfor det ikke er rekommendert. Så ja, og hjertet har gjort det bra. Jeg har 100% oppnådd og lever min beste liv. Men er du sannsynlig eller ansikker om det? Jeg ville løpe om jeg sa nei. Når det skjer, er det skreivende. I hele tatt følte jeg aldri at dette var det. Jeg vil dø. Jeg var bare sånn ...
Jeg må komme til sykehuset. De må gjøre en kath, og jeg skal finne ut fra der. Det var aldri sånn at jeg skulle dø. Jeg vet ikke hvorfor. Jeg kunne vært veldig nødt til det. Men det er alltid en aspekt av fyr, at det skjer igjen. Jeg tror det alltid blir det, men det har blitt mye mindre over tid.
As I do more and more things and get back to more and more normal life, which I have pretty much 100% now. And, you know, I think it was a wake-up call for me. It was a wake-up call in that, you know, stress kills, and how you let stress affect you kills. It does. And I was very good at controlling diet, and I had not paid attention to that. And so...
Ja, men
Let's go back a couple of years, because through your extensive research, we want to know about the history of heart disease. What happened in the 50s with Ansel Keys and everything? Yeah, so how did we get to this time now where everybody thinks that cholesterol causes heart disease, and that saturated fat and red meat are demonized? How did we get there? Well, first of all, it's...
Mennesker og pre-mennesker, spesiesene som kom før moderne mennesker, har spist rødmeat og saturaft som en stor del av deres diet i et veldig langt tid. Og hjerteproblemer er en veldig moderne problemer. Hvis vi ser på det i epidemien vi har i dag, ja, det er evidens at noen kjøpene hadde aspekter av hjerteproblemer, som de egyptiske og sånne. Men i stedet for at epidemien vi kjenner, og den nummer en skadeforhold, er en veldig ny problemer. Så hvordan kunne...
en mat vi har spist i året, være grunnen til en moderne sykdom, en sykdom vi bare ser i moderne tider, i alle fall på disse nivåene. Det gjør ikke noe. Så det er det. Og så i 1940- og 1950-tallet begynte sykdommer å bli mer og mer prevale. Raterne var oppstående. Og president Eisenhower hadde en sykdomssak, veldig berømt, da han var i Oval-office, da han var i, eller var president, mener jeg.
Det var alt over nyheter, og det var en skrengelig ting som var på vei. Litt som når folk snakket om covid de siste tre årene. Det var en skrengelig ting som var på vei. Og hva du tenker om covid, det er det som skjedde. Denne fyren ble skrengelt. Og det samme skjedde med hjerteskade. Så folk søkte for ansvar, og en mann som heter Ansel Keys gav alle en ansvar. Og han gjorde noe forskning som vi kaller epidemiologi, som er
- et slags forskning som kan vise at to ting bare er sammenlignet, men ikke at en skaper den andre. Det er den største formen av forskning. Han gjorde dette og viste at i noen lande, desto mer de fattet satura og kvalitetsmulighet, desto mer hårddom de hadde. Men det du ikke vet, er at det var data tilgjengelig -
på denne typen av data, var tilgjengelig fra 22 land. Han valgte de 6 landene, og senere gjorde han en annen studie hvor han valgte 7 land som gav ham denne sammenhengen, som gav ham den rette svaren han ville, og han ignorerte de andre landenes data. Så han valgte å kjøpe data. Så senere, jeg tror det var noen 5 år senere, to andre forskere oppførte studiet,
De brukte alle dataene som var tilgjengelige på den tiden, og de fant ingen korrelasjon. Men da de testet denne teorien, at å spise mer saturaert fatt og høyere cholesterolnivåer kan skade hjerteskade, så hadde teorien vært utløst. Det var mye penger bak det fra industrier som kunne få tilgjengelighet til å ta ned saturaert fatt og å ta ned sukker- og grøntsak. Så industrien tok denne teorien og gikk med den. Så da studiene kom ut som vokste,
at jo mer unsaturerte fatt du har, jo mer hjerteskade du får, fordi det er mange av de studiene som direkte viser det. Før de studiene kom ut, var teoriene avgjort, og derfor er vi her i dag. Mange penger tilbake på dette ideet for en veldig lang tid. Og det er bare nærmere at mange studier begynner å komme ut. Folk begynner faktisk å gjøre studiene. Det er ikke som om alle disse tideren studiene ikke visste dette, det er at ingen så på dem, eller de gikk ut av de. Og nå...
Det er store studier fra USA Journal for Kardiologi som sier at informasjonen om saturaft var ganske overblående. Det er ikke egentlig sånn. Denne ideen om at kolesterol og saturaft skaper hjerteskade er helt ufølgende. Det er ingen virkelige evidens bak det. Det er virkelig evidens til det andre. Men det gjør også noe, fordi kolesterol er en vital molekyl i kroppen.
Det er nødvendig for mange ulike ting. Det gjør at vi kommer tilbake til det. Denne kolesterforskningen har virkelig skadet oss, vil jeg si. Men Stephen, hva skaper hjerteskade da? Hva har du funnet? Ja, det er en logisk spørsmål. Hvis det ikke er kolesterforskade fatt, hva er det? Når du snakker om hva som skaper hjerteskade, så er det ulike typer av hjerteskade. Det er atherosklerosis, som er hardeningen av arteriene, eller plakken som bygger opp i arteriene.
Det er en hård attack, eller myokardial infarkt, og så er det hård fall. Det kan også være forskjellige arritmi, eller det kan være kardiakarrest, som er litt annet enn myokardial infarkt, selv om det er en slags...
i denne situasjonen som virkelig skader hjertet selv. Men når vi snakker om saturaert fatt og kolesterol, er det viktigste ideen at saturaert fatt eller kolesterol bygges opp i blodstrømmen, og så klager det dine arterier, eller det blir stått på siden av arteriet og klager det. Og det er ikke det som skjer. Så vi må spørre oss selv, hvorfor får vi atherosclerosis? Hvorfor får vi plakkebyggelse på siden av arteriet? Og det er den samme kinden av ting. Hvis vi ser på hva en atherosclerosis er, for det tok noe av det ut av en arterie og analyserte det,
ut av en kadaver, så ser vi at den største prosentasjonen av det, 87-90% av det, er fibrerisk tisk, som betyr klodding tisk. Klodding tisk er hva som skjer hvis du kutter hendene.
og en skab formes på det for å stoppe blodet. Det er klodding. Bodet kloder det så du ikke fortsetter å blode fordi du ikke vil løse all ditt blod. Så det samme slags ting, mer eller mindre, skjer i linjen av arteriet. Hvis vi får død på linjen av arteriet, så er det som om det er mulig å kunne reparere den døden. Så for å gjøre det, vi må ha
insulin-signaling vi trenger rett insulin-signaling for å triggerere denne dødselen for å bli reparert. Men hvis dødselen blir for mye eller vi blir insulin-resistente, i.k.a. type 2-diabetiske, så kan vi ikke reparere denne dødselen og kroppen må gjøre noe annet. Og det den gjør er at den formerer klodder. Den formerer kloddermateriale slik at linjen på arteriet ikke begynner å bled, og vi begynner å bled ut, ikke sant? Så det er det som skjer. Og så hvis vi gjør ting for å dødselgjøre linjen på arteriet, så
and we're not able to repair it as well then we get atherosclerosis so natural question there is what damages the lining of the arteries right right and so so what damage there's many things that can do this um there could be i mean and cholesterol can do that but it's not the cholesterol that does it it's the things that damage cholesterol that then causes damaged cholesterol to damage the lining of the artery so we blame the wrong thing right um so there's lots of things there's um
Toxin-utstyr, ulike kjøttmøtter eller alt fra artificielle farger til løsninger, slik at det er bare de syntetiske kjemikaliene som mennesker har laget over årene som er veldig uavhengig av vår fysiologi. Toxin-utstyr, toksiner har vært veldig løst. BPA i plast, slik ting. De er veldig løst til utvikling av atherosclerosis.
Det er psykologisk stress, som er ... Hvis du ser på studier som viser at å være stresset eller akutt stress kan døde på linjen av arteriet, så er det bare robust. Det er så mye evidens at det er sånn. Det er noe som kalles endotoxemia, som er når bakterier kommer inn i blodstrømmen. Det kan hende om vi har dårlig dental eller dårlig gutt. Bakteriet kan komme inn i blodstrømmen, og når kroppen attackerer den bakterien, så løser det toksiner som også skaper atherosclerosis.
Det kan være en dårlig diet, en diet som skaper det jeg kaller dårlig metabolisk helse, hvilket betyr at du ikke metaboliserer ditt fisk i en måte som er hel. Så den type diet, som er full av vegetarbeider, prosessgrane, prosesssugere og sånne ting, kan være veldig dårlig for linjen av arteriet og skade mye inflammation. Så alt dette kan skabe en storm som dårliggjør arteriet, og som jeg sa, hvis vi ikke kan reparere det,
Hvis det er for mye dårlig, eller hvis vi ikke responderer til insulinet godt fordi vi er i en type 2-diabetisk sted, så må kroppen gjøre noe annet, og det er å forme klodder. Klodder kan forme klodder på klodder på klodder, og det bygger opp denne atheroskerotiske plakken i arteriene. Er det noen ganger i året eller uke at vi forstår
more heart attacks than others? Definitely, yeah. And so a lot of this has to do with these three imbalances that I talk about in the book, and I've kind of alluded to two of them already, which were good metabolic health, but also decreased toxin exposure. And so if...
Den tredje er utstyr i autonomisert nervøssystem, som er en annerledes stressrespons. Vi responderer ikke godt til stress, som er det jeg har fått inn i. Jeg har fått inn i en sted hvor jeg ikke har en annerledes stressrespons. Men det vi ser er at
når det blir koldere utenfor i vinteren, vi ikke spiser så mye tid utenfor, er mange av disse ubalansene mer pronunksert, jeg vil si. Så hvis vi allerede er metabolisk ubehagelige, og da går vi mot helgene, hvor folk spiser mer prosessfod, og sånne ting, vi er også ikke
Vi er ikke så nødvendige til å gå ut og få frisk mat og ting som det. Vi holder oss i og spiser det prosessfotet som blir bedre. Det hender også under vinteren. Vi spiser også mindre tid utenfor, så vi er ikke i kontakt med jorden så mye. Vi får ikke så mye sol, og de slike tingene kan alle messes med vår stressrespons som kan skade inflammation.
Vi spender også mer tid inni, og det utfører oss til flere mannlagt toksiner. Fordi vi ikke er ute i ventilert vind. Så, jeg mener, nødvendigvis, tid til å redde utslipp er en annen ting som virkelig setter av vår circadier-rytm, som er utrolig viktig for vår stressrespons.
Så alle disse tingene som skjer på en måned, spesifikt når det kommer til koldere måneder, er hvorfor vi ser flere hjertestak i koldere måneder. Det er alt fordi vi driver disse tre utfordringene. Men det er evidens at hjertestak er mer vanlige på mandager når folk går tilbake til arbeid og det er stressende. Det er evidens at hjertestak er mer vanlige på dager hvor det er store sporteventer.
Hvor folk beter på eventene, og de er veldig stresset over det. Eller de er bare veldig passionerte om deres team, og det stresser dem ut. Det er evidens at hjertetakene er mer vanlige rundt ulike helgene. Fordi helgene kan være veldig stressende for folk, sånn som...
-mål, press fra familie og sånne ting, og press fra arbeid for å få ting gjort. Det er en stressfull tid, for mange mennesker. Det er en grunn til det, og det er fordi det driver disse ubalansene. Kan vi snakke litt om glukos og ketoner, hvordan de spiller en rolle? Kan du forklare hvorfor ketoner er en bedre fjellsurs for hjertet? Ja, sikkert. Det er mye evidens om at hjertet prefererer fattige asser og ketoner som en fjellsurs.
Mest av organene gjør det, men hjertet har en spesiell affinitet for det, selv om det er glukos.
Hjertet vil velge å bruke ketoner. Så jeg tror det er veldig viktig å sikre at det er fattige asser og ketoner rundt for hjertet til å kunne gjøre det. Og det kommer til å spise en diet som skaper metabolisk helse som styrer kroppen til å bruke ketoner, i alle fall på en gang, i alle fall en gang i dagen eller noe sånt. Og så hvis vi tenker på at fattige asser og ketoner er bare
mye tykkere fjellsurser, det betyr at når du brunner dem for fjell, så gjør du mindre utslipp. Det er som i en bil, de brunner fjellet og du gjør utslipp. Så vi har utslipp også, selv om ingen av byproductene vi vil si er utslipp, er faktisk utslipp. Ditt kropp bruker dem for ting. Men hvis vi snakker om en tykk fjellsurs,
Fatty acids and ketones are the cleanest. And so if we look at studies where muscle is burning glucose, it creates much more of what we call oxidative stress, which is when we have an abundance of
Det gjør dårlig for kroppen. Vi vil stå bort fra å bruke gulv og sukker. Vi vil bruke fattige acider og ketoner for å forvandle utdannelsen fra å formere for mye. Det er viktig for hjertet, for hvis hjertet blir for brukt av gulv, eller er forbrukt til å bruke mer gulv enn det vil,
Det kan faktisk predispose oss til det jeg kaller metaboliske hårdattakker, som er hårdattakker som skjer når det ikke er noen blokkning noen sted. Det er ingen arterie som er blokket, eller ingen arterie som er fullt blokket. Så ideen er at hårdattakker skjer når en arterie er blokket, og ingen blod kan komme til tissue, og det skjer tissuebølse, hvilket er det som skjedde med meg, så det skjer, men det er mange hårdattakker der det ikke er så.
og jeg tror at de er et resultat av dårlig metabolisme i hjertet kombineret med stress og så hvis hjertet
er forforstet til å bruke mer glukos enn de vil, når det kommer til en stressrespons, kan det skje en veldig dårlig situasjon med at vi bruger mer glukos enn hjertet vil. Det er som når du går for en rund, og musklerne begynner å bruke glukos, og du begynner å føle muskelbøring i leggen. Du kan bare stoppe å runde, hvis det hører for mye, men hjertet kan ikke stoppe å kontrakte. Hvis det skjer i hjertet, kan det bli en stor problem, og det kan faktisk skje en situasjon hvor
Blodet er forvandlet fra å komme til hjertet, men på en annen måte enn en blockasj, pga. dårlig metabolisme, og det kan skade hjerteskade i hjertet også. Vi ser det over og over igjen. Jeg har hatt så mange folk komme til meg og si "Ja, jeg hadde en hjertestak, og det var ingen blockasj." Det er det som er vanlig, det dårlige metabolisme. Så fattige asser og ketoner er alltid en bedre fjellsurs. Vi vil spise på en måte som sørger for at hjertet alltid har tilgang til disse.
And still this was not a recommendation you got from the hospital when you were sick. Definitely not. They were telling me to eat a diet that creates poor metabolic health. Yeah. Diet products. Which is sad. Yeah. Carbs. Without, yeah.
Men hvis noen nå er bekymret for hjertesis, og vil sjekke om de er i risiko, hvilke beste test kan du gjøre med doktoren din? For ultrasound kan være klart, men du kan fortsatt være i risiko. Hva rekommenderer du? Jeg vil begynne med en mer filosofisk ansvar først, og så vil jeg gi detaljer om hva du bør teste for, eller hva du kan teste for.
testing is a human invented thing, right? And so you take blood work for example, like blood work is taking a sample of the body at one snapshot in time, and it's one tissue of the body, it's just the blood, and
Og så forstår jeg at vi kan assesere risiko eller assesere om vi er helse eller ikke fra den type av nærmere syn på ting. Det er ganske kortsiktig, i min mening. Og så ser jeg alltid på testning, og jeg anbefaler folk å gjøre testning hvis de vil, men jeg tror ikke at folk bør base deres hele, om de ikke er helse eller om de ikke er i risiko, basert på dette alene. Hvis det er en ekrokardiogram, eller blodverk, eller hva det er.
Because it's just humans who are flawed looking at humans to see if they're flawed, right? And so we just have to understand that and take testing with a grain of salt. And I'd like to kind of step back and you recognize, be humble before the human body. Because it's a very complex biological ecosystem that has been evolving for a very, very long time. And so we will probably never fully understand the ins and outs of the body. However, there are some things we can look at that can kind of give us
en utfordring av såkalt risiko. Jeg tar det tilbake til de tre utfordringene jeg snakker om i boken. For metabolisk helse, inflammation og oxidasjonsstress, og utfordring i autonomisk nervosystems stressrespons. For metabolisk helse,
De to beste tingene du kan se på blodbruk er trig- til HDL-ratio, triglycerid-til HDL-ratio. Alle ser på kolesterol og totalkolesterol og LDL på lipopanelen, men de bør se på triglycerid-til HDL-ratio. Jeg vet ikke om det er noen i Europa, men i USA bør det være at hvis du deler triglycerid-til HDL, så bør det være en rasio på 1,5 eller mindre.
Ja, det er det samme her.
Den andre er å messe inflammation og oxidasjonsstress. De er ulike, men de er samme ting fordi de skaper samme problemer i kroppen. En god marker for generell inflammation i kroppen er HSCRP, High Sensitivity C-Reactive Protein. Det vil si om det er noe inflammation. Du kan teste mange ulike ting, som om det er inflammation av arteriet, men det blir svært.
i hodene. Det blir veldig teknisk. Du trenger ikke alt det. Hvis de numrene er større, så er behandlingen for dem både bra for deg og forvandler deg fra å bli større, eller det vil løse noe. Det er ikke viktig. Bare gjør de tingene. Du trenger ikke å teste for det og åpne penger om du ikke har det. Så kan du measjere
Different DNA damage to things, you can measure damage to fatty acids, and this will all give you an idea about oxidative stress. But I like just taking what's called a liver enzyme called GGT. That's a good marker of is the liver dealing with more oxidative stress than it should be. And that's probably good enough there. And then
Den siste utstyrningen, som er utstyrningen og stressresponsen, er best betalt med høyt grad variabelt. Det er å misjone din mulighet til å forbedre stress. Jeg sier alltid at det ikke er noe mistak
Det er måske målet vi mesurerer vår stressrespons, og hvor stresset vi er, og hvor følelsesomt vi er, som vi også mesurerer med følelser som hjertet. Det er ingen annerledes, det var ikke en forståelse. Men hjerteskadevariemen er den tid mellom hjerteskader, og vi vil at det er variabelt.
Det er normalt.
Det er en god blod-sugar-respons. Hvis vi ønsker en god stress-respons, så bør vår kropp oppleve stress, og da skulle det ha den oppførte responsen for å få oss bort fra stressen, eller for å forløpe stressen, eller noe annet. Og da skulle det gå til normalt, i 15 minutter eller så. Og hvis det ikke skjer, så sier det at
et sjøvanskelig problem. Vår kropp er ikke i sted til å forbedre. Hvis vi blir stående i dette stedet hvor vi ikke kan forbedre, er det et problem. For da kan vi ikke forbedre verden, og de tingene vi burde kunne forbedre, skaper faktisk sykdom. Det er det som varierer heart rate-varibilteten. Det er det som insulin...
faste insulin og metaboliske helsetillgjøringer, det er alt det som måltes. Hvordan kan du tilføye deg til stress? Jeg tror vi bør gå tilbake til kolesterol, for det er ganske mye på alle lippene i dag.
As we eat keto or we eat more proteins and fat, the levels go up, as you know. And so many people are afraid these days because the doctors, they would recommend the statins and pretty much based on the LDL levels. But they don't go behind to do like the lipoprints. They just do it based on the general basis of the LDLs. Can you just update us, how is it in the States and what are your reflections around this trend with statins for every patient?
- Det var et elevert antall. - Ja, det var en gang, jeg vet ikke om det er det nå, men det var en gang hvor folk prøvde å stå statin i bærekjøret, så alle kunne ha det, hvilket er veldig, veldig gøy. Men ja, med kolesterol, å se på det, og tenke at den ene molekylen er drivende for en hel del kronisk sykdom, det gjør ikke noe skikkelig når vi ser på hvordan kroppen fungerer i det komplekse ekosystemet vi er i.
Men ja, noen ganger når folk går på keto-dieter, eller bare lågkarbon generelt, eller karnivore-dieter, eller noe annet, så kan de ikke se forandringer i klysterole. Og det er ikke nødvendigvis fordi du spiser mer saturert fatt av klysterole. Noen ganger har det å gjøre med energi-delivering. Bodet rører på fatt, så det må dele flere fatt. Og det betyr mer LDL, for det er det som bør gjøre fatt. Eller noen ganger, selv om det er bare fastning. Folk gjør lange fast. Det er studier som har visst at hvis du fastner for lang tid, så går LDL opp. Det er fordi bodet rører på fatt igjen, og det må dele fatt.
til områdene, og så er det en teori i alle fall, men da blir spørsmålet er det dårlig er kleskosterol oppgjørs for jeg kan liste alle de ulike ting som kleskosterol gjør i kroppen og hvorfor det er nødvendig for oss og alle de viktige rolle som det spiller men da sier folk alltid, hva om det går for høyt? Ja, å ha kleskosterol rundt er bra, men hva om det går for høyt? og hvis vi ser på studier på mennesker som har det som kalles familiel hyperkleskosterolemia som er genetisk høy kleskosterol
like really high, like to talk in LDL and like 500s, which is supposed to be, you know, 100 supposedly. We see that when we analyze those people, they don't get sick or die any sooner than people who have quote unquote normal cholesterol. And the people who have that gene and do die sooner, it was actually because they did other things that weren't beneficial to them. They did things that damaged the cholesterol, like they didn't
eat a whole foods diet, or they smoked, or they drank, or they did all these things that damaged the cholesterol. It was more lifestyle driven than cholesterol driven. And so the other thing is that people should know is that this idea, like I mentioned before, this idea that cholesterol was problematic started because of this faulty research.
i 1950-tallet. I 1984 kom de til å bestemme om kleskostrol er bra eller dårlig for dem. De hadde en møte og de bestemte at det var dårlig. Det var en møte som de bestemte at det var dårlig. Etter det bestemte de disse kommittiene som var til å gå og lære doktorer hvordan å løse kleskostrol når de er pasienter og lære doktorer om kleskostrol.
Ja.
Og så fordi den nye rekommendasjonen er at de flere droger som kan bli preskreert, de flere som er sett som har høy kolesterol, de flere droger som kan bli preskreert, de flere penger som farmaceutiskene gjør. Så det er litt hva som skjedde, hva som sier at vi har ingen idé om hva vår totale kolesterol er. Vi prøver å analysere dette som er annet for alle, og vi har ingen idé om hva normalt er. Men hvis vi ser på noen studier ...
Dette er sammenlignende studier, så vi kan ikke ta dem for alt de er. Men det er interessant at hvis vi ser på studiene hvor vi har kolesterol, det er kolesterollevelsen som er sammenlignet med den nedre all-kost-mortalis. For totalt kolesterol er det mellom 200 og 250, hvilket rekommendasjonen for totalt kolesterol er under 200. Så det er faktisk det som er sammenlignet med den nedre all-kost-mortalis, det er over rekommendasjonene.
Og hvis vi ser på den nummer som er sammenlignet med LDL, som er sammenlignet med den største all-kost-mortalis, så er det mellom 100 og 150, hvilket de sier at det nå bør være mindre enn 100. Eller noen doktorer vil ha det mindre enn 70, når den nivå som er sammenlignet med den største all-kost-mortalis er mye større enn det. Så igjen, det er sammenlignende studier. Vi kan ikke virkelig prøve noe av det, men det er interessant å se det. Så ja, det er det med kolesterol.
Ja, det ser ut som om de bare gjør numre, og nå har jeg hørt at de selv prøver å få barn til å begynne med staten. Men hvornår kan vi ta staten? Når vi trenger det, ja. Er det hjelpende for noe, eller nei? Nei.
Jeg vil si nei. Jeg vil si at hvis kroppen eleverer kolesterol til den nivåen, så gjør det for en grunn. Kroppen er ikke dum. Nå, den grunnen kan være noe problematisk som skjer i kroppen. Og den problemen kan være at det er inflammation og dårlighet til arteriene og ting som det. Så jeg vil si at det kan aldri være en fall hvor statin er indikert. Men jeg, teknisk, som kjøpere, er ikke i behov for å rekommende det til noen. Men ja, det er bare fordi vi ser det og hvor dårlig det er.
Hvor flott det er å tenke at en elevert molekyl kan drive en hel del kronisk sykdom, og at vi kan løse det, vi skal løse den kroniske sykdomen. Det gjør ingen snakk. Det er en studie som kom ut i 2020 som så på alt det evidens om hvor lenge vi har løst kolesterolet med statins.
Det er ikke fungerende. Det er noen studier som viser at statin har en pliatropisk effekt, hvor det har en liten anti-inflammatorisk effekt, som er god, og det er sannsynligvis den eneste grunnen til at vi ser noen benyttelse fra statin, fordi det har en anti-inflammatorisk effekt, ikke fordi det sørger for kolesterol, men fordi det tendes til å redusere inflammationen litt. Men jeg vil si at det er mye bedre måter å redusere inflammationen i kroppen enn å ta en drog som depriderer deg av livsgivende kolesterol.
Ja.
Det er en veldig svær situasjon, og jeg oppfatter det, fordi ikke alle er så velverset og ting som jeg er. Så det er derfor jeg prøver å putte denne informasjonen ut der. Men du vet...
I dette tida og ålder må vi bli informert. Fyreforståelig har samfunnet en situasjon hvor du må være god eller ekspert på én ting, hva som din karriere ønsker deg å være ekspert på. Du må være god på det, og du skal gjøre det, og så utsorterer du alt annet. Det er veldig vanskelig når du gjør dette med penger, og du betaler noen annen for å fortelle deg om ditt sjø.
if there's telling you something and you would think we wouldn't have to go and be an expert in that as well but unfortunately we do and that's just the reality of it is that you have to go and do your own research you have to analyze what makes sense to you because I'm not going to sit here and tell you that yes or no you should take a statin or yes or no cholesterol is good or bad for you like that's
Det er en mening jeg har basert på mine opplevelser og all forskningen jeg har gjort, men også mine personlige opplevelser, min snakking med andre eksperter og alt slags ting. Og det er bare der jeg har kommet til, men jeg har fullt oppnådd at noen annen kan ikke være der enda. Og hva som er rett for dem, kan være å ta den staten. Og det er ok. Men du må også ha den vissheten til å forstå at det ikke kan være det som skjer.
langtidig. Det kan forandre, og du bør aldri stoppe å prøve å finne ut om det du gjør er det korrekte du gjør eller ikke.
Jeg prøver alltid å finne, ikke prøver, men jeg er alltid på utsikt for ting som sier at jeg ikke bør gjøre noe, fordi det kan være noen der ute. Og hvis det er nok for å forstå meg at jeg ikke bør gjøre det, så stopper jeg alt. Og det er bare min egen beslutning. Og så er det bare sånn det må være. Du må være din egen sjøadvokat, og du må fortsette å se. Selv om du gjør en sjødekisjon, og du bestemmer om å ta denne drogen eller ikke ta denne drogen.
Du bør alltid være på utsikt for om du ikke bør være det. Hvis det kommer inn ny informasjon, og du ikke kan forstå den informasjonen fordi du ikke er god i det, finn noen du kan. Det er derfor jeg gjør sjøkonsultering, så jeg kan hjelpe folk å forstå det og finne ut det. Det er sikkert ikke den blå og hvite svaren, men folk som
want. They want concrete things to do, but it's just not a black and white situation. If you just have this natural adversity to drugs, and you're just like, I don't know if that's going to correct the problem, then your head's in the right state. You just have to go and find the information that was backed up, and then ask your doctor about it. You just got to
Bare fortsett å søke, ikke forvandle deg, vær åpenhøyd og sånt. -Skipet spørsmål. -Skipet spørsmål, det er sikkert. Vi vil spørre deg en siste spørsmål i denne delen. Du er på toppen av dine kjøkkenmøter som en av dine leverer for å minimere hjerteskade. Hva ser en dag på for deg ut for dine proteiner, fett, keto?
Jeg gjør noen kjeder.
Jeg gjør også planter, men jeg gjør veldig lå karbige planter. Jeg bruker dem til å skabe variet, men min diett er min største nutrient. Jeg tror at jeg har tilgang til det fra dine dine død. Så om det er kjøkken, bief, bork,
organs, eggs, dairy, those types of things, and then some plants to spice it up a little bit. Sounds amazing. Yeah. Okay, thank you so much for this conversation, and we can't wait to get back to you. We're going to talk about stress and supplements and HRV. Yeah, thank you very much, Stephen. Of course, thanks for having me.
Nå har vi mye å tenke på igjen av dette, men til dere der hjemme som synes dette var litt komplisert, så skal vi lage en liten oppsummering på norsk som kjøres på torsdag. Ja, det skal vi, og følge på med del 2, for den omhandler masse spennende info om HRV knyttet til hjertehelse, om stress og konkrete løsninger for å bevare hjertet vårt i sin beste form. Vi ønsker dere en fortsatt nydelig uke!
Altid tilbud på noe godt.
Hilsen oss i spar.