Hei dere, velkommen til Biohacking Girls podcast. Vi leder showet, og jeg er Alette. Og jeg er Monika. Vi er gode venner og kollegaer, og vi legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å bli din egen biohacker og optimalisere livet ditt.
Vi følger med på ny forskning og trender og stiller de spørsmålene vi mener er nødvendige. Vi har med del informasjon om biohacking, life coaching og fitness, og vi håper at du vil føle deg inspirert og klar til å ta et tak for å komme i den beste helsemessige form. Velkommen til Biohacking Girls podcast.
Miljøet vi lever i nå, i 2023, er så utrolig annerledes enn hvordan vi som mennesker har levd på jorden i all tid. Og det er særlig de siste 50, 60, 70 årene at utviklingen har skjedd i en enorm fart.
Hodene våre glemmer, mens kroppene og biologien vår ikke klarer å henge med. Livsstilssykdommer er blitt en stor del av veldig manges liv. Så selv om vi lever lenger enn noen gang tidligere, så er det for mange forbundet med mange år med mye plager og ikke minst mye medisinering.
Helsevesenet og lekemiddelindustrien er veldig gode på å holde oss i livet, og vi kan vel nesten si at vi dør sakte. Det er utrolig mye forskning på det å leve lenge med optimal helse. På 90-tallet ble det publisert ca. 10 forskninger i året, og nå er vi oppe i over 1000. Dette vil vi jo ha mer av, for ingen av oss ønsker vel å leve veldig lenge med denne dårlige helsen.
Men tilbake til biologien vår. Den henger igjen i et miljø der matmangel var vanlig. Vi ble utsatt for kulle og varme. Vi levde for det meste ute under solen, uten alt dette kunstig lyse vi har rundt oss nå. Vi måtte til tider være veldig fysiske, og vi brukte også masse tid på å bare ligge og slappe.
Ja, det har også skjedd mye fra da vi var små, lette og frem til i dag, siden vi nå lever i en tech-verden med push-notifications og QR-koder for alt vi gjør, og med så mye mindre naturlige og i det naturlige. Så man kan jo spørre oss selv om veien til et syndere og lengre liv er så enkelt som å gå tilbake til røttene våre, gjøre mer det vi er vant til fra evolusjonen sin side.
En av de enkleste og mest tilgjengelige stressordene du refererer til, Monika, er faktisk maten vi spiser. Eller som vi skal snakke om i dag, maten vi ikke spiser. Nemlig det å spise mindre og faste. Ja, det er naturlige stressord, og vi var vant til å gjøre det fra naturens side. Som Hunter og Gathers, når de var ute og jaktet på mat, så måtte man faste. Og dagens gjest er fastespesialist og ernæringsfysiolog Inge Lindstedt.
Og hans bakgrunn er fra Universitetet i Oslo, og han var med på Startup 4M-klinikken i 2006. Og hans spesialområder er mage- og tarmplakker, diabetes og overvekt, ME, og de som ønsker å få mer ut av treningen og prestere maksimalt i idrett. Inget tar også imot pasienter for de fleste andre tilstander, der maten og kostholdet spiller en viktig rolle. Inkludert personer som ikke har fått spesifikke diagnoser når det gjelder helseproblemene.
Inge samarbeider tett med leger på Balderklinikken og rekvirerer flere ulike tester som er likevel dekket av det offentlige eller som tas etter konferering med en almenlege.
Ja, og her sitter vi med Inge Lindsets aktuelle bok, Femdagers nullstilling, den kom ut tidligere i år. Den handler om fasteimiterende diet. Han er den som har lansert fasteimiterende diet, som gjennomføres med vanlige matvarer her i Norge. Han holder også kurs i dette med fasteimiterende diet. Velkommen til nok en spennende episode med oss på Biohacking Girls podcast. Musikk
Da sitter vi her i studio med deg, Inge. Så hyggelig. Kan du fortelle litt om hvordan dagen din i dag har vært? Vi liker så godt å høre gjesters rutiner, særlig morgenrutiner. Det er vi veldig interessert i. Og hva de spiser, og særlig dette med faste. Vi er veldig interessert i det. Kan du begynne der? Jeg er ganske ute av rutinen min nå, fordi jeg har et kjøkkenhelvete hjemme. Så jeg har ikke kjøkken akkurat nå. Så da blir det litt annerledes. Men...
Siden dere heter Biohacking Girls, så er det jo noe biohackete som jeg har gjort i dag, som jeg gjør hver morgen og mer og mer. Det er også å innta bestemte kosttilskudd og stoffer i mat som jeg spiser. Jeg spiser en liten frokost, ikke for å få meg masse energi, men fordi jeg har lyst til å få meg litt fett for å få bedre opptak av de tilskuddene jeg tar. Det er hovedinnsikten.
Så da er det ganske mange forskjellige kostelskudd som... Vi må høre alt. Da er det fisetin, resveratrol, peterostil, ben, det er liponsyre, jeg husker jo nesten ikke alle, det er kalsium, alfa-ketoglutarat, det er... Ja, så ingefær, hva mer...
Ja, så det er i hvert fall noen av dem da. Det er flere. Kult, fisetin tar jeg også av de, men jeg tar det ikke på morgenkvisten da, men fortell hva du kombinerer, hvilken type fettskilde er det? Jo, men akkurat det var det jeg har oppdaget, eller det var en ny studie som kom nå i mars, som hintet litt om at det kan være veldig viktig å ta sånne ting som fisetin og andre hormetiske stoffer, som vi kanskje kan definere, som kanskje dere har definert allerede her i podcasten, men på morgenen.
Fordi at man ser at uten å gå veldig mye detaljer på den studien jeg tenker på her nå, så er det sånn at hvis man da utsetter eller gir da forsøksstyr den typen stoffer i starten av aktiv fase, som da er på kvelden for mus for eksempel, som da gjerne blir testet på, så gjør det en helt annen og bedre effekt enn om man gir det rett før de skal slappe av, for eksempel.
Så det var veldig tidlig, eller for lite grunnlag å basere seg på, men jeg passer i hvert fall nå på å ta de fleste av de tilskuddene på morgenen. Men hva spiser du til da? For det er akkurat grunnen til at jeg ikke tar det selv, er jo fordi jeg ikke spiser før jeg trener.
Det kan være litt forskjellig. Hvis jeg har kjøkken, så kan det være økologisk jordbær for å få i meg. Fisetin mer gjennom mat. Også sammen med litt kefir for eksempel. Kanskje litt omega-3-tilskudd.
Kanskje noen andre bær. Så det kommer litt an på hvor sulten jeg er også. Så hvis jeg ikke er spesielt sulten, så er det ganske liten porsjon. Men det kan variere. Det kan også være knekkebre med ost. Men da er det gjerne hvis det er en litt sen frokost. I dag var det frokost klokka 11. Ja, nettopp. Og da sier vi rett inn i biohekkingverdenen. Du er ikke redd for oksalater for eksempel i jordbær. Du tenker at det er greit og de økologiske.
Det er jo helt klart noen som kan få oksalatt problemer, men jeg tenker overhovedet ikke på det, fordi jeg tenker at jeg ikke har noen problemer med det. Ja, herlig. Det er også en deilig morgen der, og så spiser du frokost kl 11. Hva gjør du med trening da? Har du trening før eller etter?
Ja, nå virker det nesten som at det er forventet at jeg trener hver dag. Ja, vi kan se at du trener. Jeg trener egentlig uavhengig av når jeg spiser. Så det er liksom om jeg har spist, så gjør jeg ikke noe, eller hvis jeg skal trene, så spiser jeg ikke noe spesielt. Og som jeg har sagt før, og som kanskje dere også tenker, så er det sånn at kroppen glemmer ikke at du har trent. Så hvis du ikke spiser rett før eller rett etter,
så kan det godt hende at du får like bra effekt likevel da. Men altså hvis man er bodybuilder, toppestøver, så er det kanskje litt annerledes. Men hvis du tenker helhetlig helse, så er det sånn,
Det kan til og med være bra at du ikke spiser etter at du har trent, at du får mer autofagi for eksempel. For eksempel trening øker jo autofagi, og hvis du spiser rett etter trening så får du mindre autofagi. Så det kan kanskje gjøre at totaleffekten på helsen blir dårligere om du spiser rett etter trening. Så jeg prøver egentlig å vente med å spise etter trening, at det er mer strategi. Hvis jeg har noen strategier så er det å vente etter trening.
Ja, det blir jeg veldig glad for å høre, for jeg finnes ikke sulten etter trening. Jeg driver og truer i meg, men da kan jeg egentlig bare droppe det. Det er sånn jeg gjør når jeg gjennomfører fem dagers nullstilling, eller den faste inventerende dieten på fem dager, at jeg da kanskje blir litt sulten, og da bare går jeg med en tur, eller løper en tur, for å dempe sulten. Nemlig.
Og dette skal vi snakke mye om, men vi kan kanskje kunne starte litt av bakgrunnen til hvorfor du blir så interessert i kosthold og faste og helseoptimalisering. Ja, det kjedelige i stor måte er jo bare at jeg er
er akademiker av meg. Jeg er veldig interessert i å finne ut av stadig finne ut av nye ting og lese forskning. Jeg visste vel ikke at jeg var interessert i å lese forskning som 20-åring da jeg valgte å studere, men jeg har jo alltid hatt egentlig den type hjerne da. Og så har jeg vært interessert i kropp og trening og biologi
og forskning. Så da var det kort steg til ernæring. Jeg tenkte på å bli leger, men så hørte jeg om ernæring etter at jeg hadde søkt om å komme inn på medisinstudiet i Tyskland, men så oppdaget jeg ernæring rett etter det, og da var det liksom ikke noe grunn til å ta hele legestudiet på en måte. For jeg fikk alt det jeg syntes var interessant gjennom ernæringsstudiet. Ja, du fikk jo i alle fall litt flere timer enn de kanskje fem dager du hadde legestudiet. Ja.
Ja, det var vel tre uker egentlig med ernæring, for det første, da jeg gikk på universitetet i Oslo, og der er det jo, var det vel, det første nesten to årene er jo det samme som medisinstudiet på ernæring, så da var jeg igjennom det som, hvor ernæring, det er jo litt, i tillegg da til andre sykdommer også, eller andre deler av studiet, men ernæringsukene på medisinstudiet, det er jo tre uker.
Det er helt utrolig. Save it'a mine ble ikke nevnt en gang, for eksempel. Nei. Ja, så der er din interesse ble fanget der, og da gikk du rett over på ernæring i stemmefølge. Ja, så jeg har aldri sett meg tilbake der, så det er i hvert fall et valg jeg har gjort i livet som jeg ikke har angret på det hele tatt. Men kan ikke du også snakke litt om arbeidet til Walter Longo, for jeg regner med at mye av din inspirasjon kommer fra han? Det stemmer, og
Det er en grunn til at jeg snakker såpass mye om han, fordi han har gått hele løypa selv fra å forske på jærskjeller, altså veldig basal forskning, til å da nå for fem-seks år siden begynne å gjennomføre studier på mennesker. Han har liksom tråkket opp hele løypa selv på mange måter. Han har selvfølgelig hentet inspirasjon, og det er mye andre funn som han har basert seg på også. Men akkurat det der med kobberingsforskning
koblingen mellom det å spise, ikke spise og aldring og helseeffekter og det med da fastimiterende at du kan spise også mens du faster, altså det er hans verk.
Men du har da gjort dette over til norsk for oss i Norge med boken din, Fastinventerende dieten-boken. Så hvorfor vil du skrive den? Jo, det begynte med kurs i fastinventerende diet, fordi at Walter Longo, det han kan tilby på en måte gjennom et firma han er rådgiver for, det er...
fastimiterende diet med bruk av ferdige produkter. Som er ganske prosesserte og kanskje ikke det aller sunneste på noen måter. Er ikke det veldig mye pulver? Mye pulver, men også litt sånn oliven og sånne barer og litt sånne ting og nøtter og sånn. Så da, og det er ganske dyre da, de produktene. Så da, når vi hørte om fasting, mimicking diet, eller fastimiterende diet, så tenkte jeg
tenkte vi at dette her må da absolutt være mulig å gjennomføre med vanlige matvarer. Så da lagde vi menyer ganske fort, som da basert seg på akkurat det samme makronæringsstoffet innholdet som er i disse produktene, som da også
også er forsket på. Så det er akkurat det Walter Longa har brukt i forskningen sin, sånn at det er en kopi av det, bare at det er råvarer som brukes da, som du kan kjøpe på butikkene i Norge. Det høres veldig mye smartere ut. Veldig mye smartere ut, ja. Men det var vel kanskje på Gwyneth Paltrow at vi så Walter, ja, hans diet ble testet ut. Men hva er...
Hvis du forklarer den menyen dere har, hvordan virker denne fem dagers nullstillingen? Jeg møtte Valter Longo på en konferanse i fjor i London. Så det var noen spørsmål jeg hadde, og jeg fikk ikke stilt alle. Folk ble sur på meg fordi jeg tok opp, så andre ikke fikk lov til å spørre. Så det jeg ikke fikk svar på, tydelig nok, det var valgkampen.
hvorfor er det mer energi på dag 1 versus dag 2-5? For på dag 1 så er det da ja, hva blir det? 30-40% mer kalorier enn på dag 2-5.
Men jeg antar det skal være fordi at du får en mer myk start, og så er det relativt mye fett for så vidt, så du får da en reduksjon i karburatmengden på dag 1, og det kan være bra for å komme mer inn i faste modus for så vidt. Det er nettopp det som fem dagers nullstilling handler om, og som er ...
Hvis man ikke fikser vannfaste, så er dette her en måte å få det til på likevel. Og så kan det være mer effektivt også faktisk, men det er mange som da ikke vil drive med vannfaste, men at når du spiser fire måltider per dag, som du gjør på fasting eller på fasteimiterende diet, så er det mer overkommelig for de fleste da. Så det er fire måltider per dag, alle disse fem dagene,
Og det er da vegansk, ikke fordi det er noe galt med animalsk mat, men fordi det skal være såpass lite proteiner, sånn at du tvinger kroppen til å drive mer med autofagi, kan man si, altså bryte ned disse proteinstrukturerne som kanskje ikke funker så bra.
Så på dag 2-5 så er det 16 gram proteinersøk, altså det er langt under det som er nedre grensen for hva du trenger for å overleve på sikt da, når det gjelder mengder proteiner. Så da følger du disse oppskriftene vi har, vi har ulike menyer, og så må du veie all maten. Og du kan ta noe på øyemål, men hvis du tar mye på øyemål så vet du ikke helt hva du egentlig driver med til slutt, så i hvert fall første gangen så anbefaler jeg at du bare følger en av menyen til punkt og prikke. Hvis du er allergisk mot ting og sånn så kan du bytte ut ulike ting.
Og så gjør du det akkurat sånn som det står, og så når de fem dagene har gått, så har du gjennomført en sånn runde, og så om det er fire eller om det er seks dager du gjennomfører, vi vet jo ikke hva som er best, du kommer an på hva du gjør for en ellers liv og så videre, men det er veldig greit å bare si at dette opplegget her, det er fem dager, punktum i hvert fall, de første gangene. Og så kan man
Hekke litt og tilpasse litt etter hvert, tenker jeg. Vil du si at denne fastimiterende dieten er mindre eller mer effektiv hvis man klarer å gjøre en vannfaste i for eksempel 72 timer? Det er et veldig bra spørsmål. Da er det bare dyrestudier som jeg har å basere meg på. Da er det en studie som har sammenlignet dette her på inflammatorisk tarmsykdom hos mus.
Og da ser man det at fastimiterende diet ga bedre resultater der. Så det var altså da mindre sår i tarmen etter at de var ferdige med noen runder med fastimiterende diet versus da vannfaste. Ja, nå er det jo veldig mange som har lyst til å gå ned i vekt. Og manges motivasjon for å gjøre enten en diet eller en faste er faktisk vekt. Det er ikke alle som vil innrømme det, men det er nok det. Og da vet vi jo at etter 36 timer så setter den ordentlige fettforbrenningen i gang.
Men ved å innføre såpass mye karbohydrater og lite proteiner i denne faste inventerende, vil man da ha fettforbrenningsprosessen i gang også? Ja, man forbrenner jo fett hele tiden med mindre vi aner det. Du kanskje driver med en 100-meter-sprint, så det er grader av det. Så du forbrenner absolutt mye fett fra egne lagere når du driver med faste inventerende. Det er det ikke noe tvil om. Så det er jo fortsatt...
relativt lite energi da, men det er også langt ifra ingenting. Men du er ikke ketose. Hvis du trener en del, så vil du komme i ketose også på fastimenterende diet. Men i utgangspunkt så er du ikke ketose når du driver med det, og
Det kan man tenke, ja, men kanskje det er dumt, men når vi har i hvert fall den ene studien som viser at du får faktisk bedre effekter på noen ting, og så kan det kanskje være den switchen over til ketose, at det kan være for tøft for noen også, at det kan gi noen symptomer også, så det er mye som er bra med vannfaste, og man kan gjerne gjøre det også, og finne frem til hva som passer best for en selv, men
En sånn hyggelig ting med å drive med fastimiterende diet, som vi har påstått, det er at du spiser tross alt mens du er sulten i fem dager. Og det er jo det beste krydder, ikke sant? At du er sulten når du spiser, og da får du et helt annet forhold til mat. Du bare setter så utrolig pris på mat. Du oppdager nye smaker.
Så blir du kanskje glad i ting du ikke var så glad i før etter fasten også. Kål for eksempel, det er hvertfall for min del, og mange andre som sier at når man spiser råkål under en faste, det er jo helt fantastisk. Det er ikke det kanskje jeg tenkte før jeg begynte med fasteimitering. Nei, og jeg synes det er vanskelig å faste, så jeg ser på det som en veldig fin overgang til å kanskje gjøre lengre vannfaster, det at du faktisk kan.
kan spise litt. Helt enig, for det er noe med den psykologiske delen av det også. Men har du noen sånne suksesshistorier? Noen som ser dette på HRV-en sin? Konsentrasjon, søvn?
Ja, særlig det med HRV har kommet en eldre siste, for det er flere og flere som har fått øynene opp for det. Så det er ganske sånn, alle de som måler sier jo konsekvent at det er helt magisk for HRV-en min. Aldri vært så bra enn HRV-en. Absolutt. Det er jo noen som er på kurs hos meg, og så er det noen som er pasienter hos meg. Og da er det særlig en historie som bare er helt utrolig, og det er jo så ikke legge alt på faste, selv om det virker som det har veldig mye med faste å gjøre. Og
Jeg vet ikke hvor mye detaljer jeg skal gå inn i, for da kan det jo være at man gjenkjenner hvem dette er. Men det har virkelig nullstilt, for å si det sånn. Massevis av plager. Det er en liste som bare var veldig, veldig lang. Jeg vet ikke om det var 20 punkter. Nesten alt har blitt bedre, selv om ikke alt har blitt helt bra.
Så det går på for eksempel smerter, på reumatiske ting, hjertekar, metaboliske ting. Så det er mange forskjellige ting det kan ha en effekt på. Og mageplager da også.
Det høres veldig behagelig ut. Jeg husker da jeg gikk på pilgrimsreise til Santiago de Compostela, da spiste man jo, men gikk jo veldig mye. Man spiste fordi man var skikkelig sulten. Det var ikke bare sånn småspising. Og vi sov fordi vi var trøtte, og vi drakk fordi vi var tørste. Og det er jo litt det vi ønsker her i livet vårt, å komme tilbake til sånn som kroppen vår er vant til å gjenkjenne. Så faste er jo magi, men hvis man da kan få dette...
tilskuddet med noen små måltider i løpet av dagen for å gjøre det litt enklere, så vil det jo treffes større. Men, jeg lurer på, er det sånn at flere du anbefaler kanskje et par ganger i året, ser vi i boken din, er det sånn at den første gangen så får du gode resultater og så trapper det av, eller vil man ha en konstant suksess hver gang man gjør det, hvis man har dette som et rituale, for eksempel hvert år?
Det er nok veldig forskjellig, og det er en del som ikke merker så mye første gangen for eksempel, og tredje gangen kan man virkelig merke effekter. Men det er litt sånn at du starter på et dårlig sted med helsa di, og så begynner du å faste, og så går det mye bedre.
så er det sånn at da du har kommet opp på et nytt nivå, kanskje holder deg der, og så tar du en ny faste runde fra et bra sted, så er det naturlig at du ikke vil merke så mye framgang da for så vidt. Så det er jo rent logisk. Men det er jo noen som gjennomfører dette her, kanskje de tar nesten hver måned, og så tar de en pause, og så merker de at
ok, nå kommer smertene mine tilbake igjen og så hopper de på en ny faste runde igjen og så fikser de det sånn at de justerer det veldig etter symptomene Hvor ofte kan du gjøre det?
Altså, Walter Longo, og det er jo ikke testet ut godt nok på mennesker over lang tid, så det er mye man ikke vet, men Walter Longo sier jo at kanskje bare fire ganger i år eller to ganger i år at det kan være bra hvis man ikke har noe spesiell helseplage, men han sier også det at, la oss si du har diabetes, eller du har blodsukker, insulin og sånn du kan følge,
Og så går det stadig bedre og bedre, og du faster hver eneste måned. Hvorfor ikke bare fortsette hvis du stadig får bedring helt til du er der du ønsker å være? Så han sier det også da. Men jeg må bare legge til en ting til også med det med å vannfaste versus fasteimmenterende diet. For hvis du driver med fasteimmenterende diet, så sliter du også litt mindre på kroppen, sånn at du kan faste lenger også. Og kanskje du får ekstra effekter av nettopp det å holde på lenge.
Men det kan også være det at hvis du ikke driver med vannfast, det kan kanskje også gå dypere og være litt mer ekstremgrad. Kanskje det er noen kropper som trenger det også. Men for meg så virker det som at nettopp det at du får muligheten til å ikke være for tøff mot kroppen din også, og at du kan holde på litt lengre, at det kan være ...
Men når du sier litt lenger, mener du da mer enn de fem dagene? Nei, la oss si at hvis du klarer tre dager med vannfaste, men du klarer ikke fem, så er det sånn, ja, da kan du kanskje spise litt. For hvor stor forskjellerer i helse effektene da på tre og fem dager?
Det er nettopp det som, jeg vet ikke om dere har hørt på Peter Etia, på podcast og sånt, eller alt det han skriver om. Det er hans store frustrasjon på en måte, at vi vet jo faktisk ikke, det er ikke gjort sammenlignende studier.
Så nei, jeg har ikke noe godt svar på det, og da er det mer sånn at man kan være pragmatisk da, og også tenke litt over hvor ofte er det man har lyst til å faste. Er det sånn at du har et liv, eller alltid noen uker, hvor det altså gjennomfører fem dager, det passer liksom aldri, men tre dager, hvis du kombinerer det med helg og sånn, så får du det til, ja, men det er kanskje da tre dagers noe for deg da, men ikke fem dager.
Og så spørs det hvor mye av bra ting gjør du ellers, for hvis du har et kort spisevinne til vanlig, du driver med fastimiterende stoffer og det er masse bra du gjør og trener og sånn, så kan det hende at du har mye mindre bo for lengre fastere.
Tenker du noe på hormoner, sånn som kvinner med menstruasjon, og tenker du at det er noen hensyn man bør ta når man i syklusen skal faste? Nå sier det at hun Mindy Pels kommer på biohacking-weekend. Ja, godt observert. Har du lest hennes bok, forresten? Jeg bare bladde litt inn, og så hørte på podcast. Og igjen der er det sånn,
Det at kvinner har en sykelys, at man føler seg på ulike måter, at det er forskjellige ting som skjer i sykelys, og det er jo også sånn at man er mer fertil i ulike deler av sykelys, og det har med næringstilgang å gjøre, at det er jo noe der, og at det er noen signaler som sendes til kroppen, at noen får mer matlyst og er mer depresiv,
av ulike deler og så videre. Ja, det kan nok være et poeng å tilpasse det til syklus, men så er det sånn, når det gjelder konkrete studier, får du bedre effekt
Hun har jo tydeligvis veldig mange som er fornøyde av de hun gir råd til, og at det er noe med å spille på lag med kroppen. Men hvis man tar utgangspunkt i hva hun tenker, at man kan gjerne faste i første del av syklus, for dag 1 av syklus, og så dag 16-19, sier hun snakket om. Så hvorfor ikke ta utgangspunkt i det, og så faste nettopp da, og så se hvordan det føles. Så kan man jo prøve kanskje senere å faste når man...
ikke bør faste ifølge henne, og se hvordan det føles. Og jeg har jo et eksempel på hvert fall en som har vært på kurs hos meg, som nettopp da fastet når Mindy Pell sier at man ikke bør faste, eller at det kanskje ikke er optimalt, fordi at hun slet av med å få veldig lavt blodsukker i første del av syklusen, men det gikk mye bedre litt senere da. Men det er jo et poeng da, at hvis du går inn i en faste og egentlig er i kalorieneskudd,
du er for tynn, så tenker jeg at kanskje du ikke skal faste. Ja, helt riktig. Det er vel en av de som hvis vi kommer tilbake til hvem bør ikke gjøre dette her. Ja.
Vi bryter inn for å informere om høstens viktigste begivenhet. Her er noe du ikke vil gå glipp av. Biohacking Weekend, det er Skandinaviens eneste biohacking som har møtt og skjer den 23. og 24. september på Sørmarka Konferansehotell. Vi trenger å bygge opp egen motstandskraft. Vi må ta kontroll over egen helse, både den mentale og den fysiske.
Dette er biohacking, og ta full kontroll over miljøet vi lever i, både på utsiden og på innsiden. På biohacking-weekend har du muligheten til å lære av de beste på sitt felt, for vi har samlet foredragsholdere fra både inn- og utland. Her får vi mange års banebrytende hemmeligheter og biohacks på en spennende helg. Ja, du vil lære om faste og vekt?
HRV og stress. Kuldebad, pust og hormesis. Mitokondriene og Alzheimer. Hjertehelse, sollys og natur. Skjønnhet, hud og glow. Blue zones og anti-inflammatorisk livsstil. Hjernetåket.
Tracking av lipoproteiner og kolesterol. Det siste innen anti-aging forskning. Omega 3. Og selvsagt skal vi bruke den flotte naturen til trening. Sjælelig påfyll med kakaosarmoni, meditasjon. Vi skal ha signering av bøker. Og vi har rå utstillere og spennende tech labs. Biohacking tar over verden. La oss bruke den nyeste vitenskapen, ernæringen, forskningen og teknologien som er der ute til selveksperimentering.
Sjekk priser på både dagpass, en dag eller full helg som inkluderer overnatting på www.kongresspartner.no-biohacking-weekend.
Men vi prøvde jo den 72-timersfasten som vi gjorde da sammen med Dr. Mindy Pels, og det jeg likte veldig godt, og det gjorde vel du også, Galette, det var at vi kunne ha fløte, og vi kunne ha MCT-olje i kaffen, og vi kunne ta en spiseskje med litt nøttesmør eller en halv avokado innimellom. Fett, rett og slett. Rett og slett revfett. For å komme oss videre. Men er det da egentlig faste? Ja.
Ja, på samme måte. Det blir vel kanskje en imiterende faste det også? Eller hva tenker du? Jo, men det er nettopp det som vi trenger å definere litt på nytt. Fordi i daglig talen gir det veldig mening å si at så fort du spiser et eller annet, så bryter du fasten. Men hvis vi tenker fysiologisk, så er det jo ikke sånn det er. Det har jo den siste tidsforskningen...
vist veldig tydelig, og det gir også mening. Kroppen, hvis du spiser par skjer med pinnholmssmør løpet av en dag, så er det krise for kroppen. Den oppfatter at nå er ikke ting helt bra. Og det er nok nettopp det at du er sulten, at du ikke får
nok proteiner, ikke får nok energi, hvor vi kan begynne å snakke om at det blir noen faste effekter. Så er det ikke sånn at bare du spiser 200 kcal mindre per dag enn det du vanligvis gjør, så får du faste effekter. Du må jo nok ned et godt stykke, men det som
Helt tydelig er det at du kan spise klart mer enn ingenting og få effekter likevel. Men jeg tror hvertfall det tidligste punktet man kan snakke om at man er i faste modus, det er når man bruker av sine egne lagre. Så hvis du da faktisk får nok inn fra tarmen, altså la oss si du har spist et måltid og...
Og så har det gått 3-4 timer, og så begynner da dette her å bli fordelt rundt med alle kroppens celler, og så kommer det ikke inn noe mer, og så må kroppen begynne å ta fra fettlagrene, fra glukogenlagrene igjen. Da begynner det å komme inn en slags faste fase, og så skal det bli noen ordentlige effekter, så må du gjerne da ikke spise rett etter en, men fortsette en god del timer, og kanskje i fem dager da for eksempel også.
Men i og med at vi var litt inne på det, hvem bør ikke gjøre fem dagers fastimiterende diet? Inntil vi vet mer, så bør ikke gravide gjøre det, og de som er gamle og sjøre, da må de tilfelle fast mye kortere. Og så er det de som da har en historie med spisforstyrrelser. Det er ikke noe poeng å begynne med noe sånt da.
Men samtidig da, så er det sånn, når det gjelder det med forhold til mat da, så er det jo mange som kan få et bedre forhold til mat, og få et mer avslappet forhold til mat, nettopp ved å drive med tidsbegrens i spisegripp for eksempel, og også ta en fem dagers faste runde, hvis de er liksom litt sånn at de har et komplisert forhold til mat, men det kan også bli litt for mye veiing for noen også på faste med tendelighet da, så...
Men det er også veldig trygt å faste. Hvertfall hvis man gjør det, det høres veldig reklamete da, men på fastimiterende dietmått, for da spiser du faktisk noe under fasten, og da trenger du ikke være redd for refeeding syndrom for eksempel. Det kan jo være et problem hvis du da er på en 5-10 dagers faste, eller jo lenger det går, og hvis du da bryter fasten ved å spise masse med en gang, da kan du faktisk dø. Men det skjer ikke på fastimiterende diet da.
Du, la oss snakke litt om hormoner, leptin og grelin og hva som skjer med cravings og stultfølelse etter man er ferdig. Har du noen tanker rundt det? Det kan gå litt sånn begge veier, og det som jeg virkelig poengterer da, det er at du vil gå opp i vekt etter at du har, eller du bør gå opp i vekt etter at du har gjennomført en faste. Det er jo mye vann du binder der, i hvert fall det forklarer noe av det.
Så man må ikke fortsette med en slags halvfaste etter at man er ferdig med fasten. Da skal du faktisk markere overfor kroppen at nå bryter du fasten, og så skal du spise deg mett. Og det er mange som ikke er så sultne heller etter en faste faktisk. Jeg er nesten litt sånn skuffet og tenker at nå skal det bli dritgodt, man skal spise masse mat.
Og så er jeg ikke interessert, eller jeg føler ikke for å spise så mye heller da. Så kommer det kanskje et par dager etterpå, så plutselig sånn er det, ok, nå er det ulvonger, og så spiser jeg ekstra mye da. Så man bare vite det at, og selv om man skal ned i vekt, og bruker faste for å gå ned i vekt også, så er det sånn at
Ja, det er ikke en sånn at du går bare nedover, altså rett etter fasten også. Du får en liten sånn greie eller en bump-up, og sånn skal det bare være da. Ja, for du kan jo bli insulinresistent og leptinresistent hvis du fortsetter med så lavt med kalorier. Ja, du må øke på. Du må variere. Ja, det er nettopp det. Som min biohacking også, og nettopp sånn kroppen fungerer, og det har jeg nevnt innleggningsvis også, av og på. Av og på er nettopp det å sende litt signaler om at nå er det litt krise her til kroppen.
Og så er det gode tider igjen da, kan du bygge opp og virkelig si til kroppen at nå er ting bra igjen. Og så rytmer menstruasjonssyklus, natt og dag, spising, ikke spising, sol, ikke sol, det er sånn verden og sånn kroppen fungerer, så må vi spille på lag med det.
Du Inge, jeg tenkte jeg skulle teste den fem dager siden, men da er det den oransje som funker for meg, for jeg er ikke så interessert i å lage alle rettene da. Og da tåler ikke jeg gullrot, og da sa jeg at du kunne ta kålrot i stedet. Altså da er det en sånn god switching-liste der. Men det eneste jeg synes er vanskelig, er at jeg ikke kan ha fløte i kaffen. Ja. Hva gjør man da? Da passer ikke den for meg, for det kommer jeg ikke til. Eller den sikori-kaffen, det må skje, for jeg drikker koffeinfri kaffe, men det er liksom min...
Jeg drikker ikke vin. Jeg synes det er min belønning i løpet av innsatsen jeg har gjort i det på dagen. Jo, men du kan gjennomføre det med fløte. Du kan ta fløte i kaffe. Men da kan du regne litt. Nå ble jeg jo veldig glad. Fordi da kan du bare se hva du trenger å ta bort da, for at du ikke skal gå over på særlig proteinmengden og totale kalorimengden. Så er det plass til det likevel. Så det betyr at du skal ha kaffe med fløte, da dropper du kveldsmaten for eksempel.
Ikke sant? For det at jeg heller ikke har lyst til å gå ned i vekt. Så da kan man balansere det med bittelitt mer, men får kanskje autofagien og de helsefordelene likevel. Ja, og så er det sånn at hvis du skal gå over i kalorier på noe, så er det jo gjerne fett som er det som er tryggest å spise mer av. Ja, men det var bra. Alle dere som har lyst til å gå på podcasten nå, som har lyst til å gjøre denne her, men ikke ønsker å gå ned i vekt,
så er det til å legge til litt fett. Og da snakke med litt ekstra avokado, litt vannnøtter. Nei, for så vidt ikke. For da kan du få litt for mye proteiner igjen da. Nøtter. Så du må tenke på både proteiner, men hvis du tilsetter rent fett, så kan, for vi vet jo ikke helt hvor grensen går for når det blir for lite faste effekter, så
Men hvis alternativet er at enten så må jeg ha mer fett her, eller så gjennomfører jeg ikke faste. Da snakker vi fløte, eller MCT-olje, eller smør. Ja, det er litt som proteiner og fløte da, men da er det jo rene oljer og smør og sånt. Så da blir det smørkaffe da?
Ja. Så det er bra det ikke fløter likevel av dette? Jo, men altså absolutt. Men nettopp det at du da tar bort noe av den andre vanlige maten, eller om det er nøtter eller sånn, du da formindrer av fordi at du har fløtt i kaffe. Ja, det er jo litt det samme prinsippet til Mindy Pals. Jeg spiste jo smør på den 72-timersfasten. Du spiste med spisekjester? Ja. Det har aldri smakt så godt. Det har aldri smakt så godt, ja. Og apropos det...
Så er du da ferdig med denne fasten. Hvordan ser du på maten da mellom disse fasteperiodene? Har du et optimalt kosthold? Tenker du at det finnes? Dette er det jeg skal skrive bok om, faktisk. Planen er, jeg skal ikke si senest, men i hvert fall januar 25 eller tidligere skal den komme ut, og da er det nettopp hva du gjør mellom fasteperiodene, og da vil det...
Handler om tidsbegrenset spising og forskjellige sånne ting, men også fasteimiterende stoffer i mat, at det blir sentralt. Men også for så vidt alt som har med et sunt kosthold å gjøre. Men min vinkling eller inngangen til det, det er fortsatt faste, at du får fasteffekter også mellom fastene. Hva er fasteimiterende stoffer i mat?
Et annet ord som man kanskje kan bruke er calorie restriction mimetics, som kanskje er mer kjent for dere. Du har jo da ulike stoffer som er veldig biohackete, at det virker inn på bestemte reseptorer, bestemte steder kan man si i cellen. For eksempel mTOR, at du har spermidin som ser til å påvirke den reseptoren der, som også faste påvirker.
når man faster så blir det mindre aktivering av denne reseptoren her og så får du mer autofagi og så kan du bruke da ulike stoffer i mat for å få samme effektene
Men det går ikke bare på emtro og økning i autofagi, det er også da økning i sirtuiner, og en av det som sikkert flere her har hørt om, som litterere, da har du, altså ikke sant, i jordbær så har du fisetin for eksempel, som kan øke da mengden sirtuiner. Burberin for eksempel. Det også, ja. Eller dihydroburberin, ja. Ja.
Så det er noen ting du må nesten bruke kosttilskudd for å få virksomme mengder av, at du ikke klarer å få nok av det gjennom maten. Men
Og så har du da, en av det, dette energimolekylet, så er det ikke bare å tilføre en av det for å få bestmølleffekt, det er å faktisk da sørge for at det ikke blir bruttende for mye av det, og at du kan resirkulere da en av det. Så da er det flere stoffer som kan virke, vanilje for eksempel, kan jeg nå si, og kersetin og rutin, som finnes da mange forskjellige matvarer, som løk og kapers og...
forskjellige persille og sånn. Du har sikkert lest boken til Joel Green. Faktisk ikke. Han er jo helt i din gate hvis du skal skrive bok om dette. Ja, det mener jeg til og med. Han kom også på Biohacking Weekend, så fikk vi reklamert for det igjen. Men det er jo David Sinclair og Lifespan som da når det gjelder rammeverket for dette her, hvordan man kan tenke, som er veldig fin og
lese den boka der og følge ham på Twitter. Han er veldig flink til å legge ut interessante ting på Twitter. Så han snakker mye om den typen stoffer, særlig resveratrol. Absolutt, absolutt. Er det noen tilskudd du ville tenke er gode anbefalinger i forhold til dagens kosthold? Hva trenger de? Nå er det tilskudd? Ja.
Ja, jeg vil jo si at vi prøver å få dekt mest mulig gjennom vanlig mat. Så det er jo en matvare da, som kanskje ikke så mange bruker, som inneholder masse bra stoffer, det er kapers. Så vi trekker frem det, og så vetekim, der er det mye spermidin.
Men når det gjelder da ulike tilskudd som trengs fordi man ikke får da i seg nok av det gjennom mat, så er det jo peterostilben og resveratrol er noen viktige. Også veldig interessant da med de stundene som har kommet til siste på alfa-ketoglutarat og malat.
Ja, så det er noen. Du gjør en del testing. Kan ikke du fortelle oss litt om hvilke typiske tester du vil rekvirere, som man selvfølgelig må betale selv da, som man ikke får, og hvor du sender de hen? Er det lapp 1 du jobber med, eller
type tester når du har klienter? Jo, det er mange forskjellige tester som jeg har i reportoaret. For sånn, jeg bruker ikke så mye tester nødvendigvis. Jeg jobber mye med kosthold og få kosthold til å funke for den enkelte i hverdagen, at det er veldig mye der da. Men hvis vi snakker om effekter av faste og fasteimiterende diet, så er det IGF-1 kan være en litt sånn spesial test på en måte som man kan ta i Norge da. Men ellers er det ikke...
så mange spesifikke tester når det gjelder faste effekter, men hvis vi snakker om...
helst generelt, så er det jo en del fesestester som man kan ta, som vi bruker litt. Hva finner du på disse testene? Da får du et generelt inntrykk av om det er dysbiose i tarmen, om du har mye av bakterier som man kanskje ikke bør ha så mye av, og også andre mikrober, parasitter og sopp og så videre. Så hvis du har mageplager,
vært på eliminasjonsdiet du har gjort en god del ting og finner liksom ikke ut av det og så er det der du tenker jeg fort på hvordan står det til med mikroben i tarmen og da for å komme litt videre da og det er jo ikke noe sånn man kan bruke diagnostisk men hvis alt ser ut til å være helt gærent der liksom så er det sånn ok kanskje skal prøve å jobbe litt ekstra med tarmfloraen
Mens hvis alt er helt fint, så kan man kanskje fokusere på litt andre ting. Så det blir litt sånn grovsortering, kan man si. Og så kan det være noen ganger at man finner noen helt bestemte mikrober som gjør at man tiletterlegger behandlingen på en bestemt måte. Wow! Det er masse å ta tak i, helt klart. Og det er så vite, for eksempel, de vanlige blodprøvene til vitamin. Vi er jo veldig fan av å ta både spermidin, tar vi, og...
Omega 3 er veldig mye til solen for å få naturlig sollys. Nå som det er så utrolig mange som spiser veldig mye ultraprosessert mat, og så tenker du, oi, denne dieten vil jeg veldig gjerne prøve, denne fastimiterende. Men det kan vel kanskje være litt dumt å gå rett på den. At man kanskje bør ha noen forberedelser, for det er vel da, lurer jeg også på, om du ser mye mangler, mye vitaminmangler hos de du hjelper. Da er det
Da er du inne på noe viktig, for hvis man da har dårlig kosthold for dårlig helse, og så skal man gå rett på en fastimiterende diet, kanskje du skal begynne i andre enden og se på hvordan er det kostholdet ditt ser ut i hverdagen, og starte der absolutt, og også se på da vitaminer og mineralmangler. Så det er helt klart relativt mange som har mangler på, i hvert fall ikke et optimalt nivå, da ulike mineraler, særlig det er jo flere vitaminer, vannløsevitaminer, som ikke er så lett å, eller lett
å måle, men det er det som ikke gir så godt bilder på ting, men jeg ser at veldig ofte så ligger pasientene litt for lavt på selen og litt for lavt på magnesium særlig, og også da basert på hva de spiser så er det fort for lite jodd så det er noen viktige ting som jeg stadig vek ser
Og så er det jo sånn med magnesium, selv om du spiser ganske så bra, så skal det litt til å få det som er optimale nivåer av magnesium, så det er nesten litt sånn
at de aller fleste får beskjed hos meg om å ta magnesium. Det er vel sånn man nesten sier til alle. Det er ikke farlig å ta magnesium, det bør vi, på grunn av jordsmån og sånne ting. Og kanskje elektrolutter, anbefaler folk å få nok salter når de er på en fast emitterende diet? Jeg er ikke så opptatt av det, rett og slett.
Og det er litt fordi at en del studier på deg får det noe bedre effekt, får det noe redusert symptomer, så er det ikke... Og så er det sånn at du skal salte maten på fastigemtrinnet, du får også i deg en del av disse elektrolyttene når du spiser maten på fastigemtrinnet ditt. Men jeg sier i hvert fall at
Så lager du maten fra bånda også, sånn at du sier at de skal salte maten, men ikke at det skal være noe spesielt fokus på å få i seg elektrolytt, altså ta noen bestemte tilskudd og sånn, bortsett fra vanlig borsalt og magnesium for så vidt. Dette med lettprodukter, det har jo selvfølgelig, heldigvis er vi mer oppmerksomme på det nå, men det har jo vært flere ti år hvor lettprodukter har vært en god erstatning fordi man trodde at det var bra, både for diabetikere og for helse, for vektnedgang og
Men lett brus og alle sånne ting som har null kalorier, hva tenker du om det rundt denne dieten din? Det er litt mer filosofi da, at du gjennomfører denne fasten her så ren som mulig. Bare få bort alt mulig. Hvorfor er det sånn at du har behov for noe søtt? Kanskje du skal bli litt bedre kjent med, eller utforske det litt mer da, hvorfor du egentlig trenger det. Men hvis det er noen som da sier at, ja, men...
jeg må ha noe å kose meg med, jeg må liksom ha med denne Pepsi Maxen, så er det sånn at jeg sier ikke at jeg kan ikke påstå at jeg vil ødelegge alt eller noe sånt, det kan jeg ikke si heller, så jeg sier ikke at det er sånn superviktig, men jeg anbefaler alle om å ha en så ren faste som mulig da.
Ja, så går du inn i den litt mer emosjonelle og filosofiske delen av det også, at du blir mer bekjent i dine egne cravings eller behov, eller ting du har lyst til å jobbe med i deg selv? Ja, det er nettopp det som er så interessant, og som har vært en sånn, det var ikke det jeg tenkte på når jeg startet med kursen i fast intimitet, og skrev boka for så vidt heller, men det er...
Så mange reiser da, som folk er gjennom når de faster. Jeg var jo på, jeg vet ikke om dere var på Frida, et sånt event, da ble jeg intervjuet der, og da viste jeg frem en sånn melding jeg hadde fått på Instagram, hvor det var masse emojis og sånn, fordi det var da noen som hadde gjort dette her sammen med kjæresten, sammen med samboeren.
Og det var masse oppturer og nedturer, det var gråt og latter, og de ble bedre kjent med hverandre, og det var til syvende og siste en veldig styrke for forholdet. Så det kan man gjennomføre tidlig i et forhold for å avhøre litt om man egentlig passer sammen, eller ikke? Eller sette en stand da, for at du skal ha det. Ja, ja, ja.
Skal vi ikke snakke litt om trening også i denne fasteperioden, allette siden vi to er trenere? Det er vi jo veldig interessert i. Kan vi fortsette å trene selv om vi går på fasteimiterende diet? Ja, noen konkrete ting der. For eksempel det med styrke, så er det gjennomført på fasteimiterende diet. Og unge gutter, tror jeg det var, eller menn, som da fikk målt styrken sin,
på siste dag av fem dagers faste og også noen dager etter og da så de det at det var ikke noe forskjell i styrke på det mens man fastet da også etter at man fastet og de gjennomførte vel også samme mengde trening mens de fastet da
Så er det jo hva man føler for selv og hva man føler at man takler. Det kan være at man blir litt overrasket over seg selv også, at man faktisk orker å trene mye mer enn det man trodde. Men for de som gjennomfører for første gang, så vil jeg si ta det litt rolig. Og kanskje ikke ta de hardeste øktene og gå mer returer og løp rolig eller sykler vann og driver med.
Men det er jo flere som har styrketrening og trener masse, og det kan gå kjempefint det. Og så kan du få god effekt av det også. Men la oss si du skal ha, og du driver med konkurranser, så jeg vil ikke gjennomføre en sånn fastimiterende diet en uke før du skal være med på en viktig konkurranse. Da vil jeg tro at det vil gå litt
litt dårligere for gjennomsnittspersonen, men det vet jeg ikke helt. Nei, men man mister i hvert fall ikke muskelmassa av dette her, for det er såpass kort tid at det har ingenting å si, for det er jo lite proteiner. Ja, altså, det kan nok hende at du vil måle, hvis du har formålt veldig godt hvor mye muskler har, eller
protein eller muskelmasse har du i bicepsen din da, på dag 1 av fasten, eller før fasten, også på dag 5, så vil du kanskje kunne måle at det er mindre. Men har du mindre funksjonelle muskler, det ser det ikke ut som da. Og hva skjer også etter at du er ferdig med fasten? Er det sånn at du nettopp har drevet med ekstra mye autofagi, og at du kan få mer funksjonelle muskler, og at du rast går opp
ben i den muskelmassen du hadde før, eller kanskje enda mer da. Men du skal tape noen proteiner under fasten, og så spørs det også om
Hvor har disse proteinerne tas fra? Er det det som gjør at du er sterk i musklene, eller er det en del andre proteiner som ikke er så nøye at du mister? Det kan hende at du tar på muskelmasse litt, men det kan være disse søppelproteinene som ikke gjør at musklene fungerer så bra. Siden vi er inne på temaet, har det vært litt spennende å høre om du tenker på aminosyre og tilskudd.
Det har ikke så mye forhold til egentlig, det er ikke noe jeg gir noe særlig råd om heller. Var det noe spesielle, bortsett fra da Systein, som jeg gir råd om under, og det er en del av Fasting, Mimicking, Diet også, disse produktene, som også er en del av boka, Fem dager snullstilling. Så da ser det ut at det kan
kanskje øke faste effektene og innta da aminosyren 61 på dag 2-5. Ja, flott. Ja, men det var svaret det. Og så er vi også litt nysgjerrig på dette er jo en femdager som sier vi har en vårengjøring og en høstrengjøring at man kanskje gjør det to ganger i året. Det er ikke noe du gjør ellers i det daglige, men sånn som 5-2-11 for eksempel, den spiller jo da på en ukes plan hele tiden, og så har du protein sparing modified fast som du kanskje kjenner til. Ja.
som også skal gjøres bare to-tre dager i uken, fordi man kan ikke leve på så lite, så 800-900 kalorier daglig. Har du noen refleksjoner rundt det, i forhold til din egen erfaring? Det er helt klart sånn som du sier, at du kan spise deg mett, og så spise veldig lite proteiner, og så blir det jo fort mye fett og lite ordentlig mat, hvis du skal spise såpass lite proteiner og spise deg mett samtidig, eller spise det du pleier å spise. Men du får jo fast effekter bare av det, bare du spiser lite proteiner.
Men jeg vet ikke om jeg har fangt opp helt spørsmålet. Nei, for jeg tenker egentlig at nå har du en plan på kanskje to ganger i året, mens det er andre som har lyst til å ha det som en fast imiterende livsstil, som en del av sin livsstil, sånn som Protein Spiriting Modified Fast, og 5-2, det er jo på en måte en fast imiterende måte å spise på, men det gjør man hele tiden. Og da lurer jeg på om du har noen tanker rundt på hvor bra eller dårlig dette er. Ja.
Nei, hvis du tenker 5-2-dieten, så tenker jeg at det er alt for mye proteiner på disse fastedagene. Sånn at, og hvertfall hvis du da gjør det, og du spiste kanskje nok proteiner og mer enn nok dagen før, så er det sånn at
Og så har de studiene på 5-2-daten ikke gitt så gode resultater, vil jeg påstå. Så kanskje noe av grunnen til det er at det er litt for mye proteiner på disse fastedagene. Men jeg tenker absolutt at det er et poeng å variere på hva du spiser i løpet av en uke. At du har en vegansk dag, for eksempel, eller at du har en dag hvor du spiser lite, eller hvor du spiser...
bare middag for eksempel, hvis du vanligvis spiser lunsj også. Og nettopp det at du bare vet det at, og kanskje blir bedre til å tåle det, og bare, ok, nå er jeg rundt omkring i byen, eller jeg har ikke tid til å spise, og så har det egentlig lunsjtider, og så bare sånn, ja, men da hopper jeg over lunsjen, og så spiser jeg mye neste dag. Du kan tenke litt sånn at det bare er bra, og at det å spise lite og ofte, som jeg har hørt i mange år, som er...
et veldig dårlig råd. Og nettopp det at det burde vært formidlet, det at kroppen er fantastisk, den kan tåle det å gå uten mat, men når du først spiser, så bør du som regel spise deg god og mett. Det tenker jeg er et mye bedre budskap enn å si at du må spise lite ofte. Og dette som er så interessant i bransjen vår, at vi lærer jo stadig nye ting. Så de tingene vi snakket om for 7-8 år siden, må vi kanskje bare si at det i dag stemmer ikke det. Og det er helt greit.
Og det er jo en veldig sånn deilig følelse for min egen del, skal jeg snakke for meg selv, det å fristille seg fra mat. Å slippe å ha det som er sånn, hvor er neste måltid, hvor er neste måltid. Utrolig behagelig det der. Gjør ikke noe med ikke å spise lunsj, for jeg skal spise middag. Ferdig. Veldig, veldig behagelig. Og tenk så mange nordmenn og mange andre som har gått rundt og liksom har hatt en hel sånn angst rundt det å være sulten. Og at man da kan...
håndtere det på en annen måte og vite at det funker veldig bra, at det er ikke noe krise at du er sulten. Det er mange som kan fort tenke det da. Mange blir jo sinte, irriterte, hungry. Jeg tror hvis de bare slapper av litt, så tror jeg det går over, og den sultfølelsen den går jo veldig fort over hvis du bare går deg en liten tur, som vi snakket om i begynnelsen, så
Er du over? Man kan fort henge seg litt opp i det, og sitte, nå er jeg sølt, og så blir du litt stresset av det, og så får du ikke tak i noe mat, og så blir du enda mer stresset av det. Men hvis du faktisk bare hadde tatt et pust inn, eller gjort noe annet, så kunne det gått over. Jeg tror kanskje flere menn skulle begynne å strikke litt av deg. God distraction. Det blir min neste bok. Ja, strikk deg til, suksess. Kan vi ikke ta en liten prat rundt ultraprosessert mat også?
Pick your brain. Det har jo vært så mye den siste tiden rundt hjelmesetsuttalelser som da har frustrert veldig mange.
Vi tror jo da at ultraprosessert mat er vi avhengig av. Vi tror vi trenger det. Vi har ikke nok forsyninger på denne jorden vår til å forsyne oss frem til 2050. Hvertfall ikke sånn som det er nå. Sånn som det er nå. Og vi trenger en dialog med produsenter av prosessering av mat for å få bedre kvalitet. Vi blir nok ikke kvitt det, men
Men hva skal vi gjøre? Hvordan skal vi rådgive? Hvordan vil du rådgive folk til å velge mat på butikken sånn som det er nå? Et viktig poeng først, for du sa ultraprosessert mat, at vi kan trenge det, men det tenker vi ikke trenger. Det vi trenger, det er prosessert mat. Så det er veldig viktig å skille på det, at det er den ultraprosesserte maten, det er det som har vært forsket på i disse studiene som Marit Kolby og andre trekker frem. Og så...
Nei, det å prosessere og gjøre ting sånn at ting kan lagres, så at hele matsystemet fungerer omtrent sånn som det gjør i dag, det kan vi klare med prosessert mat. Vi må ikke ha ultraprosessert mat for å få til det. Så det er en ting. Og så...
Hva var egentlig spørsmålet? Hvordan skal man tenke rundt... Hvordan skal vi råde folk i den junglen, eller hva gjør du for å få dem til å spise mindre av den ultraprosesserte maten? Det vi i hvert fall må anerkjenne, tenker jeg, apropos denne debatten som var på Dagsnytt 18 for eksempel med Simon Dankel og Hjelmeset, det er at strukturen på maten vår, det
det som går utover bare næringsstoffer, det har noe å si for helsa vår. Det kan vi ikke starte der, det må vi bare bli enige om, at det er noe mer enn næringsstoffene handler om. Så hvordan skal vi da fange eller favne det som da ikke har med næringsstoffer å gjøre? Og da vil jeg si per i dag, så er ultraprosessert begrep, eller Nova-klassifikasjon, det er kanskje den beste måten å gjøre det på. Og
Og så er det masse forskning som trengs å gjøres, og mye som kan diskuteres rundt hvordan man skal bruke det begrepet. Men et poeng med å snakke om ultraopplisert mat, det må være det at vi bør velge mest mulig råvarer når vi kan det, som er ikke i så stor grad bearbeidet.
Det er et viktig poeng der. Det er ikke sånn at man skal gå rundt og lure på, er dette produktet ultraprodusert? Eller ikke gå rundt i butikken og bli eksperter på det. Men at man prøver å se hvor mye råvarer inneholder dette produktet her. Altså står det vann først på levepostein?
så er det sånn hvor fra verden skal du kjøpe det produktet da, det betyr at det er mest vann der. Så det er nettopp det man får til med ultraprosessert mat, da får man da mest mulig profit, og kan du si ofte minst mulig råvare da. Så det er et generelt mål på utviklingen,
på mat som ikke er så næringsrike, eller hvor det i hvert fall finnes bedre utgaver som man kan velge steden for? Helt klart. Det er jo vanskelig for alle egentlig som har travle liv og barn og jobber og skal komme hjem og lage mat, og så går man i butikken med de beste informasjonene
og handle og stole på at det er bra mat og nok utvalg. Og som du sier, det er ikke alle som trenger å bli eksperter på alt som står på labelsene, selv om vi da veldig ofte oppfordrer folk til å lese ingredienslistene og så bli litt bekjent til disse begrepene og de fremmede
Stoffene som kroppen ikke tåler. Og jeg tror kanskje vi tåler en del av denne prosesserte maten. Vi tåler også en del av den ultraprosesserte maten. Men leveren har så stor kapasitet til å kunne rense og detoxe seg. Så spørsmålet er jo da, hvordan går det fremover nå? Hva skal vi gjøre for å opplyse enda mer? Hvilken debatt trenger vi, tenker du?
Et stort spørsmål. Jeg vet ikke om jeg klarer å svare på en veldig politisk måte på det, men i hvert fall det vi vet er at flere av disse stoffene som da er i ultraprosessert mat, de er problematiske, og så er det sånn at vi vet ikke nok om akkurat hva er det med ultraprosessert maten som gir de helseffektene som det ser ut til å gjøre. Men vi vet at det er noen tilsetningsstoffer som karganan for eksempel, og hydroksimetilcellulose, som da...
Ja, men vi ser at dette her gir helseplager, og det er en del av ultraprocessert begrep. Hvis du spiser mindre ultraprocessert mat, så får du bort disse stoffene her. Ja.
Og så var det en ting jeg tenkte på. Når det gjelder veien videre, så er det sånn at vi trenger å finne ut mer av hva er det som egentlig gjør den ultraprosesserte maten usunn. Sånn at, ja, vi vet ikke nok om de biologiske mekanismene nå per i dag, men det vi vet for eksempel er jo det at
Når man spiser ultraprosessert mat, så spiser man automatisk mer. Det er den kjente Kevin Hall-studien, hvor det ikke var forskjell på sukkermengde, det var ikke forskjell på proteiner og karbohydrater og sukker og salt. Alt dette var likt. Og så spiste de forsøkspersonene som fikk ultraprosessert mat, de spiste da mye mer enn det de som spiste mindre prosessert mat gjorde da.
Så når man sier at vi vet fra før at sukker og alt dette forskjellige næringsstoffer, hvis vi spiser for mye av det, så får det dårlig helse. Nei, men det er ikke alt som fanges opp av det. Det tenker jeg at i 2023 så må vi bare bli enige om at det handler om mer enn bare næringsstoffer.
Veldig godt svart. Og da er jo faktisk en faste periode veldig bra, fordi jeg synes det er et veldig god titel på boken din også, med nullstilling. Fordi at man detoxer seg fra så mange vaner og fastlåste ideer og tanker, eller automatikk. For mye handler om automatikk, at man er så stresset i livene våre at man ikke tenker, man er ikke selektiv. Helt nydelig.
Hvordan kan man gjennomføre dette her? Kom i gang med faste, hvis man er litt skeptisk til det, og du har kanskje lyst til å gjøre det samme med andre, så arrangeres det en faste-retreat på Oppaker gård nord for Kongsvinger i august.
4. til 9. august i regi av deg? ja, og mine samarbeidspartner Susanne Stave og moren til Susanne Stave som jeg har skrevet den boken sammen med så det har vi gjennomført en gang tidligere, nå i vinter så det var veldig gøy og en suksess tror jeg de som var med vil si også så nå blir det en sommerversjon av disse fem dagene her på Pakirgårda
Dette har jeg veldig tro på, for jeg tror at når folk samles og blir litt sånn en del av et større fellesskap, og hjelper hverandre å snakke om felles erfaringer, det er nesten som å dra på et stillhetsretreat eller en yogareise, så får man da mer motivasjon, og man får kanskje litt mer gutts til å klare det, så det synes jeg er veldig interessant. Ja, det er så viktig det med det. Community. Absolutt, ja.
Nei, det var... Jeg var jo bare med første dagen og siste dagen, så jeg leverte et åpningsforedrag på en måte, og så kom jeg tilbake siste dagen. Det tok ikke mange minutter før jeg skjønte at her har det skjedd ting, for det var noen øyne som strålte, og noen gode samtaler jeg hørte borti gangene og sånn. Så ja, det var noen som hadde noen veldig fine dager der. Så herlig. Sånn helt til slutt her, Inge, har du noen... Ja, vi anser jo nesten deg som en biohacker da. Har du noen...
Kule biohacks du kunne tenke deg å utforske nå fremover. Er det noe du ikke har gjort, så du har lyst til å teste? Sånn personlig, mener du? Jeg har lyst til å måle hvilken effekt de tingene jeg gjør har
Og da har jeg enda ikke tatt noen epigenomtest, som er en slags aldringsmålingstest. Fordi jeg vil ha de som ser ut til å være best. De er kun tilgjengelige i USA og Kanada. Så da venter jeg på at de blir tilgjengelige før jeg tar en sånn test. Og så har jeg lyst til å ta en ny test litt senere igjen, etter å ha gjort masse bra, og så se hvordan stået er da. Det er
Det er det første jeg kom på som jeg ikke har gjort det nå. Ja, men jeg er jo veldig opptatt av målinger. If you can't track it, you can't hack it, sier man. Og en sånn in-body scan-test, det har du sikkert tatt. Det har vi på klinikken. Men jeg kan jo legge til, hvorfor er dette med epigenom-måling? Altså, det er den...
Målingen som alle snakker om nå, for å se på biologisk alder, og nettopp i epigenomen, så ser det ut til at det er nettopp der selve aldringen ligger. Hvis du kan få nullstilt epigenomen ditt, og det får man ikke til bare med mat eller fastel, det får ikke gjort det nok i det hele tatt per i dag, men med ulike behandlinger, så får man gjort det i forsøksdyr. Og uten å ta en for lang historie, så er det sånn,
Hvis du får resatt epigenomen til det du hadde da du var yngre, så er det samme egentlig hvor mye genskader og sånn du har. Du vil bli yngre rett og slett, eller få reversert det til en ganske stor grad, ser det ut til. Fantastisk, og hvis man vil lære mer, så kan vi bare lese Peter og Tias siste bok. Vi er akkurat ferdige med den, den var kjempeinteressant. Har du noen andre lesetips?
Nå kommer David Sinclair med en ny bok. Endelig gledes. Så første boka hans, Lifespan, den er jo ganske teknisk, men den er jo flink til å fortelle en historie og gjøre det relativt lenge. Men det er jo kanskje litt veldig mange sider hvis man ikke er veldig interessert i det og har litt biologisk kunnskap fra før. Du har jo Morgan Levin som har skrevet en bok som forsker på aldring. Ja, spennende.
Veldig kult. Det var utrolig interessant og litt oppklarende, synes jeg, å få alle disse refleksjonene fra deg på faste, og de forskjellige måtene du gjør det på. Veldig. Jeg har sansen for å spise mens vi faster.
Ja, det er så bra. Veldig hyggelig å komme hit og snakke med dere. Jeg må jo bare være med på biohacking-weekend nå, skjønner jeg. Ja, det må du. Du er hjertelig velkommen. Tusen takk for at du kom, Inge. Det var kjempeinteressant. Veldig koselig å bli kjent med deg. Tusen takk. Da sier vi alle tre Happy biohacking!
Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.