4/18/2024

SmS#20 Nadia Ansar om skam, patriarkalsk kultur, psykologers åpenhet og emosjonsfokusert terapi

Transkript

Jeg vil på en måte vise hvor ødeleggende skam kan være. Det er det ene, og det andre er å vise hva den patriarkalske kulturen, som har gjennomsyret hele min barneomoppvekst, hva den gjør med et jentebarn, som jeg var, og også hvordan den gjør både kvinner og barn og også gutter mer sårbare for vold og overgrep.

29.744 s
00:00:00

Fordi når du vokser opp med at det er de voksnes meninger som har verdi i kraft av at de er voksne. Det er virkelig de voksnes verden og det er menns verden. Og det er et hierarki etter alder og kjønn. Og jentebarn er jo da de som kommer nederst i rangstigen, og det er der jeg vokser opp. Det er sånn jeg føler. Jeg føler at jeg har skuffet mine foreldres forventninger fra start. At jeg startet livet i minus fordi jeg har feil kjønn.

29.368 s
00:00:30

Det er mitt utgangspunkt å på en måte bevise at jeg har gjort meg fortjent til en plass i livet eller i verden. Du lytter til Snakk med Silje.

19.334 s
00:01:02

Velkommen hit, Nadia Ansar. Tusen takk. Så kjekt at du kunne ta deg tid til å komme helt ut i Sandvika for å ta en prat med meg. Jeg vet hva, jeg har gledet meg til det. Det var egentlig bare å få tid i kalenderen til å komme hit. Du har startet eget podcast, du har skrevet bok, du har ferdigstilt en doktorgrad. Det var vel i 2021, kanskje? I november 2022. Så kom boka ut høsten året etter.

27.867 s
00:01:22

Så jeg har jo jobbet med den innimellom, men den ble på en måte ikke ferdigstilt før jeg var ferdig med doktorgraden. Det var en del arbeid som gjenstod. Ja, for den har jo ligget på bestsellerlisten lenge siden den kom.

15.273 s
00:01:50

Ja, det er veldig gøy, bortsett fra den siste uka nå. Men nå skyller jeg litt på påsken, så vi får se hva som kommer tilbake. Det er veldig artig når man ser at det er det man drømmer om, når man skriver at det treffer brett og at det er folk som er interessert og har lyst til å lese.

18.174 s
00:02:06

Så det er jo veldig stas det å plutselig merke at jeg har lykkes med, og at det er såpass mange som er interessert. Det renner jo inn masse hyggelige tilbakemeldinger av folk som leser, og som blir berørt på litt forskjellig vis. Jeg synes alltid det er litt interessant å høre hva slags tilbakemeldinger folk har av boka. Det er ganske forskjellig, så noen blir veldig opptatt av det universelle.

26.297 s
00:02:24

som de kan kjenne seg igjen i, mens andre er mer opptatt av det som de opplever som litt kulturelt og litt annerledes i boka, og at det er nyttig og lærerikt. Hva var grunnen til at du begynte å tenke på å skrive bok da? Nå har jo mannen din, Abid Raj, skrevet bok, og søsteren hans har skrevet bok. Var det etterkant av det, eller var det rundt samme tid, eller hva var det som gjorde at du fant ut at du ville dele din historie?

26.160 s
00:02:50

Ja, godt spørsmål. Mitt prosjekt, jeg har holdt på med det ganske lenge, så Abida mitt prosjekt var et par prosjekt. Så det visste vi hele veien at vi hadde lyst til å komme med de bøkene, og det var det vi ville at den skulle hete.

15.375 s
00:03:16

Så det var ganske gjennomtengt og planlagt. Og så var det jo litt med at jeg visste at det måtte komme i den rekkefølgen her. Så sånn sett så var det ganske sånn at vi hadde holdt oss i den planen som vi hadde. Og så er jo skill noe som Abid har strevd med lenge, som på en eller annen måte også er drevet av en eller annen frykt.

23.157 s
00:03:32

hele tiden føler at man må handle for å reparere, for å fortsette å være en del av flokken, eller fortsette å handle i tråd med andres forventninger. Så han er mer drevet av det, mens jeg alltid har strevd mer med skam. Så vi visste at det var på en måte sånn vi ville ha det. Og så kom jo den, det var jo overraskende at Abid's bok gjorde det såpass bra, og han vant jo bokhandleprisen og har solgt over hundre tusen.

30.000 s
00:03:56

Det er helt enormt. Mange som har lesen, så det er klart at etter det, så det traffer jo min skam igjen, ikke sant? Så burde jeg egentlig gi opp og legge min plan på hylla. Litt sånn redd for igjen, ikke sant? Jeg kommer jo aldri til å klare å rekke opp til det. Så det er jo alltid litt sånn skammen min som trekker det tyngste loddet da på innsiden. Og så tenkte jeg, fader eller nå er det den gamle skammen som driver og jobber på da.

28.191 s
00:04:26

Så tenkte jeg at målet er jo ikke å selge mest mulig, men at jeg har fortsatt

6.826 s
00:04:54

håp om at det berører noen. Prosjektet med boka har jo hele tiden vært dette her med

9.385 s
00:05:01

Noe som jeg har vært veldig opptatt av hele veien. Hvorfor snakker ikke psykologer om egen sårbarhet? Hvorfor snakker ikke psykologen om sine egne emosjonelle sår? Vi er jo bare mennesker. Vi opplever ting, vi kjenner på smerte. Hvorfor skal det være så tabubelagt at vi skal snakke høyt om det? Og et litt sånt ...

24.829 s
00:05:12

Kanskje litt sånn lantent og til tidere ubevisst prosjekt i meg. Kan man være den sterke og den svake samtidig? Går det an å både være den som forteller om egne opplevelser og erfaringer, uten at det ender opp med at

17.236 s
00:05:37

Man kan ikke bli sett på som en som kan hjelpe andre. Kan du være både eksperten og den som har hatt det kjempetøft? Er det rom for det? Det er noe jeg har lekt med hele veien og hatt en drøm om at

16.519 s
00:05:54

Vi må skape det rommet hvor det må være mulig å snakke om egensmerter, egne vanskelige vonde opplevelser og erfaringer uten at det skal bli sett på som et minus.

15.443 s
00:06:10

Også fordi jeg har opp igjennom tiden erfart at jeg ikke er alene om å ha hatt en vanskelig barndom. Det er vel snarere reglene en unntak, og det gjelder også psykologer. Så da blir det jo enda rarere at vi ikke snakker åpent om det. Jeg tror vi har noen eksempler. Peder Kjøss er vel kanskje den jeg alltid trekker frem, som en som på en måte har vært litt åpen med egne erfaringer.

21.707 s
00:06:26

Lignende

11/5/2024

Leger om livet

#172. Sa jeg noe feil? Hvordan møte hverandre, unngå samtalefellene og skape rom for nærhet. Men psykolog Aksel Inge Sinding.

Aksel Inge Sinding er psykologspesialist, foredragsholder, gründer bak følelseskompasset.no og forfatter bak bøkene “Klok på følelser”, “Selvkritisk” og er nå ute med boken “Sa jeg noe feil?”. Hva sier du til en som er frustrert og fortvilet over tilværelsen, når du så gjerne vil at vedkommende skal ha det bra? Hvordan håndtere de vanskelige samtalene? Hvordan kan vi bli bedre til å snakke sammen? Og hvilke feller er det lett å gå i, og som vi kan unngå?I dagens episode snakker vi om hvordan vi kan nå inn til hverandre på en god måte. Hvordan få til de gode samtalene og hvordan vi kan komme nærmere hverandre når ting er vanskelig. For mer fra Aksel Inge Sinding: https://www.folelseskompasset.no/https://www.ipr.no/vare-psykologer/aksel-inge-sindingBok: Sa jeg noe feil?Alt godt,AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

3/6/2024

Snakk med Silje

SmS #18 Peder Kjøs om psykoterapi og hvordan våre egne emosjonelle sår påvirker relasjoner i dag

Se mer

2/24/2024

Snakk med Silje

SmS #16 Svein Østvik om oppveksten, psykoterapi, avhengighet, rampelyset og å stå opp for meninger

Se mer

3/6/2024

Snakk med Silje

SmS #18 Peder Kjøs om psykoterapi og hvordan våre egne emosjonelle sår påvirker relasjoner i dag

I denne episoden snakker både jeg og Peder om våre egne emosjonelle sår, om å gå i psykoterapi, terapeutrollen og om psykologers forskjellige faglige fokus i psykoterapi. Peder er en erfaren...

Se mer

2/24/2024

Snakk med Silje

SmS #16 Svein Østvik om oppveksten, psykoterapi, avhengighet, rampelyset og å stå opp for meninger

I denne episoden har jeg en varm og god prat sammen med Svein Østvik, best kjent som Charter-Svein. Han forteller åpent om sine opp og nedturer gjennom livet, hvordan barndommen og relasjonen...

Se mer

6/25/2024

Leger om livet

#158. Hvordan håndtere følelser, bli mer robust og mindre selvkritisk. Med psykolog Aksel Inge Sinding. (RE-RELEASE)

Takk til ukens sponsor Nextory som gjøre det mulig for meg å drive med podcast. For å registrere seg, klikk på linken nextory.no/livet og du vil da få 45 dager med gratis lytting av bøker i sommerferien. God lytt!I dagens rerelease snakker jeg med psykolog Aksel Inge Sinding om følelser, robusthet og vår indre kritiker. Vi tar et dypdykk inn i hvordan følelser påvirker oss og setter seg hos oss fysisk, hvordan vi kan endre følelser og hvorfor vi skal validere egne og andres følelser. Vi snakker om emosjonsfokusert terapi, hvordan man kan bruke dette til å få det bedre og ikke la minner og følelser fra fortiden begrense oss i nåtiden. Vi går også inn på hvordan noen opplever yoga og mindfulness kan hjelpe og hvorfor noen kan føle at de ‘frigjør’ følelser under en yogaøkt. Vi går også inn på relasjoner og hvordan det å validere følelser kan gjøre at vi kommer nærmere hverandre.Bøker av Aksel Inge Sinding:Selvkritisk Klok på følelserSa jeg noe feil? Mer fra Leger om livet:Instagram.com/dr.annettedraglandfacebook.com/legeromlivet. Ha en kjempefin uke! Alt godt,AnnetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på nettsiden er ikke ment å utgjøre eller erstatte profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

8/23/2022

Leger om livet

#74. Hvordan håndtere følelser, bli mer robust og mindre selvkritisk. Med psykolog Aksel Inge Sinding.

I dagens episode snakker jeg med psykolog Aksel Inge Sinding om følelser, robusthet og vår indre kritiker. Vi tar et dypdykk inn i hvordan følelser påvirker oss og setter seg hos oss fysisk, hvordan vi kan endre følelser og hvorfor vi skal validere egne og andres følelser. Vi snakker om emosjonsfokusert terapi, hvordan man kan bruke dette til å få det bedre og ikke la minner og følelser fra fortiden begrense oss i nåtiden. Vi går også inn på hvordan noen opplever yoga og mindfulness kan hjelpe og hvorfor noen kan føle at de ‘frigjør’ følelser under en yogaøkt. Vi går også inn på relasjoner og hvordan det å validere følelser kan gjøre at vi kommer nærmere hverandre. Dette er et så spennende og viktig tema, og jeg er så glad for at dette er første episode i ny sesong! Bøker av Aksel Inge Sinding:Selvkritisk Klok på følelser Om du har noen spørsmål eller tilbakemeldinger skriv gjerne til meg på instagram.com/dr.annettedragland eller facebook.com/legeromlivet. Ha en kjempe fin uke! Alt godt,AnnetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på nettsiden er ikke ment å utgjøre eller erstatte profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

9/17/2024

Leger om livet

#165. Anerkjennelse, skam og kunsten å stå støtt i seg selv. Med psykiater Tormod Huseby.

Tusen takk til ukens sponsor Nextory! Hvis du ønsker å prøve ut Nextory får du nå lytte 50 dager helt gratis ved å trykke på linken nextory.no/livet.Tormod Huseby er spesialist i psykiatri og veileder i psykodynamisk psykoterapi. Siden 2000 har han drevet privatpraksis i Oslo. Han er en populær skribent og har gitt ut flere bøker, blant annet Alene naken - hvorfor er vi redd for å være oss selv? og er Er du stolt av meg, pappa? - om vår evige lengsel etter anerkjennelse.I episoden går vi inn på:Hvorfor er vi så opptatt av anerkjennelse?Hvorfor er vi så redde for å bli avvist? Hvordan styrer denne frykten handlingene våre?Hvorfor er vi redd for å være oss selv?Hvordan bryte ut av mønsteret?Hvordan stå støtt i seg selv?Bøkene til Tormod HusebyAlene NakenEr du stolt av meg pappa?Ønsker deg en nydelig uke!AnnetteInstagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer