2/11/2025

#187. Transfett, mettet fett, margarin og hjerteinfarkt – hva gikk galt? Med ernæringsfysiolog Hanna Hånes.

Podkasten "Leger om livet" diskuterer margarinens historie og dens sammenheng med hjerteinfarkt. Ernæringsfysiolog Hanna Hånes forklarer hvordan herdet fett, spesielt transfett, ble en del av kostholdet vårt og de alvorlige helsekonsekvensene. Hun fremhever viktigheten av å forstå sammenhengen mellom transfett og hjerte-karsykdommer.

03:26

Professor Ragnar Nikolaisen belyser i London en økende dødelighet blant menn i Oslo relatert til usunt kosthold og margarin i 1962.

25:13

Nye transfett ble godkjent i 1933, noe som førte til økt helseproblemer etter krigen, ifølge forskning.

30:49

Podcasten diskuterer hvordan transfett fra bearbeidede matvarer har bidratt til økningen av hjerteinfarkt fra 1950- til 1980-tallet.

39:19

En nederlandsk forsker avdekket at margarin kan øke dårlig kolesterol og senke godt kolesterol, noe som skapte stor uro.

43:07

Studien ledet av Walter Willett viste at transfett økte risikoen for hjerteinfarkt, noe som førte til endringer i matproduksjon.

Musikk

Transkript

Musikk Musikk

8.920 s
00:00:00

Hjertelig velkommen til podkasten Leger om livet. Mitt navn er Anette Dragland, jeg er utdannet lege og har laget denne podkasten for å gjøre nyttig, god og spennende kunnskap om kropp, helse og sinn lett tilgjengelig for oss alle. Med meg i dag har jeg Johanna Hånes. Hun er ernæringsfysiolog og journalist, men mastergrad i kunnskapsbasert praksis i helsefag. Hun har arbeidet som frilansjournalist og som kommunikasjonsrådgiver i Folkehelseinstituttet.

28.580 s
00:00:13

Hun er nå aktuell med boka «Det farlige oljeventyret. Historien om val og fiskefett i margarin». Hjertelig velkommen, Anna. Tusen takk. Ja, du har skrevet en bok om fett, rett og slett. Ja, det er farlig fett og mindre farlig fett. Men mest om det farlige. Jeg har lest en boka med stor iver i helga.

24.540 s
00:00:42

Og jeg var overrasket over hvor spennende denne historien egentlig er. Ja, jeg synes det har vært utrolig spennende å jobbe med. Og jeg fant ut veldig mye underveis som jeg ikke hadde peiling på da jeg startet. Og fordi utgangspunktet mitt var jo disse transfettsyrene. Jeg mente det var et eller annet med disse transfettsyrene som jeg visste fantes i herda og fett.

29.160 s
00:01:06

Og så begynte jeg å jobbe med å prøve å finne ut av hvordan kom disse inn i margarin og inn i kostholdet vårt. Og så ble det da veldig mye etterhvert. Var det vanskelig å finne informasjon? Nei, jeg søkte jo i historiske arkiver, nasjonalbiblioteket, jeg var oppe i Riksarkivet, og i fagtidsskriftene selvfølgelig. Ja.

31.420 s
00:01:36

Som har jo muligheter langt tilbake. Jeg prøvde da å finne ut hvordan næringsrådet behandlet dette på 90-tallet, men der var arkivene borte. Nei! De mente det var det alleseflyttingene som hadde gjort at noen hadde kastet noen arkiv. Men jeg tror jeg fant ut det jeg trengte å finne ut.

22.820 s
00:02:08

Ja, dette er et utrolig viktig arbeid. Det er kjempeviktig. Bare for å forstå forskningen på FET, for å forstå hvorfor det var så voldsom økning av hjerteintakt. Vi må se sammenhengene her, og historien er jo viktig å kunne. Men at det skal så mye arbeid til for å få det fram, det er imponerende at du tok for det. Ja, det har jo vært en stor

27.640 s
00:02:31

stor glede for meg å grave i dette her. Jeg synes det er veldig gøy da. Så det er jo mer det å kunne graves opp igjen og få strukturert stoffet, så det jobber jeg jo veldig mye med i siste fasen da av dette prosjektet. Veldig artig. Jeg tenkte jeg skulle bare begynne å lese opp det innledende kapittlet bare en liten del, for det der er så interessant, og jeg tror litt dere også vil synes dette er interessant. Det står, i 1962

26.900 s
00:02:59

Står Ragnar Nikolaisen, professor ved Universitetet i Oslo på talerstolen i London.

5.380 s
00:03:26

Det er et symposium for forskere i The Royal Society, det kongelige britiske selskap. Nicolaisen legger frem en presserende sak. Stadig flere godt voksne menn dør av en parkt i Oslo. Dødeligheten er fordoblet på ti år, og den fortsetter å øke. Han forteller hva spesialister ser når de undersøker de døde mennene. I blodårene som forsyner hjertemuskler med blod, er det oppåpning av føtt i åreveggene. Hos noen har store blodpropper blokkert blodårene fullstendig.

28.780 s
00:03:32

Professoren peker på at folk spiser stadig mer margarin. Denne matvaren er fattig på planteolja og fettstoffer med vitaminvirkning. Årefull kalkning og hjertestans er tegn på feil ernæring. Nikolaisen foreslår tiltak. Kostholdet og margarins sammensetning må endres. Og dette var i 1962. Kan du bare fortelle først, hva er margarin?

25.620 s
00:04:01

Ja, den første margarinen ble jo laget nærmest slutten av 1800-tallet. Det er egentlig veldig gammel matvare som de første 50 årene var helt ufarlig. Det bestod av en naturlig matvare i blanding. Altså, margarinen ble jo oppfunnet på 17...

21.140 s
00:04:27

1800-tallet, på slutten av 1800-tallet. Fordi det var jo et mangel på fett i samfunnet. Industrisamfunnet vokste frem. Det kunne ikke ha en ku å lage smør i bakåren. Og det er befolkningsøkning. Det var krig mellom Frankrike og Preussen var det vel. De trengte holdbart fett under overfarten i skip. Og smør var jo...

26.080 s
00:04:49

Hvis du vet, har det smakt harskt smør, så er jo det ikke veldig godt, for å si det sånn. Og smør harskner veldig lett. Så det alternative fettet var jo å bruke talg. Britannene har jo fortsatt talg i kostholdet sitt. Og så var det etter hvert svinefett, men det var jo ikke så mye av i handelen. Men da var det Napoleon den tredje, var det vel, som satt ut et oppdrag til en oppfinner, et slags anbud for

31.000 s
00:05:15

Kom igjen og lag et kunstig smør. Fordi det var så smørmangel. Det var smørmangel, fettmangel. Og smør var jo det viktigste fettkildet. Også var det en som klarte å lage et kunstsmør, som de kalte det. Du vet sånn en talg som sitter rundt innvollene, både i mennesker og dyr. Det er nok så pass, hvis du har...

25.220 s
00:05:47

har partert noe slakt noen gang, eller du har brukt stor kjøtt, så er det jo noen sånne hare fettklumpet talg. Det kalles talg. Ja, og dette kan presses, for det består egentlig av en har fetttype, og han er litt mjukere. Så han her, første oppfinneren, han presser ut det mjuke og blander med skommamelk.

25.780 s
00:06:12

For å få litt sånn smøreffekt. Så de mente at det var et eller annet der som var nødvendig da. Så da klarte han å lage dette fettet, og så ble det etter hvert en kunstsmørfabrikk utenfor Paris.

20.220 s
00:06:38

Og så var det slik at de viktigste smørhandlene i Europa den gangen, det gikk over Nederland. På de store elvene, helt opp fra Italien gjennom Tyskland, til havnebyene i Holland, som det heter da. Og så ble smørrekyper til England spesielt, med stort marked. Så disse her smørhandlerne i Nederland da, de hørte jo rykt om dette kunstsmørret.

27.860 s
00:06:59

Så de kom seg og gårde til Paris, kjøpte opp kunnskapen, altså metoden han gjorde det på, som fikk på en måte lov av å lage dette her. Og så utviklet de metoden videre og begynte å lage kunstsmør og margarin. Så de ble jo margarinkongene i Europa da.

24.480 s
00:07:27

Nämnd i episoden

Transfett 

En type usunt fett som ble funnet i herdet margarin og andre matvarer, forårsaket en økning i hjerteinfarkt.

Mettet fett 

En type fett som i store mengder kan være skadelig for helsen, finnes i herdet fett.

Olivenolje 

En sunn kilde til fett, inneholder mindre transfett og mettet fett

Margarin 

En matvare som inneholdt store mengder transfett og mettet fett, forårsaket en økning i hjerteinfarkt.

Hjerteinfarkt 

En alvorlig sykdom som økte i forekomst på grunn av forbruket av transfett.

Ragnar Nikolaisen 

Professor ved Universitetet i Oslo, påpekte sammenhengen mellom margarin og hjerteinfarkt i 1962.

The Royal Society 

Et britisk vitenskapelig selskap hvor Nikolaisen holdt foredrag.

Universitetet i Oslo 

Universitetet hvor Nikolaisen var professor, og hvor forskning på fett ble utført.

London 

Sted hvor Nikolaisen holdt foredrag om margarin og hjerteinfarkt.

Folkehelseinstituttet 

Institusjon hvor Hanna Hånes har arbeidet.

Hanna Hånes 

Ernæringsfysiolog og journalist, forfatter av boken "Det farlige oljeventyret".

Det farlige oljeventyret 

Bok skrevet av Hanna Hånes om margarinens historie og helsekonsekvenser.

Napoleon den tredje 

Bestilte oppfinnelse av kunstig smør på grunn av smørmangel

Denofa 

Norsk selskap som produserte herdet fett

Fredrikstad 

Sted hvor Denofa hadde sin herdingsfabrikk.

Aksel Strøm 

Lege som observerte økt forekomst av blodpropp etter operasjoner.

Ansel Keys 

Fysiolog som forsket på sammenhengen mellom fettinntak og hjerteinfarkt.

Unilever 

Stort selskap som produserte margarin.

Katan 

Forsker som gjennomførte studier på margarin og kolesterol.

Walter Willett 

Forsker som ledet Nurses' Health Study.

New England Journal of Medicine 

Et anerkjent medisinsk tidsskrift.

Lancet 

Et anerkjent medisinsk tidsskrift.

Jan Ivar Pedersen 

Forsker som studerte sammenhengen mellom fett og hjerteinfarkt i Norge.

Marit Kolby 

Person som stilte et spørsmål til Hanna Hånes.

LDL-kolesterol 

En type kolesterol som er forbundet med økt risiko for hjerte-karsykdommer.

HDL-kolesterol 

En type kolesterol som er forbundet med redusert risiko for hjerte-karsykdommer.

Lp(a) 

En type lipoprotein som er forbundet med økt risiko for hjerte-karsykdommer.

Deltagare

Host

Anette Dragland

Guest

Hanna Hånes

Poäng

Infarktdødeligheten nådde toppen på begynnelsen av 1970-tallet. På det meste var det nærmere 7000 menn, over 4000 kvinner som døde hvert år, alle aldersgrupper sammenlagt.

Illustrerer omfanget av infarktepidemien i Norge.

Norge var en stor produsent av herdet val- og fiskefett, som inneholdt transfett, og eksporterte store mengder til andre land.

Viser Norges rolle i transfett-historien.

Dagens kostråd om mettet fett er basert på forskning fra 60-tallet, hvor transfettinntaket var høyt.

Setter spørsmålstegn ved gyldigheten av dagens kostråd.

Det tok lang tid før transfett ble faset ut av norsk kosthold, til tross for tidlig forskning som pekte på helserisiko.

Illustrerer utfordringer med å endre fastgrodde oppfatninger og matindustriens innflytelse.

Påståenden

Herdet val- og fiskefett var en viktig årsak til infarktepidemien i Norge.

Basert på sammenheng mellom økt margarinforbruk og økt infarktdødelighet, samt senere forskning på transfett.

Dagens kostråd om mettet fett er basert på mangelfull og utdatert forskning.

Påpeker at dagens råd er basert på studier fra 60-tallet, hvor transfettinntaket var høyt og metodikken diskutabel.

Matindustrien har hatt en betydelig innflytelse på ernæringsforskning og kostråd.

Påpeker interessekonflikter og hvordan industriens interesser kan påvirke forskningen.

Lignende

1/7/2025

Leger om livet

#181. Verdens sunneste kosthold, blodsukker, biologisk alder, fertilitet og epigenetikk. Med lege Fedon Lindberg

Lege Fedon Lindberg utfordret norske matvaner og fikk massiv motstand da han først satte fokus på insulinresistens, fett og livsstilssykdommer. Nå, flere tiår senere, bekrefter forskningen at han var inne på noe viktig og satte lys på temaer som regnes som avgjørende for god helse i dag. I denne episoden snakker vi om hvordan kosthold påvirker alt i fra hormoner til biologisk alder. Vi snakker også om epigenetikk, hvordan maten påvirker oss forskjellig, hvordan vi kan påvirke vår biologiske alder, fertilitet, tarmflora, omega-3/omega-6 balansen og små endringer som kan ha stor betydning for helsen.For mer fra Fedon Lindberg: https://fedon.no/Boken MiddelhavskodenAlt godt,AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

10/17/2023

Leger om livet

#124. Ernæringsbiolog Marit Kolby om kostholdspåstander, fett, råvarer og matglede!

I ukens episode har jeg ernæringsbiolog Marit Kolby som gjest! Vi snakker blant annet om de nye nordiske kostholdsrådene, om fett, om råvarer, ernæring, økologisk mat og matpåstander.For Marit Kolbys nye bok: https://www.friskforlag.no/produkt/kokeboka-hva-skal-vi-spise/?gad=1&gclid=CjwKCAjwvrOpBhBdEiwAR58-3Pzu-PqAWEvABXChWbIUvqH8jl-p8zZ3594OpGBzaq7Vs2SESoBnrxoCmKwQAvD_BwETakk til ukens sponsor som gjør det mulig for meg å drive podcast: https://nextory.no/livetØnsker deg en nydelig uke!AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/legeromlivetDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

5/9/2023

Leger om livet

#108. Fett, kolesterol, mettet fett, kosthold, sykdom og mat som medisin. Med lege Erik Hexeberg.

I dag snakker jeg med lege og spesialist i indremedisin, Erik Hexeberg om kolesterol, metabolsk sykdom, insulin, insulinresistens, triglycerider, HDL, LDL, hjerte- og karsykdom, risiko for sykdom, fettfattig kost, fettrik kost, palmeoljefabrikk, middelhavskosthold, forskning og ulike helsepåstander som vi kanskje må se på på nytt.   Kontak Erik Hexeberg:Hjemmeside: www.drhexeberg.noBoken Nytt blikk på kolesterol: https://www.norli.no/boker/dokumentar-og-fakta/familie-og-helse/kosthold-og-diett/nytt-blikk-pa-kolesterolTusen takk til ukens sponsor:https://www.csoaps.com/AnnetteFølg meg gjerne på:instagram.com/dr.annettedragland facebook.com/legeromlivet. Nyhetsbrev: https://www.annettedragland.no/Få bonusepisoder og støtt podcasten på https://podcasts.apple.com/no/podcast/leger-om-livet/id1539212619 eller https://www.annettedragland.no/offers/wzwt7oTe/checkout.Disclaimer: Innholdet i podcasten og på nettsiden er ikke ment å utgjøre eller erstatte profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

8/20/2024

Leger om livet

#161. Tarmhelse, jordsmonn, usynlige næringsstoffer og jorda som årsak og løsning på sykdom. Med professor Jan Raa.

Jan Raa er tidligere professor i mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, der han i dag er æresdoktor. Han er utnevnt av kongen til kommandør av St. Olavs Orden for hans innsats innen forskning og har alltid vært en mann som har vært forut sin tid. I dag snakker vi om alt i fra jordsmonn og tarmbakterier til dysbiose, næringsstoffer, huminstoffer og jorda som årsak og løsning på sykdomsbyrden vi ser i dagens samfunn. Liten nerdealarm: Vi går ganske i dybden når vi snakker om tarmen et sted i midten der! For mer fra Jan Raa: https://janraa.no/Time stamps:00:00 intro02:20 Mikrobenes rolle i livsstilsykdommer03:45 Allergier og astma05:28 Smørsyre (butyrate), Akkermansia og Faecalibacterium 09:15 Frykten for mikrober11:20 Astma hos barn i skolen15:20 Allergier - hva er det som skjer?16:47 Jordsmonnet vårt og helsen vår23:28 Vestlig kosthold, kostholdsråd og mikrobiota24:57 De usynlige næringsstoffene - «sekundære plante stoffer» (fytokjemikalier)27:34 Det som egentlig er viktig med ultra prosessert mat28:20 Tilsetningsstoffer i UP-mat- karragenan, dekstransulfat37:20 Jorda som årsak og løsning på sykdomsbyrden vi ser i dagens samfunn39:40 De magiske huminstoffene57:56 Legemidler v. kosttilskudd - Vitamin D og virus infeksjoner59:56 Legemiddelindustrien01:01:52 Hva er et godt kosthold?01:02:59 Oppdrettsfisk, omega-6 og planteoljer01:05:33 Problemene med dagens forskning01:10:35 Råvarer, kolesterol og gammeldags kost01:13:29 Kosthold og levealder - «levealderen på den tiden var 39 år så det går ikke an å sammenligne…»01:18:08 Fremskritt i livreddende medisin - «kanskje rørleggeren har større betydning enn farma-industrien..»01:20:40 Intuisjon + vitenskap01:22:32 Tarmflora, tilsetningsstoffer, antibiotika og dysbiose01:25:39 Probiotika - Gjøkunger i tarmen01:28:35 Prebiotika 01:29:31 Fekal transplantasjon01:31:57 Post-biotika01:34:25 Nitrat - de negative feltene ved kunstgjødsel og fór-tilskudd for metan reduksjon01:40:11 Hvis du kunne fortalt alle mennesker på jorda 3 ting, hva ville det vært?01:41:39 Hvor du kan nå Jan RaaAlt godt,AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

3/15/2021

Wolfgang Wee Uncut

Birger Svihus | Hva Er Fett? | Er Mettet Fett Farlig? | Kosthold, Helsedirektoratet, UiO, Omega 3.

#kosthold #fett #helse #lavkarbo #fisk #kjøtt #rødtkjøtt #wolfgangweeuncut Wolfgang Wee Uncut #110: Birger Svihus er professor ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges...

Se mer

1/31/2022

Wolfgang Wee Uncut

Marit Kolby | Ernæring, Kosthold, Norsk Matkultur, Industrikylling, Kakefeiring, Rødt Kjøtt, Fett

Wolfgang Wee Uncut #223: Marit Kolby er matviter og ernæringsbiolog, og høyskolelektor ved Oslo Nye Høyskole. ⭐️ Støtt WWU! Om du er fan av Wolfgang Wee Uncut og har lyst å støtte...

Se mer

4/23/2022

Wolfgang Wee Uncut

Pimp-Lotion Om De "Sunne" Planteoljene, Flerumettet Fett, og Fôringen av Gris, Kylling og Laks

XL-klipp fra Wolfgang Wee Uncut #254: Mr. Pimp-Lotion er artist, produsent og podcaster. Se hele episoden her: https://youtu.be/8b0Pp188M7A Studier om fett: https://www.jacc.org/doi/abs/10.1016...

Se mer

6/27/2022

Biohacking Girls

71. KOLESTEROL: ny forskning med Erik Hexeberg

Igjen har vi dr Erik Hexeberg som gjest på podden. Denne gangen er han her for å snakke om den nye boken han har skrevet sammen med sin kone, Sofie. Den heter «nytt blikk på Kolesterol - er vi blitt lurt?» Dr Erik Hexeberg er her for å utfordre helsepersonells anbefalinger og råd, er det så ille at vi ikke kan stole på disse? Ja sier Dr Erik med en gang! Vi får en fint historisk tilbakeblikk på hvordan høyt kolesterol fikk skylden for hjerte og karsykdommer. Hva skjedde egentlig rundt forskningen til Ancel Keys. Hvordan kunne det gå så galt? Kostholds anbefalingene vi har idag, hvor kommer de fra? Vil mettet fett, enumettet fett eller flerumettet fett tette igjen blodårene våre? Dr Erik forklarer transfett. At dette var mye av problemet, og hvordan det stille og rolig ble faset ut av matvarene våre. Hva er egentlig hjerte og karsykdommer, og hva tar livet av folk? Hva slags behandling har vi i dag for hjerte og karsykdom. Det er nå flere og flere som lever med disse lidelsene. Vi snakker om de essensielle fettsyrene og hvorfor disse er så viktige. Det er ikke fettet som er problemet men sukker og karbohydrater. 600 000 mennesker går på kolesterolsenkende medisiner i Norge. Dr E H forklarer hva kolesterol er. Vi snakker om LDL - det "såkalt «farlige kolesterolet. Hva skal vi egentlig se etter. Hva er triglyserider? Når bør man ta medisiner for å senke kolesterol? Hva er bivirkninger ved kolesterolsenkende medisiner? Vi spør ham også om hyperkolesterolemi, dette arvelige genet for høyt kolesterol. LPa, tar fastlegen disse prøvene? Eller må vi spørre om disse selv Til slutt kommer dr E H med råd om hva vi kan gjøre med kosthold og livsstil for et optimalt kolesterol. Hjemmesiden til Dr Hexebergs klinikk: https://drhexeberg.no Boken: Nytt blikk på kolesterol, er vi blitt lurt? Erik og Sofie Hexeberg Forlag: Cappelen Damm

Se mer