2/11/2025

#187. Transfett, mettet fett, margarin og hjerteinfarkt – hva gikk galt? Med ernæringsfysiolog Hanna Hånes.

Podkasten "Leger om livet" diskuterer margarinens historie og dens sammenheng med hjerteinfarkt. Ernæringsfysiolog Hanna Hånes forklarer hvordan herdet fett, spesielt transfett, ble en del av kostholdet vårt og de alvorlige helsekonsekvensene. Hun fremhever viktigheten av å forstå sammenhengen mellom transfett og hjerte-karsykdommer.

03:26

Professor Ragnar Nikolaisen belyser i London en økende dødelighet blant menn i Oslo relatert til usunt kosthold og margarin i 1962.

25:13

Nye transfett ble godkjent i 1933, noe som førte til økt helseproblemer etter krigen, ifølge forskning.

30:49

Podcasten diskuterer hvordan transfett fra bearbeidede matvarer har bidratt til økningen av hjerteinfarkt fra 1950- til 1980-tallet.

39:19

En nederlandsk forsker avdekket at margarin kan øke dårlig kolesterol og senke godt kolesterol, noe som skapte stor uro.

43:07

Studien ledet av Walter Willett viste at transfett økte risikoen for hjerteinfarkt, noe som førte til endringer i matproduksjon.

Transkript

Nämnd i episoden

Transfett 

En type usunt fett som ble funnet i herdet margarin og andre matvarer, forårsaket en økning i hjerteinfarkt.

Mettet fett 

En type fett som i store mengder kan være skadelig for helsen, finnes i herdet fett.

Olivenolje 

En sunn kilde til fett, inneholder mindre transfett og mettet fett

Margarin 

En matvare som inneholdt store mengder transfett og mettet fett, forårsaket en økning i hjerteinfarkt.

Hjerteinfarkt 

En alvorlig sykdom som økte i forekomst på grunn av forbruket av transfett.

Ragnar Nikolaisen 

Professor ved Universitetet i Oslo, påpekte sammenhengen mellom margarin og hjerteinfarkt i 1962.

The Royal Society 

Et britisk vitenskapelig selskap hvor Nikolaisen holdt foredrag.

Universitetet i Oslo 

Universitetet hvor Nikolaisen var professor, og hvor forskning på fett ble utført.

London 

Sted hvor Nikolaisen holdt foredrag om margarin og hjerteinfarkt.

Folkehelseinstituttet 

Institusjon hvor Hanna Hånes har arbeidet.

Hanna Hånes 

Ernæringsfysiolog og journalist, forfatter av boken "Det farlige oljeventyret".

Det farlige oljeventyret 

Bok skrevet av Hanna Hånes om margarinens historie og helsekonsekvenser.

Napoleon den tredje 

Bestilte oppfinnelse av kunstig smør på grunn av smørmangel

Denofa 

Norsk selskap som produserte herdet fett

Fredrikstad 

Sted hvor Denofa hadde sin herdingsfabrikk.

Aksel Strøm 

Lege som observerte økt forekomst av blodpropp etter operasjoner.

Ansel Keys 

Fysiolog som forsket på sammenhengen mellom fettinntak og hjerteinfarkt.

Unilever 

Stort selskap som produserte margarin.

Katan 

Forsker som gjennomførte studier på margarin og kolesterol.

Walter Willett 

Forsker som ledet Nurses' Health Study.

New England Journal of Medicine 

Et anerkjent medisinsk tidsskrift.

Lancet 

Et anerkjent medisinsk tidsskrift.

Jan Ivar Pedersen 

Forsker som studerte sammenhengen mellom fett og hjerteinfarkt i Norge.

Marit Kolby 

Person som stilte et spørsmål til Hanna Hånes.

LDL-kolesterol 

En type kolesterol som er forbundet med økt risiko for hjerte-karsykdommer.

HDL-kolesterol 

En type kolesterol som er forbundet med redusert risiko for hjerte-karsykdommer.

Lp(a) 

En type lipoprotein som er forbundet med økt risiko for hjerte-karsykdommer.

Deltagare

Host

Anette Dragland

Guest

Hanna Hånes

Poäng

Infarktdødeligheten nådde toppen på begynnelsen av 1970-tallet. På det meste var det nærmere 7000 menn, over 4000 kvinner som døde hvert år, alle aldersgrupper sammenlagt.

Illustrerer omfanget av infarktepidemien i Norge.

Norge var en stor produsent av herdet val- og fiskefett, som inneholdt transfett, og eksporterte store mengder til andre land.

Viser Norges rolle i transfett-historien.

Dagens kostråd om mettet fett er basert på forskning fra 60-tallet, hvor transfettinntaket var høyt.

Setter spørsmålstegn ved gyldigheten av dagens kostråd.

Det tok lang tid før transfett ble faset ut av norsk kosthold, til tross for tidlig forskning som pekte på helserisiko.

Illustrerer utfordringer med å endre fastgrodde oppfatninger og matindustriens innflytelse.

Påståenden

Herdet val- og fiskefett var en viktig årsak til infarktepidemien i Norge.

Basert på sammenheng mellom økt margarinforbruk og økt infarktdødelighet, samt senere forskning på transfett.

Dagens kostråd om mettet fett er basert på mangelfull og utdatert forskning.

Påpeker at dagens råd er basert på studier fra 60-tallet, hvor transfettinntaket var høyt og metodikken diskutabel.

Matindustrien har hatt en betydelig innflytelse på ernæringsforskning og kostråd.

Påpeker interessekonflikter og hvordan industriens interesser kan påvirke forskningen.

Lignende

Laddar