2/11/2025
#187. Transfett, mettet fett, margarin og hjerteinfarkt – hva gikk galt? Med ernæringsfysiolog Hanna Hånes.
Podkasten "Leger om livet" diskuterer margarinens historie og dens sammenheng med hjerteinfarkt. Ernæringsfysiolog Hanna Hånes forklarer hvordan herdet fett, spesielt transfett, ble en del av kostholdet vårt og de alvorlige helsekonsekvensene. Hun fremhever viktigheten av å forstå sammenhengen mellom transfett og hjerte-karsykdommer.
Transkript
Nämnd i episoden
Transfett
En type usunt fett som ble funnet i herdet margarin og andre matvarer, forårsaket en økning i hjerteinfarkt.
Mettet fett
En type fett som i store mengder kan være skadelig for helsen, finnes i herdet fett.
Olivenolje
En sunn kilde til fett, inneholder mindre transfett og mettet fett
Margarin
En matvare som inneholdt store mengder transfett og mettet fett, forårsaket en økning i hjerteinfarkt.
Hjerteinfarkt
En alvorlig sykdom som økte i forekomst på grunn av forbruket av transfett.
Ragnar Nikolaisen
Professor ved Universitetet i Oslo, påpekte sammenhengen mellom margarin og hjerteinfarkt i 1962.
The Royal Society
Et britisk vitenskapelig selskap hvor Nikolaisen holdt foredrag.
Universitetet i Oslo
Universitetet hvor Nikolaisen var professor, og hvor forskning på fett ble utført.
London
Sted hvor Nikolaisen holdt foredrag om margarin og hjerteinfarkt.
Folkehelseinstituttet
Institusjon hvor Hanna Hånes har arbeidet.
Hanna Hånes
Ernæringsfysiolog og journalist, forfatter av boken "Det farlige oljeventyret".
Det farlige oljeventyret
Bok skrevet av Hanna Hånes om margarinens historie og helsekonsekvenser.
Napoleon den tredje
Bestilte oppfinnelse av kunstig smør på grunn av smørmangel
Denofa
Norsk selskap som produserte herdet fett
Fredrikstad
Sted hvor Denofa hadde sin herdingsfabrikk.
Aksel Strøm
Lege som observerte økt forekomst av blodpropp etter operasjoner.
Ansel Keys
Fysiolog som forsket på sammenhengen mellom fettinntak og hjerteinfarkt.
Unilever
Stort selskap som produserte margarin.
Katan
Forsker som gjennomførte studier på margarin og kolesterol.
Walter Willett
Forsker som ledet Nurses' Health Study.
New England Journal of Medicine
Et anerkjent medisinsk tidsskrift.
Lancet
Et anerkjent medisinsk tidsskrift.
Jan Ivar Pedersen
Forsker som studerte sammenhengen mellom fett og hjerteinfarkt i Norge.
Marit Kolby
Person som stilte et spørsmål til Hanna Hånes.
LDL-kolesterol
En type kolesterol som er forbundet med økt risiko for hjerte-karsykdommer.
HDL-kolesterol
En type kolesterol som er forbundet med redusert risiko for hjerte-karsykdommer.
Lp(a)
En type lipoprotein som er forbundet med økt risiko for hjerte-karsykdommer.
Deltagare
Host
Anette Dragland
Guest
Hanna Hånes
Poäng
Infarktdødeligheten nådde toppen på begynnelsen av 1970-tallet. På det meste var det nærmere 7000 menn, over 4000 kvinner som døde hvert år, alle aldersgrupper sammenlagt.
Illustrerer omfanget av infarktepidemien i Norge.
Norge var en stor produsent av herdet val- og fiskefett, som inneholdt transfett, og eksporterte store mengder til andre land.
Viser Norges rolle i transfett-historien.
Dagens kostråd om mettet fett er basert på forskning fra 60-tallet, hvor transfettinntaket var høyt.
Setter spørsmålstegn ved gyldigheten av dagens kostråd.
Det tok lang tid før transfett ble faset ut av norsk kosthold, til tross for tidlig forskning som pekte på helserisiko.
Illustrerer utfordringer med å endre fastgrodde oppfatninger og matindustriens innflytelse.
Påståenden
Herdet val- og fiskefett var en viktig årsak til infarktepidemien i Norge.
Basert på sammenheng mellom økt margarinforbruk og økt infarktdødelighet, samt senere forskning på transfett.
Dagens kostråd om mettet fett er basert på mangelfull og utdatert forskning.
Påpeker at dagens råd er basert på studier fra 60-tallet, hvor transfettinntaket var høyt og metodikken diskutabel.
Matindustrien har hatt en betydelig innflytelse på ernæringsforskning og kostråd.
Påpeker interessekonflikter og hvordan industriens interesser kan påvirke forskningen.
Lignende
1/7/2025
Leger om livet
#181. Verdens sunneste kosthold, blodsukker, biologisk alder, fertilitet og epigenetikk. Med lege Fedon Lindberg
Lege Fedon Lindberg utfordret norske matvaner og fikk massiv motstand da han først satte fokus på insulinresistens, fett og livsstilssykdommer. Nå, flere tiår senere, bekrefter forskningen at han var inne på noe viktig og satte lys på temaer som regnes som avgjørende for god helse i dag. I denne episoden snakker vi om hvordan kosthold påvirker alt i fra hormoner til biologisk alder. Vi snakker også om epigenetikk, hvordan maten påvirker oss forskjellig, hvordan vi kan påvirke vår biologiske alder, fertilitet, tarmflora, omega-3/omega-6 balansen og små endringer som kan ha stor betydning for helsen.For mer fra Fedon Lindberg: https://fedon.no/Boken MiddelhavskodenAlt godt,AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
10/17/2023
Leger om livet
#124. Ernæringsbiolog Marit Kolby om kostholdspåstander, fett, råvarer og matglede!
I ukens episode har jeg ernæringsbiolog Marit Kolby som gjest! Vi snakker blant annet om de nye nordiske kostholdsrådene, om fett, om råvarer, ernæring, økologisk mat og matpåstander.For Marit Kolbys nye bok: https://www.friskforlag.no/produkt/kokeboka-hva-skal-vi-spise/?gad=1&gclid=CjwKCAjwvrOpBhBdEiwAR58-3Pzu-PqAWEvABXChWbIUvqH8jl-p8zZ3594OpGBzaq7Vs2SESoBnrxoCmKwQAvD_BwETakk til ukens sponsor som gjør det mulig for meg å drive podcast: https://nextory.no/livetØnsker deg en nydelig uke!AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/legeromlivetDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
5/9/2023
Leger om livet
#108. Fett, kolesterol, mettet fett, kosthold, sykdom og mat som medisin. Med lege Erik Hexeberg.
I dag snakker jeg med lege og spesialist i indremedisin, Erik Hexeberg om kolesterol, metabolsk sykdom, insulin, insulinresistens, triglycerider, HDL, LDL, hjerte- og karsykdom, risiko for sykdom, fettfattig kost, fettrik kost, palmeoljefabrikk, middelhavskosthold, forskning og ulike helsepåstander som vi kanskje må se på på nytt. Kontak Erik Hexeberg:Hjemmeside: www.drhexeberg.noBoken Nytt blikk på kolesterol: https://www.norli.no/boker/dokumentar-og-fakta/familie-og-helse/kosthold-og-diett/nytt-blikk-pa-kolesterolTusen takk til ukens sponsor:https://www.csoaps.com/AnnetteFølg meg gjerne på:instagram.com/dr.annettedragland facebook.com/legeromlivet. Nyhetsbrev: https://www.annettedragland.no/Få bonusepisoder og støtt podcasten på https://podcasts.apple.com/no/podcast/leger-om-livet/id1539212619 eller https://www.annettedragland.no/offers/wzwt7oTe/checkout.Disclaimer: Innholdet i podcasten og på nettsiden er ikke ment å utgjøre eller erstatte profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
8/20/2024
Leger om livet
#161. Tarmhelse, jordsmonn, usynlige næringsstoffer og jorda som årsak og løsning på sykdom. Med professor Jan Raa.
Jan Raa er tidligere professor i mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, der han i dag er æresdoktor. Han er utnevnt av kongen til kommandør av St. Olavs Orden for hans innsats innen forskning og har alltid vært en mann som har vært forut sin tid. I dag snakker vi om alt i fra jordsmonn og tarmbakterier til dysbiose, næringsstoffer, huminstoffer og jorda som årsak og løsning på sykdomsbyrden vi ser i dagens samfunn. Liten nerdealarm: Vi går ganske i dybden når vi snakker om tarmen et sted i midten der! For mer fra Jan Raa: https://janraa.no/Time stamps:00:00 intro02:20 Mikrobenes rolle i livsstilsykdommer03:45 Allergier og astma05:28 Smørsyre (butyrate), Akkermansia og Faecalibacterium 09:15 Frykten for mikrober11:20 Astma hos barn i skolen15:20 Allergier - hva er det som skjer?16:47 Jordsmonnet vårt og helsen vår23:28 Vestlig kosthold, kostholdsråd og mikrobiota24:57 De usynlige næringsstoffene - «sekundære plante stoffer» (fytokjemikalier)27:34 Det som egentlig er viktig med ultra prosessert mat28:20 Tilsetningsstoffer i UP-mat- karragenan, dekstransulfat37:20 Jorda som årsak og løsning på sykdomsbyrden vi ser i dagens samfunn39:40 De magiske huminstoffene57:56 Legemidler v. kosttilskudd - Vitamin D og virus infeksjoner59:56 Legemiddelindustrien01:01:52 Hva er et godt kosthold?01:02:59 Oppdrettsfisk, omega-6 og planteoljer01:05:33 Problemene med dagens forskning01:10:35 Råvarer, kolesterol og gammeldags kost01:13:29 Kosthold og levealder - «levealderen på den tiden var 39 år så det går ikke an å sammenligne…»01:18:08 Fremskritt i livreddende medisin - «kanskje rørleggeren har større betydning enn farma-industrien..»01:20:40 Intuisjon + vitenskap01:22:32 Tarmflora, tilsetningsstoffer, antibiotika og dysbiose01:25:39 Probiotika - Gjøkunger i tarmen01:28:35 Prebiotika 01:29:31 Fekal transplantasjon01:31:57 Post-biotika01:34:25 Nitrat - de negative feltene ved kunstgjødsel og fór-tilskudd for metan reduksjon01:40:11 Hvis du kunne fortalt alle mennesker på jorda 3 ting, hva ville det vært?01:41:39 Hvor du kan nå Jan RaaAlt godt,AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/drannettedraglandhttps://youtube.com/@drannetteDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
3/15/2021
Wolfgang Wee Uncut
Birger Svihus | Hva Er Fett? | Er Mettet Fett Farlig? | Kosthold, Helsedirektoratet, UiO, Omega 3.
#kosthold #fett #helse #lavkarbo #fisk #kjøtt #rødtkjøtt #wolfgangweeuncut Wolfgang Wee Uncut #110: Birger Svihus er professor ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges...
Se mer
1/31/2022
Wolfgang Wee Uncut
Marit Kolby | Ernæring, Kosthold, Norsk Matkultur, Industrikylling, Kakefeiring, Rødt Kjøtt, Fett
Wolfgang Wee Uncut #223: Marit Kolby er matviter og ernæringsbiolog, og høyskolelektor ved Oslo Nye Høyskole. ⭐️ Støtt WWU! Om du er fan av Wolfgang Wee Uncut og har lyst å støtte...
Se mer
4/23/2022
Wolfgang Wee Uncut
Pimp-Lotion Om De "Sunne" Planteoljene, Flerumettet Fett, og Fôringen av Gris, Kylling og Laks
XL-klipp fra Wolfgang Wee Uncut #254: Mr. Pimp-Lotion er artist, produsent og podcaster. Se hele episoden her: https://youtu.be/8b0Pp188M7A Studier om fett: https://www.jacc.org/doi/abs/10.1016...
Se mer
6/27/2022
Biohacking Girls
71. KOLESTEROL: ny forskning med Erik Hexeberg
Igjen har vi dr Erik Hexeberg som gjest på podden. Denne gangen er han her for å snakke om den nye boken han har skrevet sammen med sin kone, Sofie. Den heter «nytt blikk på Kolesterol - er vi blitt lurt?» Dr Erik Hexeberg er her for å utfordre helsepersonells anbefalinger og råd, er det så ille at vi ikke kan stole på disse? Ja sier Dr Erik med en gang! Vi får en fint historisk tilbakeblikk på hvordan høyt kolesterol fikk skylden for hjerte og karsykdommer. Hva skjedde egentlig rundt forskningen til Ancel Keys. Hvordan kunne det gå så galt? Kostholds anbefalingene vi har idag, hvor kommer de fra? Vil mettet fett, enumettet fett eller flerumettet fett tette igjen blodårene våre? Dr Erik forklarer transfett. At dette var mye av problemet, og hvordan det stille og rolig ble faset ut av matvarene våre. Hva er egentlig hjerte og karsykdommer, og hva tar livet av folk? Hva slags behandling har vi i dag for hjerte og karsykdom. Det er nå flere og flere som lever med disse lidelsene. Vi snakker om de essensielle fettsyrene og hvorfor disse er så viktige. Det er ikke fettet som er problemet men sukker og karbohydrater. 600 000 mennesker går på kolesterolsenkende medisiner i Norge. Dr E H forklarer hva kolesterol er. Vi snakker om LDL - det "såkalt «farlige kolesterolet. Hva skal vi egentlig se etter. Hva er triglyserider? Når bør man ta medisiner for å senke kolesterol? Hva er bivirkninger ved kolesterolsenkende medisiner? Vi spør ham også om hyperkolesterolemi, dette arvelige genet for høyt kolesterol. LPa, tar fastlegen disse prøvene? Eller må vi spørre om disse selv Til slutt kommer dr E H med råd om hva vi kan gjøre med kosthold og livsstil for et optimalt kolesterol. Hjemmesiden til Dr Hexebergs klinikk: https://drhexeberg.no Boken: Nytt blikk på kolesterol, er vi blitt lurt? Erik og Sofie Hexeberg Forlag: Cappelen Damm
Se mer