#122. Dr. Christopher Palmer- A Revolutionary Breakthrough in Understanding Mental Health

Dr. Christopher Palmer, en psykiatrist, diskuterer sin revolusjonerende tilnærming til mental helse i denne episoden. Han mener at mange mentale lidelser kan være relatert til metabolske forstyrrelser, spesielt knyttet til mitokondriefunksjon. Palmer fremhever betydningen av kosthold, mosjon, søvn og stresshåndtering for å forbedre mitokondriefunksjonen og dermed mental helse.

Transkript

Mentioned in the episode

McDonalds 

Dr. Palmer nevnte at han en gang så for seg å bli McDonalds-sjef, men endret mening da han gikk på college og fant ut at han likte å lære og hjelpe mennesker.

Harvard Medical School 

Dr. Palmer er assistentprofessor i psykiatri ved Harvard Medical School.

McLean Hospital 

Dr. Palmer er psykiatrist ved McLean Hospital og direktør for Department of Postgraduate and Continuing Education.

Brain Energy 

Dr. Palmers bok, 'Brain Energy,' fremhever hans revolusjonerende tankegang om mental helse og bedre behandling for tilstander som angst, depresjon og OCD.

Nextory 

Nextory er en strømmetjeneste for bøker som sponser podcasten. Den blir beskrevet som en utrolig god tjeneste med et godt formål.

Jon Fosse 

Dr. Palmer nevner at han for øyeblikket lytter til 'Morgon og kveld' av Jon Fosse, en bok han lenge har fått anbefalt.

Alkemisten 

Dr. Palmer anbefaler sterkt 'Alkemisten' av Paulo Coelho, som han mener gir en ny mening hver gang han leser den.

Harry Potter 

Dr. Palmer nevner Harry Potter som et eksempel på barnebøker som er tilgjengelige på Nextory.

Dinosaur-gjengen 

Dr. Palmer nevner 'Dinosaur-gjengen' som en favorittbok for sin yngste sønn, tilgjengelig på Nextory.

Ketogenisk diet 

Dr. Palmer beskriver ketogenisk diett som en behandling for epilepsi som han brukte på en pasient med skizoaffektiv lidelse, og som viste overraskende positive effekter på både epilepsi og mentale lidelser.

mitokondrier 

Dr. Palmer fremhever mitokondrienes betydning som 'cellens kraftverk' og deres viktige rolle i metabolisme og mental helse. Han forklarer at dysfunksjonelle mitokondrier kan være en underliggende faktor i mange mentale lidelser.

serotonin 

Dr. Palmer nevner at mitokondrier er avgjørende for produksjon og frigjøring av nevrotransmittere som serotonin og dopamin.

dopamin 

Dr. Palmer nevner at mitokondrier er avgjørende for produksjon og frigjøring av nevrotransmittere som serotonin og dopamin.

type 2-diabetes 

Dr. Palmer nevner at traume og stress kan føre til økt risiko for type 2-diabetes.

metabolsk syndrom 

Dr. Palmer deler sin egen historie om å bli diagnostisert med metabolsk syndrom i ung alder og hvordan han forbedret sin helse gjennom livsstilsendringer.

glukose 

Dr. Palmer diskuterer hvordan et høyt inntak av glukose og sukker kan påvirke mitokondriefunksjonen negativt og føre til insulinresistens og diabetes.

insulinresistens 

Dr. Palmer forklarer at insulinresistens kan være et forstadium til diabetes og at det indikerer at kroppen har problemer med å bruke energi fra sukker.

kontinuerlig glukosemonitor 

Dr. Palmer foreslår bruk av kontinuerlig glukosemonitor for å bli mer bevisst på hvordan ulike matvarer påvirker blodsukkernivået.

prediabetes 

Dr. Palmer nevner at prediabetes er en tilstand der blodsukkernivået er høyere enn normalt, men ikke høyt nok til å bli diagnostisert med diabetes.

hypomani 

Dr. Palmer advarer om at noen mennesker kan oppleve en tilstand som kalles hypomani i de første ukene med et ketogenisk diett, hvor de føler seg mer energiske og glade enn vanlig.

mania 

Dr. Palmer nevner at hypomani kan bli til mani hos personer med alvorlige mentale lidelser, og dette er en potensiell risiko for å være klar over når man starter et ketogenisk diett.

elektrolytter 

Dr. Palmer understreker viktigheten av å få i seg nok elektrolytter når man følger et ketogenisk diett.

anoreksia nervosa 

Dr. Palmer nevner at det pågår kliniske studier for å undersøke effektiviteten av ketogenisk diett for anoreksia nervosa.

Amazon 

Dr. Palmer nevner at hans bok er tilgjengelig på Amazon.

brainenergy.com 

Dr. Palmer nevner at han har en hjemmeside, brainenergy.com, der folk kan registrere seg for å motta mer informasjon.

Participants

guest

Dr. Christopher Palmer

host

Nicolai Winther

Sponsors

Nextory

Lignende

Loader