Birger Svihus | Alkohol, Kaffe, Te | Mat & Ernæring EP20

Birger Svihus, professor i ernæring, diskuterer alkohol, kaffe og te. Han forklarer at alkohol har en lang historie og er et viktig element i menneskelig kultur. Han diskuterer de helsemessige fordelene og ulempene ved alkohol og understreker at moderate mengder kan være nyttig. Han snakker også om kaffe og te, og hvordan disse drikkene påvirker vår fysiologi. Han argumenterer for at vi skal være bevisste på effektene av disse drikkene og ikke la dem diktere våre rutiner. Til slutt diskuterer han viktigheten av å ta ansvar for eget liv og ikke gi etter for offermentalitet.

00:00

Alkohol har vært en del av menneskers kosthold siden tidligere tider, da alkoholdehydrogenaseenzymet hjelper kroppen med å håndtere og bruke alkohol for energiinntak.

04:43

Podcast-segmentet handler om historien og bruken av alkohol gjennom tidene, fra gamle tider til moderne tilværelse, og dens betydning for sterilisering og konservering.

15:31

Alkoholens effekter og helseaspekter diskuteres, med fokus på vin, øl og brennevin, samt vitenskapelige og personlige perspektiver.

27:50

Kaffe og te påvirker fysiologien vår, men avhengighet bør ha kontroll og ikke diktere hverdagen vår.

Transcript

Mentioned in the episode

Alkohol 

Alkohol er en betydelig bidragsyter til energiinntak, og Birger diskuterer dens historie, effekter og rolle i samfunnet.

Nye nordiske kostholdsråd 

Birger nevner de nye nordiske kostholdsrådene som anbefaler å ikke drikke alkohol i det hele tatt.

George Best 

Birger nevner George Best, en berømt fotballspiller, som et eksempel på en person som overdrev med alkohol.

Gilgamesh-eposet 

Birger nevner Gilgamesh-eposet som et bevis på at alkohol har vært brukt i tusenvis av år.

Ayahuasca 

Birger nevner ayahuasca som et eksempel på et psykoaktivt stoff som krever spesiell tilberedning.

Jærsopp 

Birger forklarer at jærsopp produserer etanol som et avfallsprodukt i fermenteringsprosessen.

Brennevin 

Birger mener at brennevin er det verste alkoholvalget når det gjelder helse.

Sevje 

Birger nevner en restaurant som serverer vin laget av sevje.

Alpaka 

Birger nevner et spesielt tre som brukes til å lage vin.

Vestfold 

Birger nevner Vestfold som en region med vinproduksjon.

Tønsberg 

Birger nevner Tønsberg som en by i Vestfold med vinproduksjon.

Koffein 

Birger diskuterer koffein og dets effekt på vår fysiologi og mentale tilstand.

Teobromin 

Birger diskuterer teobromin, et stoff som finnes i te, og dets likheter med koffein.

Krefestol 

Birger nevner et stoff som kan øke LDL-kolesterol, men dette er ikke bekreftet av forskning.

Filterkaffe 

Birger mener at filterkaffe er bedre enn espresso når det gjelder kolesterolnivå.

Jocko Willink 

Birger nevner Jocko Willink, en ex-Navy-seal, som et eksempel på en mentor som bruker positive bekreftelser.

Mjød 

Birger nevner mjød som et tradisjonelt alkoholholdig drikke.

Rabraene 

Birger nevner Rabraene som oppfinnerne av spriten.

Niseks 

Birger nevner Niseks, en type vodka som han ikke liker.

Farisvodka 

Birger nevner Farisvodka, en type vodka som han mener er bedre enn vanlig vodka.

Elefantøl 

Birger nevner Elefantøl, en sterk øltype fra Danmark.

Håndverkerforeningen 

Birger nevner Håndverkerforeningen, en organisasjon som han holdt et foredrag for.

Amsterdam 

Birger nevner Amsterdam som en by med mange ølbryggerier.

Rune Blomhoff 

Birger nevner Rune Blomhoff som en forsker som mener det ikke finnes noen nedre akseptable grenser for alkoholforbruk.

NNR 

Birger nevner NNR, en organisasjon som Rune Blomhoff er tilknyttet.

Rune Østgaard 

Birger nevner Rune Østgaard, en person som har laget en sterk drink.

Romkola 

Birger nevner romkola, en type alkoholholdig drikke.

Vodka 

Birger nevner vodka som en type brennevin.

Sprite 

Birger nevner Sprite, en type brus.

Cola 

Birger nevner cola, en type brus.

Participants

Host

Wolfgang Wee

Guest

Birger Svihus

Similar

Loading