Da har Birger kommet med et personlig ønske her om å snakke litt generelt om noe han er veldig opptatt av i sitt liv. Alkohol. Vær så god, Birger. Takk skal du ha. Ja, alkoholen er jo en betydelig bidragsyte til energiinntak. Altså betydelig. Den er ikke stor heldigvis, men den er heller ikke...
heller ikke usignifikant, som det heter. Den er et bidrag. Og noe som man, det er mange som har sterke meninger om, ikke sant? Nå har vel faktisk de nye nordiske kostholdsrådene sier at man helst ikke bør drikke alkohol i det hele tatt. Det er som moralisterne slår til der, er
Og mens man før sa at det var greit i moderate mengder, og danskerne har vel et råd om maks 14 enheter i vekker og sånt, så det er veldig store forskjell i holdningen til alkohol. Og det er mange forskjellige typer alkohol i drikket, så det er interessant å snakke om. For det første så må vi understreke at alkohol er
er noe som kroppen vår tilpasser og håndterer. La meg ikke si det på den måten. - Oi, du er en ... - Det er åpenbart at vi har en egen enzym som produsører leveren. Alkohol, det er hydrogenase. - Men mener du at vi epigenetisk har tilpasset oss dette her? At vi har ikke hatt det fra tidens morgen?
Jeg tror man har hatt det fra tidens morgen. Fordi at, nå husker jeg på mennesker som en slags scavenger, altså som en slags spis det man finner, dyr som grisen, ikke sant? Så har man jo da funnet noe eple på bakken, eller andre frukter, kanskje er låget i stolen, og da begynner det å fermentere. Så nedfallsfrukt inneholder jo alkohol.
Og så har man spist det, for det er en fin greie, uten nødvendigvis fordi man har satt pris på den ekstra effekten, men man har spist det. Alkoholdehydrogenase er et enzym som vi har gene som kode for. Og det enzymet trengs for å håndtere etanol, altså den alkoholen som
som vi kaller alkohol, men som egentlig er et kjemisk substans som kalles etanol. Har dyr også dette her? Det vet jeg ikke, men det vil jeg jo absolutt tro. Grisen vil jeg absolutt tro har det. Men det er et godt spørsmål. Det vil faktisk være på en måte bevise for hypotesen er riktig at det ikke er noe man har tilpasset. Men vi må huske på at hvis vi opprinnelig ikke hadde det og skulle fått det, så må det ha vært
De som ikke hadde døden når de spiste fermenterte frukter, og så det andre øver det og sånt. Men det som i alle fall er sikkert er at vi har dette enzymet, så vi har en mekanisme for å håndtere etanol. Og ikke bare håndtere det, men å bruke det. Vi får jo energi ut av det. Altså det blir til energi for kroppen.
Så det er ikke bare å håndtere noe som blir kvit, nei. Vi er nyttige også av alkoholen. Og da snakker vi hele spektret, øl, vin, sprit. Ja, da snakker vi om hele spektret, fordi etanol er
Det er den samme kjemiske forbindelsen som utgjør alkoholet i alle disse drikkene. - Når du drikker alkoholfritt, det er aldri 100% alkohol, det er vel 0,1-0,2 når det er alkoholfritt som regel, men da tar man mye energi ut av produktet, bokstavelig talt? - Ja, det gjør man. Da er det mindre energi i produktet.
Alkohol har ganske høy energiverdi faktisk. Høyere enn sukker. Det er derfor de fotballspillere på 90-tallet drar så mye. George Best. Han sa jo, han hadde en veldig berømt sitat om å bare leve med det. George Best, en veldig berømt fotballspiller, levde et hardt liv. En nøyt suksess for å si det sånn. Og
kastet penger rundt seg og sånt. Så ble han spurt om dette voldsomme pengeforbruket sitt, om det var noe han lurte. Det er et kritisk spørsmål om det. Da svarte han: "I spent most of my money on booze, cars and women, and the rest I just wasted."
Det er jo dødelig gjort. Alkohol gir mye energi, og det produseres av sopp, jærsopp, som rett og slett har etanol som et avfallsprodukt i forsynt metabolisme. Derfor vil alle fermenteringsprosesser bli av etanol.
surmelk inneholder etanol. Så de fleste gjengsprodukter vil inneholde etanol, men så kan man dyrke spesifikke, fremme spesifikke gjersopper som produserer mye alkohol. Og
Alkohol har funnet hos mennesket for mange tusen år, har vi brukt alkohol. Verdens eldste skriftlige epos, som kjennes som Gilgamesh-eposet, som jeg tror ble nedskrevet for 6000 år siden, så refereres det til vin, for eksempel.
Alkohol har vært med oss i iallfall 6000 år. - Tenk deg at vi finner fram til disse tingene. Det synes jeg også med disse psychedelika-tingene, disse prosessene, du har hørt om ayahuasca. - Ja. - Bare prosessen av å treffe et vindu på at du skal forberede deg slik med den temperaturen og den ventetiden, og hvis du gjør det for lenge kan du dø, og hvis du gjør det for kort tid får du ingen effekt. Man har funnet sånne
tilberedelse, disse vinduer at her får vi alkohol som vi da kan konsumere hvis vi blander det riktig og får smakene riktig så har vi nytelsesrus ut av det at vi er, siden tidsmål har vært så nysgjerrige på å eksperimentere og tenke på mange som har bare strøket med i eksperimenteringen av å finne til alt det vi nyter nå det er jo sprøtt å tenke på den her menneskelige nysgjerrigheten det er jo sprøtt å tenke på og tangen
Det å søke sånne stoffer. Men det som er spesielt for alkohol, i motsetning til andre psykoaktive stoffer, det er jo at alkoholen har også en næringsverdi. Det er ikke bare et nytelsesmiddel. Den har en næringsverdi, som jeg har sagt. Det gir energi. Og i tillegg så er det en måte å konservere mat på.
som ikke bare konserverer maten, men som også steriliserer maten. Det er veldig viktig. Så om menneskene begynte å bruke disse prosessene, for eksempel å lage vin, fordi de syntes det var gøy å bli fulle, eller om de egentlig begynte bare fordi de hadde druer mest, hva skal vi gjøre med disse druene? Vi kan ikke legge det i råttene,
Vi vil gjerne ha druer for vinteren også, iallfall i Europa, i det kalde vinteren. Hvordan skal vi ta vare på disse druene? Vi må ikke spise alt om høsten, vi må konservere dem. Og så er det naturlig at man kommer på denne prosessen med å presse ut saftet,
Og saftet er heller ikke holdbar i seg selv, men når du fermenterer den, kommer det opp til 13% etanol eller alkohol, så dør alt oppi det. Det blir et sterilt og lagenstabilt væske. Med energi og sukker og næringsstoffer, noen andre næringsstoffer også. Tror du at når vi var sjøfariene, mange, mange...
100 år før, kanskje også vikingtiden, i vår tidligste fase å være sjøfar på kloden, tror du vi knakk den koden at de hadde med mer alkohol på lange reiser enn oss, fersk vann som kanskje ble dårlig eller råttene? Jeg har lest at spanske sjøfolk hadde bare med seg vin.
- De hadde ikke mye vann, de hadde bare vin. - Tidlig guttatur, det der. - Ja, ikke sant? Og det som man også gjorde, som var veldig vanlig faktisk opp til nyere tid,
Jeg traff faktisk på en, jeg har en god venn som er kommet fra Serbia, han har fortalt om en kar han kjente der, som hadde fortalt han at når han var barn, han hadde påstått at han hadde aldri drukket vann i sitt liv, han bodde i et område der man mente ikke var trygt å drikke vann, så i det han ble avvendt fra morsmelk, så drakk han vin, så tok de vin og blandet med vannet. Fordi du tenkte at det da ville liksom...
hvor vannet blir sterilisert. Det gjorde man i Portugal. Barn drakk vann blandet med vin. Hvordan blir barn sånn fulle?
Det kan du ikke gjøre det for. Men de gjorde det fordi de mente det var den beste måten. For de var redde for at... De mente at vinen steriliserte vannet. Og det var jo et enormt problem i middelalderen. Det var veldig dårlig hygiene og sånt. Folk drakk øl. For ølet...
ble vi ikke syke av. Men vannet kunne man bli syk av. Så det har vært en viktig rolle som alkoholholdige drikkere har hatt, i alle fall i Europa. Og det er nemlig en måte å sterilisere vann på, som var skittent. Og folk var jo redde for pest og kolera og så videre. Ja.
Så det er viktig. Det er interessant, for det er ikke bare en kulturell hyggekomponent som jeg snakker om hele tiden. Det har vært på mange måter en sivilisasjonsutvikler og et helse...
en helseteknologi på en måte. I alle fall så har det vært et element. Her er det selvsagt vanskelig å skille de ulike tingene fra hverandre, for man vil jo tro at også i middelalderen så var det så kunne man nyte den effekten alkohol har som en psykologisk stoff, ikke slappe av og
ser litt lysere på verden for eksempel. Så her er det jo to faktorer. Men i alle fall så var dette med sterilisering og konserveringseffekten var veldig viktig. Og så kan du tenke på bygg for eksempel, som jo ikke er spesielt spennende å spise. Det er jo en alternativ anvendelse av bygg, som er et harført kornslag som vekser selv i kalde strøg.
på en måte å spise byggen på for å si det sånn. Det har jo blitt mye tenker og filosofer og flotte bygninger og mye visdom som har kommet til i disse vinhare årene da, for å si det sånn, rundt Middelhavet. Det kan man jo spekulere på om... Jeg får lite drikking blant arkitekter nå, det er derfor bygningen ser så jævla kjedelig ut. Det er jo bare sånn streiting. Det er avholdsfolk som jobber som arkitekter og
Alkoholen har vært med oss veldig, veldig lenge, og kanskje til og med siden Ape-stadiet. Ikke nødvendigvis i bearbeidet produkter, men fordi det finnes alkohol i naturen. Disse bakteriene produserer alkohol.
Men brennevinet, alt øl, vin, det er fermenterte produkter, der man lar disse mikroorganismene, gjersopperne, herje fritt til de dør av alkoholforgiftning. Og så drikker man produkter. Men brennevin, da må man litt mer teknologi til. Da varmer man opp disse fermenterte produktene, og så
og så varmer det opp til 78,5 grader, så ligger det alkohol for dampet, men vannet blir igjen, og så kondenserer alkoholen, og så samler man alkoholen til destillasjonsapparat,
Og da får man oppkonsentrert alkohol til opp til 96% regnsprit. Det står her borte. Det er ikke regn, det har ikke noe heimer på enda. Jo, det er en fantafask. Ja, det er bra. Fatt av en trønder, Rune Østgaard. Er det 96 eller? Det er 96. Ja, det er 96. Det er jævlig hisse greier. Vi tok litt i kaffekoppen her. Det var...
- Det smakte. - Det smakte det. Det er fysisk smaken da. Jeg kommer fra Bøgde, så jeg er jo vant med å drikke sånne ting. Det er stor forskjell på kvaliteten. - Jeg er sånn romkola... Nei, hva heter det? Romkola, vodka, kola-generasjon, ja. Jeg vokste opp med den dritten der. Her i Bøgde. Så Niseks var ikke våre...
Vodka-apelsinsaft, jeg kan ikke drikke apelsinsaft lenger, for jeg har hatt så dårlige erfaringer med denne blandingen. Jeg synes det er puss i at vi ikke oppdager fargeskjøkken,
et saltboblende vann har en effekt på spesiell vodka, som neutraliserer smaken og den kvalmende sensasjonen som du kjenner da du er litt ung. Så det var min sånn bare, hvorfor har ikke jeg drukket farisvodka i min yngre år, og så blander jeg det med sprite og cola, som er kvalmende, så jævlig opplevelse. Så det var litt underlig hvordan faris...
Jeg vet ikke om det er saltet eller om det er kullsyret som gjør at man håndterer sprit på en annen eller smaker på en annen måte. Jeg vet ikke. Det kan jo være både positivt og negativt at du kan få flere alkoholsmager. Nettopp. Når spriten kom, den kom for rundt, faktisk er Rabraene som oppfant spriten. Det er jo morsomt muslimske land, men
Og det var ikke at Islam hadde funnet sitt dages lys,
Men det er jo fra teknologien, og fra den sprette seg til Europa for tusen år siden. Jeg tror ikke vikingene hadde antakelig ikke så mye brennvin. Er det ikke mjød da? Det var liksom mjød, fermentert honning og øl. Så kom du hjem fra Middelhavet med vinklass. Med heimeprent, ja. Ja, hjemeprent, ja.
- Det var ikke bare akkurat det skibet som reiste til Trøndelag som hadde med seg heimvann, det er ikke for det som blir så sterk tradisjon. Da ble det plutselig noe annet, da ble det mulig å få i seg mye alkohol fort når det ble destillert. Det er litt mer krevende, men det er fullt mulig å kjøpe seg med vin og øl.
Så det er alkohol, og hvis man da skal si noe om, altså alkoholen er jo det sentrale i vin, øl, brennvin. Hvis man spør seg spørsmålet, hva bør jeg drikke hvis jeg har lyst til å drikke alkohol? Er det noe som er sunnere enn noe annet, og så videre? Kjøp på. Det er jo klart, altså,
Åpenbart er det sunnere å drikke øl og vin enn brennevin, vil jeg si. Jeg vil jo tenke at det er mye cleanere å ta et glass vodka med isbiter, at det er reinere og mindre sukker og mindre faenskap enn i vin og øl. Jo, men det er tross alt andre ting enn alkohol og vann i vin og øl. Det er faktisk noen vitaminer. I hvert fall i øl.
for at disse mikroorganismene produserer noen vitaminer. Nå håper jeg ikke å si noe feil, men jeg vil absolutt tro det er det i vin også. At det finnes noen næringsstoffer der. Så finnes det noen antioxidanter og andre stoffer som muligens kan tenkes å være positive.
Er det marginalt, eller? Det er nok marginalt. Jeg vil ikke satse på å få dekket B-vitamin-behovet gjennom øl, for eksempel. Det vil jeg ikke ha. Men det er i hvert fall det. Og så er det jo selvsagt en tørstedrikt. Det er en måte å drikke vann på. Det er veldig, veldig mye mer energi i øl enn vin. Du blir feitere av å drikke øl enn vin.
Det får seg sånn, i alle fall hvis du skal drikke en bestemt mengde alkohol, og det er ofte det man vil, for man vil oppnå et bestemt rusnivå, så må man jo selv drikke med tre ganger så mye av øl som av vin for å oppnå samme rusen. Og da er sukker i ølet, i tillegg til alkoholen, gjør at det
- Det du har rett. - Men nødvendigvis, øl alle andre steder enn i butikken, hvis du går rundt i Amsterdam på disse ølbryggeriene og sånn, så er det ingen øl som ligger nede og jukker på 3,5-4%. Der ligger det fra 6 til 11-12. Det virker som å være det riktige skiktet for ordentlig øl.
Ja, altså 4,7 er som standard i Norge da. Ja, det kan du si. Altså det er sterkøl som du har vært i Norge, og bokøl, og takk faktisk bokøl her. Jeg ble invitert til å holde et foredrag i håndverker
Foreningens lokale. Er det sånn ti prosent? Nei, det er syv, tror jeg. Sju-åtte, ja. Det er fantestærk øl i Norge også. Elefantøl i Danmark, det er jo ni-ti. Ja, det finnes noen sterkere, men vanlig øl nå, så er det jo veldig veldig riktig det du sier. Det er jo noe sukker i både øl og i vin. Men kan vi si at hva er det sunneste å drikke, da?
- Med tanke på energiinntak, kalorier, sukker. Jeg tenker jo med en gang at vitvin er tingen. - Ja, som sagt, hvis du drikker for et bestemt rusnivå, så vil jeg da holde og si vin. Fordi du får mindre sukker i deg sammen med alkoholen.
når du drikker øl. Men igjen, det er jo ikke nok først og fremst viktig, det er nok alkoholeffekten som er viktig.
som er det viktigste. Så det er en enkel ting man kan si at jeg forstår ikke deg som, altså jeg forstår ikke denne anbefalingen om å egentlig ikke drikke alkohol. Det kan være mange gode ting med ikke drikke alkohol, for det fører med seg når man drikker for mye, en rekke uheldige ting som kan skje i samfunnet, ikke sant? Men at det skal...
At vi alle skal slutte å drikke alkohol fordi noen ikke klarer å drikke på en skikkelig måte, det synes jeg er en underlig måte å forholde seg til dette revisemiddelet på. Jeg synes det er så mye vakkert med alkohol. Det er fælt å si det. Det der med at vi vet jo nå at alkohol gjør at du får et setback i sånn
treningsutbyttet ditt blir litt lavere, du sover også dårligere, du kan bli avhengig av det, og du lever kortere. Man vet jo egentlig alle disse kostnadene med å drikke alkohol, så hvorfor gjør vi det? Det er ikke bare for en escape fra virkeligheten, jeg tror det også er
at det skjer morsomme ting med livet. Og ditt eget fantasi, ditt eget sinn, du møter nye mennesker, du tenker nye tanker, du slapper kanskje litt av etter en stressfull uke. Det er veldig mange sånne ting som ikke er forsknings, som ikke er mulig å forske seg frem til, som er alkoholens oppsider. Det er veldig tabu å si det. Nei, men det er helt klart. Det er jo...
Jeg tar en øl, og det kan jeg, en halv liter kan jeg gjerne ta på hverdag også, men ikke med en henn altså. Og den behaget av den ølen, den er jo en positiv verdi. Og når du sier at man lever kortere, så er det absolutt ikke noe som er hogget i steinen. Ja, hvis man drikker veldig mye, åpenbart. Men moderate mengder,
Er det et helt annet spørsmål? Og her vil det være delte meninger. Noen mener det finnes ikke noen nedre akseptable grenser, sånn som Rune Blomhoff og gjengen på NNR har da konkludert med. Så er ikke det heller huktig stein, for det er befolkningsstudier som ikke er spesielt precise.
Det er ikke så mye sånn, ja, sorry. Nei, altså, fordi en ting er den positive effekten av den avslappningen. En annen ting er at alkohol kan tenke seg ha motvirker til karsykdommet, fordi alkoholen interagerer med kolesterolomsetningen.
Det tror jeg er den viktigste hypotesen. Igjen, dette har vært sagt tidligere, og nå har det kommet noen artikler som viser noe annet, så det er ikke sikkert, men det virker veldig logisk at det er en sånn effekt. Det er i hvert fall ikke hogd i stein at man lever kortere, og det kan tenkes man lever lenger. Har du noen gang tenkt over den...
Jeg synes det er en fantastisk kostnad av at vi blir fyllesyke, for det legger inn en slags begrensning på at vi vet den litt ødeleggende helseeffektene av det. At vi tar den straffen, og hvis det ikke hadde vært en kostnad med det, så tror jeg vi hadde drukket fryktelig mye mer, for det hadde påvirket arbeidsdagen vår. Da hadde vi gjort det ekstremt
i større mengder og oftere, men nå gjør vi det til en spesiell anledning å drikke seg litt full, for du vet at det kommer en hard dag etterpå. Og den stressmekanismen, eller den kostnaden der, den liker jeg veldig godt som en naturlig begrensning. Den berører. Og grunnen til at man blir syk er jo at hvis man drikker for mye alkohol, så overstiger...
så overskrider man leverens kapasitet til å fjerne etanol. Så det viser jo at, oi, nå gikk det over, det var ikke meningen at det gikk så mye. Og tenk at, hvis vi tenker evolusjonert på dette, og tenker at alkoholen var noe vi ble eksponert for når man tilfeldigvis kom over noen halv
fermentert frukt, så var det veldig små mengder. Sånn at man nå når det toksiske nivået, da blir man syk. Og det bør man ikke nå. Så en god regel kan være å tenke på at hvis du drikker så mye at du angrer etterpå, så har du drukket for mye. Hvis du drikker så mye at du kjenner det dagen etterpå, så har du drukket for mye. Så drikk lite.
Nå skulle jeg si men ofte, men det skal jeg ikke si. Jeg er veldig på å drikke mye sjelden enn å drikke litt ofte. Jeg vil si at jeg drikker litt ofte. Litt ofte, ja. Det er jo ikke det sagt. Jeg holder med å ordne det danske anbefalingen. Er det det? Det er 14.1. i uka.
For alle som har satt et pentepapir og prøver å skrive noe spennende skjønnlitterært, eller får ut noen fantasi og tanker eller ideer, vet jo også at med bittelitt promille og litt vin i glasset og litt musikk på anlegget, så går det litt lettere at det kommer ting. Ja.
Det er grunn til at forfatteren har tydde flaska inn oppi målet. Men da må professoren komme med en advarsel. Hvis du skal tenke vanskelige, krevende intellektuelle øvelser, så er for meg alkohol drepen. Faglitteratur kan man glemme. Da går det rett inn og ut på andre sider.
Så får du intellektuelle kapasiteten, så er det ikke gunstig. Når du skal løse ekstremt... Det er kunstnøst ganske, kunstvisk. Når du skal løse komplekse psykologiske scenarier, så er det akkurat hvordan virkelig anbefalen. Når du skal skrive faglitteratur, da tror jeg vel også holdt meg unna... Både lese faglitteratur og skrive faglitteratur er jo en hard øvelse. Det krever masse pauser, og det er...
Til tiden er det veldig lite lyst betont. Nei, men det er ikke... Resultatet er veldig...
er veldig berikende, altså det er "bewarding" som det heter, det er tilfredsstillende. Det er fint. Det er hardt arbeid, men trolig tilfredsstillende å ha gjort det. Så jeg vet ikke egentlig om jeg skal si så mye om det vi kunne gått inn på, forskjellige typer av alkohol og drikk og sånt, men ulike typer brennevin og sånt, men ut ifra sånn
premiss eller forutsetninger for denne podcasten, så er det ikke det. Det er mer smak og sånne ting som spiller inn. Det er ikke så mye næringsmessige ting. Vi har snakket litt om forskjellen mellom øl og vin. Brennevin er verst, og kanskje vin på topp, hvis vi skal tvinges til å gjøre en evaluering av den
Den sunneste alkoholvalget drikken, og det forholdet, tenker jeg. Jeg drakk vin på en jævlig fansrestaurant i Oslo som kom fra Sverige, som var laget ut av Sevje.
For et spesielt tre? Nei, det store alpaka. Ja, det var veldig greier. Ellers er det jo vinprodusenter i Vestfold. Jeg har en god familie bekjent av oss som har nå plantet mange mål med vindruer i Vestfold i nærheten av Tønsberg. Spennende. Jeg har satset på hvitvin. Det er det mange som har gjort. Klimaendringene gjør jo at det er
Dere kommer nå godt ut av klimaendringen også. Ok, vi er ikke helt ferdige enda. Skal vi ta og prate litt om kaffe og te? Kaffe og te, det må vi jo snakke om. Kaffe og te er jo de viktigste sykeaktive rusmidlene vi har.
provoserer liksom spisformulerer litt men det er jo egentlig det det er og da er det en alene på grunn av koffein Koffein og teobromin som er de er veldig nært beslektet og jeg tror de
ender opp i å ha helt lik effekt. Det er en veldig nærbeslektet kjemisk forbindelse. Hva kalte du det siste? Teobromin. Det har jeg aldri hørt om. Nei, det er det som er i te. Åja, ok. Så det er teobromin i te og koffein i kaffe. Ja, men det er jo koffein i te også. Jeg tror det er litt... Nå ble jeg alltid usikker, men...
Jeg har lest meg godt på dette, men de er veldig nær beslektet forbindelse, som sagt. Men jeg tror at det er noen små forskjell i kjemien der, for å kalle det teopromien i te. Men i alle fall, det som er helt sikkert, er at disse to har samme effekt. De på en måte, de gjør det samme. De...
omdannes det i de samme forbindelsene som har en rekke effekter på nervesystemet og signalet, molekylet og så videre. Som fører til en veldig betydelig endring i vår fysiologi og vår mentale tilstand.
Vi blir våkne, vi blir raskere, vi tenker raskere, vi svetter litt mer. Og derfor er dette noe som blir brukt som en viktig grunn til at man drikker kaffe.
Har du prøvd å drikke koffeinfri kaffe? Nei, jeg har ikke det. Jeg er veldig imot koffeinfri kaffe og alkoholfri øl. Jeg har jo vært av koffeine i lange perioder, og det er veldig unnelig å drikke koffeinfri kaffe, at det ikke smaker det samme.
- Det smaker ikke det samme. - Nei, gjør ikke det. - Jeg har faktisk aldri smakt det. - Du merker med en gang at det er noe som mangler, men da begynner jeg å lure, er det tilfredsstillelsen av koffeinene som bare kikker inn umiddelbart? - Den tas veldig raskt opp. - Da blir jeg enda mer i tvil når jeg tenker over disse tingene her, at er det egentlig bare
Er det ikke kaffen som er god, eller er det koffiene som kikker inn og gir meg glede? Ja, ja. Gledesensasjon av kaffen. Det er egentlig kaffen kanskje til med noe svineri, som du egentlig ikke ønsker å drikke, men det er koffiene som gjør det. Det kan man jo spørre seg om. Når man ser på hva forskningen om kaffe mener, er det sunt eller ikke sunt?
så svinger dette etterfra avhengig av hvilken populasjonsstudie som akkurat nå har blitt publisert og så videre. Det som er helt sikkert, det er altså at dette er, koffein er et stoff som
gripe inn i vår grunnleggende fysiologi. Og jeg tenker jo da at det er ikke åpenbart at det er lurt å drikke ting som griper inn i vår grunnleggende fysiologi, som forstyrrer vår fysiologiske balanse. Men akkurat som alkohol gjør det, andre stoffer, så skal man jo, synes jeg, man skal være litt sånn og tenke litt, oi, vent en liten, er dette lurt? Er det ikke sånn at kroppen egentlig...
vet best selv hvordan man skal... Når man er trøtt, så bør man kanskje heller sove enn å drikke en kop kaffe. Men i alle fall ser det ut som at for øyeblikket, så mener man at det ikke er noe... Det kan ikke anbefales om man drikker kaffe. Man mener at det ikke er farlig å drikke kaffe. Selv store mengder, så er jeg usikker på om jeg klarer å
på å vise noen negativ effekt. - Det er ting som er vanskelig å forske på her, for det er jo en ting som er helt åpenbart problematisk med store kaffemengder, er jo dette avhengighetsaspektet og at du blir trøtt. Effekten daler jo kraftig når inntaket blir så stort. Det er vanskelig forsk å konkludere og falsifisere ting innenfor disse domenene her.
Noen har vært bekymret for et stoff som heter krefestol, tror jeg det heter, som man har meint at det øker LDL, altså kolesterol, det farlige kolesterolet i blodet og sånt. Så mener man at filterkaffe er bedre for det å bli et fettstoffe. Fettstoffet som er negativt, det blir igjen i filter og så videre. Espressoen som er det verste.
- Jeg synes det kommer ned på et sånt detaljnivå som for meg blir litt, det virker så marginalt at jeg kan ikke se for meg hvilken rolle dette spiller i forhold til det å være kaffeavhengig for å ta det.
har en mye større innvirkning på dagen din og livet ditt, og dikterer jo mye av humøret ditt, ytelsesevnen din, hvis du er kaffeavhengig, for vi ikke får deg kaffekopp på morgenen, du får hodepine, du blir litt sur og lei, du blir...
du får ikke lyst til å jobbe, du syns litt synd på deg selv, fordi kroppen craver denne her koffeinen. Og det er jo et enormt mye større påkjenning på syken og kroppen enn alle disse små detaljene. Det er den ernæringspirkingen
Vi er tydelig på et sånt detaljnivå også i mat, som er helt absylt. De som er mest opptatt av dette er gjerne folk som har ting på stell fra før. Som har en sunn helse og et klart hodet, og ikke har noe sånn voldsomt forbedringspotensial i forhold til veldig mange som bare er avhengig av lett brus, kaffe, alkohol eller ultraprosessert mat. Det er uforstendig for han. Så det der...
Nei, altså det som jeg for deg sikrer at det er hit at det er lurt. Det er hit at det er skadelig heller. Så egentlig så bør man da drikke kaffe...
Man bør se den effekten det har og gi seg opp sin egen mening på dette. Man drikker det fordi det har en psykoaktiv effekt, først og fremst. Jeg tenker når matvarer og drikke begynner å diktere ens rutiner og oppførsel, har vi snakket om før, så må man ta et steg tilbake igjen, og der mener jeg alt fra sult. Ta kontrollen.
Sult er jo en veldig sånn, du skal ha deg en lunsj etterpå her nå, for vi skal fungere en siste.
- Timen er i dag, og så er det jo kaffe, er det jo også noe mange som må ha for å fungere, og når du kommer på det nivået der, så er det heller bedre å ta et steg tilbake igjen. Ikke la disse tingene diktere dagen din, at du heller snur på det. Ta berikelsen av, det er mitt filosofi nok, koffeinpolisi. - Jeg støtter 100%. - Før podcast med deg nå tok jeg en kopp kaffe. Jeg drikker jo ikke kaffe ellers, men nå fikk jeg en jævlig boost inn i episoden her. Litt klarere, litt tydeligere, litt mer sharp.
Men hvis den kaffen bare var rutinepreget, så hadde jeg jo hatt mindre utbytte av det, og den var bare der som en nødvendig ting. Så man må snu den der avhengighetsbryten. Man må ha kontroll. Ta kontrollen. Ta kontrollen. Ta kontrollen. Ta kontrollen ved livet. Det er faktisk veldig viktig å understreke i dag, for dessverre er jo trendene i samfunnet mot at ...
man ikke skal ta kontroll på alle områder. Nei, jeg bare orker ikke å stå opp om morgenen, og derfor blir jeg ligget. Da er det bare et eksempel, og det er sikkert noen som med god grunn ikke orker å stå opp om morgenen. Men det første man skriver der, er at jeg tenker, klarer jeg å stå opp?
Ikke sant? Kjempe mot er det første man må gjøre. Men samfunnet i dag er veldig i retning av at da er du et offer og noen andre har ansvar for deg. Det er ikke du som har ansvar. Individets ansvar har blitt redusert. Og det er ikke lov å si en gang at det er
Skjerp deg. Hvis noen ikke kommer seg opp på morgenen, så sier jeg, kommer de opp på morgenen? Eller jeg sier til studentene når de ikke tør å presentere i klassen, for det er jo blitt et voldsomt stort problem. Jeg hadde kurs nå i januar med 90 studenter, og alle skulle presentere noe, og det var...
For hvert år er det flere og flere som sender meg e-post, eller tar kontakt med meg og sier at de blir stresset når jeg skal presentere. Bra, skal du si da. Ja, men jeg tør ikke å si det. Jeg tør ikke å si det. Men hva skal du gjøre da? Jeg har bestemt seg fra neste år skal jeg si det, for jeg har tenkt på det. Men Birgit, det kan ikke være så feil, for det første jeg må si det, ja, det er helt normalt. Og da må du bare bite tennene ihop.
å gjøre det. Men, altså det skal jeg si nå, men på en fin måte, prøv, i hvert fall, jeg trenger ikke være, altså noen, altså man kan akseptere at noen rett og slett ikke klarer det, men det første ryggmarsreflekset i en sånn situasjon må være, kjem på. Ja, som mentor er en ganske viktig rolle der da, fordi det er han, han ex-Navy-sealen som er veldig kjent, han Jocko Willink, har jo et
har jo en sånn fast prinsipp, eller fast respons, da blir det viktigere å si. Når folk kommer og sier, jeg er sliten, eller jeg er deprimert, eller jeg fikk ikke den jobben, og jeg er ulykkelig. Eneste responsen han har da er å si bra. Ja. For det betyr at da er du kommet et sted hvor du faktisk må gjøre noe. Og du kommer til å enda på et bedre sted enn du er. Og da er du faktisk igjen. Så hans eneste, det er litt sånn også til...
Elever der ute som alle har vært på et stadium hvor man synes dette her er ubehagelig. Og det er egentlig bare den beste responsen. Det er bare bra. Hva skal vi gjøre med det? Og det er jo, skal man sykemelde seg bort, forklare? Og jeg har vært der selv. Jeg har vært der 100% selv. Jeg orket ikke å stå foran kollegaer, møter, foredrag, den type ting. Bare sånn, å skydde det, og sneite meg unna det på alle mulige måter. For jeg bare sånn, å nei, det er sånn, følte stressfullt og mye deiligere på å sitte...
bakerst i rom og tar seg en kaffekopp og bare lytter og liksom kan sitte og klage litt i kantina etterpå. Det er verdt, og det er den lupen der, er du plutselig så langt nedi at du bare skyr flere og flere ting til slutt, så tør du ikke å stå og snakke foran dine egne venner eller i en
en liten sosial setting og det der er giftig. Ja, det er farlig. Jeg har nok fått banke en som har protestantisk pliktfølelse i oppveksten at jeg selv om jeg har fått veldig den jeg har fått blitt veldig kamplysten da
å gjøre ting som vi ikke egentlig tør. For det er en offermentalitet innen det der at mange tror at de som liker å snakke foran andre mennesker, står på en scenenhold for øde dag, mange tenker automatisk at de menneskene har noe medfødt eller fra tidligere i livet som gjør at det er veldig lettere for dem, som er
Helt fullstendig feil. Alle har trent seg opp på dette her. De flinkeste som snakker på scenen og foredrag, som jeg også beundrer, bare sånn, faen, hvordan får de til? Noe av det gøyeste jeg ser, er folk som holder taler i bursdager og bryllup, utenfor bursdager.
uten manus, som har den der evnen og den skillen der. Det digger jeg. Jeg er jo ikke der i det helt tatt. Men det er også sånn, det krever ganske mye crashlandinger og noen vonde opplevelser til du kommer opp på de nivåer hvor du faktisk står der. Og det ser ut som det mest naturlige ting i verden. Og det er ikke sånn
Jeg holder utrolig mange foredrag. Jeg er alltid nervøs. Ja, det gjør du. Hvis ikke jeg hadde vært nervøs, så trenger vi den der. For å komme oss opp i en modus, tenker jeg. Men nå er vi langt vekk fra kaffen og t-en. Ja, var det noe mer...
Når vi går på sånne digresjoner og anekdoter, så er det jo gjerne ofte at vi er ferdig snakket om tematikken. Ja, men jeg er vel egentlig det, for at man dekker, disse nyttelsedrikkene her er jo, det er veldig god betegnelse, de hører ihop, både alkohol og koffein og teoprimin, de har noe i tillegg til å være en kilde til noen næringsstoffer, ikke sant?
For kaffe og t-sendel er det jo bare vann, men for alkohol eller drikkes er det jo noe mer. Men ellers er det jo denne komponenten som påvirker vår mentalitet som er viktig. Da runder vi av denne funnulige alkohol, kaffe og t-episoden.