Velkommen til helsetipspodden. Mitt navn er Nettie Lønno, og denne podkassen skal være for deg som ønsker kunnskap som kan bidra til å leve et friskere liv. Jeg inviterer gjester som kan mye om helse og får de til å dele av sin kunnskap og beste helsetips med deg som lytter. Denne episoden skal handle om syklus. 50% av verdens befolkning må forholde seg til en syklus i store deler av livet. Og ofte må jo den andre halvparten også på et vis forholde seg til en.
På mange måter er det først nå kvinnens syklus gir så mye oppmerksomhet, for det er jammen på høy tid. For dette trenger vi å lære mer om, slik at vi kan leve gode liv med vår syklus, kjenne til, vite hva som skjer gjennom syklusen, og for en del vil det til med være en fordel å kunne tilrettelegge litt for syklusen, for at vi jenter og kvinner skal kunne få leve bedre liv.
Og en som kan mye om dette er Mathilde Okkenhau-Pilskog. Mathilde er kvinnehelsefysioterapeut og medeier i den tverrfaglige kvinneklinikken Asker Kvinnehelse. Hun er meget engasjert i alt som har med kvinnehelse å gjøre, og at kvinner skal ha mer og god kunnskap om egen kropp. Derfor skriver hun syklusboka som handler om menstruasjonssyklusen, som er mer enn bare mensen.
Hun mener det å bli bedre kjent med egen syklus kan være en del av nøkkelen til bedre helse og en bedre hverdag. Til daglig deler hun mye kvinnehelserelatert informasjon på hennes Instagram-konto, og jeg er så glad for at hun vil være gjest i helsetips-folden. Velkommen, Mathilde! Takk for at jeg fikk komme! Jeg har jo hatt deg som ønske som gjest siden jeg startet, så jeg er veldig glad for at vi nå får det til.
Ja, jeg husker du sa det. Så har det bare ikke skjedd, men nå er vi her. Det er veldig bra. Jeg er på høy tid.
Og så er du ikke bare på høytid, men du er også høygravid. Ja, jeg er i tredje trimester nå, og skal snart gå ut i perm. Så vi snakket litt om det før, men hjernen min er kanskje ikke helt 100%, men jeg tror det skal gå bra likevel. Det setter seg på. Og plutselig ble jeg litt skjerget på
Hvorfor har du blitt så enormt opptatt av kvinnehelse? For når det gjelder fysioterapi så er det jo mange temaer, og så har du bare nå fått en veldig skarp retteretning.
Jeg vet ikke helt hvor du startet, men det er vel litt sånn at jeg selv har vært pasient i mange år med veldig kvinnehelserelaterte problematikker. Og opplevd å ikke få hjelp selv, eller ikke bli hørt og ha...
heller blitt fortalt at det er psykisk enn jeg tror veldig mange andre har også. Og så er det det at jeg så det på mange pasienter. Jeg skjønte liksom ikke helt alltid hvorfor jeg ikke fikk folk bra. Og så begynte jeg å stille andre spørsmål som vi ikke hadde lært på studiet eller snakket om.
Og så begynte jeg å se at her var det mye gull. Ikke i form av bra, men dette kan jo være med på å løse problemet. Hvorfor har vi ikke snakket om det før? Så jeg synes det var veldig interessant. Og så er det jo det at jeg har jobbet med kvinner rundt omkring. Jeg har jobbet blant annet på helsestasjon med babyene. Og opplevde at...
mødrene kom med masse spørsmål og jeg fikk jo egentlig ikke helt lov å hjelpe mødrene jeg var jo der for babyene men jeg skjønte liksom hvor mye de hadde så helt sånn
banale spørsmål egentlig som burde vært veldig enkelt å svare på. Det var ikke noen kompliserte greier. Så hvorfor får de ikke den lille hjelpen? Så det var litt sånn sammensurium av ting som egentlig gjorde at jeg endte opp der jeg gjorde. Og så ble jeg jo gravid etter hvert og
Fikk kjenne det på kroppen også, og fødte i starten av korona, hvor det var jo veldig spesielt, så jeg fikk jo kanskje kjenne det litt ekstra på kroppen, hvor mye det å ikke bli fulgt opp har å si for en kvinne.
Så det gjorde meg bare ekstremt engasjert. Jeg var engasjert fra før, men da ble jeg politisk engasjert. Og tenkte at nå må jeg begynne å formidle all den informasjonen. Å, så bra! Og jeg har jo også født under korona, men har også født et barn før korona, så jeg er veldig glad for at du nå...
Få et svingerskap under normale tilstander, for det er forskjell. Ja, det er det. Bare det å kunne gå til vanlige kontroller og kunne ha med seg noen hvis man vil det. Ha den valgmuligheten. Og det fellesskapet i en baselgruppe etterpå. Så mange ting som jeg er glad på dine vegne at du skal nå få lov å være med på, som er så viktig.
Jeg har aldri fått lov å gå på det, og det er veldig rart, for jeg har jo barselyoga selv, men jeg har jo ikke fått liksom... Altså jeg var inne om noen dager hvor det åpnet, så viste jeg at det var en liten luke, og så ble den luka lukka igjen. Så jeg har liksom ikke fått hatt den permisjonen, så det gleder jeg meg veldig til. Ja, det forstår jeg godt, så jeg er glad på dine vegne.
Nå nevner du jo at du også har varselyoga. Hva er det du holder på med? Kan du fortelle litt om hvordan jobben din er? Jeg gjør jo veldig mye rart, egentlig. Så denne introduksjonen kunne vært på en måte ganske lang. Men til vanlig har jeg gravidyoga og varselyoga på klinikken.
Og så har jeg pasienter til daglig. Normalt sett er kvinnehelse relatert til problematikk. Veldig mye er bekkenbundsrelatert. Jeg gjør jo vaginale og anale undersøkelser, så det jobber jeg kanskje mest med. Men jeg følger også opp veldig mange kvinner etter fødsel.
Har jobbet mye med keisersnitt, for det har jeg prøvd å få mye mer fokus på. Så der har jeg ganske mange keiserinner. Men jeg jobber også med kvinner med ME, eller utmattelse, eller kroniske bekkensmerter for eksempel. Og så har jeg jo tilgang på...
Folk har tilgang på meg fra hele landet. Jeg har jo hatt disse timene mine, men så har jeg fått så mange som har spurt, kan vi som sitter i nord være med på treningstimer med deg også? Så nå har vi laget en ny online plattform som heter Harmony, hvor vi har begynt å laste opp masse videoer for kvinner.
med kvinnehelsetreningsvideoer sånn at alle kan få hjelp i hele landet så det er jo høyt harmoni, jeg elsker navnet harmoni, ja harmoni, helt fantastisk det går i det også ja, så er jeg jo forfatter og foredragsholder litt sånn forskjellig har hatt en podcast som jeg har lyst til å ta opp igjen men den er på vent
Så jeg gjør mye rart. Mye viktig. Ja, det er kjempeviktig. Ja, men jeg kjenner ikke at jeg får den til.
Nei, det er det. Men jeg hører jo ut fra det vi har snakket om, at du er nysgjerrig, kunnskapssøkende, og du er handlingskraftig, for du setter i gang mange gode tiltak for å få ut kunnskap på mange måter. Og det er så viktig. For det er litt som du sier, alle bor i kjæresteområdet, så hvordan skal vi få lære mer? Og når du nå har tatt denne her,
litt sånn ansvaret for at dette skal jeg formidle så er det veldig fint at vi andre rundt omkring i landet får mulighet til å delta og det elsker jo med teknologien at man har mulighet til det
Det er jo helt fantastisk. Det var jo bare noe som åpnet seg under korona, at vi kunne få tilgang på kunnskap fra hele verden. Jeg satt under koronatiden og tok masse kurs fra USA. Plutselig ble alle Psyo-kursene online. Jeg kan bare tilegne meg så mye mer kunnskap.
uten å måtte betale i hauevis for å dra til den andre siden jordkloden liksom
Så det er kjempebra med den teknologien. Ja, og at forskningen er så lett tilgjengelig. Det er ikke at man må dra til et universitet eller et eller annet sted og bla i artikler. Nå ligger det ute på nett tilgjengelig for oss alle og lett søkbar. Så det var det jeg stort sett gjorde i permisjonen sist. Det var å sitte og lese på PubMed og lære masse gøy.
Det er gøy. Det er vi litt like der.
og det som undrer meg sånn over da at og litt sånn som jeg sa i introen først nå begynte vi å snakke om det hva i alle dager er det som gjør at en
kunnskapen ikke har kommet til oss før. Altså bare jeg husker før jeg sko av mensen så tror jeg nesten ikke det ble fortalt at det kom noe til menstruasjon en gang. Og når den kom så var jeg jo helt sjokkert og så var det sånn sjukt sababin som ble delt på litt under skjult og så ok, og så ja, så var det jo det den ble fortalt om at menstruasjon det er en blødning og så ble det ikke snakket noe mer om. Nei.
Og sånn har det vel vært siden, egentlig? Ja. Jeg tror ikke det er... Det kan hende at de får lære litt mer på skolene i dag, men jeg hører fortsatt at det er ganske mangelfullt, for jeg har jo mye pasienter som også er i tenårene. Nei, men det har jo vært at det er jo...
Det har vært alt for mye skam og tabu knyttet til det. Det tror jeg er et problem. Du skal liksom ikke ha det helt. Vi skal skjule det. Og det tenker jeg sånn... Jeg snakket med en veninne der jeg skrev boka, fordi jeg da skrev om at det var skam, og så sier hun sånn, men jeg har aldri skammet meg. Og da sier jeg sånn, men når du tar opp tampongen fra væska di og går til toalettet, hvordan gjør du det da?
Hun bare, nei, skjuler den jo inn i hånda da. Så jeg, hvorfor tar du ikke bare den tampongesken og viser den til hele kontoret for å si det sånn, nei.
Nei, det er så inngrodd i oss. Vi tenker kanskje ikke at det er skam rundt det en gang, men vi skjuler det hele tiden. Den tampongtråden kan ikke vises gjennom baddraktene. Mange av de som ikke vil bruke tampong, de bader ikke selv om de er i skyden, fordi de kan jo ikke vise noen ting.
Jeg synes det er så trist at det går så mange kvinner og skjuler seg og skjuler det. For det er jo helt naturlig, vi gjør det jo hele gjengen. I hvert fall de aller fleste av oss. Noen har kanskje årsaker til at de ikke menstruerer, men det er så vanlig. Så hvorfor de ikke er litt mer normalisert, det fatt jeg ikke.
veldig underlig altså og som du sier, ja så har det kanskje ikke blitt veldig mye bedre for det at jeg kjente selv på det når du sa nå at en gjemmeseng liksom, en gjemme
Ta en pong inn og gå på do, og så har det gjerne blitt snakk om at hvis en kvinne er følsom i et møte, så er det sånn, oi, er det dødstid nærmere? Sånn slengebemerkninger også, i stedet for i en omsorg, så blir det nesten litt sånn, i hermetegn mobbing av det. Det må man få slutt på. Ja.
Ja, og det tenker jeg, der er det jo viktig, og derfor jeg tenker at denne boka her er jo ikke for kvinner, eller denne kunnskapen her er ikke for kvinner bare det, altså det er jo for menn også, fordi det er ofte menn som kommer med de kommentarene, og jeg tenker liksom, hadde man smelt tilbake neste gang en mann hever stemmen litt, eller er engasjert i et møte for eksempel, tilbake sånn, ja, er du bare hormonell nå, liksom,
så hadde de blitt rasnær på en måte fordi at nei, de mente jo dette her og det er liksom bare ja, vi kan være litt romonelle før mens men det er ikke det skal ikke brukes som en unnskyldning
for å ikke lytte til kvinnen og det er det jeg føler at det blir nå det blir liksom en sånn greie men da trenger vi ikke lytte til henne for hun er jo bare hormonell så hun mener jo egentlig ikke disse greiene her hun er bare hysterisk liksom og det er så nedlatende og den holdningen tror jeg er der fortsatt i beste velgående ganske mange steder
Og jeg tenker bare på hvordan vi snakket om det hvis en jente ikke kunne være med på gymmen på skolen på grunn av mensen. Da skulket hun og var lat. Og jeg tenkte det selv, fordi jeg hadde ikke så store problemer med mensen, så jeg klarte å trene gjennom det, selv om det var ubehagelig for meg noen ganger, ikke sant? Men...
Jeg klarte å trene gjennom det, så jeg tenkte sånn, ja, men da skal jo de også klare det. Fordi vi har ikke fått kunnskap om at noen kan blø ekstremt mye, eller ha mye smerter. Det er ikke noe som snakkes om, og hvis det snakkes om, så snakkes det som sånn negativt, nesten som at hun på en måte var litt ekkel fordi hun blødde mye. Det er den tonen man har om det. Men vi snakker ikke egentlig om variasjonene,
Det gjør jo at kunnskapen er ikke god, og det ser du jo bare på kommentaren fra Erna Solberg, hvor hun snakker om at hun har jobbet med mensen i alle år, det har jo gått helt fint.
Akkurat som om bare fordi hun har klart det, så betyr det at alle andre har samme type mensen som hun har hatt. Ja, det ble bare så synlig akkurat det eksempelet der på at ok, vi har ikke kommet lenger. Nei, vi har ikke kommet lenger. De som våger seg å si det er høyt. Så hva er syklusdommer til det? Hvorfor har man det?
hvorfor har vi den? Det er jo en del av det reproduktive systemet vårt, det er jo meningen at vi skal reprodusere oss og få barn, og det er jo derfor vi har denne syklusen, og så er det jo ikke sånn at vi går og blir gravide hver måned, kanskje heldigvis, og dermed så blir det jo ikke noe ut av dette egget, men heller at vi får mensen. Og det er jo kanskje kort versjonen av det, og så er det jo det at
Hele denne fasen starter egentlig første dagen i mensen, så starter en syklus, og så er det hormonelle svingninger fram til neste mensen. Og de påvirker oss mye. Så vi snakker ofte om mensen, det er det som har fått...
veldig mye oppmerksomhet og at nå har du fått ditt månedlige, det er derfor du er sur nei, faktisk så er hun sur fordi hun skal få det månedlige om en uke ikke at hun har det i dag
Så vi har ikke kanskje tatt inn over oss hvilke hormonelle svingninger som skjer resten av syklusen, som også påvirker oss, kanskje i større grad enn faktisk mensen i seg selv. Ofte er mensen den lettende tiden for veldig mange, ikke nødvendigvis for de som har endometriose eller har sterke mensmerter, men
Men for eksempel for de som sliter psykisk i siste delen av syklusen sin, så er det ofte en lettelse å få mensen den dagen. Så det der å lære seg hva som skjer i resten av syklusen også, det er utrolig viktig, og det er det jeg tror ...
Det er en stor del av manglen at vi bare har fokusert på det røde i trusset, men ikke fordelene med hormonene og kanskje noen ulemper. Hva skjer da? Så har jeg fått menstruasjonen og blød noen dager, og så hva skjer videre etter det?
Da har vi jo egentlig ganske lavt med hormoner. Det er første dagen av mensen eller dagen før også, så er vi på det laveste i hormonnivået. Og så begynner dette gradvis å stige, og det er derfor mange kan egentlig ha det ganske bra i
Mensen, fordi at hvis du sier at mensen varer fem dager, så er det ofte den første dagen som er verst, men så stiger østrogenet, og det gjør jo da at vi ofte begynner å få det bedre. Så allerede der er det mange som merker en effekt av det.
Det er jo for å sette i gang en ny syklus, da er det et nytt egg som skal gjøres klart til å slippes, slik at vi får en eggløsning. I denne perioden øker østrogenet kraftig.
Og vi får en topp da rett før eggløsning. Men vi har en syklus da vi sier at den er generell på 28 dager. Men det er jo...
og så at eggløsning er dag 14. Men dette her er på generell basis, så dette kan være ganske ulikt fra person til person. Og denne delen av syklus, som er fra første dag av mensen til eggløsning, det er denne her som er i endring, som kan være forlenget, ikke den perioden fra eggløsning til menstruasjon igjen. Og det er ofte det vi sier, at
Mensen er sen for eksempel. Det er egentlig ikke mensen som er sen, det er eggløsning som er sen. Så denne perioden her kan være på 14 dager som er det generelle, men det kan også være på 10 dager, og den kan også være på 20 dager eller også mer. Så derfor er det også veldig greit å bli kjent med egen kropp,
bare for å vite hvor lang er den normale follikulærefasen, som denne fasen kalles, hos meg.
Så det er sånne ting som jeg tenker er viktig å vite, fordi
Det er sånn som ikke snakkes så veldig mye om, og ofte når vi ser, hvis du søker på syklus eller du ser et bilde av syklus, så er det liksom alltid de 28 dagene. Men det passer ikke for de aller fleste. Så jeg har en kort syklus på cirka 24 dager. Jeg har alltid samme tid mellom mensen og syklus.
Nei, mellom leggløsning og mensen. Derfor vet jeg alltid på dagen når mensen kommer, veldig nyttig å vite, for da kan jeg gå i hvite bukser og ha mye større kontroll. Og så er det den fasen frem til leggløsning som kan variere noe hos meg. Men det er snakk om to-tre dager, og det er ikke stor variasjon. Så
I form av når østrogenet da øker inn mot eggløsning, så er det jo da den perioden mange føler seg veldig bra. Jeg liker jo å dele...
syklusen også opp i fire årstider jeg vet ikke om du har hørt om det før for det er flere som gjør det ja, veldig det er lett å huske for flikulærfasen det er sånne ord som bare kanskje ikke fester seg men årstidene har vi noe å forholde oss til
Ja, og det er derfor jeg tenkte at jeg skal si det nå, at vi kunne gått ekstremt i detalje på hva som skjer nå, men jeg tenker sånn at overordnet av bildet er å tenke litt mer sånn årstider, og da er det...
Mensen er vinter, kan man si. Det er da vi går i dvale og tar det litt mer med ro. Noen liker å trene under mensen også, så det er ikke nødvendigvis at dette gjelder alle. Men i starten av syklusen har man lavere hormonnivåer og trenger ofte å hvile litt. Og så...
deler jeg den folkelære fasen i to, sånn at
i takt med at disse hormonene øker da, så begynner man også å få mer energi, og det er litt sånn som våren, at man våkner til livet, at blomstene begynner å sprette, og sola titter frem, og du går ut og nyter den solen, og du har lyst til å komme deg ut, lyst til å trene ute for eksempel, gå deg en tur, eller ha mye mer energi. Og det er
er ofte gjenkjennbart hos de aller fleste at man får en sånn oppgang. Og det er også sånn som er veldig nyttig å vite, fordi at kan vi utnytte det da? Og så kan det også være til vår fordel at vi ikke bare tenker at vi er like hele veien, og det skal vi gå litt tilbake til også.
Og så er vi på toppen i forhold til østrogen, og vi får også litt økt testosteron akkurat rundt eggløsning. Og da er det mange som føler seg på topp. Det er da du nailer jobbintervjuer eller presentasjoner, eller bør gå på date for å si det sånn. Du utstråler en helt annen energi, og det er da sommeren når vi liker å være ute hele natten.
da vi har ikke så stort behov for å sove heller på den tiden her, veldig mange. Og så er det, jeg pleier å si at eggløsningen er jo et gitt tidsrom, det er jo ikke lange tider, men det er ofte pluss noen dager på hver side.
Det er noen som kjenner på en liten dipp i estrogen akkurat rett etter eggløsning, og at de dermed ikke har like mye energi akkurat da. Så det er noen som får økte symptomer akkurat rett etter eggløsning. Det kan for eksempel være de som har plager som er litt hormonellstyrt, som migrene for eksempel, eller andre...
urinlekarser er det faktisk mange som har det også styrt, fremfallsfølelse, at du får en liten sånn dipp før du går opp igjen. Men nå stiger progesterona også, og det begynner å jevne ut østrogena dermed, så selv om østrogena er relativt høyt også i andre delen av syklusen,
så balanserer da progesterone ut østrogenet, så du får ikke de der toppene med eufori og lykke som du kanskje hadde rett før. Og det er i denne fasen, da pleier jeg å si at vi går inn i høst. Jeg kaller det ofte tidlig høst og ten høst, og det handler om at
Rett før mensen kan man ha økte symptomer på PMS for eksempel. At man har det litt dårligere. Men at første delen av høsten kan egentlig være ganske god. Så tidlig høst har man fortsatt denne flyt.
litt inn fra sommeren, man kan fortsatt ha mye energi, man kan roe seg litt ned, være produktiv på jobb og sove mye bedre akkurat denne uken. Dette er det jo snakk om, jeg sier uke, men det er som regel mellom 10 og 14 dager fra eggløsning til neste mensen.
I den første fasen er det en venteperiode før det smelter løst i den sene høsten, og man opplever økte PMS-symptomer. Så er det at hormonene plutselig dropper kjapt et par dager før mensen.
Hvis de ikke blir barn, selvfølgelig. I denne perioden er det veldig mange som også får store problemer, helserelatert. Det tenkte jeg vi kan gå litt inn på i dag i forhold til ...
hva temaet er for denne podcasten her. Fordi da er det mange som får økte symptomer på for eksempel muskelsmerter, eller fremfall som jeg nevnte tidligere, eller migrene da for eksempel. Så det er et par dager der også hvor mange kan kjenne på at de symptomene som de kanskje ikke har kjent på en måned plutselig kommer tilbake. Ja.
Så det var liksom syklusen i årstidene. Veldig godt forklart. Det som jeg synes er interessant er at noen kjenner dette som voldsomt tydelig, og noen er bare jevne både i humør og kropp og alt gjennom hele måneden. Hva er det som gjør at vi er så ulike?
Det er jo dette her som kanskje gjør det litt vanskelig, og kanskje er det vanskelig å forske på også, fordi det er jo en grunn til at kvinner har blitt utelatt av forskning innenfor helse i så mange år, og dette er en stor del av det.
det er altså syklusen og at vi er forskjellige. Det er veldig vanskelig å kunne måle noe på oss kvinner. Selv om jeg mener at det ikke er en grunn til å ikke gjøre det i 2024, nå synes jeg at all forskning egentlig burde blitt analysert på at vi deler opp i forhold til de som har syklus og de som ikke har syklus også. Men vi er individuelle, og derfor er det veldig viktig at vi logger
vår egen syklus, at vi blir kjent med vår egen syklus. Fordi det jeg forteller nå, det er ikke sikkert at det er gjeldende for alle. Så man må finne ut hvordan man selv har det gjennom syklus, og da må man gjøre det over tre måneder
Og så vil jeg tro at de aller fleste egentlig kan finne litt ting likevel. I form av at ja, det kan hende at humøret er ikke så svingende. Det er ikke sikkert man får den der at man bare har lyst til å gråte på høsten der.
Det gjelder ikke hos absolutt alle. Men så kan det hende at du merker at du har mer energi likevel rundt eggløsning, og at du sover bedre tidlig i høsten din. Du kan jo finne sånne små ting som man kan utnytte litt likevel. Og så tror jeg egentlig ikke helt jeg har fått høre fra ganske mange at de er på en måte litt sånn flate, men de har jo aldri sjekket ut
Og veldig mange av dem er slitne. Så spørsmålet er: Er det fordi de er småbarn som ødrer og utslitter, eller er det fordi de faktisk ikke har de svingningene? Fordi er man dårlig, og det er jo et tegn jeg har sett i forhold til meg selv,
når jeg har følt meg på syklussen min, så hvis min første fase, altså follikulærefasen, den første fasen fram til eggløsning, hvis den er lengre enn normal for eksempel, så pleier det å være et veldig godt tegn for meg at jeg ikke har det helt bra. På samme tid da, så pleier jeg ikke å få den energien rundt eggløsning.
Plutselig er jeg ikke så høy og får til en hel masse, men jeg er ekstremt sliten under regløsning. Det er et tegn for meg på at nå er det for mye for meg.
Og så snakket vi jo innledningsvis om at jeg gjør mye, men dette er en av de tingene jeg gjør for å monitorere. Nå ser jeg at nå blir det litt mye. Det er ikke sikkert at jeg har muligheten til å kutte ned på noe på kort sikt, fordi du har lagd masse avtaler,
Men da kutter jeg ned på andre ting. Da prioriterer jeg søvn. Da ser jeg ikke serie på kvelden for eksempel, men jeg tar meg varme bad og går og legger meg tidlig. Jeg fokuserer ekstra på å få i meg god næringsrik mat. Jeg fokuserer ekstra på å få de små pausene i hverdagen og prioritere aktivitet. Ikke nødvendigvis hard trening, men aktivitet. Og
Sånn kan man også tilpasse i forhold til de tidene, og dermed gjøre at syklusen blir normalisert igjen.
Jeg kan bare skravle, så jeg merker det. Jeg vet ikke helt om jeg skravlet meg bort fra spørsmålet der. Nei, absolutt ikke. Og det er fint å høre på deg. Og mens du snakker, så er det så mange ting som dukker opp. Jeg husker jeg leste en artikkel om kvinnelige ledere som bevisst velgte å legge viktige møter og gjerne forhandlinger
rett før mens og gjerne
Ja, rundt eggløsning. Fordi at jeg visste at det var lettere å holde seg rolig og ta bedre valg og argumentere og diskutere godt kontra tre mennesker og helter. Og sånne ting kan det være nyttig å vite. Og så livet skjer jo, så det er ikke alt nødvendig hvis vi klarer å tilrettelegge for. Men hvis noe av dette kan gjøres det, så lever vi jo i tråd med syklusten i stedet for i et avvik
Det er jo kvinner som i større grad er uten bunn og sykdom, og det er kvinner i større grad som blir utbrent. Og jeg tenker at kan det være for det at vi ikke lever på bekostning av syklussen og ikke tar hensyn til den? Og jeg vet at mange tenker på det du også. Ja.
Det er jo det jeg også tenker, at veldig mange kvinner lever på bekostning, så tenker de at dette ikke har så veldig mye med meg å gjøre, eller at det ikke er relevant. De skal ikke forholde seg til det. For det blir litt overveldende, så er det sånn, her skal jeg begynne å trekke, skal jeg begynne å tilpasse livet mitt til syklus, og jeg har jo så mye annet å tenke på. Nei, dette var overveldende, det orker jeg ikke forholde meg til.
Men vi kan jo få mye mer ut av livet og ha det bedre med å starte med å trekke. Nå er vi så heldige at det finnes masse gode apper i dag, så du lett kan tikke av på hvor du er i syklusen og hva symptomer du har for å få et oversiktsbild. Så det trenger ikke være så komplisert.
Nei, og jeg tenker at i starten så kan man jo også putte inn, det er tre smiler, et med surt fjes, et med nøytralt fjes, et med blitt fjes, og gjøre det på enkel måte også. At man ikke tenker at absolutt alt skal inn på en gang, og så ta et lite skritt av gangen, at man begynner å lese litt og få litt kunnskap,
og begynner å tilegne seg litt og litt og litt og litt. Jeg tenker ofte så kaster man seg inn i noe fullt ut, men så blir det for overveldende, og så slutter man. Så begynn heller rolig, og lær litt mer om det. Ja, da bare trekk noen få ting.
som bare smileys. Eller noen setninger. Glad, trist, høyt energi, lavt energi. Men det er jo sånn, vi lever jo etter den mannlige klokka i dagens samfunn. Vi jobber åtte til fire. Vi skulle jo ikke...
Måten vi kvinner jobber på var ikke det feministene kjempet for den gang. De måtte ta seg til takk med det, for det var sånn de fikk innpass. Men egentlig mente de som ville at kvinner skulle inn i arbeidskraften, at vi skulle jobbe redusert fordi vi faktisk skulle hjem til ungene våre. Så det har blitt litt feilslått, og det snakkes om på en feil måte i dag.
Så det var aldri helt tanken om at vi skulle gjøre absolutt alt. Men vi gjør absolutt alt, og vi durer på i samme tempo hver eneste dag, hele måneden, hele året. Vi går på de samme timene på sats, og så gir vi gjerne på samme måte, uansett hvordan du føler deg. Og det er noe med det der...
Ja, vi har ikke tid til å sette oss inn i det, men så blir vi slitne og utbrente. Og så tenker jeg sånn, sånn som jeg legger opp, er jo ofte at jeg reduserer timene mine på jobb rett før mensen, for eksempel. Litt sånn som de gjorde...
Jeg har ikke helt det at jeg ikke kan ha pasienter de dagene. Det skal jeg ikke heller. Men at jeg kanskje kortener den dagen, eller de dagene som jeg vet at jeg er ekstra sliten. Jeg hadde ikke lagt på noe ekstra de dagene, sånn som i forhold til denne podcast-innspillingen. Da ville jeg lagt den til dagene rundt eggløsning, og det kan vi ofte...
faktisk være med å bestemme selv. Det er jo veldig ofte når vi lager avtaler at vi prøver å finne en tid som passer oss begge. Og der går det faktisk an å kreve litt i forhold til det. Vi ikke bare sier ja til den avtalen som kommer. For kanskje passer også den andre personen bedre. Den tiden du ønsket. Men det gjelder bare... Ja, eller sånn...
Og også det i forhold til søvn. At jeg vet at rundt eggløsning trenger ikke jeg så mye søvn. Så jeg kan faktisk gå og legge meg en time senere den uka. Uten at det egentlig har noe effekt på hvordan jeg føler meg. Men så vet jeg at jeg må prioritere det litt mer inni høsten. At jeg kjenner at nå trenger jeg mer søvn og hvile. Så prioriterer jeg mer av det da. Og da jobber du i takt med
syklusene uten at det egentlig er så veldig mye du gjør ikke veldig store tiltak det er bare å tilpasse litt det er litt tviker her og der som jeg tenker kunne vært veldig nyttig for veldig mange å gjøre i stedet for at vi fortsetter å løpe og løpe og løpe etter den der 24 timers klokka og aldri ha tider hvor vi råder oss ned
Eller aldri har tider hvor vi yter litt ekstra. Det er jo endringer i immunforsvaret gjennom syklusen også. Vil du fortelle litt om det? Du er jo også under økt risiko for å bli syk etter eggløsning, altså mellom eggløsning og mensen.
Så i denne perioden her får du sykdom hjemme for eksempel, at barna blir syke.
Så det kan være greit å passe litt ekstra på å byse de munneforsåringene litt. Med å ikke stresse for mye, med å sove godt nok og med å spise god næringsrik mat. Ja, det er litt på kanten igjen å ta med det, men jeg leste en artikkel om at de som fikk blødningsforstyrrelser etter koronavaksinen, at det kunne ha noe med hvor i syklusen du var. Og det må vi jo...
Hvis det stemmer, må jeg få avdekket. Det er kjempeintål. Vi tar ikke hensyn til hvor vi er i sykehusen. Vi har endringer i immunsystemet. Det vil kunne gjelde mye. Det kunne jeg ønske ble noe med kvinnehelse. At man må se skikkelig på dette. Hvis det ikke stemmer, må man avdekke det.
Ja, men hvis det stemmer da, fordi det var jo ganske mange kvinner som opplevde det, så er det mange som ikke opplevde det, ikke sant? Så der er det jo mange som ikke har merket noen ting, og hva er årsaken til at de ikke har merket noe, men at de andre har merket noe? Hvis det er sånn, så kunne det jo vært sånn at man tok vaksiner i en del av syklusen på generell basis, at man kunne hatt bedre effekt.
Så det er jo veldig interessant da, uten at jeg skal uttale meg om det er en omsøk. Nei, nei, men i alle fall finne ut da, for hvis det kunne vært, så kan vi også gjøre sånne ting til fordel ut fra kommunisering.
Da går vi inn på det medisinske, og der kunne det vært en fordel at vi tilpasser behandlinger ut fra hvor kvinnen er i syklus, i forhold til bruk av medisiner for eksempel. Hvordan man legger opp en plan, og det sier vi også i forhold til
Hormonterapi senere. At det er flere som begynner å snakke om det. At hvis du trekker syklusen din. Så vet du også når du kommer inn i perimenopause. Og kanskje skal begynne på hormonterapi. Hva er det du gjør?
Og at det da kan være mye mer individuelt tilpasset. Den mengden du får av hormonterapi for eksempel, sånn at det ikke blir på generelt nivå, men at det er tilpasset deg. Men har ikke en kvinne kunnskap om syklusen sin i forkant, så vil vi jo også stå litt på barbakken når vi kommer til det punktet. Mange kvinner skjønner jo ikke at de er i perimenopause, og hvilke tiltak som kan gjøres også utenom hormonterapi.
Så det der med å ha den kunnskapen om egen kropp, tror jeg blir ekstremt nyttig i fremtiden i forhold til å kunne tilpasse sånt. Nå er jo dette også bare en synsing fra noen, men jeg håper at forskningen begynner å nærme seg der også. Det gjøres jo stadig mer, selv om overgangshalder ikke er det mest hotte toppiket, kan man si.
Det er ganske hot for noen som går gjennom det. Ja, det er hot på den måten. Og det er faktisk hot pengemessig også. Hvis det er noen som tenker at de har lyst til å tjene penger, så er det overgangsalder. Finne produkter for overgangsalderkvinner. Forbes har jo sagt at det er bare innenfor tech rundt overgangsalder, så
er det potensial for 500 milliarder dollar eller noe sånt? Det er ekstreme summer da. Fordi det er ingen som tar tak i disse tingene. Det er nesten ingen som har... Alt som har med hormoner å gjøre, om det er i den fasen av livet hvor man har menstruasjon, eller den fasen hvor menstruasjonen opphører, så er det noe som ikke er blitt tatt tak i. Det er...
Det har ikke blitt snakket om, det har ikke blitt forsket om, og det har ikke blitt laget produkter. Selvfølgelig er det jo noe, men det er veldig lite. Og det som er laget, det er jo laget av kvinner som går gjennom ting selv. Det er veldig sjeldent at det er noen menn som har laget noen produkter. Og da tenker jeg, jeg som heier på kvinnelige gründere, at her har vi et potensial til å gå inn og få gjort noe. Kanskje det dukker opp en helt sinnssykt bra idé, og i hovedet når du gir permisjon.
det er det du som kommer med det det hadde vært veldig gøy og hvis vi da for de som bruker p-piller eller spiral har med hormonendringer da
Ja, vi sier jo det at man ikke har en syklus, og man har jo egentlig ikke det fordi du er mer stabil. Men det er ganske mange som kjenner på endringene i syklusen fortsatt. Noen blir jo da kvitt symptomene sine, og det er supert. Og så er det noen som får de forverret syklusen.
Så jeg anbefaler alle som skal over på prevensjon å egentlig ha logget i tre måneder i forkant. Da husk at hvis man er seksuelt aktiv, så må man bruke prevensjon på andre måter, eller være ekstremt forsiktig. Men det kan være lurt å kjenne på, ok, hvordan er kroppen min til vanlig? Det er ikke nok med en måned, fordi er det noen innleveringer på jobb som stresser deg litt ekstra den måten, eller et eller annet som skjer, så vil du jo ha
så vil det kunne påvirke deg også, altså det er ikke sånn at det er kun hormoner som påvirker oss det er jo resten av livet også så vi må gjøre det over tid og derfor er tre måneder det jeg anbefaler at man gjør det over sånn at du får sett at ok, ja jeg ser at det skjer til samme tid hver måned
Når du går på prevensjon, at du også logger i tre måneder på prevensjon. Da kan du følge med på de symptomene, om det er slik at du blir bedre eller om du blir verre. Hvis du blir verre, så finnes det annen prevensjon som man kan gå på.
Så det er veldig viktig å ikke bare få en prevensjon, eller få tips om en prevensjon av en veninne, som veldig mange gjør. Vi er alle forskjellige, og vi trives på ulik type prevensjon. Det er ingen prevensjon som passer alle i dag, altså hormonprevensjon. Sånn er det bare, og det er litt det vi har snakket om tidligere. Vi er individuelle. Vi er ikke helt like. Så
Så jeg tenker at man heller ikke skal kaste nødvendigvis hormonprevensjon på båten bare fordi at en ikke fungerer, fordi det kan være noe som fungerer bedre for deg. Og så er det noen som ikke vil gå på i det hele tatt, og det tenker jeg innenfor det også. Jeg tenker at alle kvinner må bare få kunne bestemme dette her selv. Men vi ser jo det at...
Selv om man ikke skal ha en syklus, så er det de på hormonspiral som kan telle på klokka omtrent når de får PMS-symptomer, som er tilsvarende de de hadde uten hormonspiral. Og det tenker jeg er, vi skal ikke...
sier at da har du ikke en syklus fordi du går på hormonprevensjon, da er det tydelig at det er noe den kvinnen reagerer på. Og så er det jo spørsmålet, er det mindre symptomer enn uten prevensjon, eller er det mer?
Så en viss syklus har man uansett, tenker jeg da. Men den er jo ikke normal, sånn sett. Så det er veldig mange som spør, ja, men jeg har jo ikke syklus på grunn av prevensjonen, så hva skal jeg logge, og er det noen poeng for meg å lære om det?
For det første er det slik at du kan logge uten noen kjenner disse svingningene, men andre kjenner det ikke i det hele tatt. Da kan du faktisk bruke månen som et utgangspunkt i å logge syklus, eller egentlig månter også. Men månens syklus er bortimot lik den generelle syklusen til kvinnen.
Så det er mange som bruker månefasene til at det er som vinter, vår, sommer, høst. Sånn at man kan ha perioder av måneden hvor man gjør litt ekstra, og hvor man har perioder av måneden hvor man kanskje fokuserer mer på hvile og ro. Og det tror jeg er nyttig for absolutt alle. Jeg tror ikke vi kvinner er ment for å kjøre i samme tempo hver eneste dag.
Og så er det det der med at det å bli kjent med kroppen er nyttig uansett, fordi selv om vi er på hormoner en gang, så skal vi av hormonene på et visst punkt også. Eller du forstår hva som har skjedd med deg tidligere, hvorfor det og det skjedde.
Så vi skal mest sannsynlig inn i svangerskap, eller mange av oss, de aller fleste av oss, skal det. Så det å vite også hvordan man faktisk blir gravid, for det er det jo også mange som er... Jeg spurte da jeg skulle skrive boka om...
hva det var folk ville vite og de sa sånn, ikke bare hvordan man ikke blir gravid, men hvordan man faktisk blir gravid, og da tenkte jeg, ja, så godt poeng, vi har ikke peilet det er det, nei
Det er ganske interessant hvor få som vet om det, og som regel er det jo kvinnen som leier etter kunnskap for hva er dette for noe? Og så er det jo at nettopp litt sånn som du sa, det står ofte et sånn gjennomsnitt at de fleste kvinner har en gløsning 14 dager for neste mens. Og så har gjerne noen en kort eller en lang luttal fase som gjør at det er
Jeg jobber jo litt med fertilitet her på klinikken, og da har jeg plutselig funnet ut at det her har noen prøvd over lang, lang tid å ha sex der de tror det er eggløsning, så har det ikke vært eggløsning engang. Nei, og det er det, fordi at du har kanskje da telt 14 dager etter mensen, da skal jeg ha eggløsning, da skal jeg ha sex. Og så har du ikke eggløsning da i det hele tatt. Så jeg skjønner...
Nei, det der å bli kjent med når er det jeg faktisk har eggløsning, det er ganske essensielt, tenker jeg da. Det er det jeg synes er viktigere enn mensen. Så det er også tilbake til logging. Hvis det er en ting du skal finne ut av, så er det når du har eggløsning. For det sier veldig mye om resten av sykkeløsningen. Og hvordan vet vi det da? For menstruasjonen blir jo veldig tydelig. Men hvordan vet vi hvor tidlig eggløsning er?
Jeg vil si at det er flere måter å gjøre det på. Du kan jo selvfølgelig ta en eggløsningstest, men det er både dyrt og tidkrevende, og krever mye av deg i form av å ta mye tester. For tester du utenfor tiden du har eggløsning, så får du ikke noe svar på den. Og det er det jeg må mange teste over lengre tid. Det burde nesten vært gratis? Ja, absolutt.
Det er ganske dyrt for vi holder på å teste når vi vil legge barn. Da var jeg nesten sjokkert over hvor dyre disse kitene til å teste var. Eller hvis du skal kjøpe et apparat så er det jo snakk om flere tusen.
Jeg tenker at der bør det gjøres et eller annet. Jeg pleier å si at helst ikke bruk den bare fordi det er så dyrt, og det er vanskelig. Det er mange som tenker at det er lettere fordi du bare tisser på en pinne på en måte. Men i og med at du må treffe, så bør du også vite litt hvor du begynner å teste. Gå tid av med det da.
Ja, altså, det har vi jo ikke gått inn på, men vi er jo kanskje ikke så veldig godt kjent med utfloden vår, men vi har snakket mye om mensen, og så er det jeg er veldig opptatt av at utfloden, den skal vi kjenne. Så den kan vi se på at endrer seg, og ofte i form av når det blir reglesning, så blir det ofte mye mer, og så er det sånn at man kan strekke den da mellom fingrene, sånn at det er
Hvis du tar litt på fingrene, og så bare tar på tommel og pekefinger, og så drar du fingeren litt fra hverandre, så vil du se at det blir en sånn tråd. Det ligner nesten på eggehvite. Og det er da man er mest fertil. Så før det kan man ha en del utflod, men oftest når du tar det der mellom fingrene, så vil du bare se at det bare slipper igjen.
Og at den kanskje ikke er like stretchy, altså ikke like mye som eggehvite. Og så blir den ofte tørr etter eggløsning, at man blir litt rask tørr i trusset. Så man føler seg mye mer våt i trusset rundt eggløsning.
Og det er ikke å forveksle med at man er kåt. Det er mange gutter som tenker det, yes, her er du godt, nå er du skikkelig godt. Og det er også egentlig en sånn punkt, ikke test når du er kåt, fordi da har du mer slim masse. Du må teste på en annen del av døgnet, holdt jeg på å si, enn det. Også ikke rett etter man har et samleie, selvfølgelig.
Fordi ting er litt annerledes da. Og så er det jo gjerne litt mer høyen, som du sier, Stavanger, jeg har ikke hatt noen deg-løsninger. Man har mer lyst på sex, og mannen har ofte mer lyst på det også. Ja, ja, ja. Så egentlig kan man gå etter det. Det er derfor det ofte går at folk bare har sex tilfeldig, og så blir de gravide, selv om de bare har hatt sex en gang. Det er jo fordi at begge to da har veldig lyst på sex, fordi hun er i...
Altså biologisk sett så skal hun reprodusere seg akkurat der. Så hun skiller jo ut lukter som gjør at mannen har lyst på henne. Og det er faktisk ganske interessant, for jeg leste jo litt studier rundt dette her. Og så er det morsomt, for de har da forsket på strippere, hvor i syklen sin de er, og hvor mye tips de får hennes.
Så når de er i rundtegløsning, så får de masse tips. Det er også en businessmodell. Halleluja. Det er jo helt... Jeg leste også en studie der det blir spilder av kvinner
Samme bilder av kvinnene, mange bilder, og kvinnene kom opp to ganger. Det var en menstruasjon og egløsning, så skulle mennene vurdere hvor attraktiv kvinnen var. Da var det ganske nedslående hvor mye mer de syntes kvinnen var attraktiv ved egløsning på bildene av akkurat samme kvinne.
Da har du ikke snakket om lukt eller noe enn galt. Nei, så du har også en glød. Huden din blir bedre. Det er så mye som er positivt rundt eggløsning. Så hvis du skal fotoshoot, så legg den til eggløsning.
Og det ser jeg nå i dyrene også, der er det jo mer opp i brunst og lage lyder, og til og med stemmen vår kan jo være annerledes gjennom syke løsninger. Kvinnelige sanger kan gjerne legge til rette for en innspilling. Hvis du ønsker en klarere stemme, så har de den ved eggløsning kontra igjen av premenstruell, for da er det gjerne mer skur på stemmen.
Ja, så det er jo mange som da legger studiotid. De spiller inn album og sånne type ting rundt egløsning eller tidligere i syklusen. Og så gjør de ikke det på slutten. Kan de ikke nødvendigvis endre på konserter og sånn? Men jeg har snakket med flere sangere som gjør dette her, og de endrer jo da settet sitt hvilke sanger de gjør. Så det er ulike sanger de kanskje ikke synger like godt sammen.
rett før mensen, og da tar de og endrer hvilke sanger de skal synge, sånn at de tar vare på stemmen sin. For det er også det at du kan skade stemmen lettere den perioden rett før mens. Og faktisk tidligere i Europa, og dette er ikke nå, men langt før vi hadde forskning, så hadde operasangerne mensfri. Så de fikk fri før mensen for å ta vare på stemmen sin.
Så det er helt sykt at dette var på flere, eller i hvert fall på sånn 1800-1900-tallet, tidligere 1900-tallet, 1800-tallet. Og det er liksom sånn, det er gøy fordi at de hadde jo ikke noe kunnskap, men de skjønte det likevel erfaringsbasert at det påvirket. Og ja, la til rette for det da. Så det er jo ikke egentlig noe nytt sånn sett, det er jo gammelt.
gammel kunnskap som vi bare jeg føler at de siste årene så har vi liksom vi har blitt mer og mer adskilt fra kroppen vår i forhold til vi
Vi leser ikke helt signalene den gir oss, og kanskje ikke tolker det helt riktig. Og så sånn gammel kunnskap som gikk fra nabokone til nabokone, holdt jeg på å si, den er på en måte litt forsvunnet da. Så jeg tror nok at vi var nok bedre nesten på kanskje sånne type ting.
før også, kanskje jeg vet ikke Nei, det har jeg også tenkt mye på men det er nok litt det du sier, det at man har levd mer i flokk og generasjon og hjelp hverandre det var gjerne en gammel kone i bygd og så var med på fødselen og lærte og basert på andres erfaringer og nå snakker vi ikke så mye for folk er så travle, så hvis vi skal ha kunnskap så er det satt i system som også er fantastisk selvfølgelig med helsestasjonen og helsesøster
vi får mye informasjon også, men igjen akkurat den der individuelle, det å kjenne etter hvordan er jeg det? Så hvor tidlig er det vanlig å få menstruasjonen da? Da har jeg lest at vi nå får det når vi er yngre enn før. Ja.
Det gjør vi. Nå var det jo den der gravidhjernen min akkurat på alderen, men tidligere var gjennomsnittet i Norge på 15,6, og nå er den på 12,7. Det er i hvert fall 12 og 15 de kommende. Da tar jeg et lite forbehold om at jeg kanskje ikke husker riktig. Men det har jo sunket veldig mye.
i løpet av året nå, og mange som går inn da i puberteten allerede når de er ni år. Og det er jo blitt, jeg synes jo det er litt for tidlig da, stakkars. Men
Sånn er det jo blitt, og så må vi på en måte ta innover oss det. Mye av det handler jo om at vi har tilgang på veldig god og næringsrik mat, så en del av det er jo positivt. Fordi vi spiser så godt, så har vi jo også muligheten til å reprodusere oss tidligere.
Men så er det jo også det at det er mye hormonhemmere i både maten vi spiser og produkter vi omgir oss med, både vaskemidler og produkter vi tar på oss. Og ja...
produkt vi lager mat med, beholder mat, altså tar vann på maten. Det er jo funnet i en norsk studie at det er funnet plast i både urin og blod til barn mellom 8 og 14 år i Norge. Så dette her, altså sånne ting må vi jo finne ut av, for en ting hvis det er en naturlig utvikling av evolusjonen, at vi skal ha menstruasjon tidligere, men hvis det nå er fordi at vi tuller litt til da, så må vi jo finne ut av det og eventuelt ta det på alvor.
Jeg tenker at det er en kombinasjon, og at vi må ta på alvor den ene delen der. Og vi ser jo også det at, og det synes jeg det snakkes alt for lite om, for en ting er at fertiliteten hos kvinner går ned, og det kan man jo se på er litt sånn, noe av det kan være samme årsak. Ja, det er en del som blir gravide når de er eldre, og det kan også påvirke. Men
Det her kan nok påvirke en ganske stor del der også. Men det vi ser er jo det at menns fertilitet synker som en stein. Og det snakker vi ikke om, fordi det er kvinnens feil at de ikke blir gravide. Og det er kvinnen vi skal utrede først. Men spermkvaliteten er veldig mye dårligere nå hos menn. Og det er også...
Det stemmer jo ikke helt med at vi har bedre næringsrik mat, for å si det sånn. Eller at vi har tilgang på mat, for det er jo egentlig kanskje ikke næringsrik mat, for hele befolkningen spiser jo ikke næringsrikt. Men det at vi har tilgang på nok mat, nok kalorier til å overleve, vi er ikke underskudd.
Men ja, det er en del ting som påvirker fertiliteten vår. Hva tror du med årsagen til mens synkende seddkvalitet? Det er mye av det samme, hormonhemmere og den type ting. Det her er jo ikke mitt fagfelt, så akkurat der har jeg sagt
skal jeg ikke begynne å egentlig, det blir litt synsing fra min side også, og så vet jeg at det er alt for lite forskning. Jeg var på et forskningsseminar for et år siden på dette, så jeg burde jo kunne litt da. Men det var, vi har hørt om kvinnen i åtte timer, og så hørte vi om mannen i femten minutter, og hun som hadde mannen sa at det ikke var gjort noe forskning.
eller noe særlig fordi at når vi forsker på fertilitet og synkende fertilitet så forsker man på kvinnen og ikke nødvendigvis på mannen så her tenker jeg at her er det jo også et veldig stort potensial i forhold til hva vi kan gjøre for å bedre mulighetene for menn også det må vi absolutt og jeg har jo to gutter så jeg kjenner på at det er
De skal inn i den alderen så må vi finne ut av hva er dette for noe? Her har mannens helse også selvfølgelig tatt på. Ja, og det går jo hånd i hånd. Mange tenker at kvinnehelse og syklus og den type ting at det er bare for likestillingen av kvinner og at det er ikke noe vits å bruke penger på det fordi det bare hjelper kvinner på en måte. Nå setter jeg det litt på spissen, men det er jo litt sånn det er.
Men dette har jo så ekstreme konsekvenser for mannen også, apropos dette her. Men også i forhold til at kvinner blir utelatt fra studier på hjertemedisin fordi de har en syklus. Og så...
Derfor er det ikke kvinner med i studien, og vi vet heller ikke hvordan kvinner reagerer på medisinen. Dette gjelder veldig mange medisiner. Nå fokuserer jeg på hjertemedisinen. Så kommer medisinen på markedet, og kvinnerne er litt sånn «vi tester det i praksis». Vi må rapportere inn symptomer.
Men når kvinner rapporterer inn bivirkninger på denne hjertemedisinen, så blir jo den hjertemedisinen, den får for mange bivirkninger på seg, og blir trukket fra markedet. Selv om mennene ikke har hatt noen bivirkninger, og de har god effekt av den, så blir deres medisin også trukket fra markedet, fordi den har for mye bivirkninger.
Og det påvirker jo mennene også. Så det at vi utelater kvinner som har syklus fra studier gjør jo at vi alle taper. Det her er jo ikke bare liksom... Og rent praktisk burde det vært helt mulig da å...
Altså at dette er mer typiske bivirkninger hos kvinner, dette er ikke vanlig hos menn. Det kunne vært den informasjonen som de, tenker jeg, lett kunne vært med da. Så lenge den informasjonen er tydelig.
Så jeg tenker her er det litt av, det har så store konsekvenser for hele samfunnet at vi faktisk utlater dette her. Og for kvinner, jeg tenker sånn, i forhold til toppidrettsutøvere, da skal du bli toppidrettsutøver i dag, så trener du basically etter guttas modell for hvordan du blir sterkere.
Kvinner har ikke blitt inkludert, og de har blitt inkludert veldig lite. Så det er vel kun 6% av alle studier hvor kvinner er inkludert i forhold til trening, eller at de er forsket direkte på kvinner. Da vet vi jo egentlig ikke hvordan kvinner blir sterkere.
Så vi trener da altså etter guttas premisser, og vi sover etter guttas premisser. Veldig mye av forskningen på søvn har gjort på menn, fordi at syklusen påvirker søvn, og det er vanskeligere å forske på. Så veldig mye av den kunnskapen vi har innenfor helse i dag, dessverre, er gjort på menn for menn. Så
Jeg tenker at det kan hende at vi ser at apropos det at kvinner blir så utslitte og at ting ikke fungerer på kvinnen, og så skyller vi litt på kvinnen og det er kvinnen som er late eller ikke får det til. Jeg tenker jeg er bare helt bullshit, for det hun gjør, er det basert på kvinner eller er det basert på menn? Ikke sant?
Det er jo en annen ting, hvordan dietter fungerer. Veldig mange kvinner går på dietter uten at vi har tatt innover oss hvordan kroppen vår endrer seg i forhold til syklusen. For det er jo sånn at i slutten av syklusen, altså på høsten, så trekker kroppen til seg mer vann, og du legger på deg. Det er jo ikke det at du legger på deg,
men du har mer vann i kroppen, så det gjør at jeansen ikke passer. Ikke sant? Og så får du stål som viktighet. Og hva gjør man da? Da tenker man kanskje at jeg har hørt at det er kalorier inn og kalorier ut. Så da tar jeg og spiser mindre kalorier, fordi nå kjenner jeg at nå legger jeg på meg. Men i samme periode så forbrenner kroppen,
enn 300 kalorier mer enn normalt. Det vil si at du egentlig trenger 300 kalorier ekstra. Det er det ingen som har sagt noen steder i noen dietprogrammer jeg har sett noen gang, at du faktisk trenger mer kalorier i denne perioden. Så hva skjer da når du er restriktiv på kaloriene dine?
Det er det at kroppen trenger jo egentlig mye mer. Den vil ha mer. Og hva skjer på slutten av dagen? Jo, du går i godskapet. Og hva skjer da? Du får dårlig samvittighet, og så straffer du deg selv igjen neste dag med å spise enda mindre, kanskje. Og så går vi inn i en loop, og så er det ingen som har forklart oss at dette her er hormonellt. Om fem dager vil den jeansen passe deg igjen, fordi da vil det vannet forsvinne igjen fra kroppen.
Og det her er sånn kunnskap som jeg bare tenker at hvorfor snakker vi ikke mer om det? Og det her kan du jo stoppe. Altså når jeg skjønte det, det er jo bare å spise mer næringsrik mat på dagtid, så får du ikke den cravingen på kvelden. Vi snakker jo om craving som at vi er nødt til å ha sjokolade i den perioden av syklusen. Men er du nødt til det, eller er det fordi du ikke har lyttet til kroppen om at den trekker mer næring?
Og så gjør det heller at du får det suget etter at du bare må ha et eller annet for å dekke opp. Jeg opplever i hvert fall at jeg ikke får det samme suget. Jeg kan få suget på sjokolade når som helst, ellers spiser jeg sjokolade. Det er ikke det, men det er noe med det der. Hvorfor er det du spiser den sjokoladen? For det skal ikke være sånn at du kaster det i deg i dårlig samvittighet. Du har skam knyttet til det samtidig.
Det er kanskje egentlig den tingen jeg tror er viktigst for kvinner nesten å vite. Fordi vi går alle rundt med en skam over kroppen vår. De aller fleste skal ikke si at alle skal påføre at alle tenker på skammen. Det er veldig høyt kroppsfokus i samfunnet. Legger du på deg en kilo, så tror du at noe er gæren. Eller at du har gjort noe gære, eller at jeg har...
Jeg spiste den pizzaen i går, så nå har jeg lagt meg i en kilo. Det har jo ikke sammenheng med det å gjøre. Det å vite at kroppen og rent fysisk endrer seg i form gjennom syklusen. Hvis du kjenner litt opplåst, ta på deg i bukser som sitter litt mer behagelig, og la kroppen få lov å endre seg gjennom syklusen.
Ha bukser tilpasset for denne tida. Og så kan du ta på deg den skinnbuksa som er trang igjen når du har eggløsning, for da har du ikke det ekstra. Da sitter den som huskut. Da kan du frekke deg til. Ja, ja, ja. Så ta på deg en skjole som kanskje er litt mer dekkende i den perioden, som ikke strammer opp magen, så du kan sitte under den middagen for eksempel og ha det komfortabelt. Og så kan du heller ta på deg den trange skjolen eller den trange buksa, eller det du...
ha lyst til de dagene du føler deg vel, altså som er rundt degløsning, hvor du stråler, hvor du har den selvtilliten til å bære deg,
Nei, sikkert. Eller hvis man tenker på å planlegge antrekk til at man skal i et selskap eller noe sånt. Så faktisk tenk litt på det. Og ikke tenk at du skal bruke den skjolen hvor det synes at du er litt opplåst i dagen før mensen. Det tenker jeg er... Eller i de dagene før mensen. Og så handler det jo...
Nå snakker vi om de utseende, og det er jo selvpleie. Ta gode velg for deg, for at du skal ha det godt bedre og godt i din egen kropp.
Og det tenker jeg er egentlig hovedessensen i dette her også. At du slår ikke så hardt ned på deg selv. I denne perioden orker man kanskje ikke å trene så mye, man er kanskje ikke like effektiv på jobb, man får det kanskje ikke til, og så begynner man å slå ned på seg selv. Og det der å gi seg selv slakk, nei, men det er bare fordi at nå er jeg i den delen av syklusen hvor hormonene påvirker meg på den måten.
Da må jeg ta hensyn til det, være litt snill med meg selv, og så blir det bra igjennom noen dager.
I stedet for å drive og tenke tanker om at jeg er lat, jeg får ikke dette til, alle andre klarer det bortsett fra meg. Og så kanskje du ser ut på naboen som jogger forbi, og så er hun i egløsningsperioden, så hun har masse energi og bare tripper av gårde, og du er rett før mensen og tenker, fader eller, hun der klarer det å få til, alt det der klarer ikke jeg å få til. Det er noe med det der å sette det i perspektiv da.
Ja, jeg er så enig. Og så har jeg jo en stor drøm om at det skal være så normalt å snakke om dette her, at mennene også kan mye om det. Ja.
Bare skjønne at det enda skjedde kvinner i syklus, det er endringer. Hva trenger du når du er i den perioden? Og snakke om det med en omsorg. Ja, men det tror jeg også. Jeg tror det er mange parforhold som hadde gått mye bedre, for å være ærlig. Altså bare det der...
Og ikke male nødvendigvis i feile perioder. Det er sånn, ok, hun er i den perioden, jeg tar ut oppvaskemaskinen i dag. At man legger litt til rette for at, ok, nå er jeg litt mer på tilbudssida. Hun trenger litt mer søvn, hun trenger litt mer hvile akkurat nå.
Også i forhold til det der med seksliv, ikke sant? At kanskje ikke det er de dagene du skal legge opp til å ha sex, da. Men at du heller legger opp til det andre deler av natten, så hun slipper å føle på sånn «Åh, nei, det orker jeg ikke, og nå må jeg si nei, og hva skal jeg bruke som unnskyldning?»
at det ikke blir en sånn situasjon da men at det heller blir sånn at det legges opp til ekstra kos de dagene begge to er med på det da og da må vi våge å kanskje si hvis vi har en vennlig partner da at
nå har jeg trekket syklusen min og jeg ser at sånn er det og det som hadde vært godt for meg i den tiden av måneden er for eksempel også litt i forhold til behovet at det skal være en del av nesten daglig talen eller i alle fall
Vi må i hvert fall våge å snakke om det, og ikke snakke det ned, men anerkjenne at vi har en syklus. Det er ikke en sånn tullete greie som man bruker som «åh, nå er det mensenbøysøm», men det er faktisk en reell greie, og det påvirker, og hvis vi legger til rette for det, så kommer vi til å ha det mye bedre. Da er jeg det mye bedre, og vi har det mye bedre.
og det tenker jeg det er ikke det samme som å si at de som sier ah, har du mennesken eller har rett ikke sant men det jeg ser er at veldig mange som tilpasser
tilpasser dette her, får det veldig mye bedre. De har ikke så mye stress rundt det i hverdagen, fordi de har tiltak de gjør i forkant, slik at man ikke er på etterskudd. For jeg tenker ofte så vi har en tendens til å behandle alt på etterskudd da.
Ja, og jeg holder jo på å trekke både med pulsklokka og ring, og der ser jeg jo både på hvilepulsen og søvnstadier og hjerterytmabilitet, og det har vært veldig interessant å se bestemmelsen.
Dette er endringen gjennom syklusen. Temperaturen også. Jeg kan føle at jeg i natt var skikkelig varm. Det var ikke løye, for her var det pluss 0,4 i temperatur. Vi leker seg litt med det. Hva er det som skjer i kroppen min? Hvordan har jeg det egentlig? Og så ikke nødvendigvis...
For det har jeg så lyst på, at vi må ikke svakelig gjøre at vi kan ha tøffere perioder i løpet av måneden, men igjen anerkjenne det, og så også litt den der utnytte av den tiden av måneden, og vi føler oss bedre. Ja, det tenker jeg er litt gul, ja. Dette her er jo egentlig
Ja, man kan se på det som det negative, men det negative kan jo bli mindre. Og så kan du utnytte de gode periodene mye bedre, så du har det enda bedre i de periodene. Og så kan du få det enda bedre i de litt negative periodene, for det er jo det jeg ser at vi snakker om det som negativt.
Men de som har psykiske plager som øker, de kan jo legge til rette i forkant ved å stresse mindre, eller hva som fungerer for den personen. Hvite at det skjer, ikke straffe seg selv så hardt når det skjer, og ha det mye bedre. Det er jo ikke nødvendigvis det at det er
Kjempe negativt heller. Jeg vil si at de aller fleste som begynner å logge og leve etter dette her, har det ofte veldig mye bedre. Det er godt å høre. Nå nevnte du litt det psykiske. Hva gjør at noen tydelig humørmessig eller psykisk, og det fysiske plagende, at noen har mer enn andre?
er det sant, genetisk disposisjon, er det, ja, finnes det noen studier som viser til hva utslag det gir? Det er litt ulikt egentlig, det er noe som, det kan være noe genetisk, men det er nok mest hormonelt egentlig.
Så vi ser at det er noen som blir påvirket mer enn andre, og så er jo spørsmålet hvorfor er det akkurat de som blir påvirket, og der har vi jo ikke helt klare formeninger sånn sett.
Noen ting vi må lære mer om. Noen går nesten inn i en følelse av depresjon, veldig markant. Noen har jo følelser av at de har lyst til å ta livet sitt, de som har PMDD som er en alvorlig form for PMS.
Så det kan ha ekstremt store påvirkninger på kvinnen og de rundt. De synes jo ikke det er gøy, de har barn og familie kanskje, og så blir de ekstremt rasende. Alt ser svart ut, og de går skikkelig kjellegn.
og det er ikke deres skyld, og så tenker jeg at jeg skal ikke si at alt bare du trekker, så alt blir bedre, det er noe større enn det, men det å at det anerkjennes, for veldig mange som har PMDD, vet jo ikke, ikke sant? De har aldri, leger vet ikke noe særlig om det, de har aldri fått anerkjent det,
at det er hormonene som spiller dem et puss, og ikke at det er nødvendigvis dem. Men de tror kanskje at de går rundt og har selvmordstanker hele tiden, at de er suicidale alltid. Og det å bare få det konkretisert at dette her er hormonellt, det tror jeg er veldig viktig for behandlingen også.
Og det ser vi jo også i forhold til migrene. Det var et spørsmål, vi har ikke kommet så mye inn på de spørsmålene. Nei, nå går ti og en gang. Men det er...
Jeg har lest at det er så mye som to tredjedeler av alle kvinner med migrene som har en form for hormonell migrene. Det vil si at den øker i de to siste dagene før mensen, så er det mange som får
migrenen, og at migrenen er verre enn hvis den kommer en helt annen dag i syklus. Det er mange som har migren andre dager av syklus også, men at den er mye verre de dagene. Og det er også sånn som man tenker at her kan man på en måte forebygge for å lette
med tanke på hva gjør man i forkant av disse dagene for at ikke migren skal bli like intens så jeg tenker at det er sånn jeg vet ikke, vi kunne snakket om dette her i evigheter og hvor mye man kan gjøre men det er liksom sjekk sjekk alle plager man har altså
finne noe. Og andre sykdommer også, som du sier med migrene, for hvis den kommer hyppig, og så tenker den, ja, men da har du ikke det, for den kommer ikke alltid bare med menstruasjonen, og så litt så du sier, ok, her er det, jeg har selv migrene, og tidligere hadde jeg alltid tre dager med migrene, før mens. Og det er heldigvis blitt bedre med årene. Ja.
Og en løsning derfor noen er jo rett og slett faktisk å gå på hormoner, så han slipper de endringene, så blir han kanskje kvitt de tre dagene med migrene i måneden. Så det er mange måter å tilnærme seg det på, men uten å trekke så får vi ikke noe oversikt.
Og da er det vanskelig å egentlig tilrettelegge for å kunne leve bedre med syklusen. Det er så mye jeg har jo bedre, så jeg blir jo verre i leddene mine i dagene før menstruasjon. Og jeg har også et lite fremfall, det er jo ikke stort, men det også kjenner jeg mer til i dagene.
Og da er det liksom sånn, jeg tilrettelegger treningen min etter det. Så jeg vet liksom at det kommer. Da har jeg den og den type trening. Altså sånn at jeg ikke provoserer smertene de dagene. Så det er vel liksom bare det. Altså det gjør jo at du får det lettere. Fordi er det liksom noe som plager deg? Som du sier, gå på hormoner eller
gjøre tilpassninger som bare gjør at du får lettere i de dagene. Det tenker jeg skulle vært en så mye større del av behandling. Jeg tenker at nå får vi bare medisiner eller et eller annet sånt, og det er ingen som ser på, eller veldig få, som ser på dette her. Da tenker jeg at vi har ikke utnyttet potensialet i hvordan vi kan hjelpe kvinnen opp.
Ja, og et eksempel jeg snakket med, hun hadde
Fantastisk da, og kvinnelig leke. Men depresjon, og så var jeg alltid mer depresiv premenstruellt, så da økte jo dosen de dagene med kjempeffekt. Så bare det at kanskje vi kan ha en annen dosering på medisin og knytte opp mot en annen sykdom, altså til en sykdom, så det er derfor vi bare, vi må snakke mer og mer om dette her. Ja, ja.
Jeg skjønner det, vi kunne snakket lenge. Ja, og så har jeg jo fått noen spørsmål inn, og jeg tenker at det kommer garantert mer episoder om dette, og jo kommer det mer forskning, så skal det også informeres om. Og så sitter du nå med mange spørsmål, for det er ofte at jo mer kunnskap vi får, jo mer begynner vi å lure på, og kanskje noe selv du kjenner på.
så er jo boka til Mathilde da veldig fin, syklusboka også deler du jo mye god kunnskap på Instagram-kontoen din også finnes det jo også kurs å ta også er det jo at vi skal lære fra min instruksjonsalder av så trenger vi å bare tilpasse hver enkel epoka av livet på dette her også sånn at det er mye god informasjon
Jeg pleier jo å spørre deg om du har tre helsetips å knytte opp mot temaen vi har snakket om. Ja, det tror jeg egentlig jeg har sagt underveis da. Men egentlig logge syklet, bli kjent med egen kropp,
Vi ble jo ikke helt ferdige på å snakke om det. Vi begynte på eggløsning blant annet, og det fullførte vi jo ikke. Så her er det mer. Man kan sjekke temperatur og så videre. Jeg kom på det. Så les boka der, så får du vite mer nå. Men logicyklus, altså bli kjent med svingningene, hvordan hormonene påvirker deg, tenker jeg det er egentlig det viktigste.
Og så utnytte det til å vite når du har behov for ekstra søvn og hvile og mat. Det blir nummer to, skal vi si det. Og så nummer tre er
Nei, jeg vet ikke. Det er så mye jeg kunne satt inn her, vet du. Aktivitet, tenker jeg. Aktivitet, bevegelse hver eneste dag. Ja.
Takk, Mathilde. Og du må masse lykke til med de neste ukene nå. Dette blir veldig spennende. Og så takker jeg deg som har lyttet. Og så har jeg en siste ønske opp mot dette her, at vi etter slett våger å snakke mer om det. Begynn i hvert fall å snakke med andre kvinner rundt deg, slik at vi også får litt språk på dette her til å
Litt sånn undring. Hvordan gjør du det gjennom sykløst? Hvordan er jeg det? Og så må vi etter hvert våge å prate med disse her guttene og mennene. Jeg er i den delen av sykløst. Hvis du bare sier det på en helt naturlig måte, så blir det normalisert. At man kan tenke sånn.
Så nei, snakk om det altså. Yes. Veldig viktig. Så det er veldig bra at du tok det opp i denne episoden her. Det setter jeg pris på. Ja, og takk for at du var jeg som har tildet, og takk til deg som har lyttet. Ha det!