Birger Svihus | Kjøtt: Svin, Villsvin | Enmagede Dyr | Mat & Ernæring EP13

I denne episoden av Wolfgang Wee Uncut diskuterer Wolfgang Wee og Birger Svihus, professor i ernæring, alt om enmagedyr, spesielt svin. De snakker om fôret til svin, slakteprosessen, kjøttets næringsmessige egenskaper og forskjellen mellom tamgris og vildsvin. De utforsker også den kulinariske verdenen av svinekjøtt, fra ribbe og bacon til mer ukonvensjonelle deler som hodet, og tar opp temaer som dyrevelferd, bærekraft og kjøttets rolle i kostholdet.

Transkript

Mentioned in the episode

Fedmefaktoren 

Birger Svihus' bok om fedme, som diskuteres i begynnelsen av episoden.

Soyaolje 

En type planteolje som nevnes i sammenheng med fôring av griser og dens innvirkning på fettkvaliteten.

Maisolje 

En type planteolje som nevnes i sammenheng med fôring av griser og dens innvirkning på fettkvaliteten.

Planteolje 

En type olje som nevnes i sammenheng med fôring av griser og dens innvirkning på fettkvaliteten.

Villsvin 

Et dyr som nevnes i sammenheng med svineproduksjon og domestisering av grisen.

Afrisk svinepest 

En sykdom som nevnes i sammenheng med grisproduksjon og biosikkerhet.

Salmonella 

En bakterie som nevnes i sammenheng med matsikkerhet og svineproduksjon.

Økologisk svineproduksjon 

En type svineproduksjon som nevnes i sammenheng med dyrevelferd og bærekraft.

Konvensjonell svineproduksjon 

En type svineproduksjon som nevnes i sammenheng med dyrevelferd og bærekraft.

Norsk landsvin 

En grisrase som nevnes i sammenheng med fettinnhold og kjøttkvalitet.

Duroc 

En grisrase som nevnes i sammenheng med fettinnhold og kjøttkvalitet.

Pietrain 

En grisrase som nevnes i sammenheng med fettinnhold og kjøttkvalitet.

Bacon 

Et produkt fra grisen som nevnes i sammenheng med fettinnhold og kjøttkvalitet.

Svinekoteletter 

Et stykke svinekjøtt som nevnes i sammenheng med kjøttkvalitet og matlaging.

Nakkekoteletter 

Et stykke svinekjøtt som nevnes i sammenheng med kjøttkvalitet og matlaging.

Andolett 

En fransk rett som er laget av grisens tykktarm, fylt med annen innmat.

Pattegris 

En ung gris som nevnes i sammenheng med kjøttkvalitet og matlaging.

Kalv 

Et ungt storfe som nevnes i sammenheng med kjøttkvalitet og matlaging.

Kreuzfeldt-Jakob 

En sykdom som nevnes i sammenheng med kannibalisme og risiko for å spise sine egne.

Borneo 

En øy i Indonesia som nevnes i sammenheng med kannibalisme og en historie om en engelskmann som reiste gjennom junglen.

New Zealand 

En øy i Stillehavet som nevnes i sammenheng med maoriene og kannibalisme.

Mauriene 

En stamme på New Zealand som nevnes i sammenheng med kannibalisme.

Thomas Cook 

En engelsk oppdagelsesreisende som nevnes i sammenheng med New Zealand og maoriene.

Val 

Et pattedyr i havet som nevnes i sammenheng med enmagedyr og pattedyr.

Sel 

Et pattedyr i havet som nevnes i sammenheng med enmagedyr og pattedyr.

Pingvin 

En fugl som nevnes i sammenheng med enmagedyr og pattedyr, men som ikke er et pattedyr.

Delfin 

Et pattedyr i havet som nevnes i sammenheng med enmagedyr og pattedyr.

Hvit hei 

En type hai som nevnes i sammenheng med enmagedyr og pattedyr, men som ikke er et pattedyr.

Spekkhogger 

Et pattedyr i havet som nevnes i sammenheng med enmagedyr og pattedyr.

Participants

Host

Wolfgang Wee

Guest

Birger Svihus

Lignende

Lastar