9/20/2023

Mat & Ernæring EP7 | Sukker | Glukose, Fruktose, Galaktose, Sukrose, Stivelse | Birger Svihus

Birger Svihus, ernæringsprofessor, diskuterer sukker i denne episoden av Wolfgang Wee Uncut. Han forklarer forskjellen mellom monosakkarider (glukose, fruktose, galaktose) og disakkarider (sukrose, laktose), og fremhever fruktosens potensielle helsemessige ulemper. Svihus diskuterer også sukkerets historie, fra opprinnelsen i India til produksjonen av sukkernepe i Europa, og berører temaer som laktoseintoleranse og søtningsmidler. Han avslutter med et interessant forskningsprosjekt om å finne den optimale størrelsen på en sjokoladebit for å maksimere smaksensasjonen.

Transkript

Mentioned in the episode

Wolfgang Wee Uncut 

Podcast-serien som episoden er en del av.

Streptokokk-A-infeksjon 

Birger Svihus har fått en streptokokk-A-infeksjon og deler sin erfaring med lytterne.

Birger Svihus 

Professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og gjest i podcasten.

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet 

Universitetet hvor Birger Svihus jobber.

Kjøttetende bakterier 

En type bakterier som Birger Svihus har hatt en infeksjon med i fortiden.

Antibiotika 

Birger Svihus er konservativ når det gjelder medisinbruk, men tar det som er nødvendig.

Vitamin C 

Birger Svihus mener at Vitamin C er et sunt tilskudd, uavhengig av kilde.

Reseptbolagte medisiner 

Birger Svihus mener at det er en enorm medisinbruk i samfunnet, med 70% av befolkningen som bruker reseptbolagte medisiner.

Penicillin 

Et antibiotikum oppdaget av Alexander Fleming.

Jehovas Vitner 

Birger Svihus nevner Jehovas Vitner i forbindelse med blodoverføring.

Fedmefaktor 

En bok skrevet av Birger Svihus om fedme, utgitt i 2007.

Paranøtter 

Birger Svihus bruker paranøtter som et eksempel på en matvare med høy fedmefaktor.

Negretær 

Et rasistisk ord som Birger Svihus brukte til å referere til paranøtter i fortiden.

Sukrose 

Et disakkarid som består av glukose og fruktose.

Maltose 

Et disakkarid som består av to glukosemolekyler.

Laktose 

Et disakkarid som består av glukose og galaktose.

Glukose 

Et monosakkarid som er en viktig energikilde for hjernen.

Fruktose 

Et monosakkarid som kan være problematisk i store mengder, og kan bidra til fatty liver syndrome.

Galaktose 

Et monosakkarid som må omdannes til glukose i leveren.

Fatty Liver Syndrome 

En tilstand hvor leveren blir full av fett.

Metabolsk syndrom 

En tilstand som kan være forårsaket av overdreven fruktoseforbruk.

Palmitinsyre 

En type mettet fettsyre som kan være skadelig for helsen.

Palmefett 

En type fett som er rik på palmitinsyre.

High Fructose Corn Syrup 

En type sukkersirup med høyt fruktoseinnhold, som ofte brukes i amerikanske produkter.

Mais 

En kornart som brukes til å produsere high fructose corn syrup.

Stivelse 

Et polysakkarid som består av glukosemolekyler.

Honning 

En naturlig sukkerkilde som består av glukose og fruktose.

Laktase 

Et enzym som er nødvendig for å fordøye laktose.

Laktoseintoleranse 

En tilstand der man ikke kan fordøye laktose.

Morsmelk 

En næringsrik drikke som inneholder mye galaktose.

Kumelk 

En type melk som inneholder laktose.

Maltsukker 

Et sukker som består av to glukosemolekyler.

Sukkerbete 

En rotfrukt som brukes til å produsere sukker.

Dansukker 

Et dansk selskap som produserer sukker.

Rhum 

En type alkohol som er laget av sukker.

Bioetanol 

En type biodrivstoff som er laget av sukker.

EU 

Den europeiske union.

LO 

Landsorganisasjonen i Norge.

Nidar 

Et norsk selskap som produserer sjokolade.

Ansel Keys 

En amerikansk forsker som var en pioner innen hjertekarsykdomsforskning.

John Yudkin 

En britisk ernæringsprofessor som advarte mot sukkerets skadelige effekter.

Gro Harlem Brundtland 

En norsk politiker som var statsminister i Norge.

Verdens helseorganisasjon 

En internasjonal organisasjon som jobber for å forbedre folkehelsen.

Aspartam 

Et kunstig søtningsmiddel.

Sukrin 

Et søtningsmiddel.

Pepsi Max 

En type brus som inneholder koffein og søtningsmidler.

Mark Hyman 

En amerikansk lege og forfatter.

Marit Kolby 

En norsk ernæringsfysiolog.

Freia 

Et norsk selskap som produserer sjokolade.

Kvikklunsj 

En type sjokolade.

Forskningsrådet 

En norsk statlig institusjon som finansierer forskning.

Participants

Host

Wolfgang Wee

Guest

Birger Svihus

Lignende

Lastar