Marit Kolby | Tilsetningsstoffer Spesial | Karragenan, Cellulosegummi, Titandioksid, Aspartam +++

Marit Kolby, matviter og ernæringsbiolog, diskuterer tilsetningsstoffer i mat med Wolfgang Wee i episoden. De tar for seg ulike typer tilsetningsstoffer, inkludert konsistensmidler som karragenan og cellulosegummi, fargestoffet titandioksid, og kunstige søtningsstoffer som aspartam. Kolby forklarer hvordan disse stoffene kan påvirke helsen negativt og diskuterer hvordan de er regulert i matvareindustrien. De kritiserer mangelen på uavhengig forskning og understreker betydningen av å velge råvarer fremfor ultraprosesserte produkter. Episoden avsluttes med en diskusjon om ismaskiner, og Kolby anbefaler Vilfa ICM C15-modellen.

Transkript

Nevnt i episoden

Karragenan 

Et konsistensmiddel som brukes i mange matvarer, men som kan forårsake tarminflammasjon.

Cellulosegummi 

Et konsistensmiddel som også kan forårsake tarminflammasjon, og som ofte brukes i iskrem og andre meieriprodukter.

Titandioksid 

Et fargestoff som brukes for å gjøre produkter hvite, og som er forbudt i EU og EØS fra sommeren 2022 på grunn av potensielle kreftfremkallende egenskaper.

Aspartam 

Et kunstig søtningsstoff som brukes i lettbrus og andre produkter, og som har blitt koblet til økt risiko for hjertesykdom og kreft.

Sukralose 

Et kunstig søtningsstoff som ofte brukes i lettbrus.

Sakkarin 

Et kunstig søtningsstoff som ofte brukes i lettbrus.

Erytriol 

Et søtningsstoff med mer naturlig opprinnelse.

Stevia 

Et søtningsstoff med mer naturlig opprinnelse, utvunnet fra steviaplanten.

Lettbrus 

Brus med kunstig søtning, som kan ha negative helseeffekter, ifølge Kolby.

Pepsi Max 

En koffeinholdig lettbrus som ofte fører til avhengighet.

Cola Light 

En koffeinholdig lettbrus som ofte fører til avhengighet.

Tab 

En diabetikkerbrus som var populær før.

Vilfa ICM C15 

En ismaskin som Kolby anbefaler.

Nova-klassifisering 

En klassifisering av matvarer basert på grad av prosessering.

EFSA 

Det europeiske mattrygghetsorganet.

Dagens Medisin 

Et medisinsk tidsskrift.

Legemiddelverket 

Et norsk statlig organ som regulerer legemidler.

Norsk Legeforening 

En norsk organisasjon for leger.

Tidsskrift for Norsk Legeforening 

Et tidsskrift utgitt av Norsk Legeforening.

Instagram 

Et sosialt nettverk hvor Kolby deler kunnskap om mat og helse.

Twitter 

Et sosialt nettverk hvor Kolby deler kunnskap om mat og helse.

Wolfgang Wee Uncut 

Podcasten som episoden er en del av.

Frisk Forlag 

Forlaget som har utgitt Kolbys bok.

Hva og når skal vi spise? 

Tittelen på Kolbys bok.

Anton Berg 

Et merke som produserer godteri.

NRK 

Norsk rikskringkasting.

Fornebø 

Et sted i Bærum, hvor det bygges en T-banelinje.

Inge Lindset 

En fagfelle som Kolby skrev et debattinnlegg sammen med.

Steinar Madsen 

Direktør i Legemiddelverket.

Deltakere

Guest

Marit Kolby

Host

Wolfgang Wee

Lignende

Laster