6/5/2022

Marit Kolby | Ultraprosessert Mat | NOVA, Matindustrien, Overvekt og Fedme, Iskrem, Barneprodukter

Wolfgang Wee intervjuet Marit Kolby, matviter og ernæringsbiolog, om ultraprosessert mat. Kolby forklarte NOVA-klassifiseringssystemet som skiller mat i fire grupper basert på prosesseringsgrad. Hun argumenterte for at ultraprosessert mat er skadelig for helse og er knyttet til overvekt, fedme, diabetes type 2, kreft og depresjon. Hun kritiserte matindustrien for å lage produkter som er designet for overspising og for å bruke problematiske tilsetningsstoffer. Kolby understreket viktigheten av å spise råvarer og minimalt prosessert mat og foreslo et trafikklys-merkesystem for å hjelpe forbrukere med å gjøre sunne valg.

00:00

Taleren diskuterer forskjellen mellom prosessert og ultraprosessert mat, med fokus på hvordan dette påvirker norsk matkultur.

03:28

Klassifiseringen av matprosesseringsgrader, spesielt ultraprosessert mat, er nøkkelen til å forstå helseeffektene av kostholdet vårt.

09:26

Podcasten diskuterer hvordan ultraprosessert mat påvirker helse negativt sammenlignet med råvarer og minimalt prosessert mat.

18:13

Ultraprosessert mat anses som en hovedårsak til FEDM-epidemien, ifølge studier som viser dens sammenheng med økt overvekt.

29:01

Ultraprosesserte matvarer som margarin er ofte mindre sunne enn de fremstår, med risiko for overvekt ved høyt inntak.

Transkript

Nevnt i episoden

Ultraprosessert mat 

En type mat med høy grad av prosessering, ofte med tilsetningsstoffer og lite næringsverdi.

NOVA-klassifiseringssystemet 

Et system for å klassifisere matvarer basert på prosesseringsgrad, med fokus på ultraprosessert mat.

Fedme 

En tilstand der man har overvekt, ofte knyttet til helseproblemer.

Diabetes type 2 

En kronisk sykdom som påvirker blodsukkerreguleringen.

Kreft 

En gruppe sykdommer som kjennetegnes av ukontrollert cellevekst.

Depresjon 

En stemningslidelse som kjennetegnes av vedvarende tristhet og tap av interesse.

Matindustrien 

Industrien som produserer og selger matvarer, ofte kritisert for å prioritere profitt over helse.

Tilsetningsstoffer 

Stoffer som tilsettes mat for å forbedre smak, farge, tekstur eller holdbarhet, noen kan være problematiske.

Råvarer 

Uprosesserte matvarer som frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og egg, som er rike på næringsstoffer.

Minimalt prosessert mat 

Matvarer som er behandlet minimalt, for eksempel tørket frukt eller frossen grønnsaker.

Trafikklys-merkesystem 

Et merkesystem som bruker farger for å indikere helsemessig verdi av matvarer.

Findus fiskegrateng 

Et eksempel på et ultraprosessert matprodukt som inneholder lite råvarer og mye tilsetningsstoffer.

Smør 

Et lite prosessert meieriprodukt, som er et sunnere alternativ til margarin.

Margarin 

Et ultraprosessert produkt som er laget for å etterligne smør, men inneholder mye transfett.

Transfett 

En type fett som er skadelig for helsen og som ofte finnes i margarin.

Fiber 

Et karbohydrat som ikke kroppen kan fordøye, men som kan ha gunstige effekter på fordøyelsen.

Inulin 

En type løselig fiber som finnes i noen planter, men som kan ha negative effekter ved høyt inntak.

Antioxidanter 

Stoffer som beskytter cellene mot oksidativt stress, men effekten av tilskudd er usikker.

Leverpostei 

Et eksempel på et ultraprosessert matprodukt som ofte inneholder mye vann og tilsetningsstoffer.

Cheerios 

En type frokostblanding som er ultraprosessert, et eksempel på et produkt som kan erstattes med råvarer.

Fiskegrateng 

En tradisjonell rett som kan være både prosessert og ultraprosessert, avhengig av fremstillingsmåte.

Potetbåter 

Et eksempel på en råvare som kan erstatte ferdigpomfritten.

Pomfritter 

Et ultraprosessert produkt som er laget av poteter, men som inneholder mye fett og salt.

Barnegrøt 

En type mat som ofte er ultraprosessert og som markedsføres til små barn.

Fruktsmoothie 

En drikke som ofte er ultraprosessert og som inneholder mye sukker.

Eggerør 

En enkel og sunn matrett som kan serveres til barn.

Fullfete yoghurt 

En type yoghurt som er rik på fett og som er et sunnere alternativ til lettprodukter.

Coca-Cola 

Et eksempel på et stort selskap som produserer ultraprosesserte produkter.

Nestle 

Et eksempel på et stort selskap som produserer ultraprosesserte produkter.

Kellogg's 

Et eksempel på et stort selskap som produserer ultraprosesserte produkter.

Birgit Svius 

En tidligere gjest i Wolfgang Wee Uncut, som snakket om fiber.

Hagen DAS 

En type iskrem som er et sunnere alternativ til billigere is.

Møvenpikk 

En type iskrem som er et sunnere alternativ til billigere is.

Diplom-Is 

En norsk isprodusent, som kritiseres for å bruke problematiske tilsetningsstoffer.

Henning Olsen Is 

En norsk isprodusent, som kritiseres for å bruke problematiske tilsetningsstoffer.

Landsforeningen mot fordøyelsesykdommer 

En organisasjon som jobber for å fremme kunnskap om fordøyelsessykdommer.

Deltakere

Host

Wolfgang Wee

Guest

Marit Kolby

Lignende

Laster